USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Najlepsza czołówka !
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#61 - Wysłana: 8 Lip 2010 20:27:28
jasiek1

No, jeśli chodzi o czołówkę nietrekową, to moim skromniutkim zdaniem "The X-Files" jest nie do pobicia. Wspaniała muzyka.
Arek
Użytkownik
#62 - Wysłana: 12 Lip 2010 15:18:32
Eviva:
No, jeśli chodzi o czołówkę nietrekową, to moim skromniutkim zdaniem "The X-Files" jest nie do pobicia. Wspaniała muzyka.

Masz stuprocentową rację

A z seriali, najbardziej mi się podobała czołówka ENT [ewentualnie VOY]
Seybr
Użytkownik
#63 - Wysłana: 12 Lip 2010 15:43:27
Eviva:

W sumie masz rację, kiedyś robił ten film na mnie wrażenie. Czołówka zapowiadała film. Ostatnio na Scifi leci powtórka serialu i już tej magii nie widzę, serial mnie lekko śmieszy.

Puki co najlepsza jak dla mnie jest czołówka z LOST. Mały sampel w tle i napisy hahah.
Dragon
Użytkownik
#64 - Wysłana: 14 Lip 2010 12:46:06
Jeśli chodzi o Treka

1.TNG
2.TOS
3.ENT
4.VOY
5.DS9

A z innych seriali
Babylon 5 szczególnie sezon 3
Archiwum X
Gwiezdna eskadra
UFO
V (1984)
Knight Rider (1982)
Airwolf
McGyver
Drużyn A (a jak!)
Q__
Moderator
#65 - Wysłana: 4 Gru 2011 15:06:42
Paradoks

Paradoks:
Mnie właściwie wszystkie trekowe czołówki, z wyjątkiem, Enterprise, się nie podobały.

To i fanowska wersja czołówki ENT, zmontowana w duchu trekowej klasyki, Ci się nie spodoba:
http://www.youtube.com/watch?v=QRQ9C_0SP-w
krzychu
Użytkownik
#66 - Wysłana: 6 Gru 2011 08:45:27
Enterprise D
Użytkownik
#67 - Wysłana: 7 Gru 2011 15:37:44
podobają mi się wszystkie wszystkie ale najbardziej z ENT
Q__
Moderator
#68 - Wysłana: 7 Gru 2011 15:40:00
Enterprise D

Nie jest to moderatorski nakaz, ale dobra rada: mógłbyś trochę bardziej rozbudowywać wypowiedzi? Ciekawiej się wtedy rozmawia.
MarcinK
Użytkownik
#69 - Wysłana: 10 Gru 2011 19:16:48
Z trekowych:
1.TNG
2.VOY
3.ENT

z innych
1.Archiwum X
2.McGyver
3.Kamen Rider Ryuki
4.Ultraman Nexus
5.MMPR sezon 2 czołówka 1
Q__
Moderator
#70 - Wysłana: 24 Gru 2011 15:45:32
MarcinK

MarcinK:
Archiwum X

Kwestia tej melodyjki, nie?
MarcinK
Użytkownik
#71 - Wysłana: 31 Sty 2012 11:57:20
Mój obecny ranking nie-trekowych czołówek.

1.Kamen Rider Kiva(Twórcy trekowcyh czołówek uczcie się)
2.Kamen Rider Kabuto
3.Ultraman Nexus
4.Rescue Fire
5.Andromeda
Q__
Moderator
#72 - Wysłana: 31 Sty 2012 12:20:15
MarcinK

MarcinK:
Twórcy trekowcyh czołówek uczcie się

... patrząc na pozycje 1-4 jakiego kiczu należy w czołówkach ST unikać za wszelką cenę...

MarcinK:
5.Andromeda

Oczywiście, sezon 3, etap kiedy z prawie-Treka zrobił się Hercules in space .
Eviva
Użytkownik
#73 - Wysłana: 31 Sty 2012 14:50:15
Enterprise D:
podobają mi się wszystkie wszystkie ale najbardziej z ENT

Toś mi brat! Ja też bardzo lubię tę czołówkę, czym odbijam się znacząco od większości trekkerów. Podoba mi się i muzyka, i piosenka, i montaż.
Queerbot
Użytkownik
#74 - Wysłana: 31 Sty 2012 15:06:22
Mnie zawsze niezmiernie cieszy ta wersja czołówki Fringe:

http://www.youtube.com/watch?v=reaIcN61M-M
Dukat
Użytkownik
#75 - Wysłana: 31 Sty 2012 16:41:40
Eviva:
Toś mi brat! Ja też bardzo lubię tę czołówkę, czym odbijam się znacząco od większości trekkerów. Podoba mi się i muzyka, i piosenka, i montaż.

Bluźnisz.

Z Trekowych to DS9
MarcinK
Użytkownik
#76 - Wysłana: 31 Sty 2012 17:23:11
Q__:
... patrząc na pozycje 1-4 jakiego kiczu należy w czołówkach ST unikać za wszelką cenę...

Zdefiniuj Kicz
Toudi
Użytkownik
#77 - Wysłana: 31 Sty 2012 17:29:08
MarcinK:
Zdefiniuj Kicz

PWN:
kicz [niem. Kitsch ‘lichota’, ‘tandeta’], utwór (lit., plast., film.) o małej wartości artyst., apelujący do przeciętnych gustów odbiorców sztuki, utrwalający ich stereotypowe poglądy o świecie oraz powierzchowne emocje.

MarcinK
Użytkownik
#78 - Wysłana: 31 Sty 2012 17:33:32
Toudi:
kicz [niem. Kitsch ‘lichota’, ‘tandeta’], utwór (lit., plast., film.) o małej wartości artyst., apelujący do przeciętnych gustów odbiorców sztuki, utrwalający ich stereotypowe poglądy o świecie oraz powierzchowne emocje.

Wypisz wymaluj Star Trek.
Toudi
Użytkownik
#79 - Wysłana: 31 Sty 2012 17:42:25
MarcinK,sam będziesz bronił swojej tezy? czy ściągniesz Dukata do pomocy? ;)
Dukat
Użytkownik
#80 - Wysłana: 31 Sty 2012 19:25:06
Toudi:
MarcinK,sam będziesz bronił swojej tezy? czy ściągniesz Dukata do pomocy?

Udzielam wsparcia
Kain
Użytkownik
#81 - Wysłana: 31 Sty 2012 21:23:50
MarcinK:
Twórcy trekowcyh czołówek uczcie się)

Ok a teraz na na serio - naprawdę uważasz że te czołówki są dobre? Bo ja chyba dałem się nabrać...
Kor
Użytkownik
#82 - Wysłana: 31 Sty 2012 21:26:46 - Edytowany przez: Kor
Kain

Widzisz, chłopak nie zauważył, że pod wpływem zachodniej kultury Japonia stała się świątynią kiczu jakiego nie zna reszta świata (o tym fenomenie pisze się zresztą prace naukowe)

Jest też coś na rzeczy w tym, że im więcej w życiu człowiek zajmuje się poważnymi kwestiami, tym bardziej infantylna bawi go rozrywka. Japończycy - jak wiemy - to naród przepracowany. Do tego stopnia, że zaczyna wymierać.
Kowal155
Użytkownik
#83 - Wysłana: 31 Sty 2012 21:32:14 - Edytowany przez: Kowal155
Jako, że obejrzałem niedawno ostatni epizod TNG - muszę zaoponować z tym galopem na kicz. Jest sporo odcinków, które bym podsumował jako debilne/infantylne/głupie, ale ostatecznie serial całościowo wcale kiczowaty nie jest. Prędzej do TOSu pasowałby epitet "kiczowaty", o pozostałych Star Trek'owych serialach się nie wypowiem bo jeszcze nie obejrzałem :P

Edit: nie opisujcie Japończyków jedną miarą na podstawie fascynacji Marcina. Wśród tworów ich kultury (również tej popularnej) tak samo jak i u nas lub Amerykanów czy też innej są pozycje kiczowate, śmieszne i niskich lotów jak i takie, które łechcą bardziej wyrafinowane gusta.
Kor
Użytkownik
#84 - Wysłana: 31 Sty 2012 21:34:17 - Edytowany przez: Kor
Kowal155:
Jest sporo odcinków, które bym podsumował jako debilne/infantylne/głupie, ale ostatecznie serial całościowo wcale kiczowaty nie jest.

Część rzeczy np. scenerie, jest kiczowata przez cały serial. Natomiast pod względem myślowym - oczywiście, że TNG (imho dzierży tu palmę pierwszeństwa wśród Treków), jest dalekie od kiczu.

Kowal155:
Wśród tworów ich kultury (również tej popularnej) tak samo jak i u nas lub Amerykanów czy też innej są pozycje kiczowate, śmieszne i niskich lotów jak i takie, które łechcą bardziej wyrafinowane gusta.

Oczywiście, że są pozycje wysokich, a nawet skrajnie wysokich lotów. Chodzi jednak o ogólny obraz kultury. Japonia, niestety (bo ma długą i świetną historię) stała się oazą kiczu - od wystroju ulic, przez gadżety i ubiory (ach te lolitki w białych podkolanówkach), po kapiące wręcz kiczem teleturnieje, seriale, muzykę.

Podobnie Rosja, chociaż tak jak Japonia ma dzieła wielkie, na poziomie popkultury jest oazą kiczu.

Nic jednak straconego. Jak nadal dbałość o przestrzeń publiczną w Polsce (billboardy, neony, reklamy, dowolna zabudowa) będzie postępowała w obecnym kierunku, nasz rynek muzyczny nadal będzie produkował jedynie Mandaryny, Dody, a telewizja nadal będzie zawyżała loty swoimi serialami, to już niedługo będziemy nowym, błyszczącym bazarem Europy Środkowej. Po co nam stadion, cała Polska jest stadionem
Kowal155
Użytkownik
#85 - Wysłana: 31 Sty 2012 21:45:45
Kor
Według bardzo bliskiego mi źródła, które niesamowicie interesuje się Japonią, jej kulturą, anime i mangą (notabene historyczka sztuki), obraz który przywołujesz jest tym, który najbardziej medialnie przebija się na świat, bo cóż... rzeczywiście jest mocno odczepiony od codzienności, ale w rzeczywistości ogranicza się do bardzo nielicznych miejsc, swojego rodzaju dzielnic "kulturowego rozluźnienia" w największych miastach Japonii. Wyobraź sobie całe Tokio, z wszystkimi sztywnymi konwenansami jakie kojarzą się z Japonią, a do tego umieść jedną dzielnicę, do której schodzi się dzieciarnia poniżej wieku maturalnego. Powyżej jest powrót do sztywnej normalizacji.

Jest to jednakowoż informacja pośrednia (choć od osoby, która włożyła zainteresowanie i wysiłek w ustalenie i wyłowienie szczegółów oraz obalenie niektórych mitów), więc proszę ją traktować z dystansem.
Kor
Użytkownik
#86 - Wysłana: 31 Sty 2012 22:00:48 - Edytowany przez: Kor
Kowal155

To całkiem możliwe. Zgadzałoby się to z tezą jaką wysunąłem, że im więcej się człowiek zajmuje poważnymi sprawami, teraz dodam: szczególnie wbrew sobie (w co by się wpisywały tak zbyt sztywne konwenanse, jak pracoholizm), tym naturalniej ucieczkę widzi w infantylnej rozrywce.

O tym, że nie cała Japonia wygląda jak cukierek, to wiem z licznych dokumentów jakie oglądałem o tym kraju. Udało się w nim zachować i nadal się kultywuje zdawałoby się całkowicie niedzisiejsze tradycje.
Kain
Użytkownik
#87 - Wysłana: 31 Sty 2012 22:02:43
Kor:
est też coś na rzeczy w tym, że im więcej w życiu człowiek zajmuje się poważnymi kwestiami, tym bardziej infantylna bawi go rozrywka.

Idąc tym tokiem myślenia rozumiem że produkcje proponowane przez MarcinaK są kierowane do zarządu Toyoty czy Panasonica i członków japońskiego rządu w czasach ciężkiego kryzysu...?:D

A wracając do tematu (i pozostając nawet w kręgu zainteresowań kulturą Japońską) opening 1 serii GitS jest nawet jak na standardy europejskie przyjemny, pomijając mocno "plastikowe" modele.
Kor
Użytkownik
#88 - Wysłana: 31 Sty 2012 22:09:54 - Edytowany przez: Kor
Kain:
Idąc tym tokiem myślenia rozumiem że produkcje proponowane przez MarcinaK są kierowane do zarządu Toyoty czy Panasonica i członków japońskiego rządu w czasach ciężkiego kryzysu...?

Po pierwsze, że a->z nie oznacza, iż nie istnieje b, dla którego b->z. Tj. fakt, że coś ludzi do jakiegoś upodobania skłania, nie oznacza, że to coś jest jedyną rzeczą, która do danego upodobania ludzi skłania.

Po drugie - to nie pamiętasz już, że Tamagotchi cieszyło się popularnością wśród ludzi wysokich pozycji i powagi w Japonii?
Kain
Użytkownik
#89 - Wysłana: 31 Sty 2012 22:24:11
Kor:
Po pierwsze, że a->z nie oznacza, iż nie istnieje b, które również b->z. Tj. fakt, że coś ludzi do czegoś skłania, nie oznacza, że to coś jest jedyną rzeczą, która do danego upodobania ludzi skłania.

Twoja twarda logika spłoszyła mi lekki sarkazm ;P ;)

Kor:
Po drugie - to nie pamiętasz już, że Tamagotchi cieszyło się popularnością wśród ludzi wysokich pozycji i powagi w Japonii?

Pamiętam. Sam interesuję się japońską kulturą, nawet tą "pop", i zdaję sobie sprawę że tam standard powagi i wyznaczników dojrzałości jest daleki od naszych, co więcej bycie nieco infantylnym jest tam w modzie, a może nawet w dobrym tonie. Kawaii.
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 1 Lut 2012 01:04:31
Kain

Kain:
opening 1 serii GitS jest nawet jak na standardy europejskie przyjemny

Masz tu openingi GITS:
1. http://www.youtube.com/watch?v=SaYPHswIyzA
2. http://www.youtube.com/watch?v=S_1PssU1a9U

Faktycznie, na tle MarcinKowych - arcydzieła.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Najlepsza czołówka !

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!