USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / saga Star Trek w AXN Sci-Fi
 Strona:  1  2  3  4  »» 
Autor Wiadomość
mateusz_axn
Użytkownik
#1 - Wysłana: 28 Maj 2012 16:33:35
Witajcie.
Czy są tu jacyś fani filmów fabularnych z tej serii? Mamy dla was niespodziankę – w każdy sobotni wieczór na AXN SCI-FI, możecie zobaczyć filmy z serii Star Trek, od drugiej części „Gniew Khana” poczynając, na dziesiątej, „Nemesis” z 2002 roku skończywszy.
Która część wg. was była najlepsza? Czy macie swoich ulubionych bohaterów, z którymi chcielibyście wybrać się w międzygalaktyczną podróż?
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 28 Maj 2012 16:48:45 - Edytowany przez: Q__
mateusz_axn

Ohoho, cóż za zaszczyt. Wydaje mi się, że każdy fan widział przynajmniej kilka filmów z tej serii. Zasadniczo Trwa spór o wyższość częci drugiej nad pierwszą lub vice versa. Filmy z załogą TNG (w przeciwieństwie do ich macierzystego serialu) są u nas zasadniczo niżej cenione niż te z oryginalną obsadą. O ulubionych bohaterach był osobny topic.

No ale może nie będę mówił za Współforumowiczów.

ps. muszę przyznać, że Wasza Stacja zrobiła świetną robotę dla popularyzacji Treka (jak go potocznie nazywamy) w Polsce
Eviva
Użytkownik
#3 - Wysłana: 28 Maj 2012 18:05:52 - Edytowany przez: Eviva
mateusz_axn

A ja mam pytanie: planujecie może po zakończeniu emisji DS9 nadać serial "Star Trek: Voyager"? Tylko tego chyba jeszcze nie emitowaliście, a szkoda.
Jeśli chodzi o "kinówki", to jest na tym forum mnóstwo tematów, poświęconych każdemu aspektowi tych filmów - od bohaterów po szczegóły fabularne My naprawdę kochamy Treka, inaczej by nas tu nie było... no, większości z nas.
Elaan
Użytkownik
#4 - Wysłana: 28 Maj 2012 18:42:03
mateusz_axn

A ja chciałabym zapytać, dlaczego zaczynacie emisję serii filmów od "Gniewu Khana"?
Dlaczego nie od The Motion Picture - mojego ukochanego Treka - i to w pełnej wersji reżyserskiej, jak przystało na stację, która w nazwie ma te właśnie literki: Sci-Fi?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#5 - Wysłana: 28 Maj 2012 21:10:59
Q__

Q__:
ps. muszę przyznać, że Wasza Stacja zrobiła świetną robotę dla popularyzacji Treka (jak go potocznie nazywamy) w Polsce

Bez axn nie zobaczyłbym ponownie TNG oraz ENTka, przez którego wylądowałem w pewnym przybytku.

mateusz_axn:
ończywszy.
Która część wg. was była najlepsza? Czy macie swoich ulubionych bohaterów, z którymi chcielibyście wybrać się w międzygalaktyczną podróż?

jest taka jedna, można z nią cały kwadrant alfa można pozwiedzać

I zasadnicza kwestia, czy sezony 5-7 DS9 będą emitowane?
Seybr
Użytkownik
#6 - Wysłana: 29 Maj 2012 12:43:22
FederacyjneMSZ:
I zasadnicza kwestia, czy sezony 5-7 DS9 będą emitowane?

Na pewno będzie, ale muszą powtórzyć 150 razy 4 sezon. AXN jak powtarza to do bólu.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#7 - Wysłana: 29 Maj 2012 17:50:37
Seybr

Seybr:
AXN jak powtarza to do bólu.

ała...tyle Tobie powiem, ważne, żeby najważniejsze sezony były pokazane
OmegaDirective
Użytkownik
#8 - Wysłana: 30 Maj 2012 00:16:55
Wow! OMG! Star Trek w axn !!!11oneone... Oh, wait... http://www.youtube.com/watch?v=RFZrzg62Zj0
Kain
Użytkownik
#9 - Wysłana: 30 Maj 2012 00:38:37
OmegaDirective:
Wow! OMG! Star Trek w axn !!!11oneone... Oh, wait... http://www.youtube.com/watch?v=RFZrzg62Zj0

Jako społeczność fanów serialu - podejrzewam ze my...? Ostatecznie jednak telewizja wciąż jest popularnym środkiem przekazu i może ktoś nowy się zainteresuje, wprowadzając nieco świeżości do fandomu.
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 30 Maj 2012 07:20:58
OmegaDirective

Witaj na pokładzie, przywracasz Phoenixowi element jego dawnej lekkości
Seybr
Użytkownik
#11 - Wysłana: 30 Maj 2012 07:34:37
Q__:
Witaj na pokładzie, przywracasz Phoenixowi element jego dawnej lekkości

Hahah jeden post i świetność. Poprawiłeś mi humor z rana lepiej niż Obama ;].
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 30 Maj 2012 07:49:02
Seybr

Czy to moja wina, że OmegaDirective zabrzmiał na starcie jak Pah Wraith .
mozg_kl2
Użytkownik
#13 - Wysłana: 30 Maj 2012 10:44:26
Seybr

Mi również. Jesli tak ma wyglądać swietność forum to lepiej, zeby nigdy nie wróciła. Pah Wraith to chyba jednak kilka klas wyzej, nei sądzisz?
Seybr
Użytkownik
#14 - Wysłana: 30 Maj 2012 11:16:39
Q__:
Pah Wraith to chyba jednak kilka klas wyzej, nei sądzisz?

Jasne że tak.

Ja na dodatek tego grubasa z filmiku nie trawię, kojarzy mi się z durnym przeciętnym człowiekiem z USA.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 30 Maj 2012 12:32:07
Seybr
mozg_kl2

Chopy, dajcie mi się brzytwy chwytać.
mozg_kl2
Użytkownik
#16 - Wysłana: 30 Maj 2012 12:51:28
Q__

Nie wiem czy warto się jej łapać
Seybr
Użytkownik
#17 - Wysłana: 30 Maj 2012 13:08:01
Q__

Pod bokiem mam kilof, imadło oraz kowadło ;]. Wybór należy do Ciebie, trzy bramki ;].

Jak patrzę na AXN to widzę same powtórki, jak bym chciał to i odcinki wielu seriali widział bym po 5 razy.
Mnie rozwalili nBSG. Gdy się skończył 3 sezon to nie dali 4. Powtórzyli od 2 i łaskawie dali 4. Z tego co patrzyłem to jeszcze raz powtarzali i co lepsze od drugiego a nie od pierwszego sezonu. NCIS też powtarzają, jak ja mówię że już było to znaczy było. Akurat ten serial moja żona ogląda, mi też się podoba ale jak mam oglądać coś innego to chętnie wybiorę.

Mój hit to Ukryta Prawda heheh :P.
OmegaDirective
Użytkownik
#18 - Wysłana: 30 Maj 2012 16:43:36
Wybaczcie stwierdzenie, ale strasznie tu betonowo. Wystarczy wyrazić opinie inną niż ogólnie panujące w tym temacie wazeliniarstwo i już się jest obrażanym porównywaniem do ... jak mu tam?... Pah Wraitha. Chyba walne focha i założę własny portal.

Ale serio. Rozbawiła mnie ta spamerska 'akcja promocyjna' długa i szeroka jak cały polski filmowo serialowy internet. Rozbawia mnie tez naiwność ludzi którzy myślą ze mateusz_axn zawita w tym niszowym forum po raz kolejny by przeczytać odpowiedzi i uwzględnić wasze zachcianki w programie stacji (ha ha taa jasne i może frytki do tego).

Prawdziwy fan widział wszystko przynajmniej raz i, lub ma to na dvd więc axn jako stacja ma niestety niewiele do zaoferowania, a taki spam raczej nie przysporzy jej popularności. Ba, twierdze nawet ze akcje tego typu, a co za tym idzie niepoważne traktowanie fana, warte są wyszydzania.

Kain tam wyżej rzucił nawet merytorycznie ze może przyciągnie nowych. Serio? Ktoś jeszcze w to wierzy? Pora się ocknąć, era popularności Star Treka minęła, śmiem twierdzić, bezpowrotnie, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, za przeproszeniem, crap który jest produkowany pod etykietka sci-fi.
Eviva
Użytkownik
#19 - Wysłana: 30 Maj 2012 16:48:29
OmegaDirective

Wybacz, ale jak dalej będziesz pisał w tym tonie, to zaczną Ci ę tu porównywać już nie do Paha, a do poligona i Dukata, a kto wie... może nawet do Evivy?
Bashir
Moderator
#20 - Wysłana: 30 Maj 2012 16:58:35
Eviva:
może nawet do Evivy?

Nie przesadzaj, aż tak nie rozrabia
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 30 Maj 2012 17:16:57 - Edytowany przez: Q__
OmegaDirective

OmegaDirective:
już się jest obrażanym porównywaniem do ... jak mu tam?... Pah Wraitha

Pah Wraith jest junior admin emeritus i jedna z Forum podpór odwiecznych. Komplement na starcie dostałeś.

OmegaDirective:
era popularności Star Treka minęła, śmiem twierdzić, bezpowrotnie, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, za przeproszeniem, crap który jest produkowany pod etykietka sci-fi.

Poczekaj. Nie jest aby tak, że na tle crapu taki TNG, mimo swoich wad, błyszczy wręcz niesłychanie? (W końcu Remiezowicz na tle tegoż wyniósł pod niebiosa nawet INS.)

Zresztą... Czy niszowość jest dla Treka zła? Ja nawet wolę siedzieć w niszy z Kraussem, Hawkingiem, Bransonem i panią Ansari - oraz z nieboszczykiem Lemem, choć ten oglądał Treka pilnie, ale by wyszydzać - niż być w tłumie tych, którzy obok zmodernizowanego Treka łykną i inną papkę. (Choć B&B cenię oczywiście niżej od Abramsa, bo truli niszowego widza odgrzewanymi daniami, których nawet przysłowiowy popcornożerca nie tknie.)

Widz niszowy nie potrzebuje fali popularności, jemu wystarczy umożliwić kontakt z dzielem, które pozna, doceni i pokocha. Niekończące się emisje w AXN temu sprzyjają. A widz masowy? Tego i tak Abrams przyciągnie. Jak w efekcie sięgnie poza Abramsa może skończy jako nasz?
Kain
Użytkownik
#22 - Wysłana: 30 Maj 2012 18:07:07
OmegaDirective:
era popularności Star Treka minęła, śmiem twierdzić, bezpowrotnie

A ja się nie zgodzę tym zupełnie, obecnie moda na tzw. vintage jest silna, ludzie z chęcią wracają lub w przypadku młodszego pokolenia poznają od nowa tego typu fenomeny popkulturowe jak ST (i nie tylko - kasetowe walkmany, GameBoye pierwszej generacji, SuperNintendo itd. przezywają swoją drugą młodość)

Jeśli już chcemy snuć ponure opowieści to rzekł bym raczej że w Polsce ST przeminął (lub też nigdy się nie zaczął...), w stanach jest to wciąż silna marka, do której do dziś robi się odwołania w serialach, filmach, reklamach itd, i której nie znajomość jest swego rodzaju popkulturowym analfabetyzmem podobnie jak nieznajomość Star Wars.

Co więcej - uważam również że niski poziom obecnych SF w jakiś sposób jedynie umacnia pozycję "starego ST" jako niedoścignionego wzorca, kina bardziej intelektualnego - sam patrząc np. na TNG dostrzegam pewną teatralność w grze aktorów, rozumiem też że fakt ten wynikał z konieczności nadrobienia grą aktorską niskiego budżetu serialu, z czym z perspektywy czasu nie uważam tego za wadę a wręcz za zaletę. Dzięki temu wydźwięk całego widowiska nabierał bardziej teatralnego wyrazu - scenografia np. stanowiła jedynie nakreślenie pewnej idei, konwencji - tak samo jak robi to zwykle scenografia teatralna.

Wszystko to jest to IMO dużą zaletą - pozostawia miejsce na interpretację i wyobraźnię nie będąc tak dosłownym jak obecne kino SF.
Toudi
Użytkownik
#23 - Wysłana: 30 Maj 2012 18:12:21
Kain:
Co więcej - uważam również że niski poziom obecnych SF w jakiś sposób jedynie umacnia pozycję "starego ST" jako niedoścignionego wzorca,

Niestety w żaden sposób nie idzie tej tezie zaprzeczyć... Poziom dzisiejszego kina sf spada ostro w dół (co prawda czasem zdarzy się perełka, lekko podbijająca średnią) i obawiam się, że niedługo osiągnie poziom polskiego kina... a jak wiemy z doświadczenia naszej sceny, z tego poziomu odwrotu nie widać...
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 30 Maj 2012 18:31:42 - Edytowany przez: Q__
Kain

Kain:
Jeśli już chcemy snuć ponure opowieści to rzekł bym raczej że w Polsce ST przeminął (lub też nigdy się nie zaczął...),

Też bym nie przesadzał. Po premierze też nieszczęsnej "jedenastki" głośno było o Treku w Polsce jak nigdy dotąd.

Toudi

Toudi:
Poziom dzisiejszego kina sf spada ostro w dół (co prawda czasem zdarzy się perełka, lekko podbijająca średnią)

Przed "Primerem" i "Moonem" sam bym to przyznał, bo po pierwszym "Matrixie" i "PI" jak prawie nic godnego nie powstawało (ot wybiny, ale w klasie rozrywki, "Raport mniejszości" czy pół-udany nowszy "Solaris" gdzieś tam błysły). Teraz masówka jest coraz gorsza, ale i perełek coraz więcej (pamiętasz ten wysyp sprzed czterech lat?).
W serialach to samo... Klniemy tandetę, ale niedawny nBSG to był pierwszy tak udany serial SF od czasów SAAB, nawet gdy grzązł w mrocznym mydle.

(Inna rzecz natomiast, że wartość TNG rośnie z czasem, nie maleje.)
OmegaDirective
Użytkownik
#25 - Wysłana: 30 Maj 2012 19:05:37
Tak zignorujmy temat crapowatej spamerskiej akcji promocyjnej axn. Bądźmy niszowi, poklepmy się po plecach i popławmy się w elitarnym blasku Star Trek poprawiając sobie humor. Albo dla odmiany bądźmy też jak leśne dziadki powspominajmy jak to 'za komuny było dobrze' i jaki to niedościgniony wzorzec ten TNG. Uff.. Od razu lepiej. Znów udało się uciec przykrej rzeczywistości.

Taki jest właśnie jest problem większości fandomu st w polsce. Nie ważne że Star Trek się skończył dekadę+ temu. Niektórzy twierdzą nawet że skończył się po TOSie. Ale co tam, jest fajnie, Q__ jesteś niszowy. Podbuduj sobie ego, wymień parę znanych nazwisk i posadź się z nimi przy jednym stole w jednej niszy. I co? Opaliłeś się już od ich.. ekhem.. zajebistości? Nie? No co za pech.

Pozostało jeszcze jedno pytanie, czy wymienieni w ogóle chcieli by Cie w tej ich niszy.

No jak ja nie rozumiem takich ludzi. Masz fajne hobby z uniwersalnym przesłaniem wartym propagowania i dzielenia się z innym. I co? I nic. Fajnie jest jak jest U.S.S. "Bądźmy niszowi" Phoenix ze społecznością tych 5 na krzyż aktywnych elitarnie niszowych userów. Ehh..
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 30 Maj 2012 19:09:50 - Edytowany przez: Q__
OmegaDirective

OmegaDirective:
Masz fajne hobby z uniwersalnym przesłaniem wartym propagowania i dzielenia się z innym. I co? I nic.

Świetnie, jestem w dobrym humorze więc radź co uczynić by wleźć z niszy i propagować ideę Treka w świecie szerokim.
Proponuję jednak pamiętać, że są już takie rzeczy jak trekowe strony+fora, trekowy e-zin i TrekSfera (do funkcjonowania wszystkich przyłożyłem - w mniejszym lub większym zakresie - ręke, nie chwalęcy; nawet na Horizona jakiś grosz dałem). Co nowego oferujesz?

ps. TU też mógłbyś coś napisać, skoro masz oryginalne pomysly:
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=3384
Kain
Użytkownik
#27 - Wysłana: 30 Maj 2012 19:25:10
OmegaDirective:
Tak zignorujmy temat crapowatej spamerskiej akcji promocyjnej axn.

Oczekujesz od nas serii ataków bombowych na siedzibę telewizji? Spam jak spam, większość dojrzałych internautów już wyrosła z dyskusji z botami, a Ty oczekujesz chyba jakiejś bitwy na słowa z kimś jak sam stwierdziłeś kto więcej na to forum nie wróci - trochę konsekwencji.

OmegaDirective:
Bądźmy niszowi, poklepmy się po plecach i popławmy się w elitarnym blasku Star Trek poprawiając sobie humor. Albo dla odmiany bądźmy też jak leśne dziadki powspominajmy jak to 'za komuny było dobrze' i jaki to niedościgniony wzorzec ten TNG. Uff.. Od razu lepiej. Znów udało się uciec przykrej rzeczywistości.

Mam wrażenie że prowadzisz dyskusję bardziej z tym co sam oczekiwałeś zobaczyć w odzewie na swój post niż z tym co faktycznie ktoś napisał, ew. to kłopoty z rozumieniem słowa czytanego...:P

OmegaDirective:
Taki jest właśnie jest problem większości fandomu st w polsce. Nie ważne że Star Trek się skończył dekadę+ temu.

Odsyłam więc ponownie do przeczytania tego co pisałem...

OmegaDirective:
Ale co tam, jest fajnie, Q__ jesteś niszowy. Podbuduj sobie ego, wymień parę znanych nazwisk i posadź się z nimi przy jednym stole w jednej niszy. I co? Opaliłeś się już od ich.. ekhem.. zajebistości? Nie? No co za pech.

Nie wiem co brałeś ale ponownie proszę - dyskutuj z nami a nie z własnymi imaginacjami tego co wydaje Ci się że piszemy.

OmegaDirective:
No jak ja nie rozumiem takich ludzi. Masz fajne hobby z uniwersalnym przesłaniem wartym propagowania i dzielenia się z innym. I co? I nic. Fajnie jest jak jest U.S.S. "Bądźmy niszowi" Phoenix ze społecznością tych 5 na krzyż aktywnych elitarnie niszowych userów. Ehh..

Jak rozumiem masz jakąś doskonałą propozycję promocji ST w Polsce?
Elaan
Użytkownik
#28 - Wysłana: 30 Maj 2012 19:43:10
OmegaDirective:
No jak ja nie rozumiem takich ludzi. Masz fajne hobby z uniwersalnym przesłaniem wartym propagowania i dzielenia się z innym. I co? I nic.

Kolejny "młody gniewny", żądający od innych szerokiej promocji Treka w Polsce i świecie, ale ograniczający swoją fanowską działalność do wylewania żalów i narzekań? Ilu już takich tu było?

Kain:
dyskutuj z nami a nie z własnymi imaginacjami tego co wydaje Ci się że piszemy.

Na Twoim miejscu nie robiłabym sobie zbyt wielkich nadziei na merytoryczną dyskusję - przynajmniej na razie.
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 30 Maj 2012 20:05:00
Kain
Elaan

Dajcie chłopakowi czas, niech nam tu spazmem rozwścieczonego satyra wierzgnie*.

* kto czytał Boy'a, ten wie
mozg_kl2
Użytkownik
#30 - Wysłana: 30 Maj 2012 21:04:39
OmegaDirective:
Wybaczcie stwierdzenie, ale strasznie tu betonowo.

Nie mówisz niczego nowego.

OmegaDirective:
Wystarczy wyrazić opinie inną niż ogólnie panujące w tym temacie wazeliniarstwo i już się jest obrażanym porównywaniem do ... jak mu tam?... Pah Wraitha.

Skąd wiesz, że to obraza skoro nie wiesz kto to? Zresztą jakie wazeliniarstwo?

OmegaDirective:
Chyba walne focha i założę własny portal.

Koniecznie z przytupem. Jest na tym forum kilka osób które może Ci pomóc w zakładaniu własnego portalu. Mam nawet nazwę dla niego USS Independence-A.

OmegaDirective:
Prawdziwy fan widział wszystko przynajmniej raz i, lub ma to na dvd

Czas umierać. Po raz kolejny wyszło, że nie jestem prawdziwym fanem <chlip chlip>. Gorzej bo wszyscy moi kumple fani też nie oglądali całego treka. Na najbliższym spotkaniu postawie wniosek o rozwiązanie naszego klubu, gdyż hańbimy prawdziwych fanów.

Q__:
Czy niszowość jest dla Treka zła?

Nie skad. Przeciwnie im bardziej na sile staramy się wyjscz trekiem do ludzi tym bardziej się od nas odwracają. Nie można na siłę kogoś do czegos przekonać.

OmegaDirective:
No jak ja nie rozumiem takich ludzi. Masz fajne hobby z uniwersalnym przesłaniem wartym propagowania i dzielenia się z innym. I co? I nic.

Fajnie jest bić ogólnikową pianę ale podaj konkrety.
 Strona:  1  2  3  4  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / saga Star Trek w AXN Sci-Fi

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!