USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Epizodyczność a serializacja - co lepsze dla Treka?

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 30 Lis 2017 01:45:55 - Edytowany przez: Q__
No, właśnie, dyskutowaliśmy o tym wiele razy, od roku 2007 począwszy*, teraz tym bardziej trudno uciec od tego tematu, gdy patrzymy na DSC i ORV... Niech więc w końcu własny topic ma.

Na dobry początek podcast TrekMovie temu właśnie problemowi poświęcony:
https://trekmovie.com/2017/11/29/shuttle-pod-43-se rialized-versus-episodic-storytelling/

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=1548&page=0#msg55609
Dreamweb
Użytkownik
#2 - Wysłana: 30 Lis 2017 09:48:48
Ja tam zawsze wolałem epizodyczność z lekką serializacją - czyli jakieś tam wątki w tle mogą się kontynuować czy czasem powracać, ale każdy odcinek jest oddzielną historią. Czyli coś, co bardzo dobrze wychodziło TNG, a teraz stosowane jest w ORV. Tak, żeby nowy widz mógł się z odcinka cieszyć, a stary ewentualnie parę dodatkowych rzeczy wyłapał.

Ale od każdej reguły są wyjątki, bo 3 i 4 sezon ENT lubię, tylko w przypadku trzeciego to naprawdę trzeba oglądać po kolei i rozumiem że to może być dla części ludzi frustrujące...
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 30 Lis 2017 09:54:56 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb

Dreamweb:
Ja tam zawsze wolałem epizodyczność z lekką serializacją

Cóż, jak wiele razy pisałem: jestem zwolennikiem tego samego. Przy czym - IMHO - serializacja wątków tła może być nawet b. mocna (tak mocna, by fani mogli bawić się w dyskutowanie, interpretowanie, zgadywanie i ogólnie hipotezotwórstwo nie tylko w odniesieniu do warstwy technologicznej i sytuacji astropolitycznej, jak dotąd), tym bardziej, że to teraz modne, powinna być jednak przeprowadzona tak, by nieznajomość owych niuansów (lub niechęć do skupiania się na nich) nie przeszkadzała w chłonięciu-i-rozumieniu epizodycznych fabuł odcinka (które, tradycyjnie, powinny być najważniejsze).
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 14 Sier 2020 18:45:30
A propos udanej serializacji w ORV... W pilocie Ed zastanawia się głośno czy dałoby się użyć urządenia Aronova by cofnąć się w czasie i wymazać z historii swoje nieudane małżeństwo. W finale drugiego sezonu jego życzenie spełnia się w sposób b. ironiczny.

USS Phoenix forum / Star Trek / Epizodyczność a serializacja - co lepsze dla Treka?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!