USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / ENTek - wady i i zalety
 Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
Autor Wiadomość
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#301 - Wysłana: 3 Lis 2010 08:45:55
ortkaj

ortkaj:
Ba.... zawsze byłem zwolennikiem dialogu międzykulturowego

szczególnie gdy druga strona wychodzi z taka inicjatywa, aż trudno odmowić przystapienia do rozmów...
Q__
Moderator
#302 - Wysłana: 3 Lis 2010 17:19:42 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Tylko jest jeden fakt, który bardzo różnił tych szanownych panów, Archer pomógł w budowie Federacji, Jar Jar pomógł obalic Republke.

Obalić Republikę, albo... ustanowić Imperium. Tak czy owak, obaj panowie zrobili wielką karierę. (BTW. Binks pozostał senatorem do 6 BBY, kiedy zrezygnował na rzecz siostrzenicy Padmé. I uchodził za przyjaciela Imperatora.)
Dragon
Użytkownik
#303 - Wysłana: 3 Lis 2010 17:21:11
Q__
Jednak Archer ma swoich zwolenników a jar jar, chyba tylko Lucasa z rodziną
Q__
Moderator
#304 - Wysłana: 3 Lis 2010 18:36:30
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#305 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:14:10
Q__

Q__:
Obalić Republikę, albo... ustanowić Imperium. Tak czy owak, obaj panowie zrobili wielką karierę. (BTW. Binks pozostał senatorem do 6 BBY, kiedy zrezygnował na rzecz siostrzenicy Padmé. I uchodził za przyjaciela Imperatora.)

A Archer był Prezydentem Zjednoczonej Federacji Planet
Eviva
Użytkownik
#306 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:17:21
FederacyjneMSZ:

A Barack Obama jest prezydentem USA...
Q__
Moderator
#307 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:22:36
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:

Cóż, Lech Wałęsa był prezydentem Polski, a nazwisk niedawnych wicepremierów nawet nie przywołam, by nie wywoływać ich widm .
Eviva
Użytkownik
#308 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:35:28
Q__

No cóż, jest jednak pewna różnica - Archer budzi stanowczo więcej sympatii, nawet u swoich wrogów, niż rzeczeni polytycy - z lewycy czy też prawycy...
ortkaj
Użytkownik
#309 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:42:42 - Edytowany przez: ortkaj
Q__
Sprawdziły się słowa śp. Jacka Kuronia że będzie weselej ( nie dotyczy Archera).
ale tak naprawdę to nie wiemy co osiągnął Archer jako prezydent więc nie możemy go porównywać do innych o których wiemy co osiągnęli.

Eviva
Lilianna Jaruzelska na prezydenta
Eviva
Użytkownik
#310 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:48:03
ortkaj

No i poprawiłeś mi podły nastrój....
Q__
Moderator
#311 - Wysłana: 4 Lis 2010 20:56:54 - Edytowany przez: Q__
ortkaj

ortkaj:
tak naprawdę to nie wiemy co osiągnął Archer jako prezydent więc nie możemy go porównywać do innych o których wiemy co osiągnęli.

Jeśli przyjmiemy optykę samego Roddenberry'ego, o której ledwo co pisałem, to może się okazać, że Archer byl naprawdę świetnym - zwł jak na pionierskie czasy, w których przyszło mu żyć, a tylko autorzy późniejszych realacji o jego przygodach (Riker i Troi?) zrobili z niego ciapciaka .

ps. swoją drogą wygodna ta "nowa" optyka, pozwala znacznie łagodniej popatrzeć na bohaterów i świat (że o "burakach" nie wspomnę), za to znacznie surowiej na scenarzystów (i tych prawdziwych, i tych in-universe)...
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#312 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:11:52 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
ortkaj:
ale tak naprawdę to nie wiemy co osiągnął Archer jako prezydent więc nie możemy go porównywać do innych o których wiemy co osiągnęli.

Wiemy, że po jego czteroletniej kadencji Federacja nadal propserowała i to nawet dobrze. Po za tym był współtwórća Koalicji Planet, która walczyła z Romulanami, negocjajce pokojowe miedzy Volcanami i Andorianami. Ale nadal ludzie twierdzą, że Archer nic nie osiągnał. Nie wspominając o udziala Archera w wojnie Domowej na Volcanie

Q__:
Cóż, Lech Wałęsa był prezydentem Polski, a nazwisk niedawnych wicepremierów nawet nie przywołam, by nie wywoływać ich widm

Bolek nawet dostał nagrode Nobla, ale to nie zmienia faktu kim dla Federacji był Archer. Był jej współtwórcą i tego nikt nie zapomni.
Q__
Moderator
#313 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:29:41 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Po za tym był współtwórća Koalicji Planet, która walczyła z Romulanami, negocjajce pokojowe miedzy Volcanami i Andorianami. Ale nadal ludzie twierdzą, że Archer nic nie osiągnał. Nie wspominając o udziala Archera w wojnie Domowej na Volcanie

I tu mam teraz kłopot. Bo jeśli sporo jego wad jest przekłamaniem późniejszych autorów, to może niektóre zasługi też? A może przeciwnie, podkreślanie wad było próbą odreagowania zbyt wielkiego już kultu wybitnego (by nie rzec wielkiego, bo nie to universum ) admirała?

FederacyjneMSZ:
Bolek nawet dostał nagrode Nobla

Wiem, że już było (chyba nawet sam to dawałem), ale NMSP :
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#314 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:33:50
Q__:
I tu mam teraz kłopot. Bo jeśli sporo jego wad jest przekłamaniem późniejszych autorów, to może niektóre zasługi też? A może przeciwnie, podkreślanie wad było próbą odreagowania zbyt wielkiego już kultu wybitnego (by nie rzec wielkiego, bo nie to universum ) admirała?

Q__

W porównaniu do Bolka , Archer został Prezydentem UFP w 2194 roku więc 30 lat po utworzeniu Federacji. Przed prezydenturą był abasadorem na Andorii. Bolek od razu został Prezydentem i nie miał takich osiągnięć jak Archer.
ortkaj
Użytkownik
#315 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:40:19
FederacyjneMSZ:
Archer został Prezydentem UFP w 2194 roku

A nie w 2184? (Memory Alpha)
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#316 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:42:21
ortkaj

ortkaj:
FederacyjneMSZ: Archer został Prezydentem UFP w 2194 roku
A nie w 2184? (Memory Alpha)

nie odwiedzał memory od wielu miesiecy, byc moze 84 rok, ale nie został nim od razu. Chciał ładnie poracowac do emerytury
Eviva
Użytkownik
#317 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:46:14
FederacyjneMSZ:
Chciał ładnie poracowac do emerytury

Proszę, jaki obowiązkowy człowiek. A tu tak na niego narzekają.
ortkaj
Użytkownik
#318 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:48:09
FederacyjneMSZ
Eviva

Czy UFP miało ZUS (może FZUS)?
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#319 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:48:46
Eviva

Eviva:
Proszę, jaki obowiązkowy człowiek. A tu tak na niego narzekają.

PO prostu ENT traktowany jest jak alergen.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#320 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:49:50
ortkaj

ortkaj:
Czy UFP miało ZUS (może FZUS)?

Tak, a siedziba znajdowała sie u Ferengih
ortkaj
Użytkownik
#321 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:53:30
FederacyjneMSZ
To tak jakby nasz ZUS był.......(jakiś ziemski odpowiednik Ferengich ....mmmm)
mam pomysł ale nie chcę bana - za młody jestem.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#322 - Wysłana: 4 Lis 2010 21:58:01
ortkaj

ortkaj:
.......(jakiś ziemski odpowiednik Ferengich ....mmmm)

Przecież bankowcy to najwieksi wielbiciele Treka..
Q__
Moderator
#323 - Wysłana: 5 Lis 2010 10:34:24 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Bolek nawet dostał nagrode Nobla

FederacyjneMSZ:
W porównaniu do Bolka

Nie przesadź z tymi "Bolkami", facet ma nazwisko i imię, a nagminne protekcjonalnie "tykanie" - po, nazwijmy to, nicku nie-internetowym - obcego faceta (i byłego prezydenta), przyznam, że nieco mnie razi, nawet jeśli "tykany" stanowczo nie jest obiektem mojej wielkiej sympatii...

(Choć nie jest to sytuacja nowa w naszych dziejach, Karol Radziwiłł zw. Panie Kochanku, nagminnie tytułował króla Stanisława Augusta "Ciołkiem", po herbie Poniatowskich, który nosił to właśnie miano. Do anegdoty przeszło przypisywane mu przez złośliwych dumne zawołanie: Nie będą się radziwiłłowskie Trąby - też herb - przed Ciołkiem kłaniać .)
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#324 - Wysłana: 5 Lis 2010 15:35:56
Q__

Q__:
Nie przesadź z tymi "Bolkami", facet ma nazwisko i imię,

Dla niektorych to było drugie imie. A rzeczy trzeba nazywac po imieniu. Po za tym nic nie jest sprzeczne z rpawdą.
Q__
Moderator
#325 - Wysłana: 5 Lis 2010 15:56:43 - Edytowany przez: Q__
FederacyjneMSZ

FederacyjneMSZ:
Dla niektorych to było drugie imie.

Niektórych... Ale Ty chyba jesteś za młody na SBka? Nieprawdaż?

(Poza tym - zauważ, że przeciw pierwszemu "Bolkowi" nie protestowałem, ale dwa "Bolki" w barszcz...)
Eviva
Użytkownik
#326 - Wysłana: 5 Lis 2010 17:06:37
Q__:
Nie będą się radziwiłłowskie Trąby - też herb - przed Ciołkiem kłaniać .)

A ja znam fraszkę o tym samym podłozu historycznym:

Wół mazowiecki i mazurskie Cielę
chcieli Ciołka raz uczcić przy farnym kościele.
A ten im za to taka dał odpłatę
że na nich wypiął tylnią facyjatę
i8 tak powiedział: "Za tych fantów kupę
kolejno oba całujcie mnie w dupę."

Pardon za warażans.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#327 - Wysłana: 5 Lis 2010 19:51:36 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Q__

Q__:
Niektórych... Ale Ty chyba jesteś za młody na SBka? Nieprawdaż?

urodziłem sie w 1987 roku. Jako TW "Fedek" zarejesrowany zostałem w 1988 roku w pionie I Departamentu I MSW, w pieluszkach przemysałem donosy, w butelce miałem kamerke w smoczku mikreofon....Teczki mi nie spalili
Eviva
Użytkownik
#328 - Wysłana: 5 Lis 2010 19:57:42
FederacyjneMSZ

Nie martw się - może nareszcie pewnego ranka/ znowu się zacznie wielka hocanka/ i dni powrócą pełne radości/ gdy płacić będą za przyjemności...
ortkaj
Użytkownik
#329 - Wysłana: 5 Lis 2010 20:04:08 - Edytowany przez: ortkaj
Eviva:
wielka hocanka

????????????? może macanka, skakanka, pianka, wianka, żadnego tanka ?
Q__
Moderator
#330 - Wysłana: 5 Lis 2010 20:06:15
ortkaj:
Eviva: wielka hocanka
????????????? może macanka, skakanka, pijanka ?

A może wszystkie te dobre rzeczy od razu? Co se żałować...
 Strona:  ««  1  2  3  ...  6  7  8  9  10  11  12  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / ENTek - wady i i zalety

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!