USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Na pewno chcecie nowego serialu "Star Trek"?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  »» 
Autor Wiadomość
Kor
Użytkownik
#61 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:09:37 - Edytowany przez: Kor
Mav:
No najnowsze teorie mówią coś, że w całym wszechświecie wcale nie muszą obowiązywać te sa,e prawa fizyki. Tak samo czają się, żeby obalić teorie Einsteina.

Jak jeszcze będziesz rozumiał jak te prawa mają nie obowiązywać, dlaczego i w jaki sposób, to wówczas może wyniknie z tego jakiś sens.

Nie słyszałem do tej pory, żeby cokolwiek podważało prawa makroświata.

Mav:
Ta, jasne, nigdy się nie zaśmiali, nie próbowali rozbawić dziewczyny, i kompletnie nie rozumieją tego zjawiska. Bądź poważny. I przede wszystkim nie używaj takich tanich zagrywek.

Oczywiście. Są tacy ludzie. Nie wiedziałeś?

Mav:
Nie, ja po prostu w odróżnieniu od Cibie nie mam ryzykownego przeświadczenia, że zrozumiałem cały wszechświat i nic mnie już w nie zaskoczy. Nie wiem czy Ci pogratulować, czy raczej współczuć?

Przeciwnie. Ty masz przekonanie, że rozumiesz cały wszechświat i stąd wyciągasz wniosek, że coś Cię jeszcze zaskoczy. Sprzeczność logiczna? No cóż - z tego właśnie się śmieję.

O co chodzi? O to, że jest znacznie większe prawdopodobieństwo, że to, czego jeszcze nie wiemy, jakoś wpisze się w to co wiemy, niż że nastanie jakieś radykalne obalenie. To ostatnie jest właściwie tak skrajnie nieprawdopodobne, że wręcz - praktycznie - niemożliwe.

Ty jednak - opowiadasz się za taką możliwością. Cóż - kiedyś też byłem tak głupi
Mav
Użytkownik
#62 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:19:34
Kor:
Oczywiście. Są tacy ludzie. Nie wiedziałeś?

Nie, nie ma takich ludzi. Nie każdy może być komikiem, ale każdy zna humor. To, o czym mówisz, może wynikać z braku pewności siebie, ze sposobu bycia, z życiowych przeżyć, które mogą pływać na psychikę. itd. Czy oni jak byli dziećmi, to też nigdy się nie śmiali?

Kor:
Przeciwnie. Ty masz przekonanie, że rozumiesz cały wszechświat i stąd wyciągasz wniosek, że coś Cię jeszcze zaskoczy. Sprzeczność logiczna? No cóż - z tego właśnie się śmieję.

Teraz to już sam siebie przekombinowałeś...

Kor, nie obraź się, ale mam wrażenie, że Ty masz problemy z samym sobą. Ten Twój częsty depresyjny ton, sięganie po różne używki... To Twoje przeświadczenie o zrozumieniu wszechśiwata, ludzkiej cywilizacji, to może być zwykły mechanizm obronny, coś, co ma Ci pomagać odnaleźć fundament, poprawić nastrój. Świat jest zły, ale Ty o tym wiesz, jesteś ponad to, a przynajmniej tak Ci się wydaję.

To tyle ode mnie w tym temacie, który zmierza donikąd.
Kor
Użytkownik
#63 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:22:39 - Edytowany przez: Kor
Mav:
Nie, nie ma takich ludzi. Nie każdy może być komikiem, ale każdy zna humor.

Nie, nie każdy zna humor. Obudź się.

Mav:
Czy oni jak byli dziećmi, to też nigdy się nie śmiali?

Tak, tak np. wygląda autyzm.

Mav:
Kor, nie obraź się, ale mam wrażenie, że Ty masz problemy z samym sobą. Ten Twój częsty depresyjny ton, sięganie po różne używki...

Szukamy ad presonam z braku argumentów?

Przy tym - masz rację w tym względzie, że jestem osobą zaburzoną, mam nadmierne (w statystycznym myśleniu) problemy itd. I się nie obrażam, bo to prawda. Ale zdanie swoje podtrzymuję.
Seybr
Użytkownik
#64 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:25:36
Kor
Mav

W waszych wypowiedziach wiedzę złośliwość, chcecie po banie kilku dniowym, bo na ostrzeżeniu od Q się nie skończy.
Mav
Użytkownik
#65 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:28:34 - Edytowany przez: Mav
Kor:
Szukamy ad presonam z braku argumentów?

Ciężko się dyskutuje z osobą, która uważa, że zjadła wszystkie rozumy. Wszechświat nie ma przed nią tajemni. Świat nauki zastanawia się nad tym, jak mogą wyglądać i myśleć obcy, ale dla Kora to jest banał, on już wszystko wie. Zna prawa fizyki wszechświata, świetnie posługuję się siła matematyki. Wie dokąd zmierza ludzka cywilizacja - po prostu człowiek, który góruje nad światem.

Najgorzej, jak komuś się coś wydaje. Jak jest czegoś stuprocentowo pewny. Zachowujesz się jak nastolatek, który myśli, że już wszystko wie

Seybr:
W waszych wypowiedziach wiedzę złośliwość, chcecie po banie kilku dniowym, bo na ostrzeżeniu od Q się nie skończy.

Jak dla mnie nie ma podstaw do bana. Poza tym to mój temat, więc niby mam coś do powiedzenia.
Kor
Użytkownik
#66 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:32:30 - Edytowany przez: Kor
Mav

Fakty są takie, że po prostu fizycy (nie ja) doskonale te prawa znają. Jak o czymś teraz dyskutują, to nie o tym, co w Twoim mniemaniu, miałoby jakikolwiek wpływ na cywilizację. I tyle. To takie banalne. Ale Ty nie lubisz banałów? Nie? Nudno Ci. Nie prawda?

Seybr

To naprawdę nie moja wina, że moja psycha chodzi w tym klimacie:

http://w649.wrzuta.pl/audio/1sAK9yb61vn/jj_cale_er ic_clapton_j._j._cale_eric_clapton_-_dead_end_road

i że śmieszy mnie podważanie oczywistości byle Obcy był OBCY. A tak w ogóle to nie rozumiem w czym problem. Dyskutujemy sobie z Mav'em, on mnie za kogoś uważa, ja go uważam. Czy to oznacza, że jesteśmy źli?

Jeśli już w czymś takim moderacja widzi podstawę do interwencji, to to forum się bardziej skończyło, niż ktokolwiek przewidywał
Mav
Użytkownik
#67 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:42:57 - Edytowany przez: Mav
Kor:
Fakty są takie, że po prostu fizycy (nie ja) doskonale te prawa znają.

Ale ile w tym różnych teorii, wzorów, które nie są potwierdzone. Ileż rzeczy, jak ciemna materia, to tylko wczesne próby zrozumienie, niezrozumianego.

Kor:
To takie banalne. Ale Ty nie lubisz banałów? Nie? Nudno Ci. Nie prawda?

Nie lobię przemądrzałych ludzi.

Kor:
i że śmieszy mnie podważanie oczywistości byle Obcy był OBCY.

Ja nie chce w SF obcych w stylu Spocka. Czy dla Ciebie to jest prawdopodobne:
a
?

Niech chociaż to będzie coś w stylu obcych z Mass Effect. Są podobni do nas, ale nie tak absurdalnie. Są na pewno wiarygodniejsi niż to co w Treku jest.
Q__
Moderator
#68 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:44:37
Ok, wołano moderacji, moderacja odpowie...

Obu Panom (Mav, Kor) najwidoczniej taki styl odpowiada, osób trzecich w to nie mieszają, więc z banmaszyną wpadać nie zamiaruję, w istocie jednak pewna depersonalizacja argumentacji by nie zaszkodziła. Dyskutujcie o faktach, nie o sobie wzajemnie, Chłopcy.
Kor
Użytkownik
#69 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:46:20 - Edytowany przez: Kor
Mav:
Ile ile w tym różnych teorii, wzorów, które nie są potwierdzone. Ileż rzeczy, jak ciemna materia, to tylko wczesne próby zrozumienie, niezrozumianego.

Ale Ty nawet nie wiesz w czym są niewiadome. I o to chodzi. Ty się trzepiesz zagadkami. Nie mając nawet pojęcia na czym polegają.

Mav:
Nie kubie przemądrzałych ludzi.

Naprawdę? Sam jesteś niepomiernie przemądrzały, nie mając pojęcia o nauce, ale mając - w swoim mniemaniu - pojęcie o jej niedostatkach.

Ja np. nie jestem żadnym znawcą współczesnej fizyki. Ani nawet klasycznej. Ale próbuję je przynajmniej poznać.

Mav:
Ja nie chce w SF obcych w stylu Spocka. Czy dla Ciebie to jest prawdopodobne:

Nie, jest po prostu kinematograficznie zrozumiałe.

Mav:
Niech chociaż to będzie coś w stylu obcych z Mass Effect. Są podobni do nas, ale nie tak absurdalnie. Są na pewno wiarygodniejsi niż to co w Treku jest.

Tak, na pewno są wiarygodniejsi
Q__
Moderator
#70 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:48:28
Kor

Kor:
Ty się trzepiesz zagadkami.

Za ten masturbation joke to już ostrzeżonko poleci.
Kor
Użytkownik
#71 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:52:33 - Edytowany przez: Kor
Q__

Serio? Ostrzeżonko? A czemu nie ostrzeżenie? Dołujesz rodzaj nijaki poniżając je zdrobnieniami? Mam donieść? Co jeszcze wymyślisz?
Mav
Użytkownik
#72 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:52:44 - Edytowany przez: Mav
Kor:
Ale Ty nawet nie wiesz w czym są niewiadome, i o to chodzi. Ty się trzepiesz zagadkami.

Fizyk światowej sławy się odezwał.

Kor:
Naprawdę? Sam jesteś niepomiernie przemądrzały, nie mając pojęcia o nauce, ale mając - w swoim mniemaniu - pojęcie o jej niedostatkach.

Ja przemądrzały? Ja jestem ostrożny, niczego nie wciskam komuś na siłę, swojej filozofii. Staram się mieć otwarty umysł, nie zamykać się na jedną opcję, która mi się wydaję najprawdopodobniejsza.

Kor:
Tak, na pewno są wiarygodniejsi

Co Ci znowu nie pasuję?

Kartoteka karna na 2014 otwarta, robi się gorąco
Kor
Użytkownik
#73 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:54:57 - Edytowany przez: Kor
Mav

Jasne Mav. Ty jesteś światły w niewiedzy i tolerancyjny w zboczeniu. To wszyscy wiedzą, nie musisz tego podkreślać.

Nie rozumiem czemu raptem się na mnie obrażasz. Zawsze dobrze się nam gadało. Mam inne zdanie. To od razu straszne? Na tyle straszne, że trzeba wyciągać jakąś przemądrzałość? Powoływać się na moderację? Aż tak chcesz się bronić? Żałosne.
Q__
Moderator
#74 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:56:40
Kor

Drugie OSTRZEŻENIE.

Mav

Prosiłem o wyluzowanie. Chyba też polecimy ostrzeżeniem za całokształt.
Mav
Użytkownik
#75 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:57:39 - Edytowany przez: Mav
Kor:
Jasne Mav. Ty jesteś światły w niewiedzy i tolerancyjny w zboczeniu. To wszyscy wiedzą, nie musisz tego podkreślać.

Oj, chyba psychika nie wytrzymała Przykro mi, że na tak niskim poziomie kończysz tą dyskusje.

Kor:
Nie rozumiem czemu raptem się na mnie obrażasz. Zawsze dobrze się nam gadało. Mam inne zdanie. To od razu straszne?

Ja się obrażam?

Q, mam wrażenie, że czepiasz się na siłę. Dajcie nam podyskutować.
Kor
Użytkownik
#76 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:58:46 - Edytowany przez: Kor
Q__

Ty naprawdę żarty sobie stroisz? Nie powiedziałem ani słowa w złości w całej tej wymianie. Ty zdajesz sobie jeszcze sprawę co oceniasz, czy już nie bardzo?

Mav

Ja Cię też nie obrażam. To Tobie się wydaje. Zaczynasz robić za współczesnego egotyka, którego boli to, jak kto się na niego spojrzał. To jest żałosne.
Q__
Moderator
#77 - Wysłana: 7 Sty 2014 15:59:57 - Edytowany przez: Q__
Kor
Mav

Ja naprawdę rozumiem, że się dobrze bawicie, ale możecie chyba dyskutować na te same tematy w trochę innym stylu?
Kor
Użytkownik
#78 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:01:59 - Edytowany przez: Kor
Q__

W jakim stylu Q__? Co jest nie tak w tym stylu? Za kogo Ty chcesz robić? Za obrońcę męskich panienek? Sobie daj mi bana i następnego. Ale pomyśl nad tym. Robisz za błazna błaznów. Za wpółczesnego błazna błazenady. Ktoś się źle spojrzał - straszne. Ktoś kogoś dotknął - straszne. Ohohohoho. Biedne męskie panienki. Jak mogą żyć po czymś takim. Myśl trochę!

Jak każdy będzie rżnął taką wrażliwość, to świat, cywilizacja zachodnia, upadną. To nie jest żadna ściema. Tak właśnie będzie. Jak robisz z ludzi cioty, to zostają ciotami, a cywilizacja ciot, nie ma żadnych szans w świecie.,
Mav
Użytkownik
#79 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:04:39 - Edytowany przez: Mav
Kor:
Ja Cię też nie obrażam. To Tobie się wydaje. Zaczynasz robić za współczesnego egotyka, którego boli to, jak kto się na niego spojrzał. To jest żałosne.

Ale po zaraz nazywasz to żałosnym? Pamiętasz naszą rozmowę o Ancient Aliens? Też się nie układała za ciekawie. Także tak to już jest, nie zgadzamy się w niektórych kwestiach. Tylko mam wrażenie, że to Ty mnie zawsze atakujesz. Zarzucasz mi niewiedzę i forsujesz swój światopogląd. Ja jednak staram się być bardziej neutralny.
Q__
Moderator
#80 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:05:02 - Edytowany przez: Q__
Kor

Kor:
Za kogo Ty chcesz robić?

Chcę robić za obrońcę kultury dyskusji. Stosowanie chwytów ad personam, wrzucanie zbytecznych kolokwializmów, budowanie hipotez na temat osoby rozmówcy naprawdę nie służy wymianie myśli, rzekłbym, że zgoła przeciwnie...

Cenisz podobno wyrafinowanie, dlaczego zatem nie dyskutujesz w sposób bardziej... wyrafinowany? Wiem z Twoich starych postów (pisanych pod poprzednimi nickami, ale i pod tym na początku), że potrafisz...
Mav
Użytkownik
#81 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:06:27
Kor
Q__

Dajcie już sobie spokój. Kończymy dyskusję.
Kor
Użytkownik
#82 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:09:11 - Edytowany przez: Kor
Mav

Bo Ty masz niewiedzę. Uświadom to sobie. Ale jakiekolwiek stwierdzenie o Twojej niewiedzy kończy się tym, że ja Cię niby atakuję. To jest właśnie przypadek typowo współczesny. Czysty debilizm. Chcesz dyskutować o sprawach obcych, poczytaj teksty antropologiczne. Nie chcesz czytać - się nie wypowiadaj.

Ty - jak wspóczesny nijak - chcesz nic nie czytać, a wszystko wiedzieć. To jest żałosne.
mozg_kl2
Użytkownik
#83 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:09:36
Mav:
VOY, nie mówiąc już o ENT, nie czyniły tych wad z powodu budżetu, tylko dlatego, iż zostały one uznane za kanon. I o to mi m.in. chodzi, że następny serial dalej będzie powielał te wady, bo stały się one kanonem.

Tu się pojawia już kolejny problem treka czyli scholastyczne vel betonowe podchodzenie do faktów z ekranu. To skutkuje powstaniem masy głupot w treku któe przekłądająsię na jego drewniany odbiór przez ogół nie fanów.

Mav:
Nie poprawił i przez to nadawał się tylko na to, czym się stał - rozrywkowym kinem retro-sf. I następny serial też raczej pójdzie tym tropem.

Nie chce wiedzieć co by było gdyby abrams zaczął poprawiać kanon. Niektórzy tutaj mogliby przejść do zamachów samobójczych w imię idei.

Kurcze fajny temat a nie mam czasu go śledzić i mi ucieka.

Q__

Masz jakieś święto w zanadrzu pod amnestie? Dzień Sprzątania Biurka jest najbliżej.
Q__
Moderator
#84 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:09:58 - Edytowany przez: Q__
Mav

Kiedy naprawdę Wasz dialog jest jedną z ciekawszych wymian myśli tu od paru dni - i planowałem się weń włączyć - tylko nie wiem po co używacie zajadłej retoryki sami, jak podkreślacie, zajadłymi nie będąc?

mozg_kl2

Po terminy amnestii odsyłam do kalendarzyka Kaia. Mnie w to nie mieszaj.
Mav
Użytkownik
#85 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:12:08
Kor:
Bo Ty masz niewiedzę

Cóż za delikatność

Kor:
Czysty debilizm

Po co to?

Kor:
Chcesz dyskutować o sprawach obcych, poczytaj teksty antropologiczne. Nie chcesz czytać - się nie wypowiadaj.

To znowu jest tylko jakiś Twój nakaz.
Kor
Użytkownik
#86 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:13:05 - Edytowany przez: Kor
Q__

Ja sam nie wiem skąd się wzięła ta retoryka. Ja tylko piszę co myślę. Nie miałem zamiary atakować Mav'a, po prostu są pewne fakty, które za takie uznaje i naturalnie śmieję się z tego, że ktoś je pomija. Nie wiem dlaczego ludzie się nagle uważają za zaatakowanych, ja mam większe problemy wychodząc do sklepu na osiedlu, niż taki Mav w dyskusji ze mną. Ale oczywiście problemy można tworzyć.

I oczywiście, gość nie będzie też wiedział nic o życiu różnych ludów, ale to nie jest problem w tej dyskusji. Bo istnieje jakaś tajemnicza niewiedza, której mamy się oddawać/
Q__
Moderator
#87 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:13:44 - Edytowany przez: Q__
Mav

Mav:
To znowu jest tylko jakiś Twój nakaz.

Tak między nami mówiąc wypada mieć wiedzę w temacie, na który się wypowiada.

Kor

Mav akurat reaguje ze stoickim - zważywszy na okoliczności - spokojem, ale innych, jak widzisz, taki styl razi.
Traktuj trochę Phoenixa jak salon, nawet gdy zgoła inne pomieszczenia coraz częściej przypomina...
To naprawdę nie jest sprawa treści, a formy...

ps. Wolałbym z Tobą dyskutować, a muszę się użerać o drobiazgi...
Kor
Użytkownik
#88 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:18:44 - Edytowany przez: Kor
Q__

Wybacz, ale moim zdaniem bredzisz. Ja o czymś piszę, a koleś mi wyciągnie obrazek meduzy. Jak nie rozumiesz, że to potrafi wkurwić, to nie wiem czy rozumiesz temat. Może tobie się chce komuś wszystko, zawsze, i od początku tłumaczyć. W takim razie gratuluję. Ja nie mam tej cierpliwości.

I nie udawaj głupiego, że nie rozumiesz na czym to dyskusyjnie polega. Przykro mi - ale ja w zabawie "wiemy, ale pobłażamy" nie będę uczestniczył. Chcesz, to się baw, Zbanuj mnie na stałe, będzie rozsądniej/.
Mav
Użytkownik
#89 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:19:38 - Edytowany przez: Mav
mozg_kl2:
Nie chce wiedzieć co by było gdyby abrams zaczął poprawiać kanon. Niektórzy tutaj mogliby przejść do zamachów samobójczych w imię idei.

Kto wiem, jakby się zachował, gdyby miał kręcić reboot TOS-a? Serial, to jednak co innego, niż kinowy blockbuster.

Q__:
Tak między nami mówiąc wypada mieć wiedzę w temacie, na który się wypowiada

Robienie z kogoś niedouka, ponieważ śmiał pójść w konflikt z ludzką wiedzą, przykładowo antropologią, to też nie jest coś chwalebnego.

Należy obalać takie argumenty hipotetycznego niedouka, argumentami z tej cudownej wiedzy. której rzekomo on niema. A nie atakować go na zasadzie, że jest głupi, bo czegoś nie przeczytał.

Kor:
a koleś mi wyciągnie obrazek meduzy. Jak nie rozumiesz, że to potrafi wkurwić, to nie wiem czy rozumiesz temat.

Teraz, to sobie możesz iść na urlop, kolesiu. I zajmij się lepiej samym sobą, bo widać masz poważne problemy. I potem wróć się wymądrzać i szpanować swoją wiedzą.
Kor
Użytkownik
#90 - Wysłana: 7 Sty 2014 16:24:08 - Edytowany przez: Kor
Mav

Aleś się przejął. Jak szmondak. Najśmieszniejsze jest to, że ja nie mam żadnych emocji w tym całym temacie. Pisząc w tym wątku, piszę stronkę internetową. I to jest dobra ocena tego, co napisałem wyżej (o towich nihilistycznych potrzebach).
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Na pewno chcecie nowego serialu "Star Trek"?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!