USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Nowa kreskówka w świecie "Star Treka"?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#31 - Wysłana: 17 Maj 2011 01:47:33 - Edytowany przez: Picard
Psyker:
Cóż, jeśli tak faktycznie będzie (a jeszcze przesądzone nie jest), to z radością dołączę do krucjaty przeciwko animacji

Uściślając przeciwko samej animacji nic nie mam - zdarzały się co ambitniejsze kreskówki, które stroniły od idiotyzmów w rodzaju Pokemonów i innych dzieł tego pokroju. Z tego typu, ambitniejszych produkcji w najbardziej zapadł mi w pamięć aminowany Batman z lat 90 i Gargoyles Disneya. Kreskówka nie musi być więc z gruntu rzeczy idiotyczna, a może przyciągnąć nową, młodszą grupę odbiorców i zaznajomić ją z tematyką serii. Ale... wszystko zależy od tego jak podejdzie się do tematu. Biorąc pod uwagę kto odpowiada za ten projekt... cóż, nie ma najmniejszych nadziej na to, że będzie on cokolwiek wart. Czasami nawet, gdy za kicz - np. ekranizacje komiksu - wezmą się utalentowani twórcy wychodzi z tego coś godnego uwagi. Na myśl przychodzi mi np. ekranizacja komiksowego Thora - miłe zaskoczenie, naiwna bajka, lecz z morałem. Ale za tamtą ekranizacje wziął się J . Michael Straczynski - gość odpowiedzialny z Babilon 5 - oraz Kenneth Branagh. Dobry film/serial/kreskówka wymaga talentu, a tego zwyczajnie Orci i Kurtzman nie mają. Dla mnie oni są jak zadżumieni będę od ich ,,dzieł" stronił za wszelką cenę.
Hanz
Użytkownik
#32 - Wysłana: 17 Maj 2011 12:37:29
Animacja w świecie star treka? Jestem całkowicie za! Że japońskie studio? To nawet lepiej - już tylko chyba oni potrafią zrobić coś naprawde porzadnego. Widzę za to niepokojące zjawisko - z jednej strony biadolenie że nic nowego nie wychodzi a drugiej cokolwiek by nie wyszło to wielka tragedia i obraza dla Treka (a właściwie to czepianie się wszystkiego na upartego - patrz ST XI)... i co tu robić?

Tego że kreskówki są dla tylko dzieci nie skomentuje...
TSan
Użytkownik
#33 - Wysłana: 17 Maj 2011 13:28:38
Scimitar:
Oh dżizas, ludzie bez przesadyzmu, "Futurama" jest zbyt ambitna, może "South Park", o albo "Family Guy"?!

Mi chodziło o animację w stylu, hmmm, Shrek? Nie wyobrażam sobie Treka jako Futuramę.
Picard
Użytkownik
#34 - Wysłana: 17 Maj 2011 14:30:17 - Edytowany przez: Picard
TSan:
Mi chodziło o animację w stylu, hmmm, Shrek? Nie wyobrażam sobie Treka jako Futuramę.

Ciekawe, że napisałaś właśnie o Shreku bo przykład tego filmu i Futuramy pokazuje, że na zachodzie animacja może być też adresowana do ciut szerszego grona odbiorców, niż tylko dzieci, o ile jest ona traktowana jako pastisz, parodia gatunku. Ale rzadko spotyka się zachodnią animacje, która była by kręcona na serio tj. była poważnym dramatem, horrorem czy filmem wojennym itp., tyle, że zrealizowanym za pomocą animacji. Wiele więc wskazuje na to, że animowany Trek będzie autoparodią.

Hanz:
co tu robić?

Nic. Pozwolić Trekowi przejść na emeryturę i wymyślić nowy serial SF.

Hanz:
a właściwie to czepianie się wszystkiego na upartego - patrz ST XI

Ja nie tylko Cię proszę, ja Cię błagam: nie zaczynaj!
TSan
Użytkownik
#35 - Wysłana: 17 Maj 2011 14:40:57
Picard

No nareszcie ktoś mnie rozumie!
Elaan
Użytkownik
#36 - Wysłana: 17 Maj 2011 14:48:42
Kowal155:
Gdyby za grafikę wzięło się jakieś japońskie studio, które stylistycznie stara się dopasować do zachodniego odbiorcy, myślę, że dalibyście jednak radę z przyjemnością to obejrzeć.

Tego całkowicie nie wykluczam , ale podejrzewam , że niełatwo byłoby im znaleźć rysowników , wyzbytych owej stylistycznej maniery na tyle , by nie raziło to moich oczu .
Picard
Użytkownik
#37 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:24:25
Elaan:
Tego całkowicie nie wykluczam , ale podejrzewam , że niełatwo byłoby im znaleźć rysowników , wyzbytych owej stylistycznej maniery na tyle , by nie raziło to moich oczu .

Jeszcze jedno w temacie anime vs. klasyczna animacja: osobiście nie znoszę gdy Japończycy biorą się za przerabianie jakiegoś zachodniego bohatera, na swoją modłę. Weź np. Batmana - mini seria Gotham Knight zrealizowana była właśnie w konwencji anime i w przypadku tak rozpoznawalnego bohatera, o ustalonym wyglądzie, japońska kreska wręcz biła po oczach. To tak samo jakby zachodni animatorzy zaczęli przerabiać na swoją modłę tytuły z Kraju Kwitnącej Wiśni - niespecjalnie widzę w tym sens.
mozg_kl2
Użytkownik
#38 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:44:43
Scimitar:
No wybacz, ale teraz to przeginasz, skąd wiesz, że to bedzie animacja skierowana do młodszych widzów?

TSan napisałą o tym o czym ja też wspomniałem. Animacja= stereotyp bajki dla dzieci. Tak jak w Polsce komiks to głupia historyjka. Potem kupi mama dziecku jeża jerzego i jest płacz.

Scimitar:
W końcu do takich filmów jak "Matrix" czy "Pitchblack"

Tyle, żę takich filmów jest nie wiele, i do tego powstają na rynek Dalekowschodnii, lub są tworzone przez ludzi z tamtego kręgu kulturowego.

Scimitar:
Czy gdziekolwiek padła informacja, że to będzie anime?

Ostatnio zrobili animowana wersję Supernatural w konwencji anime. Odbiorcą docelowym jest Japonia, choć aktorski orginał jest produkowany w USA.

Toudi:
(inny szczegół, że scenariusze odcinków też są słabe).

Tyle, że w większości to orginalne scenariusz z 1 i 2 sezonu serialu, lub ich wariacje.

Picard:
Batman z lat 90

swietna ta bajka jest nawet po latach, trzyma klimat.

Picard:
J . Michael Straczynski

Bo są twórcy Jak JMS, który czego się dotknie zmienia w złoto. Nawet z głupiej bajki o superbohaterach zrobi dzieło. Oraz są tfurcy jak wiadomo kto.

Picard:
będę od ich ,,dzieł" stronił za wszelką cenę

Ja ogladne ocenie. Wkońcu to trek.

TSan

szkoda głowy. Znasz prawdę o głowie i murze?

Picard:
Nic. Pozwolić Trekowi przejść na emeryturę i wymyślić nowy serial SF.

Nie zabija się krowy co dużo jajek daje czy jakoś tak;)

Picard:
Ja nie tylko Cię proszę, ja Cię błagam: nie zaczynaj!

Nie zaczynaj.

TSan:
Picard

No nareszcie ktoś mnie rozumie!

Jestesmy tylko meżczyznami nie wymagaj wiele.
Picard
Użytkownik
#39 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:51:08
mozg_kl2:
Ja ogladne ocenie. Wkońcu to trek.

Trek tylko z nazwy. Sorry, ale nie chce sobie psuć opinii o tej serii i chce zachować ją w dobrej pamięci.
Co do całej reszty tego co napisałeś, zgadzam się.
TSan
Użytkownik
#40 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:55:13
Picard:
mozg_kl2: Ja ogladne ocenie. Wkońcu to trek.
Trek tylko z nazwy.

Właśnie. Produkujcie sobie ile chcecie, ale bez nazwy Star Trek.

mozg_kl2:
szkoda głowy.

Rozwiń wątek, bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi...
Toudi
Użytkownik
#41 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:56:26 - Edytowany przez: Toudi
mozg_kl2:
Tyle, że w większości to orginalne scenariusz z 1 i 2 sezonu serialu, lub ich wariacje.

raczej bardzo luźno oparte wariacje. Naprawdę widziałem i anime i serial (że już nie wspomnę, że dawno temu pisałem jego recenzje). Scenariusze anime są bardzo słabe, zwłaszcza te oparte na oryginalnym serialu.

TSan:
Właśnie. Produkujcie sobie ile chcecie, ale bez nazwy Star Trek.

Już próbowali, nie da się. (pierwsze dwa sezony Entka...)
TSan
Użytkownik
#42 - Wysłana: 17 Maj 2011 15:59:42
Toudi:
Już próbowali, nie da się.

Dlaczego wy tak nienawidzicie ENTka?
Toudi
Użytkownik
#43 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:05:02
TSan, ja nie nienawidzę tego serialu. Tylko mnie irytuje, że gdy zaczął się dobrze rozkręcać, to go skasowali...
A podaje go jako przykład, że nie można robić takich założeń, że mamy ten sam świat, tych samych ludzi a nazwiemy to inaczej, to nikt się nie skapnie. Po prostu się tak nie da.
TSan
Użytkownik
#44 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:06:13
Toudi

Ale wyobrażasz sobie animmowanego Picarda? Bleee.... Albo Kirka?
Hanz
Użytkownik
#45 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:10:28
Picard
Więc lepiej niech nic nie robią... bo jak zrobią to nie będzie można narzekać że Trek umarł?

Takie narzekanie na wszystko, choćby kolejnego Treka miał reżyserować Cameron narzekalibyście dlaczego on, choćby miał mieć efekty lepsze niż Avatar byście narzekali że Trek to nie efekty, choćby miał fabułę głeboką jak rów mariański byście narzekali ze zbyt pokręcone, choćby "promował" wielkie ideały byście narzekali ze zbyt patetyczne i równie dobrze na okretach mogła byc wielka flaga USA - ludzie gdzie tu logika? Jeszcze nawet nie zaczeli a już krzyczycie że bedzie tragedia i nie warto tego zaczynac produkowac - sami prorocy tutaj.. mozma numery lotto na jutro?

Już stokroć wolę mangowego Treka gdzie ilość wystrzelonych torped na odcinek osiągnie wartości większe niż populacja Chinczyków niż kolejne narzekania że "za moich czasów to dopiero był Trek"...
TSan
Użytkownik
#46 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:11:44
Hanz:
Już stokroć wolę mangowego Treka gdzie ilość wystrzelonych torped na odcinek osiągnie wartości większe niż populacja Chinczyków

Tam są drzwi!
Toudi
Użytkownik
#47 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:12:41
TSan:
wyobrażasz sobie Kirka?

Nie mam z tym problemów ;)

a

TSan:
animmowanego Picarda

Z tym jest trudniej, ale ta kreska najgorsza nie jest...

a
TSan
Użytkownik
#48 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:15:40
Toudi

Dlaczego ciągle mam wrażenie, że rozmawiamy o czym innym? NIE CHODZI MI O TAKĄ ANIMACJĘ! Ile już razy to powtarzałam!
Kowal155
Użytkownik
#49 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:16:32 - Edytowany przez: Kowal155
TSan
TSan:
Ale wyobrażasz sobie animmowanego Picarda? Bleee.... Albo Kirka?

No problem?
mozg_kl2 TSan nie napisała tylko, że jest taki stereotyp, ale również, że jest jego wyznawcą :P
TSan
Użytkownik
#50 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:22:13
Kowal155

Po pierwsze: nie chodzi mi o wyżej przedstawioną animację.

Po drugie: jeśli animacja będzie na wysokim poziomie, fabuła i ambitność serialu może dużo na tym stracić.

Ile razy mam powtarzać?
Toudi
Użytkownik
#51 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:25:30
TSan:
Po drugie: jeśli animacja będzie na wysokim poziomie, fabuła i ambitność serialu może dużo na tym stracić.

Chyba się zamieszałaś :P głęboki wdech i wydech, i jeszcze raz, co chciałaś napisać? ;)
Hanz
Użytkownik
#52 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:27:02
TSan

Dlaczego miałaby stracić? Akurat w przypadku wschodnich wytwórni bardzo czeto świetna animacja idzie w parze z bardzo dobrym scenariuszem.
TSan
Użytkownik
#53 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:33:15
TSan:

TSan:

TSan:

TSan:

Czy teraz dotarło?! I to nie ma być anime!
Kowal155
Użytkownik
#54 - Wysłana: 17 Maj 2011 16:43:59 - Edytowany przez: Kowal155
TSan za przeproszeniem ale nie wiesz po czym ma Ci tyłek jeździć - to niby o jaką animację? Ta na górze animacja nie mieści się w granicach Twojej definicji animacji, która jest tylko dla dzieci, głupia i infantylna, więc wyłączasz ją z tego zbioru? Poziom animacji i fabuły nie ma związku. Znam zarówno piękne graficznie animacje o durnowatej fabule, piękną fabułę z beznadziejną kreską, połączenie beznadziejności obu jak i wysoki poziom obu.
Inaczej się robi gdy wchodzimy w efekciarstwo, ale jest to IMO ciut inna bajka, która stwierdza, że ma gdzieś granice estetyki. Wtedy najczęściej fabuła idzie w odstawkę, żeby zrobić miejsce na ekspozycję efektów, które niekoniecznie komponują się z całościową estetyką :P

A ja bym chciał anime, a Ty nie możesz wydawać nikomu takich poleceń, ani nie masz takiej mocy :P
Eviva
Użytkownik
#55 - Wysłana: 17 Maj 2011 19:44:25
Hanz:
Akurat w przypadku wschodnich wytwórni bardzo czeto świetna animacja idzie w parze z bardzo dobrym scenariuszem.

Nie miałam okazji potwierdzić tę teorię.

Kowal155:
TSan za przeproszeniem ale nie wiesz po czym ma Ci tyłek jeździć

Może grzeczniej, co? Dziewczyna ma prawo do własnego zdania.

Kowal155:
A ja bym chciał anime,

A ja nie! Wszystko, tylko nie anime!
Picard
Użytkownik
#56 - Wysłana: 17 Maj 2011 19:48:54 - Edytowany przez: Picard
Hanz:
Więc lepiej niech nic nie robią... bo jak zrobią to nie będzie można narzekać że Trek umarł?

A kto na litość narzeka? wszytsko kiedyś się kończy i należy się z tym godzić. To jest Trek a nie Niekończąca się opowieść, która też zresztą... się skończyła.

Hanz:
akie narzekanie na wszystko, choćby kolejnego Treka miał reżyserować Cameron narzekalibyście dlaczego on, choćby miał mieć efekty lepsze niż Avatar byście narzekali że Trek to nie efekty, choćby miał fabułę głeboką jak rów mariański byście narzekali ze zbyt pokręcone, choćby "promował" wielkie ideały byście narzekali ze zbyt patetyczne i równie dobrze na okretach mogła byc wielka flaga USA - ludzie gdzie tu logika? Jeszcze nawet nie zaczeli a już krzyczycie że bedzie tragedia i nie warto tego zaczynac produkowac - sami prorocy tutaj.. mozma numery lotto na jutro?

Powiem, tak twoje wywody czyta się jak nie kończący się cykl bla, bla, bla mnie zadowoli wszystko oby miało ST w tytule, bla, bla, bla. Dobrze wiesz czemu film Abarmsa się nie podobał i nie chce do tego wracać. Dość powiedzieć, że nam potrzeba dobrego filmu/serialu a nie kolejnego ładnie opakowanego gniota. Jeśli kolejna ma być kreskówka, to super - od biedy nawet konwencje anime bym przeżył - tylko proszę by za projekt zabrał się ktoś zdolniejszy niż Orci, Kurtzman i Abrams.
MarcinK
Użytkownik
#57 - Wysłana: 17 Maj 2011 19:58:15 - Edytowany przez: MarcinK
Hanz

Zgadzam się, animowany trek może być. Nieważne czy kontynuacja oryginału (może wypełni setki dziur w fabule które nazbierały się przez 45 lat) jak również może być kontynuacja dzieła Abramsa.

Jeśli zrobią dobrą animację jak również postarają się o fabułę, to przebije to wszystkie treki.

PS.
Ja bym chętnie widział jeszcze powrót Kirk-Fu
Picard
Użytkownik
#58 - Wysłana: 17 Maj 2011 20:14:54
MarcinK:
Jeśli zrobią dobrą animację jak również postarają się o fabułę, to przebije to wszystkie treki.

http://www.konsolowiec.pl/wp-content/uploads/2010/10/picard-facepalm.jpg
Eviva
Użytkownik
#59 - Wysłana: 17 Maj 2011 20:17:28
Picard

Cóż, Młody ma złudzenia, nie odbieraj mu ich
MarcinK
Użytkownik
#60 - Wysłana: 17 Maj 2011 20:25:25
A więc tak właściwie to chyba nie wiecie czego chcecie w nowym treku.

Pomyślmy czy lepiej zrobić serial aktorski z kolejnymi rasami wyglądającymi jak ludzie, dodatkowo trzeba spojrzeć na koszty a jeśli serial nie przyniesie zysków większych niż jego koszty to go zdejmą i będziecie czekać jakieś osiem lat zanim ktoś odważy się stworzyć treka.

A jeśli zrobi się serial animowany?
1. Można tanio przedstawić ciekawsze rasy.
2. Koszty są dużo mniejsze i tak szybko go nie zdejmą.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Nowa kreskówka w świecie "Star Treka"?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!