Autor |
Wiadomość |
Dreamweb
Użytkownik
|
#31 - Wysłana: 9 Sty 2008 21:35:31
I to ja dyskwalifikuje?
W żadnym razie. Ale nie wpływa pozytywnie na moje postrzeganie odcinka jako z lekka wymuszonego.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#32 - Wysłana: 9 Sty 2008 23:05:11 - Edytowany przez: Pah Wraith
Q__
Z czym konkretnie?
Chociażby z tym:
Until the fifth act, that was a fairly minor annoyance in the back of my mind; in that act, however, my unease took a sharp jump up. For one thing, there was Benny's breakdown in the offices after the story is pulped and he's fired: while it makes perfect sense that he'd finally reach a breaking point, the manner of it made me keenly aware that I was watching Avery Brooks Acting [TM] and not Benny breaking down.
|
Q__
Moderator
|
#33 - Wysłana: 10 Sty 2008 09:07:07 - Edytowany przez: Q__
Dreamweb
W żadnym razie. Ale nie wpływa pozytywnie na moje postrzeganie odcinka jako z lekka wymuszonego.
Czyli "niewymuszone" są tylko te, w których widzimy rozwój wojennej sytuacji?
Ergo np. "Explorers" czy "Duet" też są "wymuszone" i niepotrzebne?
Pah Wraith
Z czym konkretnie?
Rozumiem.
|
Domko
Użytkownik
|
#34 - Wysłana: 10 Sty 2008 09:17:47
Mimo wszystko zgodzę się z Dreamweb - powód zesłania wizji na Sisko jest bardzo niejasny i właśnie wymuszony. Nie wiadomo czemu ona miałaby służyć - niby temu, aby Sisko nie rezygnował ze stanowiska, ale to jest IMHO naciągane.
Odcinek dobry, nie stricte w stylu DS9 i dlatego mi się podobał, ale podwaliny do wprowadzenia owej wizji były bardzo niejasne.
|
Q__
Moderator
|
#35 - Wysłana: 10 Sty 2008 10:27:33
Domko
powód zesłania wizji na Sisko jest bardzo niejasny i właśnie wymuszony
Nie tyle wymuszony, ile scenarzystom zachciało się wprowadzić ciekawe urozmaicenie do zxbyt jednostronnie militarnej fabuły.
Odcinek dobry, nie stricte w stylu DS9 i dlatego mi się podobał, ale podwaliny do wprowadzenia owej wizji były bardzo niejasne.
A czy wszystko w DS9 musi być częścią głównej fabuły? Czy nie ma miejsca na samodzielne odcinki w stylu dawnego ST?
|
Domko
Użytkownik
|
#36 - Wysłana: 10 Sty 2008 10:30:37 - Edytowany przez: Domko
Nie rozumiemy się - nie wszystko musi być częścią głównej fabuły. Ale nawet oceniając ten odcinek jako osobną całość niejasne jest po co Sisko dostał taką wizję.
Np. we wspomnianym tu wcześniej TNG: "Inner light" zesłanie wizji na Picarda jest jak najbardziej wytłumaczone i zrozumiałe. I też traktuję ten odcinek jako osobną całość (zresztą taki urok TNG), a nie czepiam się, że nie widzę w tym sensu. A "Far beyond stars" czepiam się.
|
Q__
Moderator
|
#37 - Wysłana: 10 Sty 2008 10:35:18
Domko
Ale nawet oceniając ten odcinek jako osobną całość niejasne jest po co Sisko dostał taką wizję.
Jasne. Żeby zobaczył, że poprzednie pokolenia marzyły o tym co stało się jego udziałem (równouprawnienie, kolonizacja Kosmosu, prawo do włąsnej godności), więc nie powinien się pddawać, bo:
-inni mieli gorzej,
-jest im to poniekąd winien.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#38 - Wysłana: 10 Sty 2008 11:17:55
ponadto mamy pierwszy hint, że może jednak jest kimś więcej niż tylko człowiekiem...
|
Q__
Moderator
|
#39 - Wysłana: 10 Sty 2008 11:21:55
Pah Wraith
ponadto mamy pierwszy hint, że może jednak jest kimś więcej niż tylko człowiekiem...
Choć akurat ten wątek w DS9 uważałem za przesadę. Strasznie to i "Diuną" i SW zajeźdżało (że o innych skojarzeniach nie wspomnę).
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#40 - Wysłana: 10 Sty 2008 14:00:16
SW zajeźdżało
że niby Sisko i Prorocy to jak Anakin i Moc?
|
Dreamweb
Użytkownik
|
#41 - Wysłana: 10 Sty 2008 16:33:19 - Edytowany przez: Dreamweb
Czyli "niewymuszone" są tylko te, w których widzimy rozwój wojennej sytuacji?
Nic takiego nigdzie nie napisałem. Niewymuszone to takie które mają interesujący scenariusz z fajnym pomysłem. W "Far Beyond The Stars" takiego czegoś JA nie widzę.  Związek z wątkiem wojny z Dominium tudzież jego brak nie ma tu nic do rzeczy.
Ergo np. "Explorers" czy "Duet" też są "wymuszone" i niepotrzebne?
"Duet" to świetny odcinek i bardzo go lubię. Tym ciekawsze że zazwyczaj nie podobały mi się odcinki typu "po raz kolejny powspominajmy okupację Bajor przez Cardassian".
Natomiast "Explorers" uważam za słaby (ciekawe jak ci dawni Bajoranie wystrzeliwali ten "żaglowiec" na orbitę? Z procy?  ).
|
Q__
Moderator
|
#42 - Wysłana: 10 Sty 2008 17:32:18
Pah Wraith
że niby Sisko i Prorocy to jak Anakin i Moc?
To akurat jeśli inspiracja to w przeciwnym kierunku  . Szło mnie o to że mistycyzm, wybraniec, nadczłowiek i takie tam.
Tym ciekawsze że zazwyczaj nie podobały mi się odcinki typu "po raz kolejny powspominajmy okupację Bajor przez Cardassian".
A ja je lubiłem.
Natomiast "Explorers" uważam za słaby (ciekawe jak ci dawni Bajoranie wystrzeliwali ten "żaglowiec" na orbitę? Z procy?
Owszem, zaburaczony to on jest jak dyabli, ale mi się bardzo podobał.
|
Pah Wraith
Użytkownik
|
#43 - Wysłana: 10 Sty 2008 18:37:16
Dreamweb
ciekawe jak ci dawni Bajoranie wystrzeliwali ten "żaglowiec" na orbitę? Z procy?
No, nieee... Mieli taką wielką armatę ;]
|
Q__
Moderator
|
#44 - Wysłana: 10 Sty 2008 18:44:31
Pah Wraith
Mieli taką wielką armatę
BTW: ktoś kiedyś nazwał armatę z powieści Verne'a "doskonała maszyną do homogenizowania kosmonautów"  .
|
Q__
Moderator
|
#45 - Wysłana: 28 Maj 2018 19:45:19 - Edytowany przez: Q__
Timothy Harvie, doktor filozofii, o tytułowym odcinku (z perspektywy społeczno-polityczno-historycznej): http://www.startrek.com/article/far-beyond-the-sta rs-was-trek-at-its-boldest
|