USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Dowodzenie okrętem a zależność stopni i departamentów

Autor Wiadomość
reyden
Użytkownik
#1 - Wysłana: 20 Lip 2020 00:19:48
Robię sobie ostatnio rerun TNG ( w wersji remastered ) .

W odcinku Arsenal of Freedom natrafiłem na dziwną rzecz .

La Forge ( wtedy w sekcji czerwonej i stopniu podporucznika ) nie chciał oddać dowodzenia nad Enterpsie gostkowi z maszynowni ( sekcja inżynieryjna , stopeń porucznik ) .

Trochę się obaj posprzeczali ale nikt na okręcie zarówno w trakcie sprzeczki jak i po niej nie zaprotestował że La forge dowodzi , tak samo nie ma śladu po upomneniu od XO czy kapitana ( choć to mogło być poza ekranem ) .

Przy okazji oglądania tego odcinka przypomniał mi się inny odcinek TNG z podobnym wątkiem - ten gdzie ED natrafił na jakieś włókno podprzestrzenne czy coś w tym stylu i został poważnie uszkodzony , wtedy dowodziła Trojka .

I tu mi parę rzeczy nie pasuje - należy ona do sekcji naukowej lub medycznej ( w paru odcinkach miała niebieski mundur ) , jej wiedza i doświadczenie w kwestii dowodzenia jest dość niskie .

Widać to w tym konkretnym odcinku , mimo wysokiego stopnia praktycznie nie zna się na dowodzeniu , Ro Laren i O'Brien mają więcej wiedzy i doświadczenia w tej kwestii niż ona .

Wie ktoś jak wyglądają w tej kwestii przepisy w GF - czy ktoś z pionu innego niż dowodzenia może przejąć dowodzenie nawet jak ma wyższy stopień ( kłótnia La Forga ) .

Bo na mój rozum w sytuacji jak dany oficer nie ma odpowiedniej wiedzy i doświadczenia do danej rzeczy ( jak dowodzenie ) to nie powinien mieć możliwości przejścia dowodzenia nawet jak jest wyższy stopniem niż aktualny dowódca okrętu ( czy osoba która tą funkcję pełni )
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 20 Lip 2020 03:09:49 - Edytowany przez: Q__
Trudne pytanie stawiasz. Zdaje się, że odpowiedź na nie jest trochę... głupia - dowodzi ten/ta, kogo kapitan, lub ostatnio go zastępujący, do tego wyznaczy. Aczkolwiek może również przekazać dowodzenie komu chce (zapewne z wyselekcjonowanego, spełniającego pewne wymogi grona) - stąd przywołane dyskusje. Przy czym ranga zdaje się nie być kluczowa - kłania się Harry Kim rozkazujący komandorom. Przynależność do departamentu - również (w zastępstwie Kirka dowodzili wszak Spock, Scotty, Sulu, Uhura; nie pomnę czy McCoy również).

Nawiasem: usiłując znaleźć precyzyjniejszą odpowiedź na Twoje pytanie przekartkowałem dość szczegółowo Manual TNG. O łańcuchu dowodzenia nic istotnego nie wyszukałem (poza ciekawą informacją, że w wypadku próby uruchomienia procedury autodestrukcji, jeśli Kapitan i Pierwszy są nieosiągalni, to komputer pokładowy decyduje kto jest ich uprawnionymi następcami czy zastępcami), trafiłem za to na fragmenty pokazujące - co nam obraz sytuacji jeszcze skomplikuje - że w pewnych sytuacjach szefowie departamentów mogą podejmować b. istotne decyzje bez kapitańskiej parafy, dwa przytoczę:

Separated Flight Mode may be initiated by the Commanding Officer, Operations Manager, Chief Engineer, or the Tactical Officer, depending on the exact nature of the vessel separation.

15.9 REDUCED POWER MODE
/.../
• Deflector systems brought to minimum power. Secondary deflector generators and backups brought to cold shutdown unless deemed necessary by the Commanding Officer, Flight Control Officer (Conn), or Tactical Officer.

Najwidoczniej UFP nie wierzy w sztywne procedury, pokłada za to zaufanie w zdrowym rozsądku oficerów GF. Zazwyczaj słusznie.

USS Phoenix forum / Star Trek / Dowodzenie okrętem a zależność stopni i departamentów

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!