USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Enterprise NCC-1701G nowy serial?
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Nikola Tesla
Użytkownik
#1 - Wysłana: 8 Sier 2007 22:05:57
Enterprise NCC-1701G (umiejscowiony w kolejnym serialu, którego akcja rozgrywać się ma 200 lat po serialu Oryginalna Seria) znalezione w wikipedii. Czy może coś o tym wiecie?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Enterprise_%28Star_Tr ek%29
Slovaak
Użytkownik
#2 - Wysłana: 8 Sier 2007 22:27:39
heh, w 1998 narysowałem sobie Enterprise-G Miał dwa deflektory pod spodkiem, po bokach silniki warp i jeszcze jeden silnik warp pomiedzy tymi deflektorami u góry nad spodkiem

Co do serialu to jestem bardzo ciekaw, ale czy ja wiem czy bym chciał zobaczyć co sie dzieje w 2460? Raczej wolałbym czasy Enterprise-B
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 8 Sier 2007 22:35:03
Nikola Tesla

Enterprise NCC-1701G (umiejscowiony w kolejnym serialu, którego akcja rozgrywać się ma 200 lat po serialu Oryginalna Seria) znalezione w wikipedii. Czy może coś o tym wiecie?

"Zastrzeliłeś" mnie tą wiadomoscia. Nic o tym nigdy nie słyszałem.... <szeroko otwarte ze zdumienia oczy> Może tak początkowo miał się nazywać okręt który poznaliśmy ostatecznie pod nazwą Andromeda??
Pah Wraith
Użytkownik
#4 - Wysłana: 8 Sier 2007 23:51:11
E, to jakiś zupełny kit. Niefortunne sformułowanie.
MaxVarEmreis
Użytkownik
#5 - Wysłana: 9 Sier 2007 01:51:26
Smaka tylko ludzią narobia.... A przecież to nie moze być prawdą..... prawda??
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 9 Sier 2007 02:13:58
MaxVarEmreis

A przecież to nie moze być prawdą..... prawda??

Nie wiem. Nie mam danych.
Domko
Użytkownik
#7 - Wysłana: 9 Sier 2007 08:55:23
A gdzie się podział w takim razie Enterprise-F??
Paradoks
Użytkownik
#8 - Wysłana: 9 Sier 2007 10:53:28
Domyślam się, że ta informacja dotyczyła potencjalnego serialu. Może chodziło o niedoszłego Treka, czyli Andromedę. Wiele by się zgadzało....

Choć informacja ta jest nieweryfikalna.
Q__
Moderator
#9 - Wysłana: 9 Sier 2007 12:29:45
Domko

A gdzie się podział w takim razie Enterprise-F??

Przeleciał w miedzyczasie niezauwazony:
Enterprise NCC-1701F (występujący w książkach Petera Davida "Imzadi" oraz "Millennium" Judith i Garfielda Reeves-Stevensa) (A dowodził nim Data.)
http://memory-alpha.org/en/wiki/Imzadi_%28novel%29
http://memory-alpha.org/en/wiki/The_War_of_the_Pro phets

Paradoks

Może chodziło o niedoszłego Treka, czyli Andromedę. Wiele by się zgadzało....

Też mi sie tak zdaje. Pytanie tylko: jeśli statek miał się nazywać Enterprise-G, to skąd tytuł serialu Andromeda??

Enterprise-G?

Choć informacja ta jest nieweryfikalna.

Owszem. Google nic mi nie "wyrzuciło" na ten temat...
Nikola Tesla
Użytkownik
#10 - Wysłana: 9 Sier 2007 16:32:33
Co prawda ja specjalizuje się w Wikipedii, i tam napisałem już ok. 70 artykułów o Star Treku, ale Memory-Alpha też sie moge zająć. Można przecierz poprzenosic artykułu z Wikipedi do MA. Chciałbym też omówić pare kwestii, zaloguj się, w twoje dyskusji zostawiłem wiadomość.

A może Paradoks cuś o tym wie, w temacie o Memory-Alpha chwali sie że na Wikipedii napisał ok 70 artykułów o treku. Może to jego robota?
Paradoks
Użytkownik
#11 - Wysłana: 9 Sier 2007 16:44:48
Też mi sie tak zdaje. Pytanie tylko: jeśli statek miał się nazywać Enterprise-G, to skąd tytuł serialu Andromeda??

Z tego samego miejsca, skąd wzieli się Magogowie, Niczeanie i Lance. Od producentów. Andzie zrobili jedynie na podstawie notatek Rodenedberry'ego, scenariusze pisał kto inny.

A może Paradoks cuś o tym wie, w temacie o Memory-Alpha chwali sie że na Wikipedii napisał ok 70 artykułów o treku. Może to jego robota?

Wcale nie Nie zamieszczałem nigdzie informacji niekanonicznych. Poz tym, to stary artykuł, ktoś go zrobił zanim zacząłem sprzątać na Wiki. Tu masz historie edycji hasła:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Enterpri se_%28Star_Trek%29&action=history

Dzięki temu fajnemu mechanizmowi po kolei widać kto co i kiedy dodał. Tak więc te informacje dodał niejaki "Tomekpe" 2 grudnia 2005. A tu wyszczególnione w/w zmiany:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Enterpri se_%28Star_Trek%29&diff=1962726&oldid=1736766

P.S. Nie 70, tylko 99 na setny nie miałem już siły
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 9 Sier 2007 18:02:04
Paradoks

Z tego samego miejsca, skąd wzieli się Magogowie, Niczeanie i Lance. Od producentów. Andzie zrobili jedynie na podstawie notatek Rodenedberry'ego, scenariusze pisał kto inny.

Lance wymyślił bodajże sam Roddenberry, Magogów (przynajmniej jako ogólna koncepcję) chyba też (mieli być nowa "dyżurną złą rasą"...), a przedstawiciela Nietzschean (choć nie nazwanych tym mianem) to juz nawet w TOS mielismy - w osobie Khana...

BTW: moze się mylę, ale tytuł "Andromeda" chyba też pochodzi od samego Gene'a R.
Paradoks
Użytkownik
#13 - Wysłana: 9 Sier 2007 19:00:34
Możliwe. Bardzo wiele by się zgadzało. Magogowie byli alternatywą Borg, dość ciekawą.
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 9 Sier 2007 19:10:01
Paradoks

Magogowie byli alternatywą Borg, dość ciekawą.

Raczej następcami... A właśnie... Ciekawe co sie do tego czasu z Borg stało? Kolektyw rozpadł się czy nauczył pokojowej koegzystencji?
Paradoks
Użytkownik
#15 - Wysłana: 9 Sier 2007 21:51:52
Raczej następcami... A właśnie... Ciekawe co sie do tego czasu z Borg stało? Kolektyw rozpadł się czy nauczył pokojowej koegzystencji?

Nie sądzę. Najprawdopodobniej Rodenedberry pracował nad swoistym wrogiem idealnym. Sądzę, że Magogowie mogli być prekursorami Borg.

Bo pomyślmy: ustartrekowana wersja Andzi, Federacja walczy z Borg, widocznie wygrywa. Staje się potężna. Przyłączają się do niej Klingoni/Romulanie (Niczeanie są jakby połączeniem tych ras). Następnie podstępnie niszczą ją od środka, nazwiązuje się wielka wojna, która równomiernie wyniszcza obie strony. Następnie Borg korzystając, z widocznego osłabnięcia Federacji atatkują ją. Rozpada się. Jakiś kapitan 300 lat później wychodzi z czarnej dziury i chce odbudować Federację. Przypadkiem natrafia na ogromny sześcian/kule/wielokąt ) Borg (światostatek), dowiaduje sie, że Borg chcą zawładnąć galaktykę. Federacja staje się jedynym ratunkiem. Ble, ble, ble (później Andzia staję się coraz mniej Trekowa).

Andzia jest raczej alternatywną rzeczywistością, niż kontumacją Treka.
Seybr
Użytkownik
#16 - Wysłana: 9 Sier 2007 22:47:15
Andzia jest raczej alternatywną rzeczywistością, niż kontumacją Treka.

Też mi się tak zdaje ;].
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 9 Sier 2007 23:36:08
Paradoks

Niczeanie są jakby połączeniem tych ras

Nietzscheanie są "odłamem" ludzkości, nie Obcymi...

Następnie Borg korzystając, z widocznego osłabnięcia Federacji atatkują ją.

Wydaje mi się, że rasa Magogów to jednak nie "przerobiony" Borg, a kolejny pomysł Roddenberry'ego... Są po prostu zbyt dobrze pomyślani by być tworem wyobraźni pana Wolfe'a (chałturnika równego duetowi B&B)...
Paradoks
Użytkownik
#18 - Wysłana: 10 Sier 2007 09:41:32
Wydaje mi się, że rasa Magogów to jednak nie "przerobiony" Borg, a kolejny pomysł Roddenberry'ego... Są po prostu zbyt dobrze pomyślani by być tworem wyobraźni pana Wolfe'a (chałturnika równego duetowi B&B)...

Co do tego nie mam wątpliwości. Zbyt dużo nawiązań. Imperium zła, asymilowanie/składanie jaj w ciałach, światostatki/sześciany.

Nietzscheanie są "odłamem" ludzkości, nie Obcymi...

Wiem, wiem. Nie mówię o nich w sensie genealogicznym, ale charakterologicznym. To połączenie siły i dumy klingonów i przebiegłością romulan.
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 10 Sier 2007 13:51:21
Paradoks

Co do tego nie mam wątpliwości. Zbyt dużo nawiązań. Imperium zła, asymilowanie/składanie jaj w ciałach, światostatki/sześciany.

Ale też przemyślana biologia i idące z nią w parze dość paskudne obyczaje... BTW: postać wielebnego BEMa w takim kształcie jaki znany z ekranu nie byłaby możliwa w świetle tego co wiemy o Borg, a przecież jest to postać świetne naszkicowanba (w załozeniach) podobna wyrazistoscią do postaci z TOSu...

Nie mówię o nich w sensie genealogicznym, ale charakterologicznym. To połączenie siły i dumy klingonów i przebiegłością romulan.

Ale też to dokładnie to "czym" był Khan o jego gatunek... To nie wcielenie "zła" pozaziemskiego (co byłoby raczej sprzeczne z ideałami Treka zresztą) to wcielenie zła tkwiącego w ludziach...
4_z_Szesciopaka
Użytkownik
#20 - Wysłana: 10 Sier 2007 14:00:20
hmm. Khan jako geniusz zła dla mnie był tak przekonujący, ze miałem wrażenia, że pietnastoletnia tirówka w pierwszym dniu pracy po 5 minutach puściłaby by go w samych gaciach. Napuszony pajac...
Q__
Moderator
#21 - Wysłana: 10 Sier 2007 14:04:54
4_z_Szesciopaka

Napuszony pajac...

Nietzscheanie z AND są identyczni...
Paradoks
Użytkownik
#22 - Wysłana: 10 Sier 2007 14:54:40 - Edytowany przez: Paradoks
Nietzscheanie z AND są identyczni...

Nie wszyscy.

Pozwolę sobie zacytować z jednego odcinka (ze strony Andzi):
"Nietzscheanie mieli być bogami. Wojownikami. Poetami niosącymi światło cywilizacji, a nie tchórzami, którzy biją słabszych i mordują siebie nawzajem. Nie sądziłem, że okażą się tacy... podrzędni."

Podobny wątek mógłby się ukazać w kontekście Klingonów (w efekcie wspomniany jednym odcinku ENTka) . Czyli połączenie najciekawszych cech Klingonów i Romulan.

Ale np. Geheris Rhade wygląda na prawe Nietzcheanina. Obejżałem przed godziną przedostatni odcinek Andzi (przypadkiem ) i postać bardzo mi sie spodobała. Opanowany jak Wolkaniec, umie się lać jak Klingon i jest jakiś taki sympatyczny jak ziemniak.

Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 10 Sier 2007 15:12:12 - Edytowany przez: Q__
Paradoks

"Nietzscheanie mieli być bogami. Wojownikami. Poetami niosącymi światło cywilizacji, a nie tchórzami, którzy biją słabszych i mordują siebie nawzajem. Nie sądziłem, że okażą się tacy... podrzędni."

I czyż to nie pasuje do Khana?

Podobny wątek mógłby się ukazać w kontekście Klingonów (w efekcie wspomniany jednym odcinku ENTka)

Ma to miejsce wtedy jak Trekowi "Nietzscheanie" trafiają do Klingonów i w efekcie pojawiają się płaskie czoła...

Ale np. Geheris Rhade wygląda na prawe Nietzcheanina. Obejżałem przed godziną przedostatni odcinek Andzi (przypadkiem ) i postać bardzo mi sie spodobała.

No... Doktor Bashir tez jest przykładem "nadczłowieka", który nie zszedł na złą drogę... (Ale Gaheris owszem - sympatyczny...)

i jest jakiś taki sympatyczny jak ziemniak.

Było, nie było, z Ziemi jego ród...
Paradoks
Użytkownik
#24 - Wysłana: 10 Sier 2007 20:10:38
I czyż to nie pasuje do Khana?

Szczerze mówiąc nie oglądem TWoKa, a TOSa wieku temu.

Czyli koniec OffTopka?
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 10 Sier 2007 20:45:56 - Edytowany przez: Q__
Paradoks

Czyli koniec OffTopka?

Najwidoczniej... (Choć może jeszcze Ktoś ma coś do dodania?)
Dj peyo
Użytkownik
#26 - Wysłana: 11 Sier 2007 23:23:11
Ja mam. Odnosnie pierwszej wypowiedzi slovaka w ktorej to mowi ze wolalby raczej zobaczyc czasy enterprise b.

ostatnio ogladalem ktorys odcinek voyagera w ktorym tuvoka gnebia wspomnienia ze sluzby na excelsiorze.

W tym momencie pomyslalem...dlaczego roddenberry zrobil taka dziure. dlaczego nie przedstawil tych czasow?? chetnie bym obejrzal
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 11 Sier 2007 23:55:39
Dj peyo

ostatnio ogladalem ktorys odcinek voyagera w ktorym tuvoka gnebia wspomnienia ze sluzby na excelsiorze.

Owszem. Mi też się to podobało...

W tym momencie pomyslalem...dlaczego roddenberry zrobil taka dziure.

Bo lubił "przeskoki" - poza TOS i TNG zaplanował wszak prequel i sequel...

chetnie bym obejrzal

Nie tylko Ty. Wielu fanów czekało latami na serial Star Trek: Excelsior.
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 20 Gru 2012 11:30:53
Jeszcze a'propos tego ile w sumie Enterprise'ow bylo:
http://www.youtube.com/watch?v=kReJz_JkuzE
kordian
Użytkownik
#29 - Wysłana: 20 Gru 2012 12:44:07
Zabiliście mnie

Ta denna andromeda z "Herlkulesem" miała być Trekiem??
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 20 Gru 2012 13:23:30 - Edytowany przez: Q__
kordian

Ile razy mozna pisac, ze miala nawet konkretny tytul Star Trek: Phoenix Rising, i ze zamiast Nietzschean mieli byc zbuntowani Wolkanie*, natomiast zamiast Magogow zdziczali Klingoni. Tylko kapitan niekoniecznie mial nazywac sie Hunt...**

* BTW. czujesz szokowy walor tej sceny dla kazdego Trekera gdyby zdrajca mial spiczaste uszy?
http://www.youtube.com/watch?v=6kSPspjh9aQ

** acz Sorbo niemal od poczatku widziany byl w jego roli, co ciekawe...

(Zreszta odcinki dwu pierwszych sezonow AND to jest scenariuszowo wysoka trekowa srednia, na poziomie wyzszym niz wiekszosc fabul ENT czy VOY, tylko wykonanie rzecz w dol, w gleboka studzienke ciagnie...)
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Enterprise NCC-1701G nowy serial?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!