Autor |
Wiadomość |
Dreamweb
Użytkownik
|
#1 - Wysłana: 23 Sty 2020 19:38:05 - Edytowany przez: Dreamweb
Spoiler numer 1: serial zaczyna się piosenką, którą skończył się Nemesis. Co by nie mówić - dobre zagranie! Scena pokerowa i nawet mi nie przeszkadzało, że Data na Enterprise D ma mundur z czasów późniejszych, bo od razu się domyśliłem, że to sen. Ale scena ma fajny klimat TNG... ...i to tyle na razie, bo więcej nie widziałem.  Dokończę wieczorem a rozpiszę się pewnie jutro, ale obiecany temat jest więc spoilerować można. Mam natomiast pewne przeczucie, o którym napiszę potem, czy się sprawdziło. 
|
Q__
Moderator
|
#2 - Wysłana: 23 Sty 2020 22:11:27
Doomcock spoilerowo miażdży pierwszy odcinek PIC: https://www.youtube.com/watch?v=9S1b95ov1FkMajor Grin ma uczucia bardziej mieszane: https://www.youtube.com/watch?v=8eeT55u5sc4
|
Picard
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 24 Sty 2020 00:09:33
Q__: Doomcock spoilerowo miażdży pierwszy odcinek PIC: No nie mów...kto jak kto ale po nim spodziewałem się, ze będzie wychwalał pod niebiosa!😂
|
Calvary
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 24 Sty 2020 00:16:20 - Edytowany przez: Calvary
PicardW istocie, niewiele to mówi, bo mamy praktycznie zerowy poziom entropi w przypadku Doomck'a 
|
annami
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 24 Sty 2020 01:17:30
Obejrzałam pierwszy odcinek i jestem pozytywnie zaskoczona-podobało mi się! Choć strasznie mi się kojarzy z klimatami a'la "Blade Runner" ;) Fabuła zapowiada się ciekawie, no i poza tym są "smaczki" trekowe, jak np. bat'leth w zbiorach Picarda;) W każdym razie ja będę czekać z pewną niecierpliwością na przyszłe odcinki 
|
Picard
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 24 Sty 2020 01:26:56
Calvary: W istocie, niewiele to mówi, bo mamy praktycznie zerowy poziom entropi w przypadku Doomck'a Czyli go nie lubisz i nie zgadzasz sie z jego recenzjami ???
|
Q__
Moderator
|
#7 - Wysłana: 24 Sty 2020 07:24:18 - Edytowany przez: Q__
"Entertaiment Weekly" zamieszcza kompletne, b. detaliczne, streszczenie fabuły pierwszego odcinka tytułowej serii: https://ew.com/recap/star-trek-picard-series-premi ere/I jego b. negatywną recenzję (jak widać: nie tylko Trekowi fanatycy narzekają): https://ew.com/tv-reviews/2020/01/23/star-trek-pic ard-review/Natomiast Ketwolski wyraźnie się pilotem PIC entuzjazmuje: https://www.youtube.com/watch?v=HvRbYFESFpwannamiCieszę się, że komuś się podoba, serio  .
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 24 Sty 2020 08:00:00 - Edytowany przez: Dreamweb
OK, obejrzałem całość. Przeczucie o którym pisałem nie sprawdziło się. Otóż myślałem, że będzie spory rozdźwięk miedzy scenami snów/retrospekcji, które będą grać na nostalgii starych fanów, ale będą przez to odpowiednio klimatyczne, a tym co w serialu dzieje się "tu i teraz" - co nie będzie się zbytnio nadawać do oglądania. Myliłem się, ponieważ póki co jest nieźle jako całość i jestem ostrożnym optymistą. Nie, nie było idealnie, daleko od tego, ale nie było też kichy w stylu pilota DSC (poza jego początkową 1/4 która była fajna). W sumie to tylko pierwszy odcinek, za dużo się nie działo, pootwierał pewne wątki i tyle, zobaczymy co dalej. Motyw z siostrami bliźniaczkami - "córkami" Daty może przekombinowany, ale lepiej to wygląda na ekranie niż się o tym czyta czy słucha. Jeżeli poprowadzą go w sensownym kierunku - to OK. Ciekawostka że wspomniany jest Maddox, mamy owe "córki", a nikt się nawet nie zająknął o Lal - też "córce" bądź co bądź. Z drugiej strony widać pewne fizyczne podobieństwo między bliźniaczkami a Lal - ciekawym, czy to świadome zagranie gości od castingu/charakteryzacji. Jeśli tak - plusik. Końcówka z sześcianem Borg nawet fajna, w sam raz na koniec pierwszego odcinka, żałuję teraz że miałem fakt bawienia się nimi przez Romulan zaspoilerowany. Ogółem tak jak wspominałem, odcinek dość wyciszony, kojarzy się - tak, m.in. przez winnicę - z TNG Family. Lepszy o rząd wielkości od pilota DSC (rozpatrywanego jako 2 odcinki). Daję serialowi szansę i liczę że jak się rozkręci, będzie lepszy. Tyle po jednym seansie, jak sobie powtórzę to zobaczę jakie wtedy będą wrażenia. Ale to też wyznacznik, bo mam ochotę jakoś w weekend przysiąść i obejrzeć jeszcze raz na spokojnie. Większość odcinków 2 sezonu DSC widziałem raz i póki co nie mam chęci do nich wracać. 
|
Q__
Moderator
|
#9 - Wysłana: 24 Sty 2020 08:16:08 - Edytowany przez: Q__
DreamwebA ja znów mam wrażenie, że jest to kompletna pustka, by nie powiedzieć - za przeproszeniem - g***, od strony sensu i logiki (oraz zgodności z wizją G.R.), tylko wręcz mistrzowsko owinięte w papierek, który stanowi wysmakowany styl wizualny, niespieszna (ale niespieszna w b. sprawny sposób) narracja i niezawodne aktorstwo Stewarta, oraz podlane gęstym sosem chwytającej za serce - tak, mnie również - nostalgii. Przypadek trochę podobny do Mandalorianina, tylko z jeszcze większym rozdźwiękiem między formą a treścią, chce się rzec. ps. Przy czym - co bym nie gadał - scena snu to będzie kult: https://www.youtube.com/watch?v=pN4Tx0EOz_wPrzemowa o Dunkierce prawdopodobnie też.
|
KAEM
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 24 Sty 2020 09:40:24
Jest całkiem nieźle  Spodziałem się troszkę szybszego rozwoju wydarzeń. To co pokazali w pilocie (zwłaszcza końcówka odcinka) zapowiada interesującą fabułę na cały sezon. Plus za znacznie zmniejszenie (w stosunku do starych treków) poziomu utopijności. Z niecierpliwością czekam na kolejny epizod 
|
Q__
Moderator
|
#11 - Wysłana: 24 Sty 2020 09:44:09
KAEMKAEM: zapowiada interesującą fabułę na cały sezon A sądzisz tak, bo...?
|
KAEM
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 24 Sty 2020 10:09:39
Q__: A sądzisz tak, bo...? Odpowiedź na to pytanie masz w pierwszej części zdania (zacytowałeś jedynie część drugą).
|
Q__
Moderator
|
#13 - Wysłana: 24 Sty 2020 10:31:29
KAEM
To ogólniki. Prosiłem o doprecyzowanie.
|
KAEM
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 24 Sty 2020 10:43:32
Q__: To ogólniki. Prosiłem o doprecyzowanie. "końcówka odcinka" = sześcian
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#15 - Wysłana: 24 Sty 2020 10:53:26
Dreamweb: Motyw z siostrami bliźniaczkami - "córkami" Daty może przekombinowany, ale lepiej to wygląda na ekranie niż się o tym czyta czy słucha. Jeżeli poprowadzą go w sensownym kierunku - to OK Nie takie motywy lykalismy w treku i to w czasach TNG. Patrz Tasha i Sala.
|
Q__
Moderator
|
#16 - Wysłana: 24 Sty 2020 11:51:08 - Edytowany przez: Q__
KAEMCzyli do szczęścia wystarczy Ci odrobina Borga? mozg_kl2Tasha i Sela to był zwykły paradoks temporalny. Tu, jeśli będą chcieli by miało to jakikolwiek sens będa chyba musieli kombinować z hipotezami Davida Bohma...
|
kaimada
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 24 Sty 2020 12:48:21
Co do sceny snu - z jednej strony Data pokazuje mu pięć dam, ale z drugiej literalnie jest to 5x Q. Przypadek?
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 24 Sty 2020 12:51:13
kaimada: z drugiej literalnie jest to 5x Q. Przypadek? Ciekawe, bo moje skojarzenie z tymi pięcioma "królowymi" było z kolei jedno -Borg Queen.  Wszystkie to były kiery czyli queen of hearts - cokolwiek by to nie miało znaczyć. 
|
KAEM
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 24 Sty 2020 13:05:21
Q__: Czyli do szczęścia wystarczy Ci odrobina Borga? Naprawdę nie dostrzegłeś w tym sześcianie niczego poza "odrobiną Borga"? IMO powinieneś obejrzeć ten fragment jeszcze raz 
|
Q__
Moderator
|
#20 - Wysłana: 24 Sty 2020 14:17:13 - Edytowany przez: Q__
KAEM
Dobra, doceniam, że w końcu wzięli się za temat masowej deasymilacji dron, którym należało się zająć już w czasach tuż-po-"TBoBW", ale trochę dziwnie to wygląda, że trudnią się tym podupadli Romulanie, a nie UFP.
|
Calvary
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 24 Sty 2020 17:26:30 - Edytowany przez: Calvary
Picard
Nie lubię formy filmików na jego kanale, natomiast jak wypowiada się "normalnie" na innych kanałach, lubię go posłuchać.
Zerowa entropia - w sensie, fakt, że ktytykuje nowego ST nie niesie zbyt wiele informacji, bo akurat po nim można było się spodziewać zmasowanej krytyki nawet gdyby serial jakoś tam się bronił. W sumie ma rację, ja też już przestaję chodzić na kompromisy. Kompromisy okazują się współcześnie lobotomią wlasnego mózgu i zgodą na dalszy upadek kina.
|
tuvok
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 24 Sty 2020 17:27:12 - Edytowany przez: tuvok
Jednym słowem co do fabuły... 
|
kaimada
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 24 Sty 2020 19:28:47
Obejrzałem całość. Może to magia Stewarta ale mi się podobało. Pewne narzekania Doomcocka... To że Fedki miały ewakuować 900 mln Romulan nie oznacza że to była cala populacja Romulusa. Sny z Datą na plus, tekst bądź kapitanem jakiego zapamiętali również. Umiejętności Dahj przesadzone, troche zbyt duzo brutalności jak na Treka. No i nie spodziewałem się tego wybuchu ale to fajny twist. Plus dla twórców że nie kazali Picardowi cztery odcinki szukać tożsamości Dahj. Co do krytyki zmiany Federacji I Floty - a kto krył Sloana? Wojna z Dominium mogła dużo zmienić co pokazało DS9 w wielu miejscach. Wydaje mi się że Spiner się już nagrał. Że to na razie koniec choć... wgranie kopii zapasowej z mózgu drugiej siostry do B4 i reaktywacja Daty... to jest możliwe.
|
Seybr
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 24 Sty 2020 19:54:48
kaimada: Może to magia Stewarta ale mi się podobało. Może i tak, ale dla mnie aktor zestarzała się i nie wygląda najlepiej. Data, otyły android ze zmarszczkami. Lepiej wygląda Arni w Terminatorze. Jestem ciekaw co piszą na ten temat stare wyjadacze Treka. Zakładam, gdzie ten duch starego serialu, gdzie ten klimat. Byłem sceptycznie nastawiony, ale mi się podoba ta forma. Nowoczesna i z duchem obecnej filmówki. Pożyjemy zobaczymy, bo mamy historię po wydarzeniach w TNG/DS9/Voy. Mars i bunt androidów, to mi się podoba.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 24 Sty 2020 22:02:33
Warto zauważyć że widzimy na starym zdjęciu Worfa i wygląda jak Worf. Znaczy retconowany wygląd disco-Klingonów tu nie sięga.
|
Q__
Moderator
|
#26 - Wysłana: 24 Sty 2020 22:05:33 - Edytowany przez: Q__
kaimadakaimada: Co do krytyki zmiany Federacji I Floty - a kto krył Sloana? Wojna z Dominium mogła dużo zmienić co pokazało DS9 w wielu miejscach. Daj spokój, bo zaraz znielubię DS9, widząc w niej dywersję na Treku i otwarcie drzwi choćby i faszyzacji UFP  . (A serio: może jakoś zniosę te zmiany jeśli z biegiem fabuły PIC Federacja z Flotą zostanie przywrócona do TNGowskiego stanu w zakresie wyznawanego zestawu ideałów.) DreamwebDreamweb: Znaczy retconowany wygląd disco-Klingonów tu nie sięga. Kurtzman zastrzegł to w jednym z wywiadów.
|
KAEM
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 25 Sty 2020 03:12:52
Czytałem gdzieś (chyba "Na ekranie"), że pierwsze trzy odcinki stanowią coś w rodzaju rozciągniętego pilota (wprowadzanie w fabułę, zbieranie załogi, wyruszenie na misję). Szkoda, że nie wypuścili tych pierwszych 3 epizodów jednocześnie.
|
Q__
Moderator
|
#28 - Wysłana: 25 Sty 2020 07:27:15 - Edytowany przez: Q__
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 25 Sty 2020 12:13:28
ciekaw jestem czy siedziba Romulan była inspirowana tym https://memory-beta.fandom.com/wiki/The_Vaulthttps://sto.gamepedia.com/The_VaultKAEM: Szkoda, że nie wypuścili tych pierwszych 3 epizodów jednocześnie. z tego co piszą naekranie to prasa dostała 3 odcinki ale drugi i trzeci objęte są NDA.
|
Q__
Moderator
|
#30 - Wysłana: 25 Sty 2020 12:22:19 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2mozg_kl2: czy siedziba Romulan była inspirowana tym Ta stacja też jakoś do The Vault podobna...  mozg_kl2: prasa dostała 3 odcinki Prasa - tak, ale co z widownią?
|