USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Kolejność oglądania - jaka?

Autor Wiadomość
feliks
Użytkownik
#1 - Wysłana: 23 Gru 2010 19:15:25 - Edytowany przez: feliks
Witam. Zamierzam pooglądać sobie wszystkie seriale i filmy związane ze Star Trekiem. Jednak z informacji prezentowanych w Wikipedii wynika, że daty wydania filmów i seriali nachodziły na siebie, i nie wiem, w jakiej kolejności powinienem je oglądać, aby zachować spójność fabuły.

Sporządziłem sobie taka listę:
-------------------------------------------------- -------------------------------------
Star Trek (1966-1969, Star Trek: The Original Series)
Star Trek: Animowana Seria (1973-1974, Star Trek: The Animated Series)
[F] Star Trek (Star Trek: The Motion Picture, 1979)
[F] Star Trek II: Gniew Khana (Star Trek: The Wrath of Khan, 1982)
[F] Star Trek III: W poszukiwaniu Spocka (Star Trek III: The Search for Spock, 1984)
[F] Star Trek IV: Powrót do Domu (aka Star Trek IV: Powrót na Ziemię) (Star Trek IV: The Voyage Home, 1986)
Star Trek: Następne pokolenie (1987-1994, Star Trek: The Next Generation)
[F] Star Trek V: Ostateczna Granica (Star Trek V: The Final Frontier, 1989)
[F] Star Trek VI: Nieodkryta kraina (aka Star Trek VI: Wojna o pokój) (Star Trek VI: The Undiscovered Country, 1991)
Star Trek: Stacja kosmiczna (1993-1999, Star Trek: Deep Space Nine)
[F] Star Trek: Pokolenia (Star Trek: Generations, 1994)
Star Trek: Voyager (1995-2001, Star Trek: Voyager)
[F] Star Trek: Pierwszy kontakt (Star Trek: First Contact, 1996)
[F] Star Trek: Rebelia (Star Trek: Insurrection, 1998)
[F] Star Trek: Nemesis (2002)
Star Trek: Enterprise (2001–2005, Star Trek: Enterprise)
[F] Star Trek (aka Star Trek XI, 2009)
-------------------------------------------------- -------------------------------------

[F] - oznacza film.

Czy taka kolejność jest dobra? Jeśli nie, proszę o poprzestawianie elementów na mojej liście tak, aby było prawidłowo.

Pozdrawiam,
Feliks
biter
Użytkownik
#2 - Wysłana: 23 Gru 2010 19:28:41
feliks
Kolejność jest jak najbardziej prawidłowa, aczkolwiek ja bym sugerował abyś oglądał to w trochę inaczej.

TOS
TAS
Filmy: MP-VI
Następne Pokolenie TNG
F Generations
Deep Space 9
First Contact
Rebelia
Voyager
Nemesis
Enterprise.
ST:11

Co prawda filmy od FC po Rebelię będziesz miał trochę niezgodnie z chronologią ale nawet tego nie zauważysz a będziesz miał mniejszy miszmasz

A tak pozatym to witam na forum. Mam nadzieję że zagościsz na dłużej.
reyden
Użytkownik
#3 - Wysłana: 23 Gru 2010 19:44:23
Kolejność chronologiczna :

Na samym początku ST : Enterprise *.

Potem ST XI**

Potem TOS*** + ew. TAS**** .

Filmy I-VI

Potem TNG i DS9/VOY .

PO TNG film VII , równolegle z DS9/VOY można oglądać ST VIII/IX , STX zalecam oglądać po skończeniu ostatniego serialu .

* - ENT to wiadomo - serial nie równy ( sezony 1 i 2 vs. 3 i 4 ) , do tego dużo błędów .

** - ST XI można w zasadzie oglądać w dowolnym momencie - to historia nie jako alternatywna ( zniszczenie Wolkana itp. ) .

*** - TOS polecam oglądnąć żeby zobaczyć jak to się zaczęło - stylistyka serialu może razić nie których , choć ma fajne odcinki .

**** - TAS można w zasadzie opuścić , ew. jako dokładka po zobaczeniu reszty .

Co do ST VII - to tu jest mały problem - pierwsza połowa filmu to czasy Kirka , druga się dzieje praktycznie pod koniec TNG ( 7x23 ) .

Finał TNG jest nie jako alternatywną historią przyszłości , aczkolwiek wg. nie kanonicznych źródeł E-D z finału TNG to odratowany spodek z ST VII połączony z nową sekcją napędową i poddany modernizacji .
RaulC
Użytkownik
#4 - Wysłana: 23 Gru 2010 19:50:12 - Edytowany przez: RaulC
feliks

Ja proponuję trochę inną kolejność - dokładnie chronologiczną jeśli chodzi o wydarzenia, choć może się to drochę dziwne wydawać jeśli chodzi i efekty.
1. Enterprise
2. F ST 11
3. TOS (Oryginal series)
4. TAS
5. F ST I-VI
6. The next generation series
7. F Generations
8. DS9
9. F Rebelia
10. F Voyager
11. F Nemesis

Jedyną zmianą może być ST 11, który własciwie można oglądać oddzielnie ponieważ jest alternatywną rzeczywistością. Za to The animated series możesz obejrzeć też niezależnie.

Poza tym także witam i mam nadzieję, że po obejrzeniu kolejnych części i odcinków nie omieszkasz się na ich temat wypowiedzieć.
biter
Użytkownik
#5 - Wysłana: 23 Gru 2010 20:56:58
RaulC:
Jedyną zmianą może być ST 11, który własciwie można oglądać oddzielnie ponieważ jest alternatywną rzeczywistości

Zwróć uwagę że w 11 występuje baaaardzo Stary Spock którego feliks spotka jako bardzo młodego aktora w TOSie a jego występ w 11 jest związany z wydarzeniami które mają miejsce po NEMesis nawet
Logan
Użytkownik
#6 - Wysłana: 23 Gru 2010 21:06:42
Ale czy to w Star Treku tak naprawdę jest niezbędne? Zacząłem oglądać Treka jak byłem sporo młodszy dzięki uprzejmości tv a ta bynajmniej nie dbała o chronologię. Jak już się chce trzymać jakiegoś klucza to można po prostu oglądać tak jak powstawały a że serie nachodzą na siebie nie ma specjalnego znaczenia.
mozg_kl2
Użytkownik
#7 - Wysłana: 23 Gru 2010 21:47:41
Ja oglądałęm na chybił trafił. Najpierw zacząłem od TNG bo jego pamiętałem z dzieciństwa. Potem się okazało ze trek to dużo dużo wiecej. Przeskoczyłem na TOS pewny, ze wcześniej już nic nie ma i znowu błąd. Ostatniego ogladałem dość namiętnie ENTka i bardzo miło wspomina ten serial. Oglądanie chronologicznie według wydarzen ma jedną zaletę widać rozwój różnych wątków. Podsumowujac polecam na początek ENTka jak taki miły wstęp. Z TOSem jest pewien problem bo nie wszyscy mogą go strawić. Osobiście udała mi się ta sztuka i nie powiem nawet było to przyjemne. Czasami. Czyli dalej TOS i TAS. Pożniej to już z górki TNG/DS9/VOY.

BTW o ile pamięc mnie nie myli temat to dubel.
Jurgen
Moderator
#8 - Wysłana: 23 Gru 2010 22:03:20
mozg_kl2:
BTW o ile pamięc mnie nie myli temat to dubel.

Żeby tylko dubel...
Kowal155
Użytkownik
#9 - Wysłana: 23 Gru 2010 23:07:11 - Edytowany przez: Kowal155
Cóż ja mniej więcej póki co oglądam jako tako chronologicznie :P Najpierw obejrzałem TOS potem TAS i cieszę się, że widziałem oba seriale (choć ten pierwszy dużo lepszy bo jednak stężenie głupot dużo mniejsze niż w TAS z racji większej liczby odcinków), potem filmy I-VI, aktualnie oglądam TNG (początek IV sezonu) i widziałem już w międzyczasie filmy z nową załogą. A tak w ogóle to zacząłem od XI ale teraz gdy poznałem już sporo z oryginalnego uniwersum to wstyd mi trochę o tym wspominać :P Choć w sumie to Treka już jako dzieciak oglądałem i pamiętam, że zawsze czekałem na to kiedy w końcu znowu będzie Star Trek (choć z zawartości to niewiele pamiętam). W pewnym momencie doszło do tego, że Gwiezdne Wojny jakoś tak strasznie późno do mnie dotarły i kiedy na podwórku koledzy gadali o jakichś Gwiezdnych Wojnach a pytałem się co to jest i gdy mówili, że dzieje się w kosmosie to myślałem cały czas o Treku i że o to chodzi :P
The_D
Użytkownik
#10 - Wysłana: 23 Gru 2010 23:49:12
W zasadzie treki można bez większych problemów oglądać w dowolnej kolejności, aczkolwiek oglądanie chronologicznie daje możliwość wyłapania tu i ówdzie nawiązań pomiędzy produkcjami. W zasadzie lista z pierwszego posta jest prawidłowa, choć maniacy zapewne kazaliby oglądać końcówkę TNG naprzemiennie z DS9, a końcówkę DS9 naprzemiennie z Voyagerem ;)

A i jeszcze uwaga - w Generations (czyli ST7) jest drobne nawiązanie do DS9, w zasadzie bez jakiegokolwiek znaczenia dla fabuły,ale zawsze (chodzi o siostry Duras).
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 26 Paź 2019 22:05:57
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 9 Lis 2020 23:42:30
Rowan J Coleman ogląda (i ocenia) Treki chronologicznie:
- TOS
https://www.youtube.com/watch?v=u0nUOPq31Ug
- TMP
https://www.youtube.com/watch?v=Ba1aSsUaoqQ

USS Phoenix forum / Star Trek / Kolejność oglądania - jaka?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!