USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / USS- dokładne znaczenie PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!

Autor Wiadomość
Enterprise D
Użytkownik
#1 - Wysłana: 15 Mar 2013 16:30:57
Witam, prosiłbym administracje o nie kasowanie tego tematu, sam to zrobie gdy uzyskam satysfakcjującą odpowiedź, a jest mi szybko potrzebna

Więc tak, znacie zapewne oznaczenie USS stosowane na każdym statku federacyjnym, wbrew pozorom nie wywodzi się z oznaczenia okrętów amerykańskiej marynarki wojennej, tylko znaczy coś innego, kiedyś czytałem o tym artykuł, jednak teraz nie umiem go znaleść, a muszę TERAZ wiedzieć co to oznacza, to znaczy interesuje mnie pełne rozwinięcie tego skrótu, kręce serię fabularną opartą na ST i dlatego potrzebna jest mi ta informacja

Za każda pomoc byłbym wdzięczny
Poklok
Użytkownik
#2 - Wysłana: 15 Mar 2013 16:40:40 - Edytowany przez: Poklok
http://en.memory-alpha.org/wiki/USS

W skrócie: ekranowego wyjaśnienia, o ile mi wiadomo, nie ma. We wczesnych szkicach Roddenberry'ego ponoć pojawia się rozwinięcie tego skrótu jako "United Space Ship".

Poprawka: nazwa jednak pada na ekranie (nigdy nie zwróciłem na to uwagi) ale niekonsekwentnie, czasem też jako "United Str Ship'.
Mav
Użytkownik
#3 - Wysłana: 15 Mar 2013 16:57:57 - Edytowany przez: Mav
Ten skrót oznacza, że chcieli zrobić serial o zjednoczonej Ziemi, ale jednak stwierdzili, że Ameryka musi być najlepsza!

I można sobie z tego zrobić United Space Ship, ale od prawdy się nie ucieknie
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 15 Mar 2013 17:02:11

USS Phoenix forum / Star Trek / USS- dokładne znaczenie PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!

Temat został zamknięty. Nie możesz tutaj odpowiadać.

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!