Autor |
Wiadomość |
Suavek
Anonimowy
|
#1 - Wysłana: 10 Lip 2005 00:53:11
Co myslicie o zmianach aktorow grajacych dane postaci w serialu? Czy jest to dobre posuniecie, czy tez tworcy raczej powinni usunac dana postac z serialu po rezygnacji aktora z roli (poprzez jej usmiercenie, lub opuszczenie serialu w inny sposob - vide Spock, Tasha Yar, Jadzia Dax, Kes)?
W ST nie bylo ich az tak wiele, czesciej wystepowalo zjawisko odwrotne, tzn. ten sam aktor gral rozne postaci. Zmiana aktora nastapila na pewno w przypadku Saavik, Alexandra, admirala Parisa, kapitana Braxtona, Zeframa Chochrane'a. Ktos wie, o kim jeszcze zapomnialem (pomijam tu zmiany w obrebie jednego odcinka w przypadku odmladzania lub postarzania postaci, jak np. Jake Sisko w DSN:"The Visitor")? Czy zmiany w tych przypadkach byly korzystne?
|
Jean Luc Picard
Użytkownik
|
#2 - Wysłana: 10 Lip 2005 00:57:32 - Edytowany przez: Jean Luc Picard
????
|
Barusz
Użytkownik
|
#3 - Wysłana: 10 Lip 2005 00:59:32
Pominołeś Królową Borg i Christophera Pike'a (w ramach obu połówek "The Menagerie").
|
Suavek
Anonimowy
|
#4 - Wysłana: 10 Lip 2005 01:02:22
Fakt. Pike'a w TOS:"The Menagerie" gral w ogole czlowiek, czy byla to tylko elektroniczna kukla?
|
Barusz
Użytkownik
|
#5 - Wysłana: 10 Lip 2005 01:07:07
|
Suavek
Anonimowy
|
#6 - Wysłana: 10 Lip 2005 01:08:58
Rzeczywiscie, na to wyglada. Dzieki za informacje.
|
Barusz
Użytkownik
|
#7 - Wysłana: 10 Lip 2005 01:58:26
Jeszcze Ishka - matka Quarka i Roma - była grana przed dwie aktorki.
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#8 - Wysłana: 10 Lip 2005 08:48:24
Czasem takie zmiany da się wytłumaczyć sensownie, np. w przypadku Zeframa Cochrane'a. W "Metamorphosis" był on sztucznie odmłodzony przez kosmitę i stąd można założyć że jego wygląd się zmienił i inny aktor nie przeszkadza. Z kolei zmiany nieuzasadnione jednak rażą - ja jednak jestem za wprowadzaniem w takim wypadku po prostu innej postaci.
|
John_Belushi
Anonimowy
|
#9 - Wysłana: 10 Lip 2005 19:37:19
no i sam Quark.
|
Nika
Użytkownik
|
#10 - Wysłana: 11 Lip 2005 09:47:10
no i sam Quark.
Co sam Quark?
|
cezary
Użytkownik
|
#11 - Wysłana: 15 Lip 2005 00:40:35 - Edytowany przez: cezary
Powinno sie usmiercic postac i wprowadzic nowa - tak jak z Daxem zrobiono, czy nawet tak jak w Babylon5 z Sinclair/Sheridanem...
Inna sprawa, gdy postac jest drugoplanowa i nosi na sobie duzo farby (Ishka, Borg Queen) - wowczas miedzy dwoma odcinkami/filmami mozna nie zauwazyc roznicy nawet (szczegolnie jesli rozni je pol sezonu przynajmniej)
|
Iluk
Użytkownik
|
#12 - Wysłana: 15 Lip 2005 00:41:35
...i jeszcze z taką charakteryzacją.
|
Barusz
Użytkownik
|
#13 - Wysłana: 17 Paź 2005 22:09:44
Tora Ziyal - córuś jakże lubianego Gula Dukata - była w DS9 grana aż przez trzy aktorki. Były to Cyia Batten ("Indiscretion" i Return to Grace"), Tracy Middendorf ("For the Case") i Melanie Smith (sześć odcinków - wszystkie z nią od "In Purgatory's Shadow" w dół).
|
Suavek
Anonimowy
|
#14 - Wysłana: 18 Paź 2005 08:45:36
I to chyba jest rekord ilosci aktorow grajacych jedna postac w Treku. Co ciekawe, bez doglebnego doszukiwania sie roznic trudno stwierdzic, ze to w ogole byla wiecej, niz jedna osoba.
|
Barusz
Użytkownik
|
#15 - Wysłana: 18 Paź 2005 14:32:48
Obiektywnie rekord należy chyba do Spocka: Leonard Nimoy + cztery 'wcielenia wiekowe' w "The Search for Spock" + niemowlak z "The Final Frontier".
|
Anonim
Anonimowy
|
#16 - Wysłana: 18 Paź 2005 16:31:44
Jaki niemowlak?
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#17 - Wysłana: 18 Paź 2005 18:45:06
Takie małe coś z brzucha (najczęściej matki)
Ale serio, w ST: V pokazano narodziny Spocka.
Do tej wyliczanki możnaby jeszcze dodać półkanoniczny odcinek TAS: Yesteryear gdzie pokazano kilkuletniego Spocka.
|
Barusz
Użytkownik
|
#18 - Wysłana: 18 Paź 2005 20:30:43 - Edytowany przez: Barusz
Ale serio, w ST: V pokazano narodziny Spocka.
Pokazano 'emisję' kompleksów Spocka. W rzeczywistości scena mogła wyglądać zupełnie inaczej.
Do tej wyliczanki możnaby jeszcze dodać półkanoniczny odcinek TAS: Yesteryear gdzie pokazano kilkuletniego Spocka.
My tu o aktorach mówimy...
Scenę z TFF można sobie przypomnieć na filmie z linku poniżej, w ok. dwie i pół minuty po rozpoczęciu.
http://www.startrek.com/startrek/view/features/documentaries/article/8 126.html
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#19 - Wysłana: 18 Paź 2005 20:44:52 - Edytowany przez: Pah Wraith
My tu o aktorach mówimy...
Rozumiem, że ktoś podkładał głos pod postać animowaną, zatem w pewien sposób liczy się...
http://www.startrekanimated.com/tas_billy_simpson.html
|
jahrek
Anonimowy
|
#20 - Wysłana: 18 Paź 2005 23:28:32
Może nie na temat zbytnio..ale co do zmian - i cy to wychodzi na dobre: Ja Star Treka poznawałem dzięki Sat.1. Dubbing profesjonalny, racja, ale kiedy w 4sezonie TNG zmieniono głos Picarda nie mogłem się do niego przyzwyczaić aż do końca...jakby inna postać - a przecież na ekranie caly czas ten sam Patrick Stewart  to samo zrobili mi z O'Brienem w DS9... 
|
Suavek
Anonimowy
|
#21 - Wysłana: 19 Paź 2005 05:46:15
Obiektywnie rekord należy chyba do Spocka: Leonard Nimoy + cztery 'wcielenia wiekowe' w "The Search for Spock" + niemowlak z "The Final Frontier".
Na samym poczatku zaznaczylem, ze nie chodzi mi o zmiany dotyczace odmladzania, lub postarzania postaci.
|
Barusz
Użytkownik
|
#22 - Wysłana: 19 Paź 2005 11:49:31
Stąd zaznaczyłem, że chodzi o rekord pobity Obiektywnie
|
elbereth
Moderator
|
#23 - Wysłana: 19 Paź 2005 11:51:52
co nie zmienia faktu, że post jest ewidentnym oftopem.
|
Barusz
Użytkownik
|
#24 - Wysłana: 19 Paź 2005 11:53:48
W temacie "Nowe stare twarze"?
|
elbereth
Moderator
|
#25 - Wysłana: 19 Paź 2005 11:54:56
dokładnietakwłaśnie.
|
Suavek
Anonimowy
|
#26 - Wysłana: 19 Paź 2005 14:32:58
ale kiedy w 4sezonie TNG zmieniono głos Picarda nie mogłem się do niego przyzwyczaić aż do końca...
Moim zdaniem drugi niemiecki glos Picarda byl zdecydowanie blizszy oryginalowi od pierwszego, ktory byl po prostu za stary. Niestety, w filmach znow wrocili do pierwszego. Ponadto w filmach ST w wersji niemieckiej wiekszosc postaci miala zmienione glosy.
|
Barusz
Użytkownik
|
#27 - Wysłana: 5 Lis 2005 12:18:05
Wracając jeszcze do sprawy Tory Ziyal, to ciekawostką jest fakt, że pierwsza z pośród aktorek nie 'pogniewała' się z Paramontem (jak możnaby sądzić), grała później w STV i ENT. Druga zresztą też ma dość bogatą filmowrafię, choć nie trekową. Bardzo to podejrzane 
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#28 - Wysłana: 22 Lis 2005 09:32:12 - Edytowany przez: Dreamweb
Cóż, może się nie pogniewała, tylko po prostu była zajęta w tym czasie inną pracą.
Wracając do syna Worfa - Alexandra - to grało go aż 4 aktorów. Byli to kolejno: Jon Steuer, Brian Bonsall, James Sloyan i Marc Worden. Sloyan grał wersję dorosłą, ale pozostali wcielali się w Alexandra zgodnie z naturalnym tokiem jego rozwoju, beż żadnych sztucznych postarzeń itd.
|
Barusz
Użytkownik
|
#29 - Wysłana: 22 Lis 2005 21:07:41
To w ogóle nie powinna była brać tej roli - przecież od p[oczątku było dość jasne, że córka Dukata zajmie miejsce wśród półstałych postaci, obok Noga czy Weynouna.
|
FAN
Użytkownik
|
#30 - Wysłana: 22 Lis 2005 22:01:50
ja zmienilem zdanie co do DS9 3 pierwsze sezony KICHA lae potem jest cool 
|