USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Historie alternatywne ENT, czyli gorzej być nie mogło ;)

Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 6 Paź 2014 17:59:10 - Edytowany przez: Q__
Jak pewnie pamiętacie brałem już na tapetę alternatywne opcje losów DS9, VOY, wszystkich "zewnętrznych" wizji, które ich twórcy usiłowali wepchnąć do Treka (celowo skupiłem się tam na wariantach czarnych, podczas gdy lata temu - w topicu "Niedoszły Trek" - skupiałem się raczej na zaletach ew. inkorporacji tamtych pomysłów do kanonu). Czas na ENT!

Zacznijmy od tego, że owa znienawidzona seria ma w samych swych założeniach b. mocne elementy - charakter prequela pozwala na pójście w klimaty bardziej hard SF, na więcej nawiązań do realnej astronautyki, na wprowadzenie skafandrów, promów (w miejsce Transportera), śluzowania, itd. Ponadto można wprowadzać odcinki autotematyczne, by - skoro już się chce kanonu - wyjaśnić jakim cudem po naszych, coraz nowocześniejszych czasach zaistniały, często czyniące wrażenie archaicznych, realia TOS, a także jakim cudem zaistniały różne inne dziwne rzeczy. Do tego dochodził wątek Temporal Cold War, naciągany, ale pozwalający nie udawać, że nie znamy przyszłości świata Treka, stykać bohaterów z rożnych epok i silić się tym samym na epickie finały (a także, co gorsza, wymazać całe dotychczasowe dzieje Treka, ale o tym cicho sza). No i możliwości techniczne pozwalały w końcu na najlepsze F/X od czasów TMP (z czego twórcy czasami nawet korzystali).

Jednym słowem potencjał był ogromny, ale jednak niewiele z tego wyszło. Pytanie: czy - przy ówczesnym stanie przerzedzonej przez Bermana z Bragą, zmęczonej, ekipy - miało prawo wyjść? (Jeśli tak, pod jakimi warunkami? Jeśli nie, dlaczego?)
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#2 - Wysłana: 6 Paź 2014 22:28:01
Q__

Wystarczy usunąć ostatni odcinek i możemy kontynuować - 5 seria w zapowiedziach wydawała się dla mnie rewelacyjna.
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 6 Paź 2014 22:33:34 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Wystarczy usunąć ostatni odcinek

Po co usuwać, tak właściwie? Że niby Tucker...? Przecież dawno fanon - a bodaj i jakieś powieści - głosi, że ta śmierć była sfingowana, wysłano go, by infiltrował Romulan.

FederacyjneMSZ:
5 seria w zapowiedziach wydawała się dla mnie rewelacyjna.

A cztery wcześniejsze, że tak spytam?
ortkaj
Użytkownik
#4 - Wysłana: 6 Paź 2014 22:44:39
IMO samo założenie, że planetka z jakimiś koloniami i jednym jako tako trzymającym się kupy stateczkiem będzie spoiwem kwadrantu było grubą przesadą, przechodzącym w chorobliwie optymistyczny ziemski mesjanizm .
Do tego dołożenie historii wojny z Xindi i temporalnej, odkrycie Borga, Ferengi porządnie namieszało w chronologii i w głowach fanów.
Obejrzałem ale nie strawiłem.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#5 - Wysłana: 6 Paź 2014 22:51:30 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Q__

Dla mnie ENT to był powrót do świata ST po 10 latach. Więc mam do niego ogromny sentyment. Wszystkie docinki oglądałem po wiele razy. Dlatego moja ocena może być znacznie przesadzona. A T`Pol..

ortkaj:
iemski mesjanizm .

po prostu szukaliśmy naiwniaków do kooperacji - patrz dawajcie nam technologie, a my budujemy statki i lecimy sobie odkrywać.
ortkaj
Użytkownik
#6 - Wysłana: 6 Paź 2014 23:11:22
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
naiwniaków do kooperacji - patrz dawajcie nam technologie,

A my w zamian damy wam "przyjaźń" i "idee" mhmmm....
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 6 Paź 2014 23:23:02 - Edytowany przez: Q__
ortkaj

ortkaj:

Zawsze można trafić na dobrych wujków z Kosmosu (vide cykl haiński Le Guin), ew. cywilizację Przyjaznych Misiów, które - jak wiemy - podzielają ideały ST:
http://www.youtube.com/watch?v=VoXtgLxji2c

Inna sprawa, że ziemskie technologie kluczowe dla lotów w Warp są - jak twierdzi jeszcze TAS - pozaziemskiego pochodzenia, co było poruszane:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=6&topic=2707&page=0#msg190235
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=1400&page=4#msg233670
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#8 - Wysłana: 6 Paź 2014 23:26:40
ortkaj

ortkaj:

oj tam. Zawsze tak jest, że wielki brat daje nam przyjazne idee..
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 6 Paź 2014 23:28:02 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Zawsze tak jest, że wielki brat daje nam przyjazne idee..

Sugerujesz, że NX-01 to był taki Pałac Kultury?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#10 - Wysłana: 6 Paź 2014 23:29:22 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Q__

a czemu nie? Kino mieli? Mieli? Były posiedzenia KC były..i ostro pili, pili. Towarzyszki ładne były. owszem..
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 7 Paź 2014 11:47:55 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

Prawda, a towarzysz kapitan z tej samej gliny był ulepiony co inny słynny kapitan - Jajec. Ta sama skłonność do torturowania, ta sama kompetencja, podobna szczera chłopska gęba .
Seybr
Użytkownik
#12 - Wysłana: 7 Paź 2014 12:20:25
Q__:
Jajec

Przesadziłeś z tym porównaniem ;].
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 7 Paź 2014 12:32:26
Seybr

Seybr:
Przesadziłeś z tym porównaniem

Ok, pytanie na niekorzyść którego z panów?
Seybr
Użytkownik
#14 - Wysłana: 7 Paź 2014 12:35:45
Q__:
Ok, pytanie na niekorzyść którego z panów?

Kapitana gwiezdnego statku.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 7 Paź 2014 19:35:57
Seybr:
Kapitana gwiezdnego statku.

Z drugiej strony jednak kapitan UB lepiej pasował do pełnionego stanowiska...
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#16 - Wysłana: 7 Paź 2014 22:39:35
Q__

Od bezpieki była Topola. Robiła to z pełną gracją..
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 7 Paź 2014 23:10:57 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Od bezpieki była Topola.

Mówiłem o stanowiskach jako takich, ale cóż,,,

FederacyjneMSZ:
Robiła to z pełną gracją..

Tak już serio to wypadnie zauważyć, że Wolkanie w istocie mieli inklinacje do tego typu roboty. Ich pragmatyzm (widoczny zwł. u ich bocznej linii - Romulan, czy futurystycznej wersji przerobionej na Nietzschean*, ale i - jako się rzekło - w bezwzględnych poradach jakich udzielał czasem Spock - Kirkowi), owo słynne the needs of the many, wskazuje, że cel mógł im stosunkowo łatwo uświęcać środki i nie zawahaliby się przed niczym, co by uznali za logiczne na drodze do jego realizacji...

* czerpiących też z augmentów i Klingonów

Dyskutowaliśmy zresztą o tych wolkańskich dwuznacznościach, moje wypowiedzi na ten temat znajdziesz TU:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=156&page=1#msg271050
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=156&page=0#msg260202
Seybr
Użytkownik
#18 - Wysłana: 8 Paź 2014 08:35:37
Q__:
Z drugiej strony jednak kapitan UB lepiej pasował do pełnionego stanowiska...

Jak już nadał by się dla Kaski. Gdy Kaska chciała by negocjować. Ten by strzelał z fazera a potem się pytał ;].
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 8 Paź 2014 09:46:27 - Edytowany przez: Q__
Seybr

Seybr:
Jak już nadał by się dla Kaski. Gdy Kaska chciała by negocjować. Ten by strzelał z fazera a potem się pytał

To aż się boję pytać jak by wtedy zapamiętali Kaśkę tubylcy, że o fanach nie wspomnę, skoro - jak wiemy z "Living Witness", pewnej scenki z HF (i z częstego w fandomie antyvoyagerowego hejtu ) - opinię sobie, biedaczka, wyrobiła, jaką wyrobiła. (Aczkolwiek... czy kobieta, której bal się sam Strach wiele by się tym, co o niej gadają, przejęła?)

ps. Wracając do tematu: o tym, jak można było ratować ENT, gdy padał:
http://www.littlereview.com/getcritical/trek/entca ncl.htm
(Można tam wyczytać dlaczego ENTek ma tak dziecinnie prowadzoną fabułę... Otóż, wyobraźcie sobie, był to pierwszy Trek zakontraktowany, decyzja władz Viacomu, do emisji w stacji TV dla nastolatków - domyślną konkurencją byli zatem Power Rangers i Żółwie Ninja. Dlatego już AND dojrzalej się zaczynała.
Jak Trek miał być zdrowy i rozwijać się w rękach takich macherów?)

USS Phoenix forum / Star Trek / Historie alternatywne ENT, czyli gorzej być nie mogło ;)

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!