USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Restrykcje prawne a kreatywność

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 19 Wrz 2018 00:43:52
W dziejach Treka zdarzało się wiele razy, że pomysłodawcy serii planowanej jako nowy serialowy Trek nie dostali zgody na kręcenie jej pod logo ST i musieli dokonywać zmian - zaczęło się od Babylon 5, potem przyszły Andromeda i Farscape, ostatnio The Orville. B5 i AND (FSC zostawmy na boku) powstawały jednak równolegle do oficjalnie kręconego regularnego Treka, ale z czasem sytuacja się skomplikowała... Prawny klincz zmusił najpierw Paramount (Kelvin Timeline), potem CBS (Discovery) do produkowania nowych odsłon ST tak, by znacząco odbiegały od oryginału, przy okazji ucierpiały również fanprodukcje (weszły w życie surowe wytyczne, do których nagięła się, mniej lub bardziej dobrowolnie, spora część fan-twórców, inni - z ekipą Renegades na czele - postawili natomiast na przebrandowienie)...

I tu chciałbym postawić pytanie... Kto z Twórców Treka oficjalnego i nieoficjalnego, zawodowców i zdolnych amatorów, poradził sobie w warunkach legalnych ograniczeń najlepiej, zachowując najwięcej kreatywnej śmiałości, ale i najmniej gubiąc z ducha klasycznego Treka?
Dreamweb
Użytkownik
#2 - Wysłana: 19 Wrz 2018 12:39:32 - Edytowany przez: Dreamweb
Q__:
Kto

Seth MacFarlane. Pomimo wad ORV, pewnej powtarzalności motywów ze ST klasycznego - on to zrozumiał.
B5, cóż, nadal nie widziałem więcej niż 1-szy sezon i 1-szy odcinek drugiego (odkładam i odkładam dalsze oglądanie), jest to przyzwoity serial SF, ale nie czuję w nim klimatu ST za grosz (co nie jest zresztą krytyką, w końcu Star Trekiem nie jest).
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 19 Wrz 2018 18:26:34 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Seth MacFarlane. Pomimo wad ORV, pewnej powtarzalności motywów ze ST klasycznego - on to zrozumiał.

Dla mnie nie wiem czy numerem jeden nie jest jednak Robert Hewitt Wolfe, za pierwsze sezony AND (choć piszę to warunkowo, bo trudno ocenić ile tam jego trudu developera, ile zaś oryginalnych idei G.R.). ORV jest jednak znacznie bardziej odtwórcze (poza kwestią Obcych - tu, trzeba przyznać, Seth z kolegami się popisali) niż wczesna ANDzia (której styl eksperymentowania z klasycznymi schematami ST mam za b. udany).

Dreamweb:
ale nie czuję w nim klimatu ST za grosz

Prawda. Byłaby to b. dobra - gdyby kanoniczna - opowieść o budowaniu Federacji, ale klasycznego eksploracyjno-scjentyficzno-łopatologicznie-moralizatorskiego Treka nie czuć tam - poza jakimiś pojedynczymi scenkami - prawie wcale. Technika narracji mimo teoretycznego podobieństwa (też humanoidy, też podniosłe monologi) również b. odmienna.
Doctor_Who
Użytkownik
#4 - Wysłana: 19 Wrz 2018 19:54:30 - Edytowany przez: Doctor_Who
Q__:
Robert Hewitt Wolfe, za pierwsze sezony AND

Dla mnie też dwa pierwsze sezony AND były najlepsze, trzeci i czwarty to wyraźny spadek i z wolna pikowanie w dół, ale oglądać się jako tako dało, natomiast piąty był już niestety jak rzężenie terminalnego pacjenta proszącego o odłączenie aparatury. Które to, w postaci finału, powitałem z wyraźną ulgą.
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 19 Wrz 2018 20:14:47
Doctor_Who

Doctor_Who:
trzeci i czwarty to wyraźny spadek i z wolna pikowanie w dół, ale oglądać się jako tako dało, natomiast piąty był już niestety jak rzężenie terminalnego pacjenta proszącego o odłączenie aparatury.

Z tym, że za nie odpowiadali już Robert Engels i Kevin Sorbo (przy czym wpływ tego drugiego na kształt serii z czasem rósł, tego pierwszego - malał). Wolfe'a, który na etapie drugiego sezonu odszedł - pod naciskiem odtwórcy roli kapitana - z ekipy, można rozliczać tylko za to, co sam nakręcił.

USS Phoenix forum / Star Trek / Restrykcje prawne a kreatywność

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!