USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Antysemityzm w Star Treku?
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
trickster
Użytkownik
#1 - Wysłana: 13 Maj 2012 16:35:24 - Edytowany przez: trickster
Oglądam właśnie 17 odcinek 4 sezonu Star Trek Voyager (Retrospect). Pojawia się w nim negatywna postać handlarza o nazwisku Cohen. Cohen zna się na negocjacji handlowej, przez załogę Star Streka jest uważany za przemądrzałego i irytującego. Później okazuje się, że dokonał on podstępnego pobrania technologii Borga z ciała Siedem, co stało się powodem jej problemów lękowych. Cohen to znane żydowskie nazwisko pochodzące od hebrajskiego słowa "arcykapłan". Dlaczego tak nazwano tę postać? Czy Star Trek jest antysemicki?

Spotkałem się z poglądem, że rasa Ferengi przedstawia stereotyp na temat Żydów propagowany przez antysemitów, ale nie znalazłem dowodów na to, że Ferengi przedstawiają Żydów np. w imionach czy jakichś innych aspektach tej rasy. Dodam, że innych serii Star Treka w całości nie obejrzałem, chociaż pamiętam, że jako dziecko/nastolatek obejrzałem trochę odcinków w telewizji. Najlepiej orientuję się w seriach 1-3 i pierwszych 16 odcinkach serii 4 Star Trek Voyager (odcinek 17 przerwałem na chwilę, żeby napisać ten post).

Co o tym myślicie?
The_D
Użytkownik
#2 - Wysłana: 13 Maj 2012 17:14:39
trickster:
Cohen to znane żydowskie nazwisko pochodzące od hebrajskiego słowa "arcykapłan".

Tak szczerze mówiąc to nie miałem pojęcia. Żeby się ten handlarz nazywał Rosenbaum albo Goldstein. Jak by patrzeć na nazwiska to większym Żydem jest Zimmerman.
trickster
Użytkownik
#3 - Wysłana: 13 Maj 2012 17:43:17 - Edytowany przez: trickster
Też miałem takie skojarzenia z Doktorem. Nazwisko jest ewidentne, a lekarz to profesja bardzo popularna przed wojną wśród Żydów. Zwłaszcza chęć Doktora bycia traktowanym jak człowiek może być nawiązaniem do hitlerowskich Niemiec, w których nie traktowano Żydów jak ludzi. Doktor to ciekawa postać, chcąca się rozwijać (przed wojną nacisk na edukację był wśród żydowskich rodziców bardzo silny, być może edukacja miała być sposobem na uniknięcie napiętnowania z powodu pochodzenia). Doktor (nie wiem, czy wybierze sobie kiedyś jakieś imię) to jednak postać z pewną dozą megalomanii. To też by mogło nawiązywać do Żydów wyznających ideę bycia narodem wyjątkowym, wybranym przez Boga. Tylko czy to nie może sugerować, że wszyscy Żydzi to megalomani? Byłoby to powieleniem negatywnego stereotypu.
Kain
Użytkownik
#4 - Wysłana: 13 Maj 2012 17:55:03 - Edytowany przez: Kain
Sądzę że to jednak nadinterpretacja.

Gdyby się rozdrabniać w ten sposób nad każda epizodyczną postacią i nawiązaniem, to ze strony ST "oberwało" się każdemu narodowi i każdy stereotyp się pojawił...

P.S - zachęcam do udzielania się w wyznaczonym Voyagerowi wątku, miast zakładać osobny temat dla każdego odcinka tej serii ;)
Queerbot
Użytkownik
#5 - Wysłana: 13 Maj 2012 18:08:09
trickster:
Spotkałem się z poglądem, że rasa Ferengi przedstawia stereotyp na temat Żydów propagowany przez antysemitów, ale nie znalazłem dowodów na to, że Ferengi przedstawiają Żydów np. w imionach czy jakichś innych aspektach tej rasy.

Chyba dość oczywistą sprawą jest, że Ferengi od połowy TNG i z DS9 to parodia Żydów i antysemityzmu jednocześnie. Lichwiarski handel, dziwne uszy i nosy, zasady Zaboru jak komentarze do Tory. To nagromadzenie i spotęgowanie stereotypów i nawiązań wypada tak komicznie, że działa paradoksalnie anty-antysemicko.
trickster
Użytkownik
#6 - Wysłana: 13 Maj 2012 18:25:17 - Edytowany przez: trickster
Queerbot:
To nagromadzenie i spotęgowanie stereotypów i nawiązań wypada tak komicznie, że działa paradoksalnie anty-antysemicko.

Tylko czy to działanie jest zgodne z zamiarem twórców serialu, czy zamiar był wręcz odwrotny?
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 13 Maj 2012 19:00:19
Oho, widzę, że ktoś chce w końcu o Treku pogadać. Witamy na pokładzie.

ps. sam swego czasu wrzucałem linki na temat posądzeń Treka o podskórny rasizm czy antysemityzm, poszukaj w ramach zapoznawania się z Forum
trickster
Użytkownik
#8 - Wysłana: 13 Maj 2012 19:00:56
Przypomniało mi się przed chwilą, że w którymś odcinku STV pojawił się wątek Ferengi i ich listy zasad. Też mi się to wtedy skojarzyło ze skrupulatnymi przepisami i zaleceniami religijnego prawa żydowskiego.
trickster
Użytkownik
#9 - Wysłana: 13 Maj 2012 19:02:14
Q. Chętnie poszukam, jak tylko dokończę ten odcinek.
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 13 Maj 2012 21:40:18
trickster

trickster:
Chętnie poszukam, jak tylko dokończę ten odcinek.

Początkujacego wyręczę :
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=1093&page=0#msg36305
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=3058&page=0

Aha: dwa razy pod rząd postujemy (przed upływem 24h) w naprawdę wyjątkowych wypadkach. Prosimy o używanie opcji "Edytuj" na przyszłość, bo duble (posty) są z zasady wycinane.
trickster
Użytkownik
#11 - Wysłana: 13 Maj 2012 22:01:34
Dzięki, poczytam sobie.

Właśnie się zorientowałem, że postać handlarza nie nazywała się Cohen, a Kovin - twórca napisów popełnił błąd lub celowo zmienił nazwisko, a oskarżenia Siedem wobec Kovina okazały się nieprawdziwe (wspomnienia, które Siedem uważała za prawdziwe, były fałszywe). Do tych wspomnień dotarł Doktor, wykorzystując połączenie metod jungowskich i betazoidzkich. W tej sytuacji nie widzę w tym odcinku niczego antysemickiego. Można się w nim jedynie doszukać krytyki metod psychologicznych polegających na wydobywaniu ukrytych wspomnień pod hipnozą.
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 13 Maj 2012 22:12:29
trickster

trickster:
Właśnie się zorientowałem, że postać handlarza nie nazywała się Cohen, a Kovin - twórca napisów popełnił błąd lub celowo zmienił nazwisko, a oskarżenia Siedem wobec Kovina okazały się nieprawdziwe

Hehe, z jednej strony wrażlwość na tematy dyskryminacji przynosi Ci zaszczyt (mamy na pokładzie takich, który powinni patrzeć i się uczyć ) z drugiej jednak trochę się zblamowałeś. Na przyszłość - choć doceniam fanowski entuzjazm - z forumowym analizowaniem odcinka staraj się poczekać do momentu gdy go obejrzysz do końca.

ps. Zachęcam też do zapoznania się z resztą Treka. (Co najmniej wybrane odcinki TOS, całe TNG i DS9, filmy z załogą Kirka - przynajmniej TMP i "parzyste", to wypada znać... No i są to po prawdzie rzeczy znacznie ciekawsze niż VOY, bardziej dyskusjogenne .)
NEC
Użytkownik
#13 - Wysłana: 15 Maj 2012 18:14:06
Ferengi wypisz wymaluj pasują do stereotypu żydowskiego kupca. Pomijając cechy fizyczne i zachowanie, Ferengi zajmują się praca, która nie powoduje odcisków na dłoniach. Handel, spekulacja to ich domeny. Pewnie parają się też rzemiosłem (szlifierze diamentów z Antwerpii). Oczywiście na ojczystej planecie muszą uprawiać ziemię i pracować w fabryce, ale poza domem już raczej tym się nie zajmują.

Nie zapominajmy jaka filozofia przyświecała trekowi. Ferengi/Żyd był kojarzony z chciwym kapitalistą i na tej płaszczyźnie rasa ta była reprezentowana niezbyt przychylnie.

Na szczeście w DS9 mamy cukierkowe zakończenie, jak dla mnie oczywiście dobrze "zmróżone" . Ferengi powoli wyzwalają się ze złego kapitalizmu pod przywództwem Roma, niedługo pewnie czeka ich świetlana przyszłość w Federacji.
gaius
Użytkownik
#14 - Wysłana: 15 Maj 2012 19:53:35
Moim zdaniem przypisywanie cech "narodowościowych" do ras to zbyt uproszczona interpretacja. Chodzi raczej o to, że rasy reprezentują jakieś cechy (wyolbrzymione), które stereotypowo przypisywane są obecnie róznym narodowościom. Nie posądzałbym Treka o powielanie tych stereotypów.
Co więcej, często pokazane jest, że dana rasa łamie przypisany jej sterotyp lub też ma ona w związku z nim specyficzne zalety itp. Bardzo to trekowe
NEC
Użytkownik
#15 - Wysłana: 17 Maj 2012 10:08:29
gaius:
Moim zdaniem przypisywanie cech "narodowościowych" do ras to zbyt uproszczona interpretacja

Możliwe. Jednak gdzieś musi mieć swoje korzenie. Pytanie typu, co było pierwsze kura czy jajko? IMO wiemy, że ST ma wydźwiek antykapitalistyczny (taka bajka), z kim kojarzy się kapitalizm? Oczywiście z Korporacjami, USA i Żydami. Antysemityzm to nie tylko domena neofaszystów, czy skrajnej prawicy, ale także środowisk lewicowych, gdzie krwiożercy kapitalizm jest kojarzony wlaśnie z tą nacją. Wystarczy popatrzeć na ruch oburzonych. Wiemy też, że ST bazuje na utopi tworzonej na lewicowych ideałach. Gloszony przez Marksa brak pieniędzy, rowność wszystkich, zapewnienie podstawowych potrzeb (replikatory). Oczywiście to nie jest porównanie raczej paralela odnośnie pewnych postaw i pogledów.
Seybr
Użytkownik
#16 - Wysłana: 17 Maj 2012 13:56:36
Ja ostatnio oglądałem odcinek DS 9 i mam wrażenie, że ustrój w ST to totalitaryzm. Dużą władzę ma prezydent Federacji, niby jest wolność ale człowiek jest zmuszony do wielu rzeczy.

NEC

Rom największa piz..... w treku.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#17 - Wysłana: 17 Maj 2012 17:18:47 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Seybr

Seybr:
Dużą władzę ma prezydent Federacji, niby jest wolność ale człowiek jest zmuszony do wielu rzeczy.

zmuszony dla jego dobra, by móc żyć , jak to określił Pan Prezydent w DS9 w "raju"

Tylko problem polega na tym, że takie pacyfistyczne i okaleczone w pewnym aspekcie społeczeństwo nie ma szans w walce ze zmilitaryzowanym wrogiem.
gaius
Użytkownik
#18 - Wysłana: 17 Maj 2012 17:24:40 - Edytowany przez: gaius
NEC:
z kim kojarzy się kapitalizm? Oczywiście z Korporacjami, USA i Żydami. Antysemityzm to nie tylko domena neofaszystów, czy skrajnej prawicy, ale także środowisk lewicowych, gdzie krwiożercy kapitalizm jest kojarzony wlaśnie z tą nacją.

To chyba są to środowiska lewicowe typu "Towarzysza Wiesława" Jak dla mnie lewica, zarówno klasyczna jak i "neo" podkreśla internacjonalizm i podział ze względu na interesy (klasy spoleczne) a nie narodowość.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#19 - Wysłana: 17 Maj 2012 17:42:42 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
gaius

zapominasz jednak o pewnej lewicy - narodowy socjalizm. To tez jest lewica.

gaius:
środowiska lewicowe typu "Towarzysza Wiesława"

Leninizm, Stalinizm były sprzeczne z założeniami Marksa.

czysta lewica jeszcze nie powstała. Zawsze mieliśmy wpływy kultury, etniczności. - > Maoizm połączenie komunizmu oraz Konfucjanizmu, Bolszewizm - imperializm rosyjski + komunizm, Teologia wyzwolenia w Ameryce Łacińskiej czyli połączenie katolicyzmu z komunizmem. , Libia, czyli połączenie islamu z komunizmem Komunizm w Rummunii, Jugosławi, nawet w Indyjska odmiana.

a rachunek wystawiony przez te eksperymenty jest ogromny spłacamy go do dzisiaj

Konkluzja: czysty komunizm będzie zapewne po wielkim globalnym konflikcie, po którym granice, narodowość nie będzie miała już jakiegokolwiek znaczenia. wtedy inicjatywa wyjdzie od samego społeczeństwa, bez możliwości ingerencji bogatych , wpływowych, bo takich już nie będzie.
gaius
Użytkownik
#20 - Wysłana: 17 Maj 2012 19:12:23
FederacyjneMSZ

Co do narodowego socjalizmu - to oczywiście podział na lewicę i prawicę jest uproszczony, to wiadomo nie od dziś i dlatego w politologii itp. opisuje się doktryny w kategorii lewica-prawica na róznych osiach, co najmniej: ekonomia i kwestie społeczno-światopoglądowe. Jednak narodowy socjalizm zaliczyłbym do prawicy, bo z tamtąd czerpie zdecydowanie więcej elementów.

A jeżeli chodzi o "czystą lewicę" to mówienie że jedyna lewica to full komunizm jest też dość... no nie wiem, uproszczeniem sprawy, w dodatku jest to dość zabójcze dla dyskusji bo sprowadza zagadnienie do ekstremum Że wszystko ma domieszki kulturowe, to jest dość oczywiste - co nie odbiera jakiemuś światopoglądowi przymiotu lewicowości.
Seybr
Użytkownik
#21 - Wysłana: 17 Maj 2012 19:34:55
FederacyjneMSZ:
zmuszony dla jego dobra, by móc żyć , jak to określił Pan Prezydent w DS9 w "raju"

Stalin też chciał wszystko dla dobra narodu. Nasi z PZPR też ponoć chcieli ;].
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#22 - Wysłana: 17 Maj 2012 20:48:20
Seybr

Seybr:
Stalin też chciał wszystko dla dobra narodu. Nasi z PZPR też ponoć chcieli ;].

trochę nie wyszło...ale nic straconego, obecnie mamy ciąg dalszy. Stocznia nazywa się już jak ma się nazywać, parę pomników czerwonych "bohaterom" też się zrobiło..
NEC
Użytkownik
#23 - Wysłana: 17 Maj 2012 20:55:31
Seybr:
Ja ostatnio oglądałem odcinek DS 9 i mam wrażenie, że ustrój w ST to totalitaryzm. Dużą władzę ma prezydent Federacji, niby jest wolność ale człowiek jest zmuszony do wielu rzeczy.

Dokładnie komunizm pełna geba .

Seybr:
Rom największa piz..... w treku.

Dlatego zakończenie DS9 jest albo załosne albo dobrze zmrózone .

FederacyjneMSZ:
To chyba są to środowiska lewicowe typu "Towarzysza Wiesława" Jak dla mnie lewica, zarówno klasyczna jak i "neo" podkreśla internacjonalizm i podział ze względu na interesy (klasy spoleczne) a nie narodowość.

Nie do końca, na wyspie Utoya gdzie doszło do masakry norwescy lewicowcy protestowali przeciw Izraelowi a sam Breivik był filosemitą. Niezłe pomieszanie .
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#24 - Wysłana: 17 Maj 2012 21:09:38 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
NEC

NEC:
Nie do końca, na wyspie Utoya gdzie doszło do masakry norwescy lewicowcy protestowali przeciw Izraelowi a sam Breivik był filosemitą. Niezłe pomieszanie

http://monitorpolski.files.wordpress.com/2011/07/u toya-boycott-israel.jpg?w=600

na zdjęciu Minister Jonas Gahr Store i Eskil Pedersen

a i tak się muslimom oberwało ^^. A Norwegia chciała uznać państwo Palestyńskie podczas obrad Zgromadzenia Ogólnego. Cóż. Każdy prowadzi politykę zagraniczną jak umie..

Lewicowa Sosialistisk Venstreparti pod przewodnictwem Kristin Halvorsen, planowała głosowanie za akcją militarną przeciwko Izraelowi, w przypadku gdy ten zaatakuje Hamas w Gazie. Głosowanie miałoby nastąpić podczas corocznej konwencji. Socjaliści są zbulwersowani bombardowaniami Libii, aby to wyrównać proponują bombardowanie Izraela. Partia była za bombardowaniem Serbii przez NATO w 1999 roku, co spowodowało to, że Norwegia stała się obiektem dochodzenia w sprawie zbrodni przeciwko ludzkości.
Kristin Halvorsen, obecna Minister Edukacji, podczas gdy była Ministrem Finansów Norwegii, demonstrowała przeciwko Izraelowi wołając „zabić Żydów”.

Obecnie w Norwegii rozpatrywane są też inne rodzaje restrykcji wobec Izraela – naciski dyplomatyczne, ograniczenie w sprzedaży broni, itd.

jak widać nawet jasnoczerwoni Norwedzy mają jaja, chodź w.w przypadku narząd nie trafiony..

Q__

a ja proszę by w stosunku do Żydów nie używać sfrmułowania antysemityzm. Oni nie są jedynymi ludami semickimi. Właściwe było stwierdzenie antysyjonizm, antyjudaizm.

i są jedynym ludem , którzy mogą propagować swój nacjonalizm - syjonizm w 1975 wg rezolucji 3379 był uznany jako rasizm. Po 16 latach rezolucja przestała istnieć, a anty – syjonizm zamieniono na anty – semityzm .

Jest to jedyny przypadek w historii , kiedy rezolucja została anulowana.
gaius
Użytkownik
#25 - Wysłana: 17 Maj 2012 21:26:35
Hmm chyba odbiegamy trochę od tematu ST ? :/
Jamjumetley
Użytkownik
#26 - Wysłana: 18 Maj 2012 11:44:54
Czemu zaraz antysemityzm? Myślę, że przyznajemy sprawie trochę za dużą wagę. Tak jak Szkoci kojarzą się z wynalazcami (Scotty), tak Żydzi kojarzą się z przedsiębiorczością (Ferengi).

Kiedy poznałem Ferengi, od razu pomyślałem sobie: "O! Kosmiczni Żydzi!" :D Serio - czy jest w tym coś złego? Zwłaszcza, że mało kto pała nienawiścią do Quarka, Roma, Noga czy Wielkiego Nagusa. Są to raczej lubiane postaci. Sam zresztą w Star Trek Online stworzę sobie niedługo oficera Ferengi ;)

BTW - osobiście nie lubię tworu językowego jakim jest "antysemityzm". Żydzi nie są jedynymi którzy się w historii nacierpieli, a stworzono dla nich osobną kategorię. Wolę po prostu "nienawiść", ewentualnie "nienawiść na tle <wstawić słowo>". Niezależnie na jakim polu - godna jest potępienia. Z drugiej strony - nie jestem fanem przesadnej poprawności. Po prostu - zdrowy rozsądek i szacunek dla innych.
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 18 Maj 2012 12:15:49 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ
NEC

Panowie, albo przegłosujcie uchylenie tego moratorium, albo wyhamujcie. Następne próby politykowania polecą, czego by nie dotyczyły.
mozg_kl2
Użytkownik
#28 - Wysłana: 18 Maj 2012 12:38:03
Wartoby może przywołać słowa twórców, zamiast debatować w próżni.

It has often been suggested that the Ferengi are in fact Star Trek's representatives of 20th and 21st century Humans. For example, Ira Behr states, "The Ferengi, even more than O'Brien, are the closest to 20th century human beings on the show. They're us. They have the energy of 20th century human beings, they have the drive, they have the greed, they have the sense of self that we do. You can't trust them until you can trust them, and once you understand them, they're quite wonderful. And like us, they're constantly rising above their limitations." (Quark's Story, DS9 Season 2 DVD special features) Similarly, Robert Hewitt Wolfe states "The Ferengi are us. That's the gag, the Ferengis are humans. They're more human than the Humans on Star Trek because they are so screwed-up, and they are so dysfunctional. They're regular people. And that was the fun of that. Obviously, the characterizing is taken to the extreme, and sometimes even made into cartoons. But the best cartoons are also us, and that's why we took such delight in the Ferengi episodes." (Hidden File 03, DS9 Season 3 DVD, Special Features) Wolfe also states, quite simply, "In the Star Trek universe, the Ferengi are the most human people out there. Because the human people in the Star Trek universe are much more evolved than we are. The Ferengi aren't." (Crew Dossier: Quark, DS9 Season 6 DVD special features)
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 18 Maj 2012 13:44:50
FederacyjneMSZ

Zgodnie z zapowiedzią. (Albo glosowanie, albo ciachamy, przypomnę.)
gaius
Użytkownik
#30 - Wysłana: 18 Maj 2012 19:16:48
mozg_kl2

Jest jedna zasadnicza różnica między Ferengi a Ludźmi z XX wieku - Ferengi w zasadzie nie uznają przemocy (zorganizowanej) jako środka do dochodzenia do swoich celów. Było to wielokrotnie podkreślane w DS9, szczególnie w czasie dominion wars.
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Antysemityzm w Star Treku?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!