USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek Slash
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
herbata
Użytkownik
#1 - Wysłana: 1 Paź 2009 16:43:32
Hej, trafiłam na to forum całkowicie przypadkowo i widzę, że jest całkiem aktywne XD.
Jak możecie wywnioskować z tytułu tematu - interesuje mnie trekowy slash w każdej postaci (głównie jednak TOS i STXI). Każdy pairing, rating, etc.
Poszukuję polskich slasherek w celu wymiany spostrzeżeń i poglądów - jeśli takowe mnie słyszą: będę wdzięczna za odpowiedź tutaj lub jakiś kontakt (mejl np. XD).
Jeśli ten temat był tu już kiedyś poruszany lub mój post narusza jakieś przepisy to przepraszam bardzo ^^.
LL&P!
biter
Użytkownik
#2 - Wysłana: 1 Paź 2009 16:56:46
A teraz ktoś inteligentniejszy odemnie może powiedzieć
O co come on?

herbata

Póki przepraszasz nikt cie nie wyrzuci jeśli nawet naruszasz. Witam na pokładzie jesli zechcesz zostać.
kanna
Użytkownik
#3 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:00:44
biter

Chyba nie jestem inteligentniejsza od Ciebie, bo tez nie wiem, o co komą.

Choć, nie wiedzieć czemu, mam podejrzenia że ma to związek z seksem
Doctor_Who
Użytkownik
#4 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:00:55 - Edytowany przez: Doctor_Who
biter

Ze slashem mamy do czynienia wtedy gdy parujemy ze sobą parę głównych bohaterów w relacji miłosnej (no, powiedzmy dosadniej, erotycznej)... parę tej samej płci dodajmy. Termin spotykany w fanfiction.

Ja nie mam nic temu przeciwko. Herbata, dlaczego sądzisz, że tylko dziewczyny lubią takie klimaty ? Zrób crossover ST i Torchwood, Kirk i kapitan Jack Harkness razem, och, jak chciałbym sobie to wyobrazić!!

PS. Niech no tylko Queerbot ten temat zobaczy!!
Abigail
Użytkownik
#5 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:12:29
Doctor_Who:
Ze slashem mamy do czynienia wtedy gdy parujemy ze sobą parę głównych bohaterów w relacji miłosnej (no, powiedzmy dosadniej, erotycznej)... parę tej samej płci dodajmy. Termin spotykany w fanfiction.

Chyba nawet nie tylko głównych bohaterów
Ja w temacie za głęboko nie siedzę, ale na deviantarcie takie pairingi często widzę i niektóre rysunki są naprawdę świetne, szczególnie zabawne komiksy. Jeśli masz coś godnego polecenia, to chętnie zobaczę
Doctor_Who
Użytkownik
#6 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:14:00
Abigail

Abigail:
Chyba nawet nie tylko głównych bohaterów

Takie są jednak najpopularniejsze .
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#7 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:16:15
Kirk i Picard....Riker i Spock.....O`Brien i Scotty ,,,,Hardcore Star Trek
Doctor_Who
Użytkownik
#8 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:18:51
Żeby żadna płeć nie poczuła się dyskryminowana:

http://www.youtube.com/watch?v=qaXIMLWpqUQ

Janeway7
biter
Użytkownik
#9 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:21:20 - Edytowany przez: biter
kanna

Tez mi sie z Sexem kojarzyło zwłaszcza że w necie pod tymi pojęciami znalazłem tylko stronę Potter Dumbledore ale przezornie nie właczyłem.

Doctor_Who

Dzięki za wyjaśnienie. Ja sobie chyba wolę tego nie wyobrażać, przynajmniej w wersji męsko męskiej (kobiet to dotyczy?). Tak Queerbot będzie zachwycony BTW dawno go nie było.

Abigail

Gdzie ty się z takimi klimatami stykasz?

FederacyjneMSZ

Widzę że masz gotowe propozycje.

EDIT:

Doctor_Who

Właśnie ta para mnie interesowała
Madame Picard
Moderator
#10 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:21:59
Doctor_Who:
dlaczego sądzisz, że tylko dziewczyny lubią takie klimaty ?

Może dlatego, że na Zachodzie takie kawałki piszą w zdecydowanej większości kobiety, co potwierdzają badania np. Henry'ego Jenikinsa.
Czy slash musi zawsze dotyczyć par tej samej płci? Tego nie jestem pewna...
W sumie <reklama> nasz fanfik aż kipi od erotyki </reklama> , ale opisujemy losy nie tylko postaci znanych z treka, ale również wymyślonych przez nas.
Doctor_Who
Użytkownik
#11 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:24:21 - Edytowany przez: Doctor_Who
biter

biter:
kobiet to dotyczy?

Pewnie jest na to jeszcze inna nazwa ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Femslash

PS. Link:

Sporck
http://en.wikipedia.org/wiki/Slash_fiction

Madame Picard

Madame Picard:
Czy slash musi zawsze dotyczyć par tej samej płci?

Założeniem slasha jest poniekąd szokowanie...
Może też dotyczyć pary heteroseksualnej, dlaczego nie?

Podałem definicję najbardziej kojarzoną i rozpowszechnioną.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#12 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:26:48
biter

biter:
Widzę że masz gotowe propozycje

T`Pol -Kira, Uhura - Troi......
Abigail
Użytkownik
#13 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:27:39
biter:
Gdzie ty się z takimi klimatami stykasz?

Mam się swoje na sumieniu z młodzieńczych (bardziej niż obecnie ) lat
Slash jest bardzo popularny w fandomie mangowym, a byłam w nim dość długo.

O, Janeway i Seven lubię
biter
Użytkownik
#14 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:30:02
Abigail:
Mam się swoje na sumieniu z młodzieńczych (bardziej niż obecnie ) lat

My się koniecznie musimy spotkać.
Archarachne
Użytkownik
#15 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:30:20
Dobre filmiki na YT wrzuca czasami niejaka ImaginarySanity. Hot 'N Cold w niebieskiej tonacji jest świetne.
Abigail
Użytkownik
#16 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:37:54
biter:
My się koniecznie musimy spotkać.

Jestem otwarta na propozycję, chociaż ta budzi we mnie wątpliwości, czy słusznie robię
biter
Użytkownik
#17 - Wysłana: 1 Paź 2009 17:40:18
Abigail

żadne działanie sprowokowane moją osoba nie jest słuszne:D
Archarachne
Użytkownik
#18 - Wysłana: 1 Paź 2009 18:19:07 - Edytowany przez: Archarachne

Kto by pomyślał, że to się ponoć zaczęło od Kirka i Spocka... Stawiałabym prędzej na mangę. Hentai, yaoi... A tu TOS. <confused>
Doctor_Who
Użytkownik
#19 - Wysłana: 1 Paź 2009 18:22:05
Archarachne

ST zawsze wytycza nowe szlaki...
kanna
Użytkownik
#20 - Wysłana: 1 Paź 2009 18:24:24
Doctor_Who:
ST zawsze wytycza nowe szlaki

Eviva
Użytkownik
#21 - Wysłana: 1 Paź 2009 18:28:57
Doctor_Who:
ST zawsze wytycza nowe szlaki...

A ST XI?
Madame Picard
Moderator
#22 - Wysłana: 1 Paź 2009 18:51:59
Eviva:
A ST XI?

Też. Ale w drugą stronę .
Archarachne
Użytkownik
#23 - Wysłana: 1 Paź 2009 19:21:13
Doctor_Who

Też prawda... Ponoć już na statkach kosmicznych i w armii (amerykańskiej) są urządzenia startrekopochodne w stylu trikoder itp...

Ale Slash...
Q__
Moderator
#24 - Wysłana: 1 Paź 2009 19:26:52
Ale się nam forum wyzwoliło seksualnie dziś .
Archarachne
Użytkownik
#25 - Wysłana: 1 Paź 2009 19:28:55 - Edytowany przez: Archarachne
Make love not war... Ideały ST.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#26 - Wysłana: 1 Paź 2009 19:32:16
Q__

Na szczęście wyzwoliło w dobrą stronę i nikt nie ucierpiał ( przynajmniej na razie)
Jo_anka
Użytkownik
#27 - Wysłana: 1 Paź 2009 20:21:12 - Edytowany przez: Jo_anka
biter:
Tak Queerbot będzie zachwycony BTW dawno go nie było.

Doctor_Who:
PS. Niech no tylko Queerbot ten temat zobaczy!!

Może zdradził ST na rzecz "True Blood", przynajmniej tam ma regularnego (i malowniczego) geja, a i zdarzają się inni, dochodzący. "True Blood", to zdecydowanie serial dla dorosłych, w którym nie brakuje okropieństw, obrzydliwości (żeby nie było wątpliwości [zabezpieczę się przed przeczuleniem Queerbota ] - chodzi mi o rzyganie, sranie, wybebeszanie itp. - Alan Ball nie stosuje taryfy ulgowej) i seksu.

Termin 'slash' (slasher) nie ma konotacji seksualnych - określa rodzaj horroru, którego fabuła opierała się na sukcesywnie śclelącym się trupie (z początkowej obsady mało kto przeżywał do końca filmu, większość po drodze gineła w makabryczny sposób - stąd slash bywa utożsamiany z gore'm ).

W SF najbliższe formule Slasher jest w moim odczuciu cykl 'Obcych'. W Star Treku z trudem mogę coś znaleść - może TOS-owski 'The Galileo Seven'?

PS. W polskim żargonie funkcjonuje raczej skrócony termin 'slash', często utożsamiany ze slasher'em zamiast - po raz pierwszy spotkałam ten termin w takim makabrycznym użyciu na forach około 'True Blood'owych', zresztą tam też można znaleźć to 'parowanie - anglosaskie '/', na gigantyczną skalę (kuriozalne), którego chce się u nas doszukać Herbata.
Doctor_Who
Użytkownik
#28 - Wysłana: 1 Paź 2009 20:28:00 - Edytowany przez: Doctor_Who
Jo_anka

Jo_anka:
Termin 'slash' nie ma konotacji seksualnych - określa rodzaj horroru, którego fabuła opierała się na sukcesywnie śclelącym się trupie

To raczej nie slash, tylko ''slasher''. Przeczytaj linka, który podałem parę postów wyżej (ten obok zdjęcia Kirka i Spocka) .

Nazwa slash odnośnie erotycznych fanficków pochodzi od tego sympatycznego znaczka:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uko%C5%9Bnik

i nie ma nic wspólnego z ''ciacheniem'' i ''rżnięciem''.

EDIT: Będę bronił stanowiska, że slash i slasher to dwie różne rzeczy... Slash nie musi być krwawy (no chyba, że dzieje się w takim świecie)... Może w Polsce termin stał się popularny po ''TB'', ale sam jest znacznie starszy...
Jo_anka
Użytkownik
#29 - Wysłana: 1 Paź 2009 20:53:43 - Edytowany przez: Jo_anka
Doctor_Who

Zgadzam się z Tobą, że 'slash' i 'slasher', to dwie różne rzeczy.

W internecie anglojęzycznym 'parowanie' oznaczają znaczkiem '/' (czyli slash'em ). W polsko-języcznym internecie, wydaje mi się, że poplątano slash z slasher (a to ostatnie z /). Oczywiście było to łatwe w kontekście utworu w stylu gore. Może uda mi się odnaleść te przykłady 'poplątania' (w języku polskim, zwłaszcza młodzieżowym, słowa często zmieniaja znaczenie - zatracają pierwotne), które zauważyłam jakiś czas temu.

Jeżeli zna się kilka znaczeń wyrazu, funkcjonujących w przeciagu 'jego' dziejów, to trudno chwilami zadecydować, które ze znaczeń miała na myśli osoba używająca słowa - w takich sytuacjach zazwyczaj trafiam 'kulą w płot', i błednie interpretuję intencje tej osoby, albo przypisując jej znajomość dawnego znaczenia słowa (jak w przypadku starszej pani, która użyła słowa 'cieć' - jak się okazało w znaczeniu młodzieżowym , albo jak w tym przypadku, zakładając infantylizm Herbaty i przypisując jej użycie słowa 'slash' w jego blędnej formie).
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 1 Paź 2009 21:15:58
Jo_anka

Jo_anka:
chodzi mi o rzyganie, sranie,

Bardzo proszę zwracać uwagę na słownictwo. (Tak po przyjacielsku .)
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek Slash

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!