USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Borg, Klony, Cyborgi a pamięć komórkowa

Autor Wiadomość
MarcinK
Użytkownik
#1 - Wysłana: 1 Cze 2012 18:49:48
Tak sobie siedzę i sobie myślę i taka rzecz mi przychodzi do głowy pamiętacie "GxMgIII"? Scenę gdy w Kiryu budzi się zapisany w pamięci komórkowej duch Godzilli i robot zachowuje się jak Godzilla?
A teraz kolejna myśl. Czy w Treku wątek pamięci komórkowej był kiedykolwiek poruszany? Nawet jeśli nie, to zastanówmy się czy w Borg, Klonach itp. nie mogła by się obudzić "dusza" oryginału i mimo cybernetycznych bajerów, innej osobowości klona itp. mogła przejąć kontrolę nad ciałem?
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 1 Cze 2012 19:06:09 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

Pamięć genetyczna, choć wykorzystywana w SF od (świetnej) "Diuny" do (nieszczęsnej) "Wyspy", w takiej formie w jakiej w tejże SF występuje nie ma najmniejszego potwierdzenia naukowego i można ją na 99,9% włożyć między bajki.

Czy taki wątek występował w Treku? Nie pamiętam...

ps.
MarcinK:
pamiętacie "GxMgIII"? Scenę gdy w Kiryu budzi się zapisany w pamięci komórkowej duch Godzilli i robot zachowuje się jak Godzilla?

Nie chcę być złośliwy, ale wątpę by ktokolwiek tu, poza Tobą, to oglądał, o pamiętaniu już nie mówiąc...
MarcinK
Użytkownik
#3 - Wysłana: 1 Cze 2012 19:17:13
Q__:
nie ma najmniejszego potwierdzenia naukowego i można ją na 99,9% włożyć między bajki.

Zawsze zostaje to 0,01%

Q__:
Nie chcę być złośliwy, ale wątpę by ktokolwiek tu, poza Tobą, to oglądał, o pamiętaniu już nie mówiąc...

To było pytanie retoryczne
reyden
Użytkownik
#4 - Wysłana: 1 Cze 2012 19:30:33
@MK

Najpierw rozwiń skrót to może więcej osób skojarzy film ,choć cudów się bym nie spodziewał .

Ja ledwo skojarzyłem że chodzi ci Godzilla vs. Mechagodzilla III , choć filmu nie widziałem .
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 1 Cze 2012 19:44:10 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

MarcinK:
to zastanówmy się czy w Borg, Klonach itp. nie mogła by się obudzić "dusza" oryginału

Borg nie ma nic do rzeczy, nie slyszeliśmy, by przyszłe drony były klonowane, choć zapewne głupie by to - z punktu widzenia Kolektywu - nie było...

Natomiast można zastanawiać się jak to jest z Vorta, czy pamięć poprzednika magazynowana jest przez jakiś implant umieszczony w jego mózgu, a potem sztucznie "wszczepiana" następcy (możliwy jest jeszcze, od biedy, inny - pokrewny - wariant, gdzie wspomnienia są biochemicznie wypłukiwane z jednego mózgu i wstrzykiwane drugiemu, vide "Pieszczota" Egana), czy też dziedziczenie wspomnień ma podłoże genetyczne. Kanon bowiem o tym milczy.
Fanowskie rozważania na ten temat:
http://theomegasector.com/index.php?/topic/13620-v orta-memory/
Obie zasadnicze wersje są do obrony, bo z jednej strony wiemy, że Vorta maja co najmniej jeden implant (nomen-omen suicide), z drugiej zaś słyszymy o potędze geninżynieryjnej Zmiennych (limitowanej skadinąd, z wirusem Sekcji 31 sobie nie radzili).

MarcinK:
Zawsze zostaje to 0,01%

Na osłodę: b. ciekawie wykorzystuje ten wątek "Zimowa opowieść" ("Midwinter's Tale") Michaela Swanwicka, opublikowana ongiś przez "NF". Polecam.

Klasyczny wątek pamięci genetycznej występuje też w AND. Wspomnijmy Hajira:
http://andromeda.wikia.com/wiki/Hajira

ps. taka ciekawostka: Swanwick ma na drugie imię Jurgen
mozg_kl2
Użytkownik
#6 - Wysłana: 1 Cze 2012 20:27:28
MarcinK:
Tak sobie siedzę i sobie myślę i taka rzecz mi przychodzi do głowy pamiętacie "GxMgIII"?

NIE

MarcinK:
Scenę gdy w Kiryu budzi się zapisany w pamięci komórkowej duch Godzilli i robot zachowuje się jak Godzilla?

Dalej jakoś nie świta.

Q__:
Pamięć genetyczna

Jeszcze posiadają ją Gouldowie w Stargate.

USS Phoenix forum / Star Trek / Borg, Klony, Cyborgi a pamięć komórkowa

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!