USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / ENTek - wady i i zalety
 Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
Domko
Użytkownik
#211 - Wysłana: 30 Cze 2007 14:06:09
Dobra, mam zły humor, to powkurzam trochę Slovaaka.

Wg teorii Slovaaka wygląda to tak:

Enterprise NX-01 startuje pod dowództwem Archera.

Odwozi Klingona na Q'onos, przy okazji go badając i lecząc, a mimo to doktor McCoy nie zna potem anatomii Klingonów (nawet nie ma danych na ten temat). Potem Klingoni są wręcz wdzięczni za odwiezienie go na Q'onos, a mimo to kapitan Picard mówi, że pierwszy kontakt z Klingonami doprowadził do wojny, ponieważ nie dogadano się z Klingonami przy pierwszym kontakcie. A NX-01 się dogadał. Dziwne...

Potem Enterprise NX-01 napotyka Romulan, którzy używają przy nim urządzenia maskującego, a mimo to Spock i Kirk są wstrząśnięci widząc urządzenie maskujące u Romulan - ba, twierdzą, że do tej pory myśleli, że takie urządzenie nie może istnieć.

NX-01 napotyka Ferengich, ale mimo to Picard mówi, że nigdy nikt nie widział Ferengich i będzie to pierwszy kontakt. Fakt, pierwszy kontakt Federacji, ale mówienie, że nikt z ludzi nie spotkał Ferengi jest nieprawdą.

Następnie NX-01 spotyka się z Borg, ale mimo to Picard i s-ka są zdziwieni spotykając Borga. Teoria, że jest wiele ras, które mają implanty i blade skóry (co sugerował Slovaak) jest kompletną bzdurą, bo w Star Treku jest tylko jedna taka rasa i sam Q podkreślał, że jest odmienna od wszystkich.

Potem Xindi próbuje zniszczyć Ziemię jakąśtam super-bronią. Potem jednak nikt o tym nie wspomina, a co gorsza, zaprzecza temu - np. wypowiedź admirała Laytona w DS9, który wspomina, że przybycie Zmiennych na Ziemię jest największym zagrożeniem dla Ziemi od czasów III Wojny Światowej, pomijając jedynie atak Borga. Mówi to w obecności Sisko, paru oficjeli i samego prezydenta Federacji i nikt go nie poprawia. Wszyscy spali na lekcjach historii czy są zupełnie niekompetentni?

Ale pewnie te wszystkie dane zaginęły, bo w Federacji panuje bajzel i komputery co chwilę gubią ważne dane.

Oczywiście, jak zwykle, Slovaak odpowie tylko na to, co mu jest wygodne (jeśli w ogóle) i pasuje do jego teorii, pewnie też usłyszę, że traktuję inaczej ENTka wobec pozostałych seriali i w ogóle naciagam fakty i szkoda ze mną rozmawiać, ale chciałem w ten sposób podsumować to, o czym toczy się tu cały czas dyskusja. I jak widać Entek wobec innych seriali nie ma praktycznie sensu, czego część osób nie potrafi zauważyć i uważa, że "my" (biorąc podział na "obozy") musimy zgodzić się z "nimi".
Picard
Użytkownik
#212 - Wysłana: 30 Cze 2007 14:30:20 - Edytowany przez: Picard
Slovaak

Ok, widze,ze moje argumanty nie sa tak rzeczowe i nie maja takiej sily przebicia jak niewatpliwie ciakwe wywody kolegii Kazeite wiec ogranicze sie jedynie do uwagii na nieco inny temat. Otoz w wikipedi wyczytalem, iz NX mial:
The front of the saucer section is equipped with a "deflector" that protects the ship from space dust and other particles that would otherwise cause significant damage at faster-than-light speeds
Skoro technologia deflektora nawigacyjnego niwelujacego dzialanie broni laserowej znana byla juz w XXII wieku to czemu w dobie wojny Romulanskiej a takze później- do czasu wynalezienia fazerow- stosowano wlasnie lasery?
Darklighter
Użytkownik
#213 - Wysłana: 30 Cze 2007 14:40:27
W pełni zgadzam się z tym, że fazery wykorzystują jakiś rodzaj reakcjii łańcuchowej. Ale, reakcje łańcuchowe też mogą być bardziej lub mniej energiczne.

No właśnie. Ale czy był jakiś odcinek, w którym zaprezentowano dezintegrację bronią fazową? Ona chyba miała opcję ogłuszenie/zabij i mogła co najwyżej wysadzić w powietrze jakiś objekt. Nie wiem czy tłumaczy się to nagłym wzrostem temperatury objektu, czy jakoś inaczej?

Skoro technologia deflektora nawigacyjnego niwelujacego dzialanie broni laserowej znana byla juz w XXII wieku to czemu w dobie wojny Romulanskiej a takze później- do czasu wynalezienia fazerow- stosowano wlasnie lasery?

Zapewne musiał być to laser bardziej zaawansowany niż to, co my znamy i co znali ludzie z ST w XX w (jest o tym mowa na MA). Borg też ciął w końcu "some sort of laser beam" i nie miał problemu z deflektorem.
Hazral
Użytkownik
#214 - Wysłana: 30 Cze 2007 14:41:27 - Edytowany przez: Hazral
Ależ Picard, technologia Deflektora w XXII w. była tak cholernie odmienna od tej stosowanej 70 i + lat później, że akurat była na lasery podatna.
Czyż to nie fascynujące
Borg też ciął w końcu "some sort of laser beam" i nie miał problemu z deflektorem.
Tia, i tu jest mały bug w TNG, albo borg użył wiązki tak odmiennej że nasi nie umieli jej dokładnie określić, a Laser beam odnosiło się do jaj korpuskularno falistej natury
Kazeite
Użytkownik
#215 - Wysłana: 30 Cze 2007 14:49:56
Może deflektory z Entka zapewniały ochronę tylko przed bronią laserowiczną?
Slovaak
Użytkownik
#216 - Wysłana: 30 Cze 2007 16:18:38
Picard
Broń energetyczna opierajaca sie na dzialaniu anty materii nie moze byc mniej potezna niz pociski atomowe! W wyniku reakcji materii z anty-materia powstaje wzyczajnie wiecej energii. Tak wiec sila rzeczy w Entek NX ma lepsza bron niz ta, o ktorej Kirk mowil,ze stosowano ja w dobie wojny z Romulanami. Pytanie jakim codem i co podzialo sie z tym uzbrojeniem w trakcje konfliktu z RSE?

Teoretycznie tak, antymateri potrzeba mniej do wybuchu o sile np. 200 megaton niż potrzeba było by do takiej samej eksplozji atomowej.
Ale powiedz im czy skonstruowanie bomby o sile 1500megaton było możliwe w latach 40-tych?
Tobie Picard sie wydaje ze skoro odrkto juz technologie antymateri i wykorzystuje sie ja na statkach kosmicznych to od razu ona musi byc silniejsza od bomb atomowych nad którymi pracowano od ponad 200 lat. O jakiej sile były pierwsze bomby atomowe?
Pierwsza praktyczna bron wykorzystujaca reakcje antymateri z materia wcale nie musiała byc silniejsza od broni atomowej.
I skoro wg. kanonu broń atomowa była uzywana w latach wojny z Romulanami to widocznie nadal byla silniejsza od dostepnych wtedy arsenałów broni M/AM.

Domko
A NX-01 się dogadał.

To co miał na mysli Klingon mówic słowa które Hoshi przedłumaczyła na "nie chciałby pan wiedziec"?

Potem Enterprise NX-01 napotyka Romulan, którzy używają przy nim urządzenia maskującego, a mimo to Spock i Kirk są wstrząśnięci widząc urządzenie maskujące u Romulan - ba, twierdzą, że do tej pory myśleli, że takie urządzenie nie może istnieć.

1. W tym odcinku Spock lub ktos mówi że teoretycznie znikniecie jest mozliwe ale wymaga duzo energi, wiec jak urzadzenie nie moze istniec? Skoro jest mozliwe a wszechswiat jest tak duzy i jak było wczesniej o Borgu że moga istniec cywilizacje o wiele bardziej zaawansowane?
Czyzby tu nie obowiazywała ta zasada ze ktos moze byc lepszy?

2. Wniosek? Zaskoczenie Kirka moze wynikac tego ze po wojnie Romulanie mieli zakaz uzywania maskowania.

NX-01 napotyka Ferengich, ale mimo to Picard mówi, że nigdy nikt nie widział Ferengich i będzie to pierwszy kontakt. Fakt, pierwszy kontakt Federacji, ale mówienie, że nikt z ludzi nie spotkał Ferengi jest nieprawdą.

A Domko ogladał duzo Treków wiec wie jak wygladaja Ferengi, widocznie nikt z NX nie ogladał Treków i nie wie jak wygladaja Ferengi a ile moze byc ras o podobnym opisie swiadczy ilosc "ludzkich" ras.
I tu znów, raz jestesmy ograniczeni (wszyscy to ferengi) a raz nie (obcy moga byc bardziej zaawansowani)

Następnie NX-01 spotyka się z Borg, ale mimo to Picard i s-ka są zdziwieni spotykając Borga. Teoria, że jest wiele ras, które mają implanty i blade skóry (co sugerował Slovaak) jest kompletną bzdurą, bo w Star Treku jest tylko jedna taka rasa i sam Q podkreślał, że jest odmienna od wszystkich.

Agenci temporalni z XXIX wieku wykryli naruszenie lini czasowej i usuneli wszelkie informacje o Borgu z komputerów z XXII wieku a ostatnie informacje zostały utracone wraz ze smiercia ostatniego członka załogi NX.
Prawdopodobne? Tak. Wyjasnia rozbierznosci? Tak. Utrzymuje spojnosc calego treka? Tak.

Niektórzy moga niezaakceptowac takiego prawdopodobnienstwa, bo wola buraka. Ich sprawa.

Potem Xindi próbuje zniszczyć Ziemię jakąśtam super-bronią. Potem jednak nikt o tym nie wspomina, a co gorsza, zaprzecza temu - np. wypowiedź admirała Laytona w DS9, który wspomina, że przybycie Zmiennych na Ziemię jest największym zagrożeniem dla Ziemi od czasów III Wojny Światowej, pomijając jedynie atak Borga. Mówi to w obecności Sisko, paru oficjeli i samego prezydenta Federacji i nikt go nie poprawia. Wszyscy spali na lekcjach historii czy są zupełnie niekompetentni?

O wojnie z Romulanami nie wspomniał? Dziwne...
Kazeite
Użytkownik
#217 - Wysłana: 30 Cze 2007 16:41:53
To co miał na mysli Klingon mówic słowa które Hoshi przedłumaczyła na "nie chciałby pan wiedziec"?
Oj Slovaak, przecież już to przerabialiśmy, prawda? Sami Klingoni przyznają później, że Archer im pomógł. Więc cokolwiek miał na myśli ten Klingon, nie ma to znaczenia.

No, to weź kajecik i sobie to zanotuj, żebyś znowu nie zapomniał

1. W tym odcinku Spock lub ktos mówi że teoretycznie znikniecie jest mozliwe ale wymaga duzo energi, wiec jak urzadzenie nie moze istniec?
Tylko Slovaak potrafi nie zgadzać się z kimś, jednocześnie się z nim zgadzając...

Agenci temporalni z XXIX wieku wykryli naruszenie lini czasowej i usuneli wszelkie informacje o Borgu z komputerów z XXII
A nie prościej by było usunąć Sferę Borga z Ziemi? Tak tylko się pytam

Prawdopodobne? Tak. Wyjasnia rozbierznosci? Tak. Utrzymuje spojnosc calego treka? Tak.
Cóż, równie prawdopodobne jest, że dane same się usunęły, a załoga NXa dostała amnezji

O wojnie z Romulanami nie wspomniał? Dziwne...
Pewnie dlatego, że Romulanie nie przybyli na Ziemię
Slovaak
Użytkownik
#218 - Wysłana: 30 Cze 2007 16:48:21 - Edytowany przez: Slovaak
Pewnie dlatego, że Romulanie nie przybyli na Ziemię

Cóż, równie prawdopodobne jest że o Romulanach też nie słyszał

Tylko Slovaak potrafi nie zgadzać się z kimś, jednocześnie się z nim zgadzając...

Jak nie rozumiesz co ja pisze to nie odpisuj

EDYCJA
Wyjasnie ci bo chyba nie pojmiesz:
Jak mogli uwazac ze takie urzadzenie nie moze istniec skoro:
- Spock powiedział ze jest to mozliwe
- Sami twierdziliscie ze Borg mógł sie pojawic juz w 2365 zakładajac ze ma lepsza technologie niz FED.

I niby gdzie ja sam sobie zaprzeczam?

Nie. Bo wtedy byłby burak w ENT a wg. mojej wersji nigdzie nie ma burka.
Po za tym gdyby usuneli szczatki sfery istniało by prawdopodobienstwo ze Borg nigdy nie przyleci i wtedy zostanie naruszona linia czasowa, pomysl troche.

Cóż, równie prawdopodobne jest, że dane same się usunęły, a załoga NXa dostała amnezji

Ty chyba nie jestes w stanie zaakceptowac zadnej mozliwosci po za taka która zakłada buraki w ENT. (tak wiem powtarzam sie ale cóż)

Kazeite, w zwiazku z powyzszym, nie bede z toba wiecej dyskutował.
Kazeite
Użytkownik
#219 - Wysłana: 30 Cze 2007 17:01:32
Nie. Bo wtedy byłby burak w ENT
Nie, nie byłoby buraka w ENT, bo by nie było tego odcinka

Ty chyba nie jestes w stanie zaakceptowac zadnej mozliwosci po za taka która zakłada buraki w ENT.
I znowu, zapomniałeś, że już mieliśmy taką rozmowę i że pokazałem ci, że powyższe jest nieprawdą. I nawet powiedziałeś, że ci głupio i że mnie przepraszasz
Domko
Użytkownik
#220 - Wysłana: 30 Cze 2007 17:37:07
Slovaak

Właśnie o takim stylu Twoich wypowiedzi wspominałem. Z Tobą po prostu nie da się dyskutować, bo dopasowujesz treka do swoich wydumanych teorii.

Widzę, że mój post to był błąd, bo tylko rzucam grochem o ścianę.
Picard
Użytkownik
#221 - Wysłana: 30 Cze 2007 17:39:54
Slovaak

Tobie Picard sie wydaje ze skoro odrkto juz technologie antymateri i wykorzystuje sie ja na statkach kosmicznych to od razu ona musi byc silniejsza od bomb atomowych nad którymi pracowano od ponad 200 lat

Troche masz w tym przypadku racji jednak osobiscie nie widze problemow w skonstrulowaniu odpowiednio silnej torpedy fotonowej czy tez fotonicznej w XXII wieku skoro materialu do ich produkcji jest pod dostatkiem- w rekatorach statkow GF juz wowczas uzywa sie reakcji anihilacji materii i anty-materii wiec w czym problem? Reaktor warp zdolny wyprodukowac znacznie wieksze ilosci energii niz jakis tam pocisk potrafia stworzyc a odpowiednio silnej torpedy juz nie? Czemu?
Domko
Użytkownik
#222 - Wysłana: 30 Cze 2007 17:52:58
Dodam tylko jeszcze, że odpowiedź Slovaaka na mój ostatni post to szczyt bezczelności albo głupoty - udawanie, że nie widzi się różnicy pomiędzy wojną z kimś a czyimś atakiem na Ziemię to czysta kpina.

Dziwię się jeszcze, że ktoś w ogóle z nim rozmawia - z nim się nie da rozmawiać, bo jego nie interesuje w ogóle żaden argument tylko przekonywanie nas do swoich wydumanych racji. A to już nie rozmowa tylko monolog.
Slovaak
Użytkownik
#223 - Wysłana: 30 Cze 2007 17:55:56 - Edytowany przez: Slovaak
Picard

Problem moze byc w trzymaniu w torpedzie odpowiednich ilosci antymateri, mała ilosc to maly problem, duza ilosc to duzy probem, widocznie taka ilosc antymateri by przewyzszyc bomby atomowe w ich sile niszczacej była niemozliwa do umieszczenia w poczatkach tej technologi.
A co do reaktorów to zauwaz ile miejsca taki reaktor zajmuje, ile osób potrzeba do jego sprawnego działania, ile zajmuja zbiorniki z antymateria i innymi substancjami (deuter?).
Po za tym być może istnieja rózne rodzaje antymateri i rózne efekty z połaczen z rózna materia, podobnie jak ze spalania wegla odtrzymamy mniej energi niz ze spalania ropy.

Domko

Dobra, mam zły humor, to powkurzam trochę

Wkurzyłes sie?

Cieszy mnie że już nie chcesz ze mna dyskutowac, ja ci juz tak napisałem wczesniej ale i tak pisałem, moze teraz bedzie inaczej.

Nikogo nie zmuszam do rozmowy, a co do buraków to chcecie je miec to prosze bardzo skoro to jedyna opcja dla niektórych
fang
Użytkownik
#224 - Wysłana: 30 Cze 2007 18:52:33
Kazeite
Sami Klingoni przyznają później, że Archer im pomógł. Więc cokolwiek miał na myśli ten Klingon, nie ma to znaczenia.

Ci Klingoni jedynie nie mogli zaprzeczyć że Archer zapobiegł wojnie domowej a to nie to samo co przyjęcie pomocy z otwartymi rękami i nogami- sami Klingoni też jakoś nie lubią się tym chwalić i nie traktują Archera jak bohatera narodowego.
W przyszłości mogli to uznać za akt słabości Imperium i znienawidzić Ziemian za wtrącanie się w sprawy Klingonów i obwinić za to Archera

Chyba łatwiej usunąć pojedyńcze dokumenty i dane niż stertę rozrzuconego złomu wielkości bloku mieszkalnego

Nie wiesz co to tajemnica wojskowa- był kontakt z obcą, niebezpieczną rasą- ale o tym że pochodziła z Delty wiedzieli tylko Archer, T'Pol i dowództwo Floty- ten caly raport mógł być dostepny w przyszłości jedynie dla najwyższego dowództwa a ujawniony po spotkaniu Picarda z Borgiem

Domko

Przecież Romulanie się wyizolowali- więc pewnie przez 100 lat Ziemianie nie widzieli okrętu Romulan- przez to słowa o używaniu maskowania mogły zostać uznane w szeregach nowych rekrotów GF za niepotwierdzone legendy- więc zdziwienie Kirka i Spocka może nie być tak niezrozumiale
Kazeite
Użytkownik
#225 - Wysłana: 30 Cze 2007 19:35:14
W przyszłości mogli to uznać za akt słabości Imperium i znienawidzić Ziemian za wtrącanie się w sprawy Klingonów i obwinić za to Archera
O tym też rozmawialiśmy, ja ze Slovaakiem. Z tobą chyba też

Generalnie, cokolwiek by nie uznali, to Archer później wykonał szereg innych akcji, niezależnych od pierwszego kontaktu, którym zdecydowanie wkurzył Klingonów. Nie można więc moim zdaniem mówić o tym, że Klingoni w przyszłości znienawidzą Archera za to, że się wtrącił i im pomógł - mają bowiem do wyboru szereg incydentów, w których się wtrącił i im zaszkodził. Po co mają się skupiać na tym jednym, moralnie wątpliwym incydencie?

Chyba łatwiej usunąć pojedyńcze dokumenty i dane niż stertę rozrzuconego złomu wielkości bloku mieszkalnego
Owszem, ale w tym przypadku musieliby usunąć szereg dokumentów, zdjęcia, wszystkie dane, upewnić się że nikt tego nie wykryje oraz usunąć stertę rozrzuconego złomu wielkości bloku mieszkalnego, którego Borg nie zabrał ze sobą.

Przecież Romulanie się wyizolowali- więc pewnie przez 100 lat Ziemianie nie widzieli okrętu Romulan- przez to słowa o używaniu maskowania mogły zostać uznane w szeregach nowych rekrotów GF za niepotwierdzone legendy
Bo agenci temporalni usunęli też z archiwów wszelkie wcześniejsze dane o Romulanach używających maskowania?
fang
Użytkownik
#226 - Wysłana: 4 Lip 2007 12:48:23
OD 10 LIPCA ST ENTERPRISE WRÓCI DO AXN W OSTATNIM 4 SEZONIE
TRADYCYJNIE PORA NADAWANIA:
16.25
powtórka następnego dnia o 7.15
mikus1978
Użytkownik
#227 - Wysłana: 4 Lip 2007 22:39:18
Temat UPnięty z myślą o nowym Forumowiczu. W innym topicu

Dzienks chciałem tylko powiedzieć ż e muzyka jest be
Delta
Użytkownik
#228 - Wysłana: 4 Lip 2007 22:42:36
mikus1978

chciałem tylko powiedzieć ż e muzyka jest be

Jak mało potrzeba, by rozpocząć wojnę...
Q__
Moderator
#229 - Wysłana: 4 Lip 2007 22:46:07
Delta

Slovaak
Użytkownik
#230 - Wysłana: 4 Lip 2007 22:50:46

Nio

Muzyka z czołówki ENT podoba mi sie najbardziej z calego Treka.
Q__
Moderator
#231 - Wysłana: 4 Lip 2007 23:06:05
Slovaak

Muzyka z czołówki ENT podoba mi sie najbardziej z calego Treka.

Wolałem motyw z TNG, ale zła nie była...
Delta
Użytkownik
#232 - Wysłana: 4 Lip 2007 23:18:40
Q__

Wolałem motyw z TNG, ale zła nie była...

O... widać gałązkę oliwną.
A piosenka z ENT mi się podoba za optymizm, ale bardziej w ucho wpada mi motyw z DS9 i soundtrack z TMP.
Q__
Moderator
#233 - Wysłana: 4 Lip 2007 23:32:55
Delta

O... widać gałązkę oliwną.

Bo:
1. dość mam tych ciągłych forumowych kłótni...
2. wszyscy wiedzą, że najbardziej i tak nie znoszę VOY'a
Delta
Użytkownik
#234 - Wysłana: 4 Lip 2007 23:46:21
Q__
2. wszyscy wiedzą, że najbardziej i tak nie znoszę VOY'a

To chyba musisz pogadać z Kazeite, może uda mu się Ciebie przekonać do Voyagera.
To mogłaby być odświeżająca dyskusja po tylu bataliach na temat Entka.
Q__
Moderator
#235 - Wysłana: 4 Lip 2007 23:50:10
Delta

To mogłaby być odświeżająca dyskusja po tylu bataliach na temat Entka.

Chciałeś rzec: odświeżająca batalia Zresztą mógłbym w niej (probably) liczyć na wsparcie całego "forumowego fanklubu Moore'a", bo krytykuję VOY'a dokładnie za to samo, za co krytykował go Ron M. (nie zgadzamy się tylko w kwestii technobełkotu)...
Kazeite
Użytkownik
#236 - Wysłana: 7 Lip 2007 14:03:23
Cóż, mi muzyka z czołówki Entka też się podobała. Ale tylko w pierwotnej aranżacji
Q__
Moderator
#237 - Wysłana: 7 Lip 2007 14:54:09 - Edytowany przez: Q__
Kazeite

Cóż, mi muzyka z czołówki Entka też się podobała.

To chyba jedyna kwestia związana z ENTkiem, w której wszyscy jesteśmy jednomyślni...
Domko
Użytkownik
#238 - Wysłana: 7 Lip 2007 16:17:14
A mnie podoba się muzyka z TNG i tyle.
Q__
Moderator
#239 - Wysłana: 7 Lip 2007 17:16:57
Domko

A mnie podoba się muzyka z TNG i tyle.

IMHO też najlepsza...
Seybr
Użytkownik
#240 - Wysłana: 7 Lip 2007 17:46:09
IMHO też najlepsza...

Ta może dla Ciebie, nie dla mnie.
 Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / ENTek - wady i i zalety

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!