USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Kolejność

Autor Wiadomość
ufyjolk
Anonimowy
#1 - Wysłana: 15 Maj 2005 12:08:23
Hey.
Zastanawiam się, w jakiej kolejność powinienem oglądać Star Treka - seriale i filmy...
Chciałem zacząć swoją przygodę z ST, ale wiem na razie tylko tyle, żebym obejrzał TOS - a co potem?

Pozdrawiam!
John Belushi
Użytkownik
#2 - Wysłana: 15 Maj 2005 12:38:58
gdybyś chciał chronologicznie oglądać ST (według następstwa wydarzeń) to mniej więcej wyglądało by to tak:
ENT, TOS, TAS, kinówki I-V TNG podkoniec 5 sezonu początek DS9 (wydarzenia zachodzą na siebie, choć każdy serial to odrębna całość) gdzieś w 3 sezonie DS9 początek VOY a między TNG DS9 i VOY wplecione filmy VII-X. film X toczy się po wszystkich wymienionych serialach.

to tak mniej więcej. jak znam Barusza posłuży się jakimś dokładniejszym linkiem

PS. pamiętaj jednak że każdy serial to oddzzielna całość
i możesz zacząć od czego zechcesz. ja polecał bym TNG.

(rozwinięcie wszystkich skrótów znajdziesz na tej stronie w opisach seriali).
ufyjolk
Anonimowy
#3 - Wysłana: 15 Maj 2005 12:43:27
taaa...
To ja zacznę od TOS, potem ENT i dalej jak mówisz ;)

Dzięki!

Pozdrawiam!
cezary
Użytkownik
#4 - Wysłana: 15 Maj 2005 17:28:24
To ja zacznę od TOS, potem ENT
Polecam zaczac od dowolnego innego serialu TOSa w dzisiejszych czasach ogladac mozna raczej jedynie bedac juz wciagnietym w kanon... ale znow, wiele osob sie ze mna nie zgodzi
Osobiscie polecalbym zaczac od TNG.
Lukaszek
Użytkownik
#5 - Wysłana: 16 Maj 2005 00:02:10
Może masz rację z TOSem, ale ja przy nim małem bekę jak cholera Np w jakimś odcinku, wyjątkowo dowodził Spock coś się wydarzyło i statkiem mocno potrzęsło, Spocka wyrzyciło z fotela. Wystraszony Sulu pyta co się stało, a nasz Volcan śmiertelnie poważnym głosem mówi: wypadłem z fotela i uderzyłem się w tył głowy.

To nie jest dosłowna relacja, ale tylko sens tego co się wydarzyło, się uśmiałem zdrowo.
Kazeite
Anonimowy
#6 - Wysłana: 16 Maj 2005 00:14:32
Entka zdecydowanie polecałbym przesunąć na sam koniec - inaczej połowa rzeczy i wątków nie będzie miała sensu

To w gruncie rzeczy cały Entek nie będzie miał wtedy sensu, a tak to przynajmniej zrozumiesz połowę
scanner
Użytkownik
#7 - Wysłana: 16 Maj 2005 08:17:46
OSa w dzisiejszych czasach ogladac mozna raczej jedynie bedac juz wciagnietym w kanon..A możesz wyjaśnić, dlaczego tak uważasz? Ciekawi mnie to, bo pomijajac różnice technologiczne samej produkcji seriali, to zawsze lepiej zacząc czytać ksiązke od początku, prawda? Jakas chronologia w ST wystepuje przecież
cezary
Użytkownik
#8 - Wysłana: 16 Maj 2005 10:14:15
owszem, ale TNG DS9 i Voy raczej nie zaburzaja tego, co sie wydarzylo w TOSie, natomiast roznica technologiczna tworzenia serialu jest przeogromna. Podobnie przeogromna jest roznica w zachowaniach postaci, problemach, sposobach rozwiazania itp itd.
Osobiscie uwazam sie za fana nowoczesnego sci-fi, wiec tak samo ciezko mi bylo zniesc calego TOSa jak rowniez pilota Space1999 czy innych pre-1985 seriali. (po prostu, nie lubie seriali starszych od siebie)

Druga sprawa, ze seriale ST nie sa ze soba jakos przerazliwie polaczone, sa Ci sami obcy, czasami nawiazania do wydarzen innego serialu (it's... it's green), ale ogolnie sa to osobne calosci. Obejrzenie calego TNG i pozniej DS9 (imho najlepszego serialu st) pozwala na wciagniecie sie w kanon i tym samym "zmusic" sie do obejrzenia poczatkow.

Aha, ale jeszcze na sam poczatek, przed TNG polecalbym filmy 1-6 obejrzec, zeby wiedziec co w trawie piszczy
ufyjolk
Anonimowy
#9 - Wysłana: 20 Maj 2005 09:03:07
Ja chciałem zachować mniej-więcej chronologię...
Jestem po pierwszym odcinku z TOS!
No i.... Całkiem zajefajne ;)
Spodziewałem się czegoś lepszego, bardziej... hmmmm INNEGO... Ale w sumie całkiem-całkiem!
I najlepszy jest lektor - prawdziwy starodawny amerykański ton... "SPACE!..." hehehe
I dużo muzyki... ja jestem muzykiem, więc to doceniam ;) Nie to co dzisiaj...
I tyle różnych nawiązań się okazało wszędzie, we wszystkich filmach, serialach... Tzn. 'parodii' nie nawiązań, ale... ;)
Mam 50% dtugiego odcinka i 50% pierwszego pilota...
W tej chwili chyba obejrzę Pierwszą serię TOSa, potem zacznę oglądać równolegle II serię TOS i może I serię TNG... Może tak być :> ?
No to pozdrawiam!

PS
Do WŁADAJĄCEGO KODEM ;) - ja bym dodał funkcję powiadamiania o odpowiedziach - możnaby np. z kodu phpbb skorzystać - to są bardzo dobre skrypty...
I jakąś ludzką edycję profilu i rejestrację ;)

Pozdrawiam jeszcze raz!
Pah Wraith
Użytkownik
#10 - Wysłana: 20 Maj 2005 12:33:49
Jestem po pierwszym odcinku z TOS!
No i.... Całkiem zajefajne ;)

Nie wiem, który oglądnąłeś jako pierwszy. ja miałem pecha i trafiłem na "Man Trap". Myslałem, ze się zalamię nerwowo po takim starcie.
ufyjolk
Anonimowy
#11 - Wysłana: 20 Maj 2005 16:36:28
Taaa... To BYŁO "The Man Trap" hehe ;)
Pewnie dlatego nie byłem do końca usatysfakcjonowany ;)
SPOCK rólez ;) hehehe
Tak na serio: cholernie dużo jest parodii, czy kopii właśnie tego odcinka WSZĘDZIE! Wiele gagów z innych filmów, czy seriali zacząłem rozumieć ;)
Macie nowego trekofana ;)

Pozdrawiam!
John Belushi
Użytkownik
#12 - Wysłana: 21 Maj 2005 07:50:19
po jednym odcinku TOS-a??

Fascynujące...
Christof
Użytkownik
#13 - Wysłana: 21 Maj 2005 14:50:19
po jednym odcinku TOS-a??

Fascynujące...

Trzeba będzie zrobić taki eksperyment na większą skalę
cezary
Użytkownik
#14 - Wysłana: 21 Maj 2005 15:50:19
Trzeba będzie zrobić taki eksperyment na większą skalę
Wyjatki potwierdzaja regule... cuda sie zdarzaja, lecz nie mozna na ich podstawie wyciagac pochopnych wnioskow.

No i witamy nowego trekofana
ufyjolk
Anonimowy
#15 - Wysłana: 21 Maj 2005 19:45:25
podoba mi się.
Właśnie ściągnął się pierwszy pilot i niedługo powinien dojść drugi odcinek...
A podoba mi się. Poprostu ;)
Lubię podobne klimaty, więc nietrudno było mnie do tego przekonać ;)
Choć jak powiedziałem jakiemuś kumplowi, że zaczynam treka oglądać to mi się w twarz roześmiał ;D hehehe
No coż...

Czekam na 2x01 i pozdrawiam!

USS Phoenix forum / Star Trek / Kolejność

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!