Autor |
Wiadomość |
Locutus of Borg
Anonimowy
|
#1 - Wysłana: 31 Lip 2005 21:03:13
Chodzi mi tutaj o odcinki ST, w których załoga znajdowała się w innej wersji rzeczywistości, świecie równoległym. Ja osobiście jestem świeżo (nadrabiam braki, bo interesuje się ST od niedawna) po "Yesterday's Enterprise" (nawiasem mówiąc, ma ktoś może do niego napisy?), muszę przyznać- zrobił na mnie duże wrażenie. Drobne szczególiki, a cieszą- chocby ta mapa pokazująca stan wojny czy ogólny klimat... A czy reszta lubi te odcinki? A jezeli tak, to które najbardziej i dlaczego?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 31 Lip 2005 21:12:07 - Edytowany przez: Pah Wraith
Cała koncepcja światów równoległych, aczkolwiek momentami mało prawdopodobnie pokazana w ST jest niezwykle kusząca. Ja sam poznałem najpierw mirrorowe uniwersa z DS9, a później dopiero (dokładnie kilka dni temu) obejrzałem "Mirror, mirror". Osobiście bardzo podoba mi się pomysł i (ponoć nawet w ENT) została sprawnie pokazana.
Znamy zatem conajmniej dwie alternatywne do "naszej" wersje świata Star Trek: ta pokazana w odcinkach Mirrorowych i ta z "Y. E.".
Drugi odcinek czwartej serii TOSa przedstawia jeszcze jedną, w której Federacja została zaatakowana przez dziesiątki Maszyn Sądu Ostatecznego. Przerąbane...
PS napisy do prawie wszystkich odcinków Star Treka i wielu innych seriali na stronie:
http://napisy.gwflota.com
|
Barusz
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 31 Lip 2005 22:29:39
Jest jeszcze STV: "Year of Hell", "Before and After" i futurystyczne części "Shatered" - zbudowana na podobnej zasadzie jak YE.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#4 - Wysłana: 1 Sier 2005 10:12:29
Nie zapominajmy o alternatywnej przyszłości i przeszłości stworzonych przez Q w TNG "All Good Things...". Poza tym alternatywną przyszłość mieliśmy w VOY "Timeless" i ENT "Twilight". W filmie "First Contact" oraz odcinkach DS9 "Past Tense" i TOS "The City on the Edge of Forever" bohaterowie znajdują się na chwilę w teraźniejszości zmienionej w wyniku ingerencji w przeszłość. No i szerokie spektrum światów alternatywnych przedstawia TNG "Parallels".
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 1 Sier 2005 12:01:19
Aha, no i Voyager "Endgame" ze swoją alternatywną przyszłością.
|
Barusz
Użytkownik
|
#6 - Wysłana: 1 Sier 2005 13:37:29
odcinkach DS9 "Past Tense"
To była po prostu przeszł0ość - nie alternatywna. Fakt, że Sisko nieco ją zmienił podszywając się pod Bella, ale tak już zostało.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 1 Sier 2005 15:44:31
I właśnie w tym drobnym szczególe jest to alternatywna przyszłość.
|
Barusz
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 1 Sier 2005 15:47:45
W którym?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#9 - Wysłana: 1 Sier 2005 16:28:40
Fakt, że Sisko nieco ją zmienił podszywając się pod Bella, ale tak już zostało.
A swoje wypowiedzi czytujesz? :>
|
Jaszczur
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 1 Sier 2005 16:30:34
Mnie z alternatywnych swiatów podobała sie rzeczywistośc stworzona w odcinku ,,Future Imperfect,, (4x08 TNG) a zwłaszcza pomysł że halucynacja może istniec wewnatrz innej halucynacji. Przypomina to bardzo opowiadanie ,,Kongres Futurologiczny,, Stanisława Lema, gdzie główny bohater raz po raz jest umieszczany w wyimaginowanych swiatach tak że później pod koniec nie wie co jest fikcja a co rzeczywistościa.
|
Barusz
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 1 Sier 2005 16:31:42 - Edytowany przez: Barusz
EDYCJA: Jaszczur mnie wyprzedził, post odnosi się do wypowiedzi Pah Wraihgta.
Tak. No i? W tym odcinku ani przez chwilę nie było alternatywy - bo tak już zostało (Gabriel Bell już zawsze będzie czarny). Co więc miałeś na myśli? I o co chodziło z tym: alternatywna przyszłość. ?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 2 Sier 2005 09:31:41
Bracia Wraihgt?
Nie, to, że zamiast Grahama Bella w podręcznikach historii występuje "Graham Bell"-Sisko, to nie jest to coś innego, zmienionego... Ciekaw jestm, czy gdybyś sie pewnego dnia obudził i zobaczył, że na reprodukcji w podręczniku historii Łokietek np. nie ma wąsów, to czy nie zacząłbyś się zastanawiać, czy coś sie nie zmieniło.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#13 - Wysłana: 2 Sier 2005 09:38:12
Tak, to też jest alternatywa, z tym że mi chodziło o to, że Kira, Odo i O'Brien przez pewnien czas siedzieli w Defiancie w świecie, w którym nie ma kwatery głównej Federacji w San Francisco (ani samej Federacji).
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#14 - Wysłana: 2 Sier 2005 09:44:35
Dokładnie.
|
Slovaak
Użytkownik
|
#15 - Wysłana: 2 Sier 2005 10:16:31
A odncinek w którym Sisko został uwięziony w jakiejś strudze czasowej i Dżejk musiał go uratować już jako starszy facet. W tym świecie z tego co pamietam klingoni stali sie potega, przejeli stacje a wojna z dominjum nigdy nie wybuchła a i jeszcze Jadzia nie zgineła.
|
Barusz
Użytkownik
|
#16 - Wysłana: 2 Sier 2005 10:39:31
Nie, to, że zamiast Grahama Bella w podręcznikach historii występuje "Graham Bell"-Sisko, to nie jest to coś innego, zmienionego... Ciekaw jestm, czy gdybyś sie pewnego dnia obudził i zobaczył, że na reprodukcji w podręczniku historii Łokietek np. nie ma wąsów, to czy nie zacząłbyś się zastanawiać, czy coś sie nie zmieniło.
Po pierwsze Gabriel Bell. Po drugie w podręcznikach występuje wciąż Gabriel Bell - z jednym nazwiskiem. Po trzecie to nie jest alternatywa gdyż tak już zostanie na zawsze - Bell już zawsze będzie miał twarz Sisko. I dlatego to nie alternatywa. Tradycyjnie apelują, by mieć choć blade pojęcie o tym o czym tu piszemy. Sorki za problemy z nickiem.
|
Domko
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 2 Sier 2005 10:52:14
Ja zgadzam się z twierdzeniem, że jest to alternatywa. Na pewno jest nią dla osób, które niejako ją stworzyły (czyli dla Sisko), gdyż w "świecie", z którego on przybył nie był on Bellem, ale gdy wrócił tak się stało. To jest jednak swego rodzaju alternatywa - jednak zauważalna tylko dla Sisko i spółki.
|
Barusz
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 2 Sier 2005 10:55:07
Ale co miałoby być alternatywne? To, że Bell wygląda jak Sisko względem tego że Bell wygląda jak Sisko?
|
Locutus of Borg
Anonimowy
|
#19 - Wysłana: 2 Sier 2005 11:06:53
A odncinek w którym Sisko został uwięziony w jakiejś strudze czasowej i Dżejk musiał go uratować już jako starszy facet. W tym świecie z tego co pamietam klingoni stali sie potega, przejeli stacje a wojna z dominjum nigdy nie wybuchła a i jeszcze Jadzia nie zgineła.
Hmmm...
1. Można prosić o nazwę? (każdy odcinek, gdzie Klingoni to potęga warto obejrzeć ;)
2. Czy zauważyliścię, że w większości światów alternatywnych rządzą Klingoni? Yesterday's Enterprise... Od kolegi wiem, że Krwawe Imperium też później dostało od Klingonów... Teraz jakiś odcinek z DS9... Czyli kolejny dowód, że Kllingoni tak słabi jak niektórzy sądzą nie są  ...
|
Barusz
Użytkownik
|
#20 - Wysłana: 2 Sier 2005 11:08:28
"The Visitor" DS9 4x03.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#21 - Wysłana: 2 Sier 2005 12:51:47
I dlatego to nie alternatywa. Tradycyjnie apelują, by mieć choć blade pojęcie o tym o czym tu piszemy. Sorki za problemy z nickiem.
To jest alternatywny świat. To że tak już zostało, oznacza tylko to, że cały Star Trek od tego momentu dzieje się w odrobinę innej rzeczywistości niż przed incydentem z podróżą w czasie. Ponieważ Gabriel (fakt) Bell zachowywał się inaczej niż Sisko, a tylko efekt był taki sam (lub raczej podobny) i w podręczniku jest inna twarz, to jest to rzeczywistość alternatywna.
Tradycyjnie apeluję, byś przemyślał racje innych zanim ich wyśmiejesz.
Nie ma problemu -> śmieszek wskazywał wyraźnie moje nastawienie do przejęzyczenia.
|
Iluk
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:00:35
I w którym momencie akcja z Sisko-Bellem działa się w alternatywnej rzeczywistości? Gdzie tu jest alternatywny świat. ?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#23 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:05:00
Cały czas od śmierci Bella w bójce. Aż do ST Nemesis.
Nie wiadomo, czy w świecie Enterprise zaszły też takie zmiany (to kwetsia mechaniki temporalnej, a tego chyba nikt z nas nie rozumie)
|
Iluk
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:07:43
Cały czas od śmierci Bella w bójce. Aż do ST Nemesis.
I względem czego to jest alternatywa? Bo wg mnie to główne (najczęściej widziane) uniwersum ST.
|
Domko
Użytkownik
|
#25 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:15:27
Względem świata, w którym Sisko nie stał się Bellem.
|
Iluk
Użytkownik
|
#26 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:18:22
Al;e ten świat nigdy się nie zrealizował. Gabriela Bella nadającego przez telewizje przekaz do Amerykanów nigdy nie ujrzeliśmy na ekranie. A Pah Wraithowi na pewno nie o to chodziło skoro pisał o tym drobnym szczególe .
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:28:29
Są dwa światy:
- Gabriel Bell ma swoją twarz i zachowuje się po swojemu,
- Gabriel Bell ma twarz Sisko i zachowuje się jak Sisko.
"Drobność" różnicy polega na tym, że efekty był prawie taki sam.
Al;e ten świat nigdy się nie zrealizował.
Który? Oba istniały. Ten z Bellem Bellem był przed podróżą w czasie, a ten z Bellem Sisko po podróży w czasie. Przestań myśleć linearnie.
|
Iluk
Użytkownik
|
#28 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:30:41
Ale kiedy w tym odcinku widzieliśmy ów alternatywny (ten który się w końcu nie zrealizował - z białym Bellem)?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:53:06
Z jakim białym Bellem?
|
Iluk
Użytkownik
|
#30 - Wysłana: 2 Sier 2005 14:56:54
'Pierwotnym' Bellem. On nie był murzynem?
|