USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / TOS (i TAS) wady i zalety
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
Autor Wiadomość
annami
Użytkownik
#181 - Wysłana: 27 Sier 2015 23:41:11
Q__:
Kiedy TNG - mam wrażenie - był modny. Nie jakoś bardzo, ale prawie każdy, kto oglądał TV w latach '80 i '90 - jak spytać i dobrze przycisnąć - kojarzy "tego łysego kapitana", wielokrotnie sprawdzałem.

Z drugiej strony od kojarzenia do uwielbienia może być czasem daleka droga Choć zjawiska popularności TNG nie znam z autopsji, bo w czasach późniejszych polskich emisji TNG byłam jeszcze za młoda , ale rodzice oglądali

Q__:
Z resztą kapitanów jest już gorzej, choć filmy Abramsa też są raczej rozpoznawalne, z tego co widzę...

O dziwo, na moim kierunku studiów spotkałam się z wielbicielem SW, który widząc, co czytam, pozdrowił mnie wiadomym gestem wolkańskim Czyli nawet "konkurencja" coś jednak kojarzy
The_D
Użytkownik
#182 - Wysłana: 28 Sier 2015 16:29:40
Q__:
prawie każdy, kto oglądał TV w latach '80 i '90 - jak spytać i dobrze przycisnąć - kojarzy "tego łysego kapitana", wielokrotnie sprawdzałem.

Znam pojedyncze przypadki kojarzenia "tego statku co to kobieta dowodziła", dzięki Voyagerowi w niekodowanym paśmie C+. DS9 ma ten problem, że tam charakterystycznych postaci jest sporo i jak ktoś widział pojedyncze odcinki to mógł trafić na takie, że w każdym pierwsze skrzypce grały zupełnie inne postacie.
Q__
Moderator
#183 - Wysłana: 28 Sier 2015 21:04:21
annami

annami:
Z drugiej strony od kojarzenia do uwielbienia może być czasem daleka droga

Ale kojarzenie zawsze zwiększa szansę, ze ktoś siegnie, choćby z ciekawosci...

annami:
ale rodzice oglądali

O! Sama widzisz!

annami:
Czyli nawet "konkurencja" coś jednak kojarzy

A bo fandomy ST i SW tak długo toczyły świętą wojnę, aż się zdążyły polubić i zrozumieć. Bardziej by mnie zdziwił taki gest u nie-fana ST i SW...

The_D

The_D:
Znam pojedyncze przypadki kojarzenia "tego statku co to kobieta dowodziła", dzięki Voyagerowi w niekodowanym paśmie C+. DS9 ma ten problem, że tam charakterystycznych postaci jest sporo i jak ktoś widział pojedyncze odcinki to mógł trafić na takie, że w każdym pierwsze skrzypce grały zupełnie inne postacie.

Znam, owszem również przypadki kojarzenia VOY i - co ciekawe - DS9, ale w zasadzie tylko w szeroko pojętym fandomie SF&F...
annami
Użytkownik
#184 - Wysłana: 28 Sier 2015 21:31:43 - Edytowany przez: annami
Q__:
Ale kojarzenie zawsze zwiększa szansę, ze ktoś siegnie, choćby z ciekawosci...

No zwiększa, o ile ktoś nie ogląda na zasadzie "a bo akurat takie coś leci w TV, a ja jem obiad/kolację" W każdym razie fajnie by było, ale niestety nic z tego nie wyszło w kwestii wydawniczej. Zresztą, co mówić o książkach, jak polskich wydań serialowych chyba też nie ma (chyba że się mylę) Dobrze, że chociaż pełnometrażowe można kupić

Q__:
O! Sama widzisz!

Ale z drugiej strony tata był czytelnikiem science-fiction, no i nawet jakieś Treki filmowe wcześniej miał okazję oglądać Więc statystyka w tym przypadku niekoniecznie do końca statystyczna

Q__:
A bo fandomy ST i SW tak długo toczyły świętą wojnę, aż się zdążyły polubić i zrozumieć. Bardziej by mnie zdziwił taki gest u nie-fana ST i SW...

Chociaż pewne internetowe drobne przepychanki międzyfandomowe się widuje
Q__
Moderator
#185 - Wysłana: 29 Sier 2015 23:37:37
annami

annami:
No zwiększa, o ile ktoś nie ogląda na zasadzie "a bo akurat takie coś leci w TV, a ja jem obiad/kolację"

Z drugiej strony i taki bierny oglądacz gotów wziąć książkę do ręki, gdy zauważy znajomy tytuł, czy gębę.

annami:
Ale z drugiej strony tata był czytelnikiem science-fiction, no i nawet jakieś Treki filmowe wcześniej miał okazję oglądać Więc statystyka w tym przypadku niekoniecznie do końca statystyczna

Ale też grupa odbiorców SF nie będących statystycznymi konwentowo-RPGowo-cosplay'owymi fanami jest bodaj znacznie większa niż się często zdaje. Zorganizowany fandom to nisza w niszy.

annami:
Chociaż pewne internetowe drobne przepychanki międzyfandomowe się widuje

W Polsce bodaj nie widziałem takich na linii SW/ST...
annami
Użytkownik
#186 - Wysłana: 30 Sier 2015 00:14:31
Q__:
Z drugiej strony i taki bierny oglądacz gotów wziąć książkę do ręki, gdy zauważy znajomy tytuł, czy gębę

No może, może... choć musiałabym to zobaczyć, żeby potwierdzić

Q__:
Ale też grupa odbiorców SF nie będących statystycznymi konwentowo-RPGowo-cosplay'owymi fanami jest bodaj znacznie większa niż się często zdaje.

Zasadniczo jestem z tej grupy, więc też tak podejrzewam

Q__:
W Polsce bodaj nie widziałem takich na linii SW/ST...

Możliwe, ja widziałam raczej w wersji zagranicznej, a raczej czytałam Ale to drobne i tak
Q__
Moderator
#187 - Wysłana: 31 Sier 2015 08:37:31
annami

annami:
No może, może... choć musiałabym to zobaczyć, żeby potwierdzić

Ja to widywałem, acz raczej w odniesieniu do nowelizacji (ew. literackich pierwowzorów) modnych filmów/seriali...

annami:
Zasadniczo jestem z tej grupy, więc też tak podejrzewam

Odkąd zajrzałaś na nasze forum bliżej Ci niż dotąd do fandomu zorganizowanego...

annami:
ja widziałam raczej w wersji zagranicznej, a raczej czytałam Ale to drobne i tak

W wersji zagranicznej to jest tego nawet sporo, acz - owszem - jest to raczej stylizowane w - często b. fajne w czytaniu - spory o wyższości, w których po obu stronach stoją znawcy obu światów (poczuwający się teoretycznie do większej lojalności wobec jednego z nich... w praktyce ceniący oba...)...
annami
Użytkownik
#188 - Wysłana: 31 Sier 2015 12:09:25
Q__:
Odkąd zajrzałaś na nasze forum bliżej Ci niż dotąd do fandomu zorganizowanego...

Troszeczkę, ale na konwenty nie jeżdżę

Q__:
W wersji zagranicznej to jest tego nawet sporo, acz - owszem - jest to raczej stylizowane w - często b. fajne w czytaniu - spory o wyższości, w których po obu stronach stoją znawcy obu światów (poczuwający się teoretycznie do większej lojalności wobec jednego z nich... w praktyce ceniący oba...

Właściwie w tym kontekście dziwne, ze u nas w Polsce spokojnie, bo w końcu wygląda, że w innych, pozafantastycznych kwestiach "walka na ostre" jest częstym zjawiskiem
Q__
Moderator
#189 - Wysłana: 31 Sier 2015 20:04:23
annami

annami:
ale na konwenty nie jeżdżę

Jeszcze?

annami:
Właściwie w tym kontekście dziwne, ze u nas w Polsce spokojnie, bo w końcu wygląda, że w innych, pozafantastycznych kwestiach "walka na ostre" jest częstym zjawiskiem

Sam się dziwię, ale cieszy mnie to... Tym bardziej, że jestem też umiarkowanym fanem SW (jak wiadomo)...
annami
Użytkownik
#190 - Wysłana: 31 Sier 2015 21:54:15
Q__:
Jeszcze?

W zasadzie nie wiem, czy się kiedyś zbiorę i wybiorę

Q__:
Sam się dziwię, ale cieszy mnie to...

Dobrze świadczy o fanach obydwu stron

Q__:
Tym bardziej, że jestem też umiarkowanym fanem SW (jak wiadomo)...

Ja fanem nie, ale na "Siódemkę" się wybiorę
Q__
Moderator
#191 - Wysłana: 31 Sier 2015 22:21:47
annami

annami:
Ja fanem nie, ale na "Siódemkę" się wybiorę

Niech zgadnę: ze względu na to, ze robi ją facet, który robił Treka?
annami
Użytkownik
#192 - Wysłana: 31 Sier 2015 22:29:36 - Edytowany przez: annami
Q__:
Niech zgadnę: ze względu na to, ze robi ją facet, który robił Treka?

Nawet chyba nie, jestem ciekawa filmu
Q__
Moderator
#193 - Wysłana: 26 Lip 2020 01:07:51 - Edytowany przez: Q__
4_z_Szesciopaka:
od czasu do czasu nawracająca pannica ta którą Kirk w czasie gdy się rozdwoił na dobregoi i złego próbował zgwałcić

...powróciła znowu*. NeoTAS "The Quintain" pokazał, że wciąż służy na kirkowym Entku, tylko poza mostkiem:

Co zresztą pasuje do powierzenia jej w TMP roli transporter chiefa. Ot, wybrała konkretniejszą służbę, niż latanie do szefa z pre-PADDami do podpisu.

* Out-of-universe wygląda to na ładną próbę symbolicznego naprawienia wiadomej niesprawiedliwości.

annami

annami:
jestem ciekawa filmu

I jak wrażenia, bo chyba się nimi z nami nie dzieliłaś?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7 
USS Phoenix forum / Star Trek / TOS (i TAS) wady i zalety

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!