USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / chronologia
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  46  47  48  49  50  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#61 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:37:09
Darklighter

Ogólnie to można by się zastanawiać czemu tak jest, szczególnie jeśli uwzględnić mapę tras transwarp.

Hmm, ciekawe by było nałożenie tej mapy na mape Drogi Mlecznej (z naniesionymi terytoriami Federacji itd.)...
Slovaak
Użytkownik
#62 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:37:59
To w takim razie istnieje prawdopodobieństwo że Borg w XXII i XXIII wieku nie miał technologi by odebrać wiadomosc wysłana za pomocą technologi XXIV wieczniej.
Q__
Moderator
#63 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:39:56
Slovaak

To w takim razie istnieje prawdopodobieństwo że Borg w XXII i XXIII wieku nie miał technologi by odebrać wiadomosc wysłana za pomocą technologi XXIV wieczniej.

Twórcom ENTka zachdciało się "posadzić buraka" a my siedzimy i myślimy...
Kazeite
Anonimowy
#64 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:41:32
Skad, czy ja powiedziałem ze nie ma?
Nie, twierdzisz, że na drodze sygnału nic nie stanęło, żadna jednostka Borga, dopóki nie dotarł do celu. I że 10 lat Borg się przygotowywał i zbierał informacje o Federacji.

A takie wyjaśnienia nie mają sensu. Chociażby ten dziesięcioletni okres oczekiwania... 10 lat czekali, żeby wysłać jeden Sześcian? Który i tak nie był dobrze przygotowany do starcia z Enterprise-D? No to się jakoś kiepsko przygotowali do asymilacji Ziemi...

Ogólnie to można by się zastanawiać czemu tak jest, szczególnie jeśli uwzględnić mapę tras transwarp.
W tym momencie Borg stanowi już jeden wielki bałagan. TNG to zaczął, VOY kontynuował, a ENT zakończył.
Pah Wraith
Użytkownik
#65 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:43:41 - Edytowany przez: Pah Wraith
Jak by nie było rację miałem kiedy mówiłem że VOY to taki pół ENTek

Co do asymilacji Federacji - krążyła ongi na tym forum teoria, że Borg tuczy sobie Federację. Posyłając im od czasu do czasu po sześcianie (oczywiście coraz lepszym) stymuluje rozwój ich technologii. Być może Borg uznał wyższość Federacji w zakresie tempa rozwoju i próbuje wykorzystać ewolucję ich technologii jak pasożyt.
Slovaak
Użytkownik
#66 - Wysłana: 6 Lut 2007 12:48:08 - Edytowany przez: Slovaak
Kazeite
Nie, twierdzisz, że na drodze sygnału nic nie stanęło, żadna jednostka Borga, dopóki nie dotarł do celu. I że 10 lat Borg się przygotowywał i zbierał informacje o Federacji.

A takie wyjaśnienia nie mają sensu. Chociażby ten dziesięcioletni okres oczekiwania... 10 lat czekali, żeby wysłać jeden Sześcian? Który i tak nie był dobrze przygotowany do starcia z Enterprise-D? No to się jakoś kiepsko przygotowali do asymilacji Ziemi...

Pisałem już o tych 10 latach, wiec czytaj co pisze a nie zadawaj na okrągło te same pytania.
I jakos ci umkneło rozgromienie GF pod Wolf359...
A co do ENT-D to chyba nie liczysz ze w połowie serialu scenariusz przewiduje zniszczenie go?

W tym momencie Borg stanowi już jeden wielki bałagan. TNG to zaczął, VOY kontynuował, a ENT zakończył.

Widzisz, wiec zamiast wyjasnien wolisz uznac ze to jest burak/bałagan i koniec. Zero myslenia.
Q__
Moderator
#67 - Wysłana: 6 Lut 2007 13:04:53
Kazeite

TNG to zaczął, VOY kontynuował, a ENT zakończył.

W TNG obraz Borg jeszcze był spójny.

Pah Wraith

Jak by nie było rację miałem kiedy mówiłem że VOY to taki pół ENTek

Miałeś, miałeś...

i - krążyła ongi na tym forum teoria, że Borg tuczy sobie Federację. Posyłając im od czasu do czasu po sześcianie (oczywiście coraz lepszym) stymuluje rozwój ich technologii. Być może Borg uznał wyższość Federacji w zakresie tempa rozwoju i próbuje wykorzystać ewolucję ich technologii jak pasożyt.

Było by to dość dziwne. Jako miłośnik cyberpunku zakładam, że intelekt maszynowy powinnien przewyższać biologiczny, ale moze faktycznie Borg jest tak nastawiony na asymilację, że nie umie wymyślać nowych rozwiązań umie tylko przejmować cudze (zwykle wraz z ich twórcami).
Kazeite
Anonimowy
#68 - Wysłana: 6 Lut 2007 13:10:35
Pisałem już o tych 10 latach,
Ale zdajesz sobie sprawę, że twoje poszczególne wyjaśnienia zaprzeczają sobie nawzajem? Tak po prostu skaczesz od wyjaśnienia do wyjaśnienia...

I jakos ci umkneło rozgromienie GF pod Wolf359...
O, a na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Jeżeli snujesz tutaj teorię, że Borg rozgromił GF pod Wolf 359 właśnie dlatego, że 10 lat się przygotowywał, to mogę tylko uznać, że "jakoś ci umknął" odcinek o nazwie "Q-Who". A jeśli twierdzisz, że mimo wszystko odebrali ten sygnał w 2365 roku, to nadal pozostaje problem Hansonów.

Jakby na to nie patrzeć, problem istnieje i tak i tak.

Widzisz, wiec zamiast wyjasnien wolisz uznac ze to jest burak/bałagan i koniec.
Nie, nie widzę. Po prostu jestem zmęczony czytaniem kolejnych głupich wyjaśnień, z których jedno zaprzecza drugiemu a żadne nie tłumaczy całości.

Co do asymilacji Federacji - krążyła ongi na tym forum teoria, że Borg tuczy sobie Federację.
A potem przyszedł First Contact, w którym Borg postanowił Federację po prostu zniszczyć, a nie zasymilować :/

W TNG obraz Borg jeszcze był spójny.
No wiesz, z sześcioma odcinkami to było raczej nietrudne Ale potem przyszedł First Contact i cała poprzednia koncepcja Borga poszła się śniegiem rzucać...
Slovaak
Użytkownik
#69 - Wysłana: 6 Lut 2007 13:32:10
O, a na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Jej, znów nie czytasz tego co pisałem, zacytowałem twoje zdanie przez któe tak twierdze.

Nie, nie widzę. Po prostu jestem zmęczony czytaniem kolejnych głupich wyjaśnień, z których jedno zaprzecza drugiemu a żadne nie tłumaczy całości.

No to jak nie chcesz niczego wyjasniac tylko pozostac przy burakach to nie ogladaj i daj sobie spokuj :]

PS. pisałem o kilku osobnych mozliwosciach a nie o 50 za jednym razem, wiec do cholery czytaj co pisze bo to sie nudne robi.
Kazeite
Anonimowy
#70 - Wysłana: 6 Lut 2007 13:56:04
Jej, znów nie czytasz tego co pisałem, zacytowałem twoje zdanie przez któe tak twierdze.
Aaach. No tak. Po prostu nie zrozumiałeś co miałem na myśli. W jakiś sposób "starcie z Enterprise-D" przekształciło ci się w "bitwę pod Wolf 359"...

No to jak nie chcesz niczego wyjasniac (...)
Ja chcę wyjaśniać, jak najbardziej, ale tego nie da się wyjaśnić. Rzuciłeś tutaj "kilka osobnych możliwości", "do cholery", ale jakoś nie udało ci się złożyć ich w sensowną całość.
Slovaak
Użytkownik
#71 - Wysłana: 6 Lut 2007 14:18:02
Dobra ostatni raz od początku:

2152: Ent:Reg
Grupa naukowców odnajduje szczatki kuli Borg rozbitej 89 lat wczesniej (ST:FC) Kilka dron "ożywa" i asymiluje naukowców oraz porywa małą jednostke którą stopniowo asymiluje i dostosowywuje do własnych potrzeb. Kilka dni później jednostka zostaje zniszczona wraz ze wszyskimi dronami przez Enterprise NX-01. Jednak przed zniszczeniem, Borgowi udaje sie wysłać wiadomosc do kwadrantu Delta zawierającą współrzedne ziemi. Wg. T'Pol wiadomosc dotrze do głębi Delty za około 200 lat.
Wiadomosc ta zostałą wysłana za pomocą technologi którą dysponuje Borg w latach 70-tych XXIV wieku wiec możliwe jest że w XXII i XXIII a nawet do połowy XXIV wieku Borg nie dysponuje technologią pozwalającą wykryć taką transmisje.
Wiadomosc dociera do królowej dopiero w latach 60-tych XXIV wieku i od razu powoduje wysłanie do Ziemi szescianu.

Tak wiec, ten odcinek nie narusza kanonu.
Kazeite
Anonimowy
#72 - Wysłana: 6 Lut 2007 14:30:21
Dobra, ostatni raz od prawdziwego początku:

Co mówi nam Regeneration
2061 - Jakimś cudem szczątku Kuli Borga która wybuchła nad Ameryką Północną trafiają na Antarktydę. Jakimś cudem Picardowi nie przychodzi na myśl, żeby cokolwiek z nimi zrobić. Jakimś cudem kilka członów Borga, które po 89 latach powinny być pod, tak lekko licząc, stumetrową wartstwą lodu (razem ze wszystkimi szczątkami) jest w stanie się reaktywować, mimo tego, że w FC Królowa została zniszczona, niszcząc jednocześnie wszelkie człony.

No a potem mamy Regeneration, sygnał zostaje wysłay i... i jakimś cudem człony Borga są takimi debilami, że nie przychodzi im na myśl, że jeżeli chcą, żeby Borg tutaj przyleciał (tak jak Królowa w FC chciała, żeby Borg z 2061 roku przyleciał do Ziemi), to może dobrym pomysłem byłoby wysłanie sygnału w takiej postaci, którą by zrozumiał Borg z XXII wieku?

I wiadomość dociera do królowej dopiero w latach 60-tych, i królowa dopiero wtedy decyduje się wysłać Sześcian, mimo że od 10 lat miała u siebie zasymilowanych Hansonów. Co więcej, pomimo posiadania zasymilowanych Hansonów, pierwsze TNGowskie starcie Sześcianu z Enterprise-D przebiega zdecydowanie na korzyść tego drugiego. Dopiero po przeanalizowaniu technologii GF i regeneracji Sześcian jest w stanie się zaadaptować.

Tak więc, mamy szeroki wybór sposobów, w jaki sposób Regeneration narusza kanon. Przykro mi.
Slovaak
Użytkownik
#73 - Wysłana: 6 Lut 2007 14:50:53 - Edytowany przez: Slovaak
Kazeite
2061 - Jakimś cudem szczątku Kuli Borga która wybuchła nad Ameryką Północną trafiają na Antarktydę. Jakimś cudem Picardowi nie przychodzi na myśl, żeby cokolwiek z nimi zrobić. Jakimś cudem kilka członów Borga, które po 89 latach powinny być pod, tak lekko licząc, stumetrową wartstwą lodu (razem ze wszystkimi szczątkami) jest w stanie się reaktywować, mimo tego, że w FC Królowa została zniszczona, niszcząc jednocześnie wszelkie człony.

Po pierwsze, statek miał uszkodzone czujniki.
Po drugie, szczatki (jak kazdy inny obiekt na orbicie) nie spadły by pionowo w dół tylko krązyły by przez jakis czas po orbicie stopniowo tracąc wysokosc. (dowód, szczatki zniszczonego amerykanskiego promu były porozrzucane po kilku stanach)
Po trzecie, jak wiemy z REG, drony nie wskazywały żadnych oznak życia wiec jak mozna było wykryc zycie?
Po czwarte królowa widocznie straciła z nimi kontakt i nie uległy one samozniszczeniu.
Po piąte, jestes pewien ze 100 metrów? Bo licząc 1m/1rok to antakrktyda jest pokryta lodem od 3500 lat.
A nawet gdyby to najwieksze elementy widocznie po wybuchu kuli w ST:FC miały kilkaset merów długosci/szerokosci/wysokosci.

No a potem mamy Regeneration, sygnał zostaje wysłay i... i jakimś cudem człony Borga są takimi debilami, że nie przychodzi im na myśl, że jeżeli chcą, żeby Borg tutaj przyleciał (tak jak Królowa w FC chciała, żeby Borg z 2061 roku przyleciał do Ziemi), to może dobrym pomysłem byłoby wysłanie sygnału w takiej postaci, którą by zrozumiał Borg z XXII wieku?

No własnie, bez królowej nie sa tak zaradne, wykazałes jej istotną role.

I wiadomość dociera do królowej dopiero w latach 60-tych, i królowa dopiero wtedy decyduje się wysłać Sześcian, mimo że od 10 lat miała u siebie zasymilowanych Hansonów. Co więcej, pomimo posiadania zasymilowanych Hansonów, pierwsze TNGowskie starcie Sześcianu z Enterprise-D przebiega zdecydowanie na korzyść tego drugiego. Dopiero po przeanalizowaniu technologii GF i regeneracji Sześcian jest w stanie się zaadaptować.

I coż z tego że zasymilowała Hansenów? Jakis statek krecił sie w poblizu, poleciał za nimi do Delty wiec ich capneli i dajlej kontynułowali swoja misje, dlaczego zakładasz ze od razu mieli by sie zainteresowac Federacją?

A co do ostatniej czesci to zdaje mi sie ze klasa Galaxy z 2365-66 roku nie równa sie cywilnemu SS Raven z 2355. Wiec nawet jesli Raven walczył to nie wiele dało do Borgowi przy starciu z okretem flagowym GF.

Wiec, REG narusza kanon ale tylko wtedy jesli sie bardzo chce i formuje teorie zaprzeczajace temu co widac na ekranie.
Pah Wraith
Użytkownik
#74 - Wysłana: 6 Lut 2007 15:19:47
A potem przyszedł First Contact, w którym Borg postanowił Federację po prostu zniszczyć, a nie zasymilować :/

Heh, z drugiej strony udało mu się to tylko w jednej linii czasowej, a paradoksalnie patrząc na to co się stało (FC i REG) w sumie wyszło na lepsze dla ludzkości...

Widzę że dokonała się Regeneracja ale dawno martwego tematu Skoro to jest możliwe, to uwierzę też w reaktywację dron w REG
Slovaak
Użytkownik
#75 - Wysłana: 6 Lut 2007 15:22:09
Skoro to jest możliwe, to uwierzę też w reaktywację dron w REG

Widac nie tak łatwo zniszczyc wszystkie nanosondy Borga w ciele dron.
Q__
Moderator
#76 - Wysłana: 6 Lut 2007 15:28:27
Widac nie tak łatwo zniszczyc wszystkie nanosondy Borga w ciele dron

Pisaliśmy o "gatunkowej przynależności" fotumowiczów. Czyżby trafiały sie też drony?
Kazeite
Anonimowy
#77 - Wysłana: 6 Lut 2007 16:15:12
Po pierwsze, statek miał uszkodzone czujniki.
Ich czujniki działały na tyle dobrze, by transportować ludzi i strzelać, więc, powiedziałbym, że nie były wystarczająco uszkodzone, by nie wykryć, że na orbicie ziemskiej krążą szczątki Kuli Borga!

(dowód, szczatki zniszczonego amerykanskiego promu były porozrzucane po kilku stanach)
Czyli szczątku obiektu poruszającego się z wiekszą prędkością od szczątków Kuli nie zdołały nawet opuścić granic kraju, nad którym powstały. To jest dowód przeciwko twojej teorii.

Po trzecie, jak wiemy z REG, drony nie wskazywały żadnych oznak życia wiec jak mozna było wykryc zycie?
... A co to ma wspólnego z tym, co ja mówiłem? Czy mówiłem cokolwiek o wykrywaniu życia? Nie, nie mówiłem.

Po piąte, jestes pewien ze 100 metrów?
Nie. Ale jeżeli człony Borga są po 89 latach ledwo przykryte wartwą śniegu... no to coś jest tutaj nie tak.

No własnie, bez królowej nie sa tak zaradne,
co nadal zaprzecza innym odcinkom Treka, w których widzieliśmy człony Borga oddzielone od Kolektywu.

I coż z tego że zasymilowała Hansenów?
To z tego, że Hansonowie zostali specjalnie wysłani po to, żeby Borga znaleźć i przebadać, i w dodatku dysponowali technologią zdolną do niepostrzeżonej infiltracji Sześcianu. No chyba że chcesz założyć, że Borg prezentuje poziom beztroski równy beztrosce ziemskiej Gwiezdnej Floty z Archerem na czele...

klasa Galaxy z 2365-66 roku nie równa sie cywilnemu SS Raven z 2355.
Nie o siłę ognia tu chodzi, tylko o technologię.

Wiec, REG narusza kanon ale tylko wtedy jesli sie bardzo chce i formuje teorie zaprzeczajace temu co widac na ekranie.
Hm. No cóż, mamy tutaj pewien postęp... gdybym był złośliwy, to bym zapytał, co z moich "teorii" zaprzecza co widać na ekranie, ale ponieważ nie jestem, więc tego nie zrobię
Q__
Moderator
#78 - Wysłana: 6 Lut 2007 16:26:15
Slovaak

bez królowej nie sa tak zaradne

Zwłaszcza Seven
Slovaak
Użytkownik
#79 - Wysłana: 6 Lut 2007 16:52:41
Ich czujniki działały na tyle dobrze, by transportować ludzi i strzelać, więc, powiedziałbym, że nie były wystarczająco uszkodzone, by nie wykryć, że na orbicie ziemskiej krążą szczątki Kuli Borga!

No załużmy ze szczatki kuli wykryli, przeskanowali je i nic ponieważ:
- czujniki nie były na tyle sprawne (Riker wspomina o wyłaczony czujnikach dalekiego zasiegu)
- drony nie dawały oznak życia wiec nie dało sie ich wykryć.
Picard sprawdził okolice ale nic nie wykrył wiec powrócili do XXIV wieku.

Czyli szczątku obiektu poruszającego się z wiekszą prędkością od szczątków Kuli nie zdołały nawet opuścić granic kraju, nad którym powstały. To jest dowód przeciwko twojej teorii.

No ba, człowieku szczatki promu rozpadły sie z predkoscią warp
A teraz poważnie, skad wiesz ze z wieksza predkoscią? (trzeba zakładac ze z wieksza zeby tylko był burak?)
Po za tym prom rozleciał sie na kawalki juz w atmosferze a kula Borg na wysokiej orbicie.

Nie. Ale jeżeli człony Borga są po 89 latach ledwo przykryte wartwą śniegu... no to coś jest tutaj nie tak.

Ocieplanie sie klimatu :]

To z tego, że Hansonowie zostali specjalnie wysłani po to, żeby Borga znaleźć i przebadać, i w dodatku dysponowali technologią zdolną do niepostrzeżonej infiltracji Sześcianu.

Skad to wiesz ze zostali wysłani zeby zbadac Borga?
A skoro mieli technologie do niepostrzezonej infiltracji szescianu to dlaczego ich zaatakował? Czy to sa w ogóle kanoniczne dane.

co nadal zaprzecza innym odcinkom Treka, w których widzieliśmy człony Borga oddzielone od Kolektywu.

Q
Zwłaszcza Seven

W jaki sposób?
Po za tym chyba mi nie powiecie że każdy człowiek jest Albertem Einsteinem?

Nie o siłę ognia tu chodzi, tylko o technologię.

No a Raven miał o 10 lat gorszą technologie i to jest minimum bo ENT-D to zdaje sie szczyt technologi Federacji/GF a Raven nie nosi takiego tytułu wiec w 2355 mógł byc przecietniakiem.

Hm. No cóż, mamy tutaj pewien postęp... gdybym był złośliwy, to bym zapytał, co z moich "teorii" zaprzecza co widać na ekranie, ale ponieważ nie jestem, więc tego nie zrobię

Wiesz ani ja ani ty w sumie nie mamy konkretnych dowodów na poparcie swoich teori, tyle tylko ze twoje teorie tworza buraki a moje nie. :]
Kazeite
Anonimowy
#80 - Wysłana: 6 Lut 2007 18:09:23
No załużmy ze szczatki kuli wykryli, przeskanowali je i nic (...)

I nic?! Twierdzisz że Picard zostawiłby szczątki kuli w XXI wieku tylko dlatego, że nie wykryli na nich członów? Wow...

A teraz poważnie, skad wiesz ze z wieksza predkoscią?
Ponieważ prom się poruszał względem Ziemi, a Kula nie.

A poza tym... ponownie mam nauczkę - ludziom którzy produkują głupie teorie nie można wierzyć na słowo. Tak, mówię o tobie, Slovaak. Własnie sprawdziłem FC i co się okazało? Ani słowa nie ma o uszkodzonych sensorach. Skąd ci się te "uszkodzone czujniki" wyroiły?

Ocieplanie sie klimatu :]
Czyli, nie masz odpowiedzi.

Skad to wiesz ze zostali wysłani zeby zbadac Borga?
Na miłość boską... Bo tak nam mówi odcinek o nazwie Dark Frontier. Nawet cytowałem odpowiedni fragment w innym wątku.

A skoro mieli technologie do niepostrzezonej infiltracji szescianu to dlaczego ich zaatakował?
Bo zostali uszkodzeni w sztormie jonowym. Czy ty w ogóle widziałeś Dark Frontier?

No a Raven miał o 10 lat gorszą technologie
Nie. Technologia była ta sama. Modele komponentów mogłby być różne, ale to była technologia federacyjna. Nawet optymistycznie zakładając, że rzeczywiście Enterprise-D jest nowocześniejszy od Ravena.

twoje teorie tworza buraki a moje nie. :]
Tyle tylko, że ja nie tworzę żadnych teorii. Po prostu wymieniłem co jest nie tak z odcinkiem.
fang
Anonimowy
#81 - Wysłana: 6 Lut 2007 18:34:34
Twierdzisz że Picard zostawiłby szczątki kuli w XXI wieku tylko dlatego, że nie wykryli na nich członów? Wow...
Ani słowa nie ma o uszkodzonych sensorach. Skąd ci się te "uszkodzone czujniki" wyroiły?

Po zniszczeniu Kuli Picard każe przeskanować okolicę gdzie strzelał Borg i co? Nie mają żadnych odczytów z powierzchni- czyli chcesz założyć że Sovek ma gorsze sensory niż NX-chyba nie wiec musial je miec uszkodzone a potem Borg na pewno mu ich nie naprawil gdy zajal Sovka.
Na tej samej zasadzie nie mógł wykryć szczątków Kuli.

Przeciez jest cos takiego jak wiatr i erozja, ktora moze odslonic wszystko nawet sprzed milionow lat a ocieplenie klimatu to sensowna teoria

No a Raven miał o 10 lat gorszą technologie
Nie. Technologia była ta sama. Modele komponentów mogłby być różne, ale to była technologia federacyjna. Nawet optymistycznie zakładając, że rzeczywiście Enterprise-D jest nowocześniejszy od Ravena.

I nie prawda- jeśli tak to znaczyloby ze flota nie ma po co budowac Defiantow, Akir i Sovkow bo skoro sa oparte na lepszej ale tej samej technologii to oslony borga nawet nie zaswieca sie przy ostrzale
Wystarczy ze Raven mial fazery gorszego typu niz X na Entku-D i juz na nic ta technologia Borgowi
Pah Wraith
Użytkownik
#82 - Wysłana: 6 Lut 2007 18:46:08
Nie chciałbym wydać się przemądrzałym malkontentem, ale te same argumenty wałkowaliśmy już ze Slovaakiem całkiem niedawno, bo w grudniu :] Bez rozstrzygnięcia :]

Dodam tylko, że asymilacja ravena to nie tylko asymilacja komponentów, ale chyba przede wszystkim olbrzymich banków danych (w końcu okręt naukowy). Zasymilowanie sporego zasobu wiedzy naukowców Federacji w oczywisty sposób powinno przyczynić się do zwycięstwa w walce z GF.
Co do Q-who to tamtejszy rekonesans służył zapewne tylko dwóm celom:
- potwierdzenie co to za okręt (że Federacyjny), bo Borg, inaczj niż większość fanów ST, rozpoznaje okręty po specyfikacjach a nie po tym czy ma skrzydła czy spodek
- update z technologii (2355-2365)
Q__
Moderator
#83 - Wysłana: 6 Lut 2007 19:50:08 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

Nie chciałbym wydać się przemądrzałym malkontentem, ale te same argumenty wałkowaliśmy już ze Slovaakiem całkiem niedawno, bo w grudniu :] Bez rozstrzygnięcia :]

Najwidoczniej Slovaak postanowił ożywić Forum dyskusjami, szkoda tylko, ze wybiera nierozstrzygalne tematy i/lub kontrowersyjne, niekanoniczne tezy...
fang
Anonimowy
#84 - Wysłana: 6 Lut 2007 19:55:39
Dodam tylko, że asymilacja ravena to nie tylko asymilacja komponentów, ale chyba przede wszystkim olbrzymich banków danych (w końcu okręt naukowy)

No wlasnie i tu jest pewien problem- bo jak nie patrzec- statek badawczy a wyslany na misje czysto szpiegowska- w misjach szpiegowskich nie zabiera sie baz danych, a przynajmniej tak duzych jakie powinne miec okrety naukowe- z przyczyn czysto strategicznych- poza tym powinno istniec cos takiego jak kasowanie danych w razie schwytania-
kwestia tylko tego na ile Hansenowie mieli swiadomosc ze to misja szpiegowska a nie czysto naukowa
Slovaak
Użytkownik
#85 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:00:24 - Edytowany przez: Slovaak
Kazeite
I nic?! Twierdzisz że Picard zostawiłby szczątki kuli w XXI wieku tylko dlatego, że nie wykryli na nich członów? Wow...

WOW, to mamy pierwszy przypadek w Star Treku żeby zbierano resztki zniszczonych okretów specjalnie tylko zeby w ENT był burak (nie mam tu na myli oczywiscie sytułacji gdzie okret natrafia na szczatki i próbuje ustalic co sie stało.

Po za tym dane o jakim kolwiek interesowaniu sie szczatkami sa niekanoniczne :]

Ponieważ prom się poruszał względem Ziemi, a Kula nie.

hehe, a to dobre, wybuchła w jedny miejscu i spadła pionowo w dół. Musi byc burak i koniec.

Czyli, nie masz odpowiedzi.

Mam, to była odpowiedz a raczej jedna z mozliwosci. Inna to taka że statek rozbił sie i 100 metrów wystawał nad powieszchnie, po 89 latach sniegi nie zdołały go całkiem przykryć.

Czy ty w ogóle widziałeś Dark Frontier?

Nie a tak w ogóle to jak SS Raven ma sie do Regenration? Bo ja dyskutuje o tym czy Regeneration narusza kanon czy nie.

No pewnie, specjalnie na potrzeby twojego buraka trzeba uznac 10-letnią stagnacje... tylko czemu takie zdziwienie ze borg nie mógł przez 10 lat zainteresowac sie ziemią?

niekanoniczne tezy...

Wybacz ale wg. kanonu caly trek jest kanoniczny a to wy wykluczacie z kanonu jego poszczególne elementy.

Dodam tylko, że asymilacja ravena to nie tylko asymilacja komponentów, ale chyba przede wszystkim olbrzymich banków danych (w końcu okręt naukowy)

Jesli tak, to zadnych danych taktyczno-technicznych Borg w nim nie znalazł, co najwyzej srednią temperature na ziemi mógł wyczytac. I żadnych danych o klasie Galaxy.
Q__
Moderator
#86 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:08:02
Slovaak

Wybacz ale wg. kanonu caly trek jest kanoniczny a to wy wykluczacie z kanonu jego poszczególne elementy.

"Wykluczamy" tylko ENTka, którego akcja może w ogóle toczyć sie w innej linii czasu. Wtedy ENTek byłby kanoniczny, ale na zasadach podobnych do Terran Empire.
Slovaak
Użytkownik
#87 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:14:35
"Wykluczamy" tylko ENTka, którego akcja może w ogóle toczyć sie w innej linii czasu.

Aha, rozumiem ze dla was kanon to jest jak obrazek w ramce gdzie nic nie wolno juz zmieniac, każde jakiekolwiek dopisanie nowego wydarzenia do chronologi było by naruszeniem kanonu ale czego sie spodziewac jesli ENT jeszcze nie nakrecono a niektórzy mieli takie zdanie:

Nie brakowało też przecieków (równie niepokojących), że piąty serial miałby być prequelem The Original Series i przedstawiać narodziny Federacji, co dla zatwardziałych fanów cyklu oznaczałoby ostateczną śmierć kanonu ustanowionego przez wcześniejsze produkcje.

Zapewnie zdajecie sobie sprawe ze w ST:XI pojawią sie elementy októrych teraz nie macie pojecia i trzeba bedzie dopisac do chronologi kilka wydarzeń.
Q__
Moderator
#88 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:20:41
Slovaak

Aha, rozumiem ze dla was kanon to jest jak obrazek w ramce gdzie nic nie wolno juz zmieniac

Chodzi tylko o to by kolejne odsłony ST układały się w logiczną całość...
Kazeite
Anonimowy
#89 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:22:51
Po zniszczeniu Kuli Picard każe przeskanować okolicę gdzie strzelał Borg i co?
I ich "sensory dalekiego zasięgu" nie działają. No dobra, zwracam honor Slovaakowi. Co, biorąc pod uwagę, że przetransportowali tam drużynę wypadową, a następnie materiały do naprawy Phoenixa, a potem jeszcze Data uruchomił sensory, by udawać, że chce zniszczyć Phoenixa znaczy, że mieli działające sensory.

I na miłość boską, co to znaczy "nie mogli wykryć szczątków Kuli"? Wiedzą, że tam była, wiedzą, że wybuchła... Halooo! Po wybuchu mogą zostać szczątki! Dlaczego wszyscy robią z Picarda kompletnego debila? Nie lubię faceta, ale to już przesada.

Przeciez jest cos takiego jak wiatr i erozja, ktora moze odslonic wszystko nawet sprzed milionow lat a ocieplenie klimatu to sensowna teoria
Jakie ocieplenie klimatu? Tam nadal było zimno... Już nie panikujcie tylko dlatego, że u nas jest ocieplenie klimatu, dobrze?

I nie prawda- jeśli tak to znaczyloby ze flota nie ma po co budowac Defiantow, Akir i Sovkow bo skoro sa oparte na lepszej ale tej samej technologii to oslony borga nawet nie zaswieca
No dobra, użyję prostszej do zrozumienia analogii - co na ulicach robią te wszystkie nowoczesne samochody? Przecież to ta sama technologia co poczciwe Syrenki czy Maluchy!

Czy to jest takie trudne do zrozumienia? Raven miał system napędowy oparty na rdzeniu Warp i zewnętrznych gondolach - tak samo jak Enterprise-D. Raven miał system osłon - tak samo jak Enterprise-D. I tak dalej, i tak dalej... Zasada działania była taka sama.

No wlasnie i tu jest pewien problem- bo jak nie patrzec- statek badawczy a wyslany na misje czysto szpiegowska
Tyle tylko że Raven na misję szpiegowską wysłany nie był. Borg był uważany raczej za mit niż rzeczywistość... (co oczywiście jest kolejnym przykładem na to, jak Regeneration łamie kanon)

I znowu robicie z Federacji debili - czy na misje szpiegowskie wysyła się cywilów?
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 6 Lut 2007 20:25:46
Kazeite

I znowu robicie z Federacji debili - czy na misje szpiegowskie wysyła się cywilów?

Pytaniem jest czy w czasach Federacji nadal istniała funkcja "żołnierzy" (pamiętajmy o pacyfiźmie Treka), czy może raczej członkowie GF bywali "wojskowymi" z konieczności...
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  ...  46  47  48  49  50  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / chronologia

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!