USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / 4 Sezon Entka na AXN Sci-Fi!

Autor Wiadomość
Jo_anka
Użytkownik
#1 - Wysłana: 25 Lut 2007 21:59:44
Uwaga od 18.02.2007 na AXN Sci-Fi w Sob. i Niedz. o 15.00, 19.00 i okolo 1.00 w nocy nadaja 4, ostatni sezon Entka.
Picard
Użytkownik
#2 - Wysłana: 26 Lut 2007 01:12:31
Jo_anka

Wypatruje go- oby okazal sie lepszy niz poprzednie, oby mniej bylo tam akcji w stylu ,,Szklaniką po łapkach" a wiecej kilmatu i przesłania. Zobaczymy...
Darnok
Użytkownik
#3 - Wysłana: 26 Lut 2007 07:41:08
Picard
O ile powrót do czasów Drugiej Wojny Światowej, gdzie rządzą kosmici nazywasz przesłaniem to ,się nie zawiedziesz
fang
Anonimowy
#4 - Wysłana: 26 Lut 2007 09:38:03
Wszystko co najlepsze wrzucili do AXN Sci-fi a na zwyklym axn takie ochłapy lecą

O ile powrót do czasów Drugiej Wojny Światowej, gdzie rządzą kosmici nazywasz przesłaniem to ,się nie zawiedziesz

trzeba przecierpieć te pierwsze 3 odcinki bo potem jest już znacznie lepiej
Jo_anka
Użytkownik
#5 - Wysłana: 26 Lut 2007 11:10:20
Juz pierwsze trzy odcinki 'za nami' [ja zalapalam sie dopiero na trzeci - po prostu przegapilam poczatek 4 sezonu ]. W przyszly week-end Borderland [3.03.07] i Cold Station 12 [4.03.07]!
Pah Wraith
Użytkownik
#6 - Wysłana: 26 Lut 2007 11:35:19
I własnie tu jest lepiej. Czytaj: zaczyna się łatanie kanonu
Slovaak
Użytkownik
#7 - Wysłana: 26 Lut 2007 11:51:54
No łatanie kanonu który w TOS mówi co innego a w TMP juz co innego Wiec to chyba dobrze.

A co do Volcan bo na kilka dyskusji sie nie doczekałem odpowiedzi to i tu zadam pytanie: dlaczego cała populacja ma być idealna kopią dwóch znanych z wczesniejszych seriali przedstawicieli (Spock i Tuvok)??? Czy wszyscy trekowi ludzie sa jak Picard?

PS. zarzucacie T'Pol emocje, to chyba zapomnieliscie kto płakał TNG (Sarek)
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 26 Lut 2007 12:00:34
Pah Wraith

Czytaj: zaczyna się łatanie kanonu

Akurat łatanie kanonu jest tym co należy w ENTku pochwalić (podobnie jak częstszą niz w innych "odsłonach" Treka obecność skafandrów kosmicznych).

Slovaak

A co do Volcan bo na kilka dyskusji sie nie doczekałem odpowiedzi to i tu zadam pytanie: dlaczego cała populacja ma być idealna kopią dwóch znanych z wczesniejszych seriali przedstawicieli

Muszę przyznać, ze dla mnie watek Wolkan w ENTku nie jest aż tak drażniący jak dla ogółu... Właśnie z powodów, które podałeś.
Jurgen
Moderator
#9 - Wysłana: 26 Lut 2007 14:23:53
PS. zarzucacie T'Pol emocje, to chyba zapomnieliscie kto płakał TNG (Sarek)

Ekhm... Moim zdaniem Slovaak, to było nadużycie (może celowe?), w końcu Sarek był chory i nie było to typowe dla Wolkana zachowanie. I o ile dobrze wiem, była to choroba wystepująca u starszych osobników. Sarek miał wtedy pewnie ponad 200 lat, a T'pol w Entku ile? 60? Jeszcze raz więc, bez przesady. to tak, jakbys stwierdził, że objawy Alzheimera czy Parkinsona to norma u ludzi...

A co do Volcan bo na kilka dyskusji sie nie doczekałem odpowiedzi to i tu zadam pytanie: dlaczego cała populacja ma być idealna kopią dwóch znanych z wczesniejszych seriali przedstawicieli

W poprzednich serialach nakreślony został pewien model Wolkana (którego zresztą najdoskonalszym przedstawicielem był Spock). Szczerze mówiąc w świetle tego modelu, T'pol wygląda na Wolkankę nieco "odbiegającą od normy". A tacy ludzie oficerami (zwłaszcza w randze komandora) być nie powinni.
Darnok
Użytkownik
#10 - Wysłana: 26 Lut 2007 14:55:32
60?

Dziwne, że odwiedziła Amerykę lat 80 przy wieku 60 lat raczej to nie jest możliwe spokojnie ponad 100 lat ma
Slovaak
Użytkownik
#11 - Wysłana: 26 Lut 2007 15:07:37
była to choroba

No jak ładnie sie tłumaczy, ale narkomania u T'Pol jest całkowicie ignorowana...

którego zresztą najdoskonalszym przedstawicielem był Spock

Niech bedzie, to mi sie przypomina taka scena z TOS w której Spock (zdrowy) cieszy sie na widok Kirka...ale to oczywiscie wszystkim umyka.

Po za tym nie ma czegos takiego jak 'norma' ustalona na podstawie obserwacji jednego osobnika. Chyba ze populacja składa sie z jednego osobnika to OK.
Q__
Moderator
#12 - Wysłana: 26 Lut 2007 15:47:47
Jurgen

Szczerze mówiąc w świetle tego modelu, T'pol wygląda na Wolkankę nieco "odbiegającą od normy". A tacy ludzie oficerami (zwłaszcza w randze komandora) być nie powinni

Może Wolkańskei dowództwo:
1. uznało, że taka "dysfunkcyjna", emocjonalna osoba lepiej dogada się z ludźmi...
2. Dla (cokolwiek bardziej w owych czasach aroganckich) Wolkan wysłanie kogoś do pracy z ludźmi mogło być formą karnego "zesłania" dla "nietypowego" oficera.
Delta
Użytkownik
#13 - Wysłana: 26 Lut 2007 16:24:42 - Edytowany przez: Delta
Darnok
Dziwne, że odwiedziła Amerykę lat 80 przy wieku 60 lat raczej to nie jest możliwe spokojnie ponad 100 lat ma

To nie T'Pol tylko jej prababka T'Mir odwiedziła Amerykę lat 50-tych, a nie 80-tych. A sama Topola urodziła się w 2088.

Slovaak
No jak ładnie sie tłumaczy, ale narkomania u T'Pol jest całkowicie ignorowana...

Narkomania i choroba spowodowana połączeniem jaźni.

Q__
Dla (cokolwiek bardziej w owych czasach aroganckich) Wolkan wysłanie kogoś do pracy z ludźmi mogło być formą karnego "zesłania" dla "nietypowego" oficera.

To było pewnie coś w rodzaju "lekcji poglądowej". Powiedzieli jej : "jesteś zbyt emocjonalna, więc wysyłamy cię do służby z ludźmi, zobacz co cię czeka jak się nie poprawisz."
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 26 Lut 2007 17:05:50
Delta

To było pewnie coś w rodzaju "lekcji poglądowej"

Prywatnie skłaniam się raczej ku pierwszej ze swoich hipotez z poprzedniego postu, choć... nie można wykluczyć, że wolkańskie dowództwo usiłowało tu "upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu".
Dreamweb
Użytkownik
#15 - Wysłana: 23 Paź 2007 19:31:06 - Edytowany przez: Dreamweb
Muszę przyznać, ze dla mnie watek Wolkan w ENTku nie jest aż tak drażniący jak dla ogółu... Właśnie z powodów, które podałeś.

No mnie też akurat TEN wątek jakoś specjalnie nie drażnił, zwłaszcza że oprócz wymienionych powodów Vulcani (przykro mi, ale "Wolkani" mi przez klawiaturę jakoś nie chce przejść ) aż do prawie końca ENT stosowali się do wypaczonych zasad logiki, innych niż ci znani z innych seriali, których T'Pau i reszta sprowadzili na dobrą drogę...

Niech bedzie, to mi sie przypomina taka scena z TOS w której Spock (zdrowy) cieszy sie na widok Kirka...ale to oczywiscie wszystkim umyka.

To już ktoś kiedyś ładnie wyjaśnił, że dawniej Spock był jakby trochę rozdarty między swoimi dwiema połowami i czasem ta ludzka połowa wydostawała się na wierzch. Dopiero później (późniejsze odcinki TOS oraz filmy) całkowicie ją pogrzebał bo wybrał podejście do życia jak u stuprocentowego Vulcana
Jo_anka
Użytkownik
#16 - Wysłana: 23 Paź 2007 20:13:36
Poza tym w TOS-ie Spock byl osobnikiem mlodym! Akcja filmow i TNG dzieje sie pare lat pozniej...
Q__
Moderator
#17 - Wysłana: 23 Paź 2007 22:04:28
Dreamweb

Dopiero później (późniejsze odcinki TOS oraz filmy) całkowicie ją pogrzebał

Zwłaszcza gdy płakał w tej scenie z Saavik :]]

Jo_anka

Poza tym w TOS-ie Spock byl osobnikiem mlodym! Akcja filmow i TNG dzieje sie pare lat pozniej...

To - idąc za tą logiką - jeszcze się, Ma Cheri, okaże że w ST XI młody Spock powinien być "topolowaty" z charakteru".
Jo_anka
Użytkownik
#18 - Wysłana: 24 Paź 2007 00:47:12
Q__

Nie wykluczone. A pozatym czyz taki nie byl w TAS-ie?
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 24 Paź 2007 03:59:36
Jo_anka

A pozatym czyz taki nie byl w TAS-ie?

1. Nie do końca. T'Pol już lepiej nad emocjami pasowała.
2. Tylko w scenach z wczesnego dzieciństwa.
Jo_anka
Użytkownik
#20 - Wysłana: 24 Paź 2007 12:23:38
Chodzilo mi o wczesne dziecinstwo.
Asceta
Użytkownik
#21 - Wysłana: 24 Paź 2007 15:11:17
Uwaga od 18.02.2007 na AXN Sci-Fi w Sob. i Niedz. o 15.00, 19.00 i okolo 1.00 w nocy nadaja 4, ostatni sezon Entka.

W wakacje już był na sci-fi, nie?
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 24 Paź 2007 15:47:23 - Edytowany przez: Q__
Jo_anka

Chodzilo mi o wczesne dziecinstwo.

No, ale, Carissima Mia, nie wiemy jaki był kiedy owo dzieciństwo dobiegło końca. (Zresztą zdaje się, że ani Kirk, ani Bones nie znali go innym niz takim "sztywnym", a w takim wypadku ST XI sugerując co innego zmieniałby kanon.)

USS Phoenix forum / Star Trek / 4 Sezon Entka na AXN Sci-Fi!

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!