No, dobra, czas na odrobinę konfrontacji... Nie wiem jak dla Was, dla mnie jednym z kluczowych elementów klasycznego Treka były podniosło-inteligentne (czyt. picardowe

) monologi, głebokie, niegłupie dyskusje i wyraziste dialogi, w których zderzały się racje i światopoglądy (np. Marritzy z Kirą). Sprawdźmy jak na tym tle wypadają spadkobiercy... (Przy czym chodzi mi o sceny naprawdę mocne, stąd przemówienia Pike'a przed wejściem w przestrzeń grzybową w poszukiwaniu Tilly, doktor Finn cytującej Thoreau, dyskusji Eda z Teleyą z "Nothing Left on Earth Excepting Fishes", czy wystąpienia Heveeny przed Radą Federacji... Unii... na listach nie ma. Są dobre, ale b. generyczne. Z pierwszym wpisem dziennikowym Burnham - tym z układu podwójnego - też miałem kłopot, jakoś za mało wyrazisty, bo przytłoczony CGI i niecharyzmatycznie podany*, choć wahałem się czy go nie uwzględnić. Finalne konfrontacje Ed - Teleya, z odcinka "Krill", czy Ed - Pria też odrzuciłem. Sceny b. mocne, ale za mało się tam gada.)
Po stronie ORV mamy:
- wystąpienie Heveeny przed moclańskim sądem ("About a Girl")
- splagiatowane z dziewięciu źródeł toastowe przemówienie Mercera ("All the World Is Birthday Cake")**
- dialog Kelly - Claire o różnicach między inteligencją biologiczną a maszynową, i uczuciami odczuwanymi, a emulowanymi ("A Happy Refrain")***
- rozmyślania Gordona o ludziach, którzy żyli przed nami ("Lasting Impressions")
Po stronie DSC:
- dialog Burnham - Tyler o kondycji ludzkiej ("Lethe")
- dwukrotna konfrontacja Saru - L'Rell
"this is war" ("Vaulting Ambition")
- przemowa
"Discovery is ours" Saru, niby brak jakiejś szczególnej filozofii, ale potężna ("What's Past Is Prologue")
- dyskusje o nauce i religii ("New Eden")***
* Poza tym jakby bardziej w stylu B5 niż klasycznego ST.
** Aczkolwiek Ed nie jest mówcą na miarę Picarda, czy nawet Kirka.
*** Choć wydźwięk ich obu został znacząco osłabiony przez dalszy bieg fabuł. (W pierwszym wypadku przez to, że wieloznaczność zastąpił sentymentalizm. W drugim przez - durne - wyjaśnienie, które z poruszanymi po drodze zagadnieniami nie miało nic wspólnego.)
Może coś dodacie, albo uprzecie się przy jakiejś z odrzuconych kandydatur?