Autor |
Wiadomość |
Q__
Moderator
|
#3901 - Wysłana: 25 Wrz 2020 00:37:19
|
Q__
Moderator
|
#3902 - Wysłana: 28 Wrz 2020 23:59:37
|
Q__
Moderator
|
#3903 - Wysłana: 1 Paź 2020 14:17:57
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3904 - Wysłana: 3 Paź 2020 19:06:48
Próbuje oglądać 2 sezon. O co tam chodzi? ktoś mi może wytłumaczyć?
|
Q__
Moderator
|
#3905 - Wysłana: 3 Paź 2020 19:20:42 - Edytowany przez: Q__
Smok_EustachyARCYSPOILEROWO: usiłują badać sprawę tajemniczych sygnałów mających pochodzić od zaawansowanej Obcej inteligencji (ostatecznie okaże się, że to nie Obcy, a bytująca w przyszłości, uznana za zmarłą, matka Burnham, korzystająca z utajnionej technologii temporalnej) oraz złapać - oskarżonego o zabójstwa - Spocka zanim dopadnie go kto inny (finalnie wyjdzie na to, że mind meld z w/w michaśkową mamuśką klepki mu chwilowo pomieszał, ale nikogo nie mordował), co czyniąc wędrują początkowo od przygody do przygody w +/- klasyczno-Trekowym stylu. Docelowo okaże się, że Burnham starsza usiłuje krzyżować plany Sztucznej Inteligencji z przyszłości, która życie biologiczne wygubiła, i że owa inteligencja - chcąc swój sukces utrwalić - w przeszłości - tj. w czasie akcji serialu - również miesza (m.in. Spocka wrabia), różne osoby i maszyny (w tym przeszłą wersję siebie) swoim software'm opętując. Bezspoilerowo: twórcy też pogubili się w tym chaosie  .
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3906 - Wysłana: 3 Paź 2020 19:22:23 - Edytowany przez: Smok_Eustachy
A kto jest tam kim? Tzn zle sformułowałem pytanie, bo chodzi mi o stan początkowy, z którego zaczynają.
|
Q__
Moderator
|
#3907 - Wysłana: 3 Paź 2020 19:34:52 - Edytowany przez: Q__
Smok_Eustachy
Załoga ta sama, tylko przejął ją pod tymczasowe dowództwo (bo z pomocą wykonującego grzybowe skoki statku szybciej wspomnianą zagadkę rozwiąże) kapitan Pike, poprzednik Kirka odgrzany z pierwotnego pilota TOS-u - "The Cage", który to Pike zabrał ze sobą na pokład Disco parę osób świty (poza Number One, zwaną też Uną, są to wszystko kompletnie nowe, wykreowane na potrzeby DSC, postacie).
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3908 - Wysłana: 4 Paź 2020 01:36:53
Ależ to jest ciężkie. Jedyna sympatyczna postać ów kpt. Lorka padł
|
Q__
Moderator
|
#3909 - Wysłana: 4 Paź 2020 14:56:21 - Edytowany przez: Q__
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3910 - Wysłana: 8 Paź 2020 03:12:11
jeśli ktoś ma deficyt entuzjazmu przed 3 sezonem Discovery proponuję:\ https://www.facebook.com/startrekpolska/Star Trek Blog Polska exstaza 24 godziny na dobę.
|
Q__
Moderator
|
#3911 - Wysłana: 8 Paź 2020 19:07:15
Smok_EustachySmok_Eustachy: Star Trek Blog Polska exstaza 24 godziny na dobę Czasem jednak ze znacznie dłuższymi przerwami, i jednak głównie na punkcie DSC (o PIC jakieś wzmianki od niechcenia, o LD ni słowa). Przy czym: śmiać się można, ale jeśli ktoś znajduje w obecnych Trekach radość, to czemu mu tego żałować?
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3912 - Wysłana: 9 Paź 2020 09:01:53
|
Q__
Moderator
|
#3913 - Wysłana: 9 Paź 2020 16:08:20 - Edytowany przez: Q__
DreamwebDreamweb: Fragment nowego odcinka... CGI wyglądają na (jeszcze?) niedopracowane, poza tym typowy styl DSC (wizualne przeładowanie, i wszystko musi być w ruchu), i - jak słusznie zauważył jeden komentujący - nawiązania do AND (gdzie Book zdaje się robić za całą załogę Beki Valentine) b. zauważalne.
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3914 - Wysłana: 9 Paź 2020 16:43:32
Dobrze to nie wygląda
|
Q__
Moderator
|
#3915 - Wysłana: 12 Paź 2020 00:56:46
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3916 - Wysłana: 15 Paź 2020 00:39:08
Jest gdzieś streszczenie fabuły dwóch sezonów po naszemu? Bo nie trawie tego. Dzisiaj drama z przybyciem kpt. Pika mnie zdruzgotała
|
Q__
Moderator
|
#3917 - Wysłana: 15 Paź 2020 01:05:23
Smok_EustachyMożesz spróbować pod tym linkiem, choć są to raczej recenzje z subiektywnymi streszczeniami na początku: http://pifko.org/tag/discovery/(Aha: i nie sugeruj się wzmianką o Borgu a genezie jego, to - przynajmniej na dziś - wynikająca z zauważalnych podobieństw hipoteza, nie - ekranowy pewnik.)
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3918 - Wysłana: 15 Paź 2020 11:11:31
O której ma byc premiera?
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3919 - Wysłana: 15 Paź 2020 14:16:30
Już była. Ja już nawet widziałem. Więcej napiszę może w temacie spoilerowym bo gdzieś tu takowy był. Ale podsumowując - dawać mi tu Orville albo Lower Decks.  Aha i oczywiście Michalina jest najważniejszą osobą w kosmosie, tu się nic nie zmieniło.
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3920 - Wysłana: 15 Paź 2020 14:52:47 - Edytowany przez: Smok_Eustachy
na Netflixie jest? EDIT: w piątek
|
Q__
Moderator
|
#3921 - Wysłana: 15 Paź 2020 23:38:41 - Edytowany przez: Q__
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3922 - Wysłana: 16 Paź 2020 00:23:10
Michaua wygląda jak Załoga Dz.
|
Q__
Moderator
|
#3923 - Wysłana: 16 Paź 2020 00:33:34
Smok_EustachyW tym anielskim? 
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3924 - Wysłana: 16 Paź 2020 01:34:14 - Edytowany przez: Smok_Eustachy
Tak Jest DiSCO na Netflixie
|
teraw
Użytkownik
|
#3925 - Wysłana: 16 Paź 2020 11:18:52 - Edytowany przez: teraw
Obejrzałem właśnie S03E01 na Netflixie i nie jestem zachwycony. Cały odcinek padają wzniosłe mowy o ideałach Federacji, o tym, że Faederacja to nie statki, tylko ludzie itd. A co widzimy w praktyce? Najpierw zabijają ludzi bez zająknięcia (dodać należy, że ludzi pełniących swoje obowiązki jako ochrona/policja) a potem cackają się nad protokołem wieszania flagi na ścianie. Wniosek prosty: z ideałów Federacji pozostały puste gesty i nic nie znaczące symbole, a ich rzeczywista idea zdechła.
Ciekawy jest też oficer łączności. Pokazali go, że wstaje codziennie, myje się, ubiera, siada przy biurku i czeka na coś, co nigdy nie nadchodzi gapiąc się w ścianę. Myślałem, że to android. Jak się okazało, że to jednak człowiek, to pomyślałem, że od nic nie robienia przez 40 lat musiał kompletnie oszaleć. No i to się chyba potwierdziło. Facet ześwirował tak, że mając 2 statki Federacji w zasięgu zamiast nawiązać z nimi kontakt, to siedzi latami i czeka aż ktoś mu wejdzie do biura.
|
Q__
Moderator
|
#3926 - Wysłana: 16 Paź 2020 11:56:28 - Edytowany przez: Q__
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3927 - Wysłana: 17 Paź 2020 00:01:19
|
Q__
Moderator
|
#3928 - Wysłana: 17 Paź 2020 00:46:13 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2Jedno trzeba przyznać CBS-owi: wyrzuca z siebie kolejne Treki w tempie godnym karabinu maszynowego  . (Aha: cieszę się, że - sądząc po obecności Jonesa w filmiku* - Saru jednak nie zginie by zrobić miejsce Burnham**, jak plotki głosiły.) * Którego kopia YT też się znajdzie  : https://www.youtube.com/watch?v=ookBxB1LdeY** A przynajmniej nie nieodwracalnie, nawet gdyby...  ps. A tu mamy tytuły wszystkich odcinków sezonu trzeciego: Episode 1: That Hope is You Episode 2: Far From Home Episode 3: People of Earth Episode 4: Forget Me Not Episode 5: Die Trying Episode 6: Scavengers Episode 7: Unification III Episode 8: The Sanctuary Episode 9: Terra Firma. Part 1 Episode 10: Terra Firma. Part 2 Episode 11: The Citadel Episode 12: The Good of the People Episode 13: Outsidehttps://www.radiotimes.com/news/on-demand/2020-10- 13/star-trek-discovery-release-schedule-episode-gu ide/
|
Seybr
Użytkownik
|
#3929 - Wysłana: 17 Paź 2020 10:34:45
Zastanawiam się czy ja oglądałem Star Trek czy jakiś mix z The Expanse and Dark Matters z cholera wie czym jeszcze ? Q__: i wszystko musi być w ruchu), Ja akurat lubię taki styl. Owszem to jeden z technik filmowych które lubię. Jeżeli chodzi o produkcje z Netflixa (nie łączyć ze ST), wiele z nich technicznie jest mega powtarzalnych i statycznie nudnych. teraw: z ideałów Federacji pozostały puste gesty i nic nie znaczące symbole, a ich rzeczywista idea zdechła. Zazwyczaj tak jest gdy upada dana cywilizacja. Upadła Federacja, upadło Imperium Klingonów, narodziła się nowa Federacja czytaj Andromeda a następnie po wielu latach powstała Republika i Jedi.
|
reyden
Użytkownik
|
#3930 - Wysłana: 17 Paź 2020 10:56:39
Q__: Jedno trzeba przyznać CBS-owi: wyrzuca z siebie kolejne Treki w tempie godnym karabinu maszynowego. Wolał bym jeden porządny serial niż całą masę kiepskich seriali . DSC , PIC czy LD to w skali Treka nie są dobre seriale , ich jakość to okolice pierwszych sezonów ENT . Do tego gwałcenie kanonu na potęgę ( grzybkowy napęd , wygląd klingonów , kontakty z MU , rasy których potem nie ma - Kelpianie czy pani android , wreszcie sam Burham ) . Niestety tym serialom daleko do treka ery TNG/DS9/VOY , nawet ten ostatni jest kilka razy lepszy niż cała trójka razem wzięta choć już miał swoje błędy i zaczął trend spadkowy jeżeli chodzi o jakość seriali w ST .
|