USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Data kłamie bez rozkazu?
 Strona:  ««  1  2 
Autor Wiadomość
mr homn
Użytkownik
#31 - Wysłana: 12 Sier 2007 18:11:28
Q__
Ależ zdecydowanie. I kłamstwa Daty mają to pokazywać...

Świadczy to o tym że kłamstwo jest jednym z najbardziej podstawowych, wręcz instynktownych zachowań. Zarówno w świecie roślin, żwierząt, ludzi, jak i androidów

androidy (podobnie jak Wolkanie) są pragmatykami...

Ciekawe jest to że Data ma wpojone reguły moralne a nie posiada emocji i uczuć, co należy bardziej do dziedziny psychologii... łatwo kłamać (i godzic sie z kłamstwem) nie posiadając wyrzutów sumienia, inaczej jest jednak gdy posiada sie reguły moralne! Reguły w przypadku Daty muszą być jasno określone tak jak z Pierwszą Dyrektywą Temporalną. Błędem (niejako) jest więc stwierdzenie że Data nie potrafi kłamać, czy też zrobić coś złego. Bardziej poprawne jest to że Data nie może złamać reguł! (co oczywiście w miarę jego ewolucji się zmienia)
Q__
Moderator
#32 - Wysłana: 12 Sier 2007 18:19:40
mr homn

Świadczy to o tym że kłamstwo jest jednym z najbardziej podstawowych, wręcz instynktownych zachowań. Zarówno w świecie roślin, żwierząt, ludzi, jak i androidów

Mówienie o instynkcie w wypadku androidów to raczej nieporozumienie... Chyba, że pod "instynkt" podciągniemy odruchy i nakazy wprogramowane im przez twórcę...

Ciekawe jest to że Data ma wpojone reguły moralne a nie posiada emocji i uczuć, co należy bardziej do dziedziny psychologii... łatwo kłamać (i godzic sie z kłamstwem) nie posiadając wyrzutów sumienia, inaczej jest jednak gdy posiada sie reguły moralne! Reguły w przypadku Daty muszą być jasno określone tak jak z Pierwszą Dyrektywą Temporalną. Błędem (niejako) jest więc stwierdzenie że Data nie potrafi kłamać, czy też zrobić coś złego. Bardziej poprawne jest to że Data nie może złamać reguł! (co oczywiście w miarę jego ewolucji się zmienia)

Tyle, że wpojone mu reguły to właśnie to co my nazywamy zasadami etycznymi. Dla niego (o ile mu je zaprogramowano) są one wręcz instynktowne... (Inna rzecz, że ze swoimi instynktami można próbować walczyć...)
The_D
Użytkownik
#33 - Wysłana: 12 Sier 2007 18:39:12
Ciekawe jest to że Data ma wpojone reguły moralne a nie posiada emocji i uczuć, co należy bardziej do dziedziny psychologii... łatwo kłamać (i godzic sie z kłamstwem) nie posiadając wyrzutów sumienia, inaczej jest jednak gdy posiada sie reguły moralne! Reguły w przypadku Daty muszą być jasno określone tak jak z Pierwszą Dyrektywą Temporalną. Błędem (niejako) jest więc stwierdzenie że Data nie potrafi kłamać, czy też zrobić coś złego. Bardziej poprawne jest to że Data nie może złamać reguł!

Wspomniany pragmatyzm dobrze to tłumaczy. Myślę, że zachowanie Daty można wyjaśniać analogicznie jak robił to Asimov ze swoimi prawami robotyki.
Robot o nieskomplikowanej konstrukcji nigdy nie popchnie człowieka bo zabrania mu tego I prawo. Natomiast robot z bardziej zaawansowaną siecią pozytronową może to zrobić, doprowadząjąc do upadku i stłuczeń jeżeli np. zapobiegnie to potrąceniu człowieka przez samochód. Nawet zła SI z filmowego "Ja robot" kierowała się pojmowanymi na swój sposób zasadami robotyki.
Q__
Moderator
#34 - Wysłana: 12 Sier 2007 18:49:47 - Edytowany przez: Q__
The_D

Myślę, że zachowanie Daty można wyjaśniać analogicznie jak robił to Asimov ze swoimi prawami robotyki.
Robot o nieskomplikowanej konstrukcji nigdy nie popchnie człowieka bo zabrania mu tego I prawo. Natomiast robot z bardziej zaawansowaną siecią pozytronową może to zrobić, doprowadząjąc do upadku i stłuczeń jeżeli np. zapobiegnie to potrąceniu człowieka przez samochód.

Owszem pięknie pokazywał to Asimov w (świetnym) "Dwustuletnim człowieku" i Brin w jednym z prequeli do asimovovskiej "Fundacji"... Ciekawie też problem etyki rozumnych maszyn przedstawił Lem w "GOLEMie XIV"...
kanna
Użytkownik
#35 - Wysłana: 12 Sier 2007 19:39:41 - Edytowany przez: kanna
Jeszcze jeden przyczynek do "ludzkości" Daty - ktos wpisuje swoja osobowość w jego system i Data nie pamieta, co robił przez jakiś czas. Riker mu mówi "walczyłes z koreliańskim bykiem" Data "Czy wygrałem, sir?". Próżność?
Q__
Moderator
#36 - Wysłana: 12 Sier 2007 19:56:33
kanna

Data "Czy wygrałem, sir?". Próżność?

Trudno powiedzieć...
kanna
Użytkownik
#37 - Wysłana: 12 Sier 2007 20:14:10
Q__
Trudno powiedzieć...

jezeli byłaby to zwykła ciekawośc pytanie powinno brzmiec "Kto wygrał"
Q__
Moderator
#38 - Wysłana: 12 Sier 2007 20:21:48
kanna

jezeli byłaby to zwykła ciekawośc pytanie powinno brzmiec "Kto wygrał"

Coż za precyzyjna analiza...
mr homn
Użytkownik
#39 - Wysłana: 12 Sier 2007 21:28:24
Podejrzewam ze znajdzie sie duuuuzo wiecej takich niejasności, ale pomijając juz wszystko, to włąsnie czyni tę postac tak intrygującą, jak już ktoś tutaj zauwazył! Zarówno dla psychologów, biologów, cybernetyków, informatyków, fanów, socjologów, a także innych zjadaczy chleba!
Q__
Moderator
#40 - Wysłana: 12 Sier 2007 21:38:58
mr homn

Podejrzewam ze znajdzie sie duuuuzo wiecej takich niejasności, ale pomijając juz wszystko, to włąsnie czyni tę postac tak intrygującą, jak już ktoś tutaj zauwazył! Zarówno dla psychologów, biologów, cybernetyków, informatyków, fanów, socjologów, a także innych zjadaczy chleba!

Dzięi temu jest on Sztuczna Inteligencja równie tajemniczą i nie do końca zrozumiała (acz niewątpliwie sympatyczniejszą) niż wspominany przeze mnie HAL 9000... Widzimy jego zachowania, ale wnętrze pana Daty (w sensie metaforycznym oczywiście, bo podzespołów troche nam pokazano) pozostaje dla nas tajemnicą...
kanna
Użytkownik
#41 - Wysłana: 13 Sier 2007 08:59:07
Q__
Coż za precyzyjna analiza...
Lingwistyczna
Q__
Moderator
#42 - Wysłana: 13 Sier 2007 10:22:05
kanna

Lingwistyczna

Godna androida .
mr homn
Użytkownik
#43 - Wysłana: 19 Sier 2007 10:37:26
Pah Wraith
To jest akurat perfekcyjnie logiczne. Pierwsza dyrektywa temporalna

To co wydawało mi się dobrym wytłumaczeniem, dało do myślenia! Czy ktoś może mi powiedzieć kiedy Pierwsza Dyrektywa Temporalna zaczęła obowiązywać?? Bo zdaje się że nawet sama MA ma wątpliwości co do tego...

Jakiś dowód kanoniczny?

Jak Data mógł przestrzegac jej zasad, skoro nie wiadomo czy za jego życia Dyrektywa obowiązywała??
Q__
Moderator
#44 - Wysłana: 19 Sier 2007 11:37:59 - Edytowany przez: Q__
mr homn

Czy ktoś może mi powiedzieć kiedy Pierwsza Dyrektywa Temporalna zaczęła obowiązywać??

Kiedy było to wygodne dla scenarzystów :]] (A kiedy było to niewygodne, łamano ją.)

(To tak jeszcze a'propos dyskusji o - że "powiem Lemem' - "zakryciu" odkrycia Bajoran Wormhole.)
Pah Wraith
Użytkownik
#45 - Wysłana: 19 Sier 2007 17:08:56
mr homn
Jak Data mógł przestrzegac jej zasad, skoro nie wiadomo czy za jego życia Dyrektywa obowiązywała??

Stąd też dodałem: zdrowy rozsądek.
Q__
Moderator
#46 - Wysłana: 19 Sier 2007 18:26:53 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

A zdrowy rozsądek nakazuje unikanie chronoklazmów. (No chyba, że celem podrózy we czasie było świadome "naprawienie" czegoś w przeszłosci. ale to b. rzadkie przypadki.)
mr homn
Użytkownik
#47 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:24:47
Q__
Kiedy było to wygodne dla scenarzystów :]]

Tak myślałem

Pah Wraith

U androida? Powątpiewam...
Q__
Moderator
#48 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:27:05
mr homn

U androida? Powątpiewam...

Hmm... Data często był rozsądniejszy (logiczniejszy) od ludzi...
mr homn
Użytkownik
#49 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:30:20
Q__
Hmm... Data często był rozsądniejszy (logiczniejszy) od ludzi...

No niby zgadza się, ale jakoś mnie to męczy powiem szczerze! Zbyt wiele tu niejasności i wątpie aby można to było wytłumaczyć jakkolwiek inaczej niz zostało to wyjaśnione. Dziękuję
Q__
Moderator
#50 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:37:50
mr homn

Zbyt wiele tu niejasności i wątpie aby można to było wytłumaczyć jakkolwiek inaczej niz zostało to wyjaśnione.

To zdanie też nie całkiem jasno zabrzmiało
mr homn
Użytkownik
#51 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:40:15 - Edytowany przez: mr homn
Q__

Sorki, staram się być precise
Błądzić rzeczą ludzką!
Q__
Moderator
#52 - Wysłana: 19 Sier 2007 21:50:12 - Edytowany przez: Q__
mr homn

Błądzić rzeczą ludzką!

I jak widzimy z tego topicu, "androidzią" też...
 Strona:  ««  1  2 
USS Phoenix forum / Star Trek / Data kłamie bez rozkazu?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!