USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek to rasistowska propaganda ;-]

Autor Wiadomość
Klee
Użytkownik
#1 - Wysłana: 21 Sty 2007 18:16:24
Czy wydaje Wam się, że Star Trek przedstawia idylliczną wizję przyszłości, w której wszyscy są równi i wszyscy odnoszą się do siebie z szacunkiem bez względu na rasę, przekonania i sposób życia? No to tak się Wam tylko wydaje, bo Star Trek to - jak się okazuje - rasistowska propaganda!

http://www.sendspace.com/file/l1f28t
Q__
Moderator
#2 - Wysłana: 21 Sty 2007 18:43:26 - Edytowany przez: Q__
Klee

To sie raczej do kącika humoru nadaje. Zresztą Treka atakowano też za... antysemitzym...

Niektórzy ludzie mają b. oryginalne spojrzenie na rózne sprawy.
theczarek
Użytkownik
#3 - Wysłana: 21 Sty 2007 18:49:45
He he to ma dwie godziny!!!!!!!!!!!!

Cóż BBC zawsze było znane z antypostępowych poglądów, z tego co pamiętam to trek miał w WB problemy i był cięty. Jak byłem młodszy to się interesowałem historią muzyki rockowej. Wiele zespołów miało jazdy z tą stacją (i ogólnie brytyjskimi mediami).

Cóż ja bym nie nazwał serialu rasitowskim skoro to właśnie w nim poraz pierwszy w historii telewizji nastąpił "międzyrasowy" pocałunek. (W tych czasach to był skandal.) Nichelle Nichols działa później z dobrym skutkiem na rzecz praw miejszości (i kobiet - bez urazy dziewczyny, tak było).

Ale jak ktoś chce interpretować to zawsze mu się uda. Dobrym przykładem (ponownie historia muzyki) jest pewien kongres babtystów który odsłuchiwał piosenki rockowe od tyłu w poszukiwaniu przekazów satanistycznych. Podono znaleźli "Stairway to Heaven" Led Zeppelin słowa "Here's my sweet Satan, no other master than Satan" Wielu innych szukałó (w tym ja sam - odrazdzam uszy więdną) i nic nie znalazło. (BTW spróbujcie lepiej w Hindui Religion El Doopy i Kazika ).
Ten sam kongres znalazł również przekazy satanistyczne (treści nie podano) w piosence z serialu Mr. Ed koń który mówi.
No comments

Ja osobiście doszukałem się treści satanistycznych w piosenkach zespołu ich troje... ale to inna historia.
Klee
Użytkownik
#4 - Wysłana: 21 Sty 2007 19:09:13
Klee

To sie raczej do kącika humoru nadaje.

Nie inaczej. Kącika takiego tu u Was nie znalazłem, ale pomyślałem, że jak zapodam link do audycji z przymrużeniem oka, to będzie wiadomo, że chodzi mi o to, by się pośmiać, a nie by dyskutować, bo dyskutować tu chyba nie ma o czym. Chociaż z drugiej strony, co myślą inni, zawsze warto posłuchać.

Pozdrawiam!
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 21 Sty 2007 19:19:41
Klee

Kącika takiego tu u Was nie znalazłem

Jest, trzeba było lepiej poszukać
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=8&topic=804&page=7
Klee
Użytkownik
#6 - Wysłana: 21 Sty 2007 23:44:18
Jest, trzeba było lepiej poszukać

Aha, no wątku nie szukałem, działu jedynie. Myślę, że audycję warto jednak zamieścić w oddzielnym wątku, zamiast pakować razem z żartami, zwłaszcza że nie Star Trek jako propaganda rasistowska, ale fakt, że ludzie mogą go w taki sposób postrzegać, jest jakoś tam - poza tym że zabawny - interesujący, mimo że to postrzeganie dość infantylne, a zdrugiej strony - dosyć wydumane. Warto się nad tym pochylić. Oczywiście warto dla tych, którzy się bardziej ludźmi interesują niż Star Trekiem.
Pah Wraith
Użytkownik
#7 - Wysłana: 21 Sty 2007 23:46:04
Albo raczej do założonego przeze mnie kiedyś tematu Opad szczęki gdzie znaleźć można właśnie podobne historyjki - antysemityzm i pedofilia
Klee
Użytkownik
#8 - Wysłana: 21 Sty 2007 23:49:17
Załóżce dział (ewentualnie wątek) "media", to wtedy pogadamy. Chociaż teraz to już po ptokach.
theczarek
Użytkownik
#9 - Wysłana: 22 Sty 2007 00:06:41 - Edytowany przez: theczarek
Klee

Jako użytkownik forum sam możesz założyć taki topic - co prwda to nie dział ale zawsze.

Pah Wraith
Q__
Bądźmy wyrozumiali wobec kolegi który wlaśnie do nas zawitał - ilość dublowanych tematów świadczy że nie tylko on czasem słabo szuka A forum rozrasta się z dnia na dzień
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 22 Sty 2007 00:32:49 - Edytowany przez: Q__
Pah Wraith

i pedofilia

Taak, to było głośne:
http://slashdot.org/comments.pl?sid=185765&thresho ld=-1&commentsort=3&mode=thread&cid=15333042

Klee

Załóżce dział (ewentualnie wątek) "media", to wtedy pogadamy.

O mediach było nawet w kilku topicach.

theczarek

ilość dublowanych tematów świadczy że nie tylko on czasem słabo szuka

Przyznaję się bez bicia
theczarek
Użytkownik
#11 - Wysłana: 22 Sty 2007 00:39:52
Q__

A ja akurat o sobie myślałem - ależ jestem egocentryczny.
Klee
Użytkownik
#12 - Wysłana: 22 Sty 2007 00:52:57 - Edytowany przez: Klee
Q

O mediach było nawet w kilku topicach.

O, nie bądź taki serio, Q. Zasze zarzucasz Picardowi brak poczucia humoru i dystansu, a teraz... Żartuję sobie trochę. Szukałem jakiegoś wątku, pod który można by to podpiąć (i słowem kluczowym nie były ani "media", ani "humor" oczywiście, tylko "propaganda"), nie znalzałem według mnie odpowiedniego (choć kilka "propagandowych" postów już jest) i postanowiłem założyć nowy. Czy może tak być? Jak nie może, to już trudno.

theczarek

Pah Wraith
Q__
Bądźmy wyrozumiali wobec kolegi który wlaśnie do nas zawitał - ilość dublowanych tematów świadczy że nie tylko on czasem słabo szuka

O nie, wypraszam sobie. Gdybym chciał żart opowiedzieć, to bym go tam umieścił, ale żartów nie opowiadam. Nie zawitałem dopiero co, nie zawitałem, dopiero się odezwałem, ale bywam, czytuję, jako tako znam, cenię i lubię. Mam fazę na Star Trek od jakiegoś czasu.
theczarek
Użytkownik
#13 - Wysłana: 22 Sty 2007 00:57:30
Klee
A to przepraszam. Nie mniej witamy wśród aktywnych użytkowników.

BTW imponująca strona domowa. Elegancka i treściwa.
Klee
Użytkownik
#14 - Wysłana: 22 Sty 2007 01:02:07 - Edytowany przez: Klee
A to przepraszam. Nie mniej witamy wśród aktywnych użytkowników.

BTW imponująca strona domowa. Elegancka i treściwa.

Dzięki! Z zapałem bywa u mnie bardzo różnie. (Widać po niekatualizowanej stronie.) Nie wiem, na ile szybko się nie zdeaktywuję. Nie jestem tak wytrzymały jak Data. Na pewno, jak znajdę chwilę, odezwę się w wątku emotikonowym, bo niezła dyskusja tam rozgorzała, chociaż zupełnie emotikonom niepoświęcona.

No i muszę zeksplorować Twoją stronę. Wpadłem tam dziś w ciągu dnia na chwilę, ale się nie połapałem, o co chodzi, nie zgłębiłem. Zaintrygowany jednak zostałem.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 22 Sty 2007 01:04:46
Klee

Zasze zarzucasz Picardowi brak poczucia humoru i dystansu,

Ja? Chyba mnie pomyliłeś z waterhouse'm.
Klee
Użytkownik
#16 - Wysłana: 22 Sty 2007 01:10:07
Q

Ja? Chyba mnie pomyliłeś z waterhouse'm.

Nie, nikogo z nikim nie pomyliłem, po prostu czasoprzestrzeń zmieniłem. A o to tutaj łatwo, łatwo i fajnie, fajnie się poczuć, jakby się było w serialowym świecie, nie?
theczarek
Użytkownik
#17 - Wysłana: 22 Sty 2007 01:12:32 - Edytowany przez: theczarek
Klee
No i muszę zeksplorować Twoją stronę. Wpadłem tam dziś w ciągu dnia na chwilę, ale się nie połapałem, o co chodzi, nie zgłębiłem. Zaintrygowany jednak zostałem.

Ehh muszę to wykasować - to stona z informacjami ta temat bloku poświęconego Trekowi ma konwencie fantastyki Avangarda 2006 który swego czasu organizowałem.
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 22 Sty 2007 01:17:46
Klee

fajnie się poczuć, jakby się było w serialowym świecie, nie?

Noo, dlatego w ST RPG se gramy
szwagier
Użytkownik
#19 - Wysłana: 24 Sty 2007 22:10:53
Noo, dlatego w ST RPG se gramy

Kurde ja tam już nie wejdę
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 24 Sty 2007 22:14:58
szwagier

Kurde ja tam już nie wejdę

Pogadaj z theczarkiem, ostatnio przybyło dwoje graczy, może i Ty sie załapiesz
theczarek
Użytkownik
#21 - Wysłana: 24 Sty 2007 22:17:41
szwagier

Przewidwałem dodawanie nowych graczy. Zajzyj na pierwszą stronę topicu gdzie rozmawiamy i komentujemy grę. Jest tam zestaw założeń jakie przyjełem.
szwagier
Użytkownik
#22 - Wysłana: 24 Sty 2007 22:27:21
theczarek

Zobaczę, chociaż nie narzekam na nadmiar czasu...

Nie obejmę chyba tego teraz
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 25 Sty 2007 00:07:45
Wracając do tematu: dobrze chociaż, że Treka (w przeciwieństwie do "Harrego Pottera") o "szatanizm" nie oskarżają
theczarek
Użytkownik
#24 - Wysłana: 25 Sty 2007 00:20:31 - Edytowany przez: theczarek
Q__

Bo się Klingonom nie przyjżeli... Długie włosy, ciemne stroje, świeki i rytualne noże...
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 25 Sty 2007 00:50:06
theczarek

Bo się Klingonom nie przyjżeli... Długie włosy, ciemne stroje, świeki i rytualne noże...

Noo, istne szatanisty...

USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek to rasistowska propaganda ;-]

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!