USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Ulubione "alternatywy"...
 Strona:  ««  1  2  3 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#61 - Wysłana: 18 Lut 2010 01:53:37
Adek

Adek:
Gdyby Entek Rikera z ery Borga chciał przedostać się na stałe do świata drugiego Entka to na pewno miałoby to jakiś wpływ na zawirowania czaso-przestrzenne.

Ale Temporalna PD oznacza zakaz oddziaływania z przyszłości, nie "z boku".
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#62 - Wysłana: 18 Lut 2010 13:32:04
Jesli przyjmiemy do wiadomości istnienie ST Abramsa to wychodzi na to, że cały ST o jakim mówimy jest tak samo alternatywny jak mirror, YE, czy Year of Hell
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 18 Lut 2010 13:39:01 - Edytowany przez: Q__
4_z_Szesciopaka

Nie do końca tak, nie tyle alternatywny co po prostu nie jest specjalnie wyróżniony na tle innych lini czasu (dotyczy to zresztą i tej nowej stworzonej przez Abramsa). W teorii multiversum wszystkie wszechświaty są równe (żaden nie ma specjalnego, wyróżniającego go statusu) - co zresztą w "Parallels" też było uwzględnione.
Madame Picard
Moderator
#64 - Wysłana: 18 Lut 2010 15:22:22 - Edytowany przez: Madame Picard
Qubiczny:
Niestety w tej mierze ST jest sprzeczny: raz mamy przypadki w których czas rozumie się jako rozszczepialny (jak w Powrocie do przyszłości), innym razem jako nie podlegający zmianie, zdeterminowany

Bo w Treku mamy kilka różnych (wykluczających się niekiedy ) koncepcji podróży w czasie. A oprócz tego mamy też parę fanowskich teorii i domniemań. Ja np. jestem zdania, że w First Contact mieliśmy do czynienia z klasycznym paradoksem: skutek (Picard) wywołał przyczynę (lot Phoenixa). Niedawno dyskutowaliśmy na ten temat chyba w Kawiarence, a symbolt chyba jakąś pracę nawet na ten temat pisał...

Qubiczny:
Jakieś zabezpieczenie w fizyce Wszechświata, które uniemożliwia zaistnienie pętli, jeśli zakładałaby ona sprzeczność logiczną.

Mnie się bardzo podoba taka koncepcja podróży w czasie ; ostatnio taka pojawiła się w Lost.
Adek
Użytkownik
#65 - Wysłana: 18 Lut 2010 15:38:28
Madame Picard:
Bo w Treku mamy kilka różnych (wykluczających się niekiedy ) koncepcji podróży w czasie. A oprócz tego mamy też parę fanowskich teorii i domniemań. Ja np. jestem zdania, że w First Contact mieliśmy do czynienia z klasycznym paradoksem: skutek (Picard) wywołał przyczynę (lot Phoenixa). Niedawno dyskutowaliśmy na ten temat chyba w Kawiarence, a symbolt chyba jakąś pracę nawet na ten temat pisał...

Ciekawe, ciekawe, praca na temat podróży w czasie. Przeczytałbym chętnie coś takiego.
 Strona:  ««  1  2  3 
USS Phoenix forum / Star Trek / Ulubione "alternatywy"...

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!