USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / DS9 a B5

Autor Wiadomość
Pah Wraith
Użytkownik
#1 - Wysłana: 28 Sier 2005 00:41:11
Na tej stronce znajduje się ciekawe wyliczenie zbieżności pomiędzy oboma serialami:

http://home.att.net/~droboogie1/farbeyond.html
cezary
Użytkownik
#2 - Wysłana: 29 Sier 2005 00:25:13
W sumie duzo bledow dotyczacych B5 tam jest... na przyklad:
B5: Being a Narn religious icon troubles G'Kar
Zupelnie nie pamietam kiedy G'Kar mial byc ta religijna ikona...

B5: Ran for five seasons, exactly the number that series creator J. Michael Straczynski said he planned.
sprawa wymaga wyjasnienia, ale jestem niemal pewien, ze B5 byl przewidziany na _4_ sezony, 5ty mozna odczuc jest osobnym sezonem, osobno rozwijajacym sie, w czesci ze zmieniona zaloga. Caly plot poczatkowej wojny rozwiazuje sie w 4 sezonie, ostatni odcinek 4 sezonu moglby byc konczacym dla serialu...

Ale ogolnie fakt, faktycznie duzo podobienstw, ze straceniem oka G'Kara, potezna rasa pradawnych itp
Garak
Użytkownik
#3 - Wysłana: 29 Sier 2005 10:37:16
Liczba podobieństw rzeczywiście robi wrażenie
I to nawet mimo tego, iż kilka zbieżności - moim zdaniem - dobranych jest na siłę, np.
DS9: DS9 crew often works against Starfleet orders.
B5: B5 crew secedes from Earth Alliance.
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 5 Lip 2006 08:28:55
Tu jest kolejny link o tych podobieństwach (zresztą chyba już go gdzieś dawałem):

http://en.wikipedia.org/wiki/Similarities_between_ Babylon_5_and_Star_Trek:_Deep_Space_Nine

A w ogóle to, moim zdaniem, powinni znależć jakiś sposób (coś jak z Terran Empire) na włączenie B5 do universum ST, szkoda żeby się dobra seria poza Trekiem marnowała (to samo zresztą myślę o nowym BSG).
theczarek
Użytkownik
#5 - Wysłana: 5 Lip 2006 14:01:23
Jak oglądam B5 albo BSG to wolę wiedzieć że oglądam B5 lub BSG a nie Treka.
Nie wiesz, Q__, że mieszanie jest niezdrowe
Jurgen
Moderator
#6 - Wysłana: 5 Lip 2006 17:36:47
Jak oglądam B5 albo BSG to wolę wiedzieć że oglądam B5 lub BSG a nie Treka.
Nie wiesz, Q__, że mieszanie jest niezdrowe

Fakt, popieram...
Zresztą, na takim połączeniu jedna z serii (a pewniej obie) musiałyby coś stracić, bo są to zupełnie różne światy...
Chociaż odniosłem wrażenie, że Q wszystkie seriale/filmy/powieści włączyłby do treka.
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 5 Lip 2006 18:00:31 - Edytowany przez: Q__
odniosłem wrażenie, że Q wszystkie seriale/filmy/powieści włączyłby do treka.

No nie, "Mody na sukces" bym nie włączył...

(Tak poważnie myślałem tylko o BSG, B5, "Odysei kosmicznej" 1-2, "Niezwycięzonym" i "Forbidden Planet"
Jurgen
Moderator
#8 - Wysłana: 5 Lip 2006 18:12:00
"Mody na sukces" bym nie włączył...

A szkoda, ST awansowałby wtedy na najdłuższy serial wszechczasów....
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 5 Lip 2006 18:37:55
ST awansowałby wtedy na najdłuższy serial wszechczasów....

Zatem muszę to przemyśleć jeszcze raz
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 5 Kwi 2015 14:44:04
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 9 Kwi 2019 12:08:20 - Edytowany przez: Q__
Ciekawe i dość istotne... JMS nigdy nie posądzał Pillera z Bermanem o to, że podkradli mu pomysły z biblii B5. Przeciwnie, sugerował, że patenty podebrane z Babylonu zostały im wciśnięte przez szefów wytwórni:

Were Pillar and Berman aware of B5 at any time? No. Of that I am also confident. The only question in my. mind is to what degree did the development people steer them?
http://www.jmsnews.com/messages/message?id=21322

To ważne, w kontekście tego jak pamiętać mamy M.P. (a widać, że możemy jako wybitnego twórcę ST, nie - plagiatora). No i po raz kolejny powraca pytanie jak wyglądałoby DS9, gdyby władze wytwórni nie zaczęły przerabiać go na kopię B5...

EDIT:
Z innej beczki... Jeszcze jeden glos w dyskusji:
http://thewertzone.blogspot.com/2018/01/sf-questio ns-did-deep-space-nine-rip.html

USS Phoenix forum / Star Trek / DS9 a B5

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!