Autor |
Wiadomość |
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3871 - Wysłana: 25 Lip 2020 20:01:52
Czemu Klingoni wyglądają jak orki Sarumana?
|
Q__
Moderator
|
#3872 - Wysłana: 25 Lip 2020 20:26:05 - Edytowany przez: Q__
Smok_Eustachy
Bo Fuller chciał ich uczynić: 1. bardziej Obcymi - idea w sumie szlachetna (i w duchu TMP), wykonanie kompletnie nie wyszło... 2. oryginalnymi.
(Miał i lepsze pomysły, ale te akurat władze wytwórni w dużym stopniu mu storpedowały.)
|
Smok_Eustachy
Użytkownik
|
#3873 - Wysłana: 25 Lip 2020 22:13:13
Uruk-Hai nie są tu oryginalne.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3874 - Wysłana: 27 Lip 2020 18:32:51
|
Q__
Moderator
|
#3875 - Wysłana: 27 Lip 2020 18:43:35 - Edytowany przez: Q__
Smok_EustachySmok_Eustachy: Uruk-Hai nie są tu oryginalne. W Treku są (bo ich tam dotąd nie było). Podobnie zresztą Hirogeni z VOY robili za kopię Predatorów. (Nie mówię, że to chwalę*, pokazuję sposób myślenia producentów.) * Zwł., że Hirogeni też się umiarkowanie przyjęli. mozg_kl2Smok_Eustachy: -discove ry-season-3-finally-lands-october-15 Mówiłem, że w tym roku  .
|
Q__
Moderator
|
#3876 - Wysłana: 20 Sier 2020 15:14:33 - Edytowany przez: Q__
Ciekawostka, którą złośliwy Grin wydobył z filmu zza kulis DSC - Kurtzman i spółka zaczynali kręcić odcinki nie mając scenariusza (a Alex potrafił kolegom sceny akcji ni z tego, ni z owego, dorzucać): https://www.youtube.com/watch?v=pztys57-h-8To sporo wad Discovery i PIC tłumaczy... :] I jeszcze b. ostre podsumowanie finału drugiego sezonu DISCO: https://medium.com/@thejohnprice/the-star-trek-dis covery-s2-finale-was-awful-and-you-all-know-it-3f5 68bf0b482
|
Q__
Moderator
|
#3877 - Wysłana: 29 Sier 2020 23:39:43
|
Jo_anka
Użytkownik
|
#3878 - Wysłana: 30 Sier 2020 00:14:01
Q__: Wilson Cruz sugeruje, że będzie czwarty sezon: Lepszy rydz, niż nic! 
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3879 - Wysłana: 31 Sier 2020 09:47:23
Jo_anka: Lepszy rydz, niż nic! Jedno muszę im przyznać - fakt że po zakończeniu Lower Decks będziemy mieli płynne przejście w 3 sezon DSC pozwala się poczuć trochę jak za dawnych lat - dłuższe sezony, mniejsze przerwy między nimi. 
|
Q__
Moderator
|
#3880 - Wysłana: 31 Sier 2020 12:31:00
Jo_ankaDreamwebDreamweb: dłuższe sezony, mniejsze przerwy między nimi. I jeszcze to fetyszyzowane przez fanów osadzanie każdej kolejnej serii dalej w przyszłości tym sposobem dostaniemy  . (LD - post-NEM, DSC s3 - post-LD.)
|
Korrd
Użytkownik
|
#3881 - Wysłana: 31 Sier 2020 19:40:06
Q__: Smok_Eustachy Smok_Eustachy: Uruk-Hai nie są tu oryginalne. W Treku są (bo ich tam dotąd nie było). Podobnie zresztą Hirogeni z VOY robili za kopię Predatorów. Nie jest takim problemem jak wprowadzają rasy, które są w większym lub mniejszym stopniu inspirowane rasami z innych serii, problemem jest, że znaną i lubianą rasę ze Star Treka przedstawiono jak coś pochodzącego z zupełnie innej serii.
|
Q__
Moderator
|
#3882 - Wysłana: 31 Sier 2020 20:08:14
KorrdKorrd: problemem jest, że znaną i lubianą rasę ze Star Treka przedstawiono jak coś pochodzącego z zupełnie innej serii. Usiłowano ich (tj. Klingonów) uczynić bardziej Obcymi (czemu mogę tylko przyklasnąć, także jako próbie postawienia kolejnego kroku na ścieżce, którą zapoczątkowało TMP). Że wręcz epicko nie wyszło? To inna rzecz.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3883 - Wysłana: 2 Wrz 2020 19:29:45
|
Q__
Moderator
|
#3884 - Wysłana: 2 Wrz 2020 20:34:29 - Edytowany przez: Q__
DreamwebDreamweb: Rozważania czy w 3 sezonie Discovery wróci... Dax. Hmm... Źródła niekanoniczne przypisują symbiontom zdolność życia tysiącleciami: https://memory-beta.fandom.com/wiki/Trill_symbiont Ale czy to ma sens? Jak wydajne mechanizmy magazynowania wspomnień muszą mieć by było to możliwe (jeśli mamy uzyskać po takim czasie kolejnego połączonego Trilla, a nie szaloną - z przeciążenia danymi - istotę dożywającą swoich dni gdzieś w jaskiniach Mak'ala)?* * Oczywiście, jeśli chcemy mieć Daxa-w-przyszłości, to da się to załatwić bez ruszania śliskiego tematu czasu życia i pojemności informacyjnej symbiontów. Dochodzą takie warianty jak podróż podświetlna (i związane z nią efekty), wpadnięcie w anomalię temporalną, hibernacja czy transporterowa staza.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3885 - Wysłana: 3 Wrz 2020 09:16:35
Q__: Źródła niekanoniczne przypisują symbiontom zdolność życia tysiącleciami: A może właśnie tak jest, tzn. wiemy na 100% że Trille się pojawią. Może właśnie ci "dżojnięci" będą głównymi prowodyrami odbudowy Federacji, bo jako jedyni, ze względu na długowieczność symbiontów, mają wspomnienia z "pierwszej ręki" o tych dawnych dobrych czasach.  Q__: Oczywiście, jeśli chcemy mieć Daxa-w-przyszłości, to da się to załatwić bez ruszania śliskiego tematu czasu życia i pojemności informacyjnej symbiontów. W ostateczności mógłby to być też Dax-symbiont, potomek tamtego Daxa-symbionta. 
|
Q__
Moderator
|
#3886 - Wysłana: 3 Wrz 2020 11:26:00
DreamwebDreamweb: właśnie ci "dżojnięci" będą głównymi prowodyrami odbudowy Federacji, bo jako jedyni, ze względu na długowieczność symbiontów, mają wspomnienia z "pierwszej ręki" o tych dawnych dobrych czasach. To byłby, potencjalnie, b. dobry wątek. (O ile nie przesadzą z długowiecznością - co oznacza, że okres upadku nie będzie mógł być zbyt długi, góra parę stuleci.*) * No, dobra, nawet jeśli długowieczność będzie naciągana, wątek nią podparty może być wciąż wartościowy pod innymi względami. A poza tym... skoro biurkowy komputer z TNG pomieści kompletną symulację Wszechświata, od biedy da się w sumie twierdzić, że symbiont to b. wydajny - acz mniej wydajny niż tamten - naturalny (lub wyhodowany w zamierzchłych czasach) biokomputer... Nie takie rzeczy Trek zniósł.
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3887 - Wysłana: 3 Wrz 2020 20:11:56
|
Q__
Moderator
|
#3888 - Wysłana: 3 Wrz 2020 20:18:07 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2Zgodnie z modą... Nie-binarni aktorzy w nie-binarnych rolach... Same postacie? Zobaczymy... Choć do Trilli taka ponadgenderowość b. pasuje, wydawałaby się wręcz naturalna (minimum dla połączonych, a reszta może to naśladować, choćby ze snobizmu...). BTW. Czy oni chcą z małżeństwa Paula z Hugh zrobić jakiś trójkąt? 
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3889 - Wysłana: 9 Wrz 2020 09:41:57
|
Q__
Moderator
|
#3890 - Wysłana: 9 Wrz 2020 09:57:26
mozg_kl2mozg_kl2: star-trek-discove ry-pelny-zwiastun-3-sezonu Jest i na ST.com, wraz z informacją, że zobaczymy trzeci sezon DISCO i na Netflixie: https://intl.startrek.com/videos/star-trek-discove ry-season-three-trailer
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#3891 - Wysłana: 9 Wrz 2020 10:35:41
Czy mi się wydaje czy ja tam widzę Airiam? 
|
mozg_kl2
Użytkownik
|
#3892 - Wysłana: 9 Wrz 2020 11:15:28
Najbardziej mnie ciekawi to o czym się mówiło od lat. Upadek Feeracji, czemu jak do tego doszło. Dalej pewnie pójdzie jak w "Herculesie w kosmosie"
|
Q__
Moderator
|
#3893 - Wysłana: 9 Wrz 2020 11:28:44 - Edytowany przez: Q__
DreamwebDreamweb: Czy mi się wydaje czy ja tam widzę Airiam? Jej powrót to nie jest szczególna tajemnica. Widziałem nawet na stronie jednego z hollywoodzkich mediów artykuł o trzecim sezonie ozdobiony fotografią przedstawiającą ją i Saru (co prawda byli to cosplay'ujący fani, ale mówi samo za siebie): https://img.particlenews.com/img/id/2MD8EV_0PYiR1x v00mozg_kl2mozg_kl2: Dalej pewnie pójdzie jak w "Herculesie w kosmosie" Czyli zgodnie z wizją Roddenberry'ego, że tak ograną kliszą pojadę  .
|
Weaver
Użytkownik
|
#3894 - Wysłana: 10 Wrz 2020 11:13:51 - Edytowany przez: Weaver
Obejrzałem (ponownie) wszystkie serialowe Treki, (tak, nawet TAS) I wracam do Discovery. Nie wiem, czy wytrzymam do drugiego sezonu, ale tym razem się postaram. Btw, czy też tak macie, że mierzycie jakość 'pisania' w scenariuszu ilością Deus ex machina (odwrotnie proporcjonalną do rzeczonej jakości)? Póki co (trzeci odcinek), Discovery jedzie na minusie....
|
Q__
Moderator
|
#3895 - Wysłana: 10 Wrz 2020 13:00:26 - Edytowany przez: Q__
Weaver
Nie wiem czy w wypadku DSC (choć polubiłem sporą część bohaterów tej serii) słowo scenariusz nie jest cokolwiek na wyrost (vide post #3876 niniejszego topicu). Wypada chyba mówić raczej o lepszych i gorszych (niektórych świetnych, i już zasłużenie kultowych, innych - żenujących) scenach tworzonych na gorąco i lepionych byle jak, by z grubsza pasowały do założonego metaplotu.
ps. Jak podobał się TAS?
|
Weaver
Użytkownik
|
#3896 - Wysłana: 10 Wrz 2020 15:20:56
Q__: Jak podobał się TAS? Za każdym razem coraz bardziej, ten był trzeci... Niektóre ze scenariuszy byłyby świetne w wydaniu fabularnym, i zapewne jedynie brak możliwości technologicznych stałby na przeszkodzie w ich realizacji. To samo w kwestii, bardzo mile przeze mnie widzianej różnorodności gatunkowej na mostku.
|
Q__
Moderator
|
#3897 - Wysłana: 10 Wrz 2020 15:42:52 - Edytowany przez: Q__
WeaverTeż poczułeś ten oddech kosmosu, którego - ograniczony, niestety, do kartonu i dykty - TOS nie był w stanie zbyt często dać  . To - tradycyjnie - polecam TASowe dokrętki Curta Danhausera i twórców Farraguta. Jeśli istnieją fanfilmy lepsze od materiału wyjściowego, je należy za takowe uznać. Mają zalety TAS-u, unikając większości jego wad.
|
Q__
Moderator
|
#3898 - Wysłana: 19 Wrz 2020 14:57:08
|
Seybr
Użytkownik
|
#3899 - Wysłana: 20 Wrz 2020 09:45:22
Q__
Uwielbiam takie analizy trailerów. Potem wychodzi kupa a nie analiza.
|
Q__
Moderator
|
#3900 - Wysłana: 20 Wrz 2020 11:36:44 - Edytowany przez: Q__
SeybrAno, często okazuje się, że nie znają prorocy boskiej mocy, ale czasem jakiś interesujący szczegół wypatrzą - np. nowe komunikatory, czy kapitański mundur Saru, że nawiążę do w/w kadru  . EDIT: TT potwierdza, że na Netflixa odcinki 3 sezonu Discovery będą trafiać - tradycyjnie - dzień po amerykańskiej premierze: https://www.trektoday.com/content/2020/09/star-tre k-discovery-season-three-international-release-dat e/
|