USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Remastered TNG
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
James T Kirk
Użytkownik
#1 - Wysłana: 14 Gru 2006 00:15:58
Na jednym z zagranicznych forów trekowych, ktos rzucił plotke jakoby Paramount po skończeniu odświeżania TOS-a miał sie wziąć za remastering TNG. Jestem ciekaw co o tym sądzicie. Czy unowocześnienie TNG to dobry pomysł czy tez zły? Czy nalezałoby odświeżyc wszystkie sezony czy tylko te pierwsze?
Pah Wraith
Użytkownik
#2 - Wysłana: 14 Gru 2006 10:09:23
Własciwie nie wiem za bardzo co tam chcieliby poprawiać...
The_D
Użytkownik
#3 - Wysłana: 14 Gru 2006 10:28:11
Wiadomo, że CGI idzie do przodu. Dziś na pewno nektóre efekty dałoby się pokazać lepiej, ale czy jest sens?
Jo_anka
Użytkownik
#4 - Wysłana: 14 Gru 2006 11:04:27
Przydalo by sie poprawic 'widoki astronomiczne'. Dzieki Hubble'owi mamy juz wieksza wiedze niz w latach 80-ych.
James T Kirk
Użytkownik
#5 - Wysłana: 14 Gru 2006 12:42:59
Niezaszkodziłoby też pokazać ,,więcej,, bitwy pod Wolf 359.
Jo_anka
Użytkownik
#6 - Wysłana: 14 Gru 2006 17:35:41
Bitwe pod Wolf 359 pokazano w pilocie DS9.
Seybr
Użytkownik
#7 - Wysłana: 14 Gru 2006 21:50:49
Efekty specjalne, szczególnie widok statków i kosmosu. Mnie to razi ;].
Jo_anka
Użytkownik
#8 - Wysłana: 15 Gru 2006 12:44:21
Mnie tez to razi!
szwagier
Użytkownik
#9 - Wysłana: 16 Gru 2006 16:33:25
Nie tak statki, jak właśnie kosmos i planety. Statki to jak zawsze modele, ale z rysowaniem reszty był kłopot. Mnie zawsze raziło (nie tylko w TNG), gdy spotykały się dwa statki i ZAWSZE były w tym samym do siebie położeniu jakby stały na stole. W kosmosie nie ma punktu odniesienia i może się zdarzyć, że statek względem drugiego... może być do góry nogami. Bez sensu jest podział "góra-dół".
Pah Wraith
Użytkownik
#10 - Wysłana: 16 Gru 2006 22:52:45
ale mogą się ustawić na tym samym poziomie :]

poza tym w TNG już chyba nic nie było wyłącznie rysowane... nawet matte paintings wprowadzane były z dodatkowymi efektami
Qura
Użytkownik
#11 - Wysłana: 17 Gru 2006 18:36:27
Dziś na pewno nektóre efekty dałoby się pokazać lepiej, ale czy jest sens?

Oczywiście że ma sens, przynajmniej ekonomiczny bo niewielkim nakładem środków można coś tam poprawić a wielu fanów z pewnością to kupi.
Pah Wraith
Użytkownik
#12 - Wysłana: 17 Gru 2006 22:29:51
czyli odgrzewanie smacznego skądinąd kotleta =]
Queerbot
Użytkownik
#13 - Wysłana: 20 Kwi 2008 15:14:51
Trochę śmieszne były też krajobrazy powierzchni planet, szczególnie kiedy chodziło o miasta - bardzo często modyfikacje jakichś wcześniejszych, statki mniej znaczących obcych, które wyglądały tak samo, tylko były innego koloru i wnętrza, szczególnie z pierwszego sezonu, w których zawsze były rurkowe lampy i inne powtarzające się elementy (modny w tym czasie design?.
twi
Użytkownik
#14 - Wysłana: 21 Kwi 2008 12:40:41
Akurat mnie bardziej razi ogolny design wnetrz, ubioru i powierzchni planet w away missions czyli akurat to co bylo zrobione bez CGI i zadne efekty z ataku klonow tego nie poprawia.

A same CGI moze wyglada nieco staro ale nie az tak poza tym klimatem pasuje do TNG

np. Wyobraza sobie ktos z was widok 'Discovery' w 'Odyseji kosmicznej' z kolorowymi mglawicami w tle, mrygajacymi niczym choinka lampkami i ogolnie blyszczacym CGI? ja nie bardzo tak samo nie widzialbym TNG.

Wprawdzie mogli by zrobic 'delikatny' remastering jak w TOS'ie ale bylby on zbedny bo co oni moga w taki sposob poprawic w TNG dodac pare gwiazd, mglawice ew. dodatkowy statek przelatujacy w tle?

Imo jedyne co mogli by zrobic to poprawa jakosci nagrania i wydanie w wersji HD o ile takiego juz niema.
Alucard87
Użytkownik
#15 - Wysłana: 21 Kwi 2008 18:08:09
ja bym to raczej widział w temacie korekcji barw, oświetlenia, takiej tam kosmetyki planu bardziej niż mastering efektów. No chyba, ze poprawiliby np. wygląd promienia fazera, uładnili jakoś torpedy, takie tam.
mozg_kl2
Użytkownik
#16 - Wysłana: 12 Maj 2011 10:07:00
Od kiedy stacja CBS rozpoczęła prace nad masteringiem pierwszego serialu spod znaku Star Trek, zaczęły pojawiać się pytania na temat możliwości zajęcia się w przyszłości również drugim w kolejności - The Next Generation. Być może coś rzeczywiście się w tej materii ruszy. Zachęcamy do zapoznania się z całością artykułu.

Już w 2007 roku CBS sondował czy TNG w wysokiej rozdzielczości i z nowymi efektami specjalnymi jest w ogóle możliwy do zrealizowania. Na drodze stał wówczas szereg przeszkód i trudności. Przede wszystkim, powstało zdecydowanie więcej odcinków Nowego Pokolenia niż w wypadku pierwowzoru. Były też one bardziej zaawansowane i bogatsze pod względem efektów wizualnych. Niesprzyjająca całej sprawie jest również technologia w jakiej rejestrowano program. Podczas gdy Star Trek nagrywany był na konwencjonalnym filmie, Star Trek: The Next Generation nakręcono stosując zarówno film jak i zapis video, który jest znacznie trudniejszy do przerobienia na wysoką rozdzielczość. Biorąc pod uwagę powyższe utrudnienia, oczywistym jest, że należałoby wpompować w projekt niemałe pieniądze. Temat powrócił przy okazji upublicznienia informacji, że serial pojawi się w ofercie usług Netflix i prawdopodobnie EPIX. Pozostaje nam jedynie czekać na ewentualne potwierdzenie.

Warto również przypomnieć analizę którą przeprowadził portal Ex Astris Scientia. Wziął on na warsztat wydania DVD dwóch odcinków: "Ménage à Troi" (Star Trek: the Next Generation) i "These Are The Voyages" (Star Trek: Enterprise). Na potrzeby tego drugiego wykorzystano sceny z pierwszego, dodatkowo poprawiając kolory, ekspozycję itp., oraz dostosowując obraz do proporcji 16x9. Efekty mówią same za siebie.

Jesteśmy ciekawi Waszych poglądów na ten temat. Czy sądzicie, że opłaca się brać za odświeżenie kolejnego serialu? Jakie są Wasze wrażenia z pierwszej odrestaurowanej serii?

za trek.pl
Eviva
Użytkownik
#17 - Wysłana: 12 Maj 2011 17:50:46
mozg_kl2

Niestety, nie możemy ściągać z siostrzanego serwisu na nasz main site...
mozg_kl2
Użytkownik
#18 - Wysłana: 13 Maj 2011 09:19:45
Eviva:
mozg_kl2

Niestety, nie możemy ściągać z siostrzanego serwisu na nasz main site...

Jeśli to cos zmieni oni sciągneli z trek movie. Main site nie jest głównie moim celem, miło tam byc ale samo wrzucanie newsów to przyjemnośc.
Eviva
Użytkownik
#19 - Wysłana: 13 Maj 2011 17:35:19
mozg_kl2

No to wrzucaj, wrzucaj, a ja, gdy tylko będę mogła, przekopiuję na main site.
mozg_kl2
Użytkownik
#20 - Wysłana: 13 Maj 2011 21:03:23
Eviva:
mozg_kl2

No to wrzucaj, wrzucaj, a ja, gdy tylko będę mogła, przekopiuję na main site.

To też wrzucam, tyle, że trek nie jest jedyna moją pasją, wieć sporo newsów na główna się nie nadaje.
Psyker
Użytkownik
#21 - Wysłana: 14 Maj 2011 19:51:48
Ja wam powiem tak - ja w TNG uwielbiałem te niedopracowane (na dzisiejsze standardy) fazery, torpedy, modele, kosmos i tak dalej. Dla mnie tworzy to ogólny klimat serialu, bez tego to już nie byłoby to samo.
kanna
Użytkownik
#22 - Wysłana: 14 Maj 2011 20:11:52
Psyker

Miło widzieć , że żyjesz
Psyker
Użytkownik
#23 - Wysłana: 14 Maj 2011 20:15:05
Ja żyję tak, że raz na rok do was wpadnę, co by poczuć, że jest we wszechświecie miejsce, które jest stałe i się nie zmienia :D
Jamjumetley
Użytkownik
#24 - Wysłana: 15 Maj 2011 15:43:43
mozg_kl2:
Jeśli to cos zmieni oni sciągneli z trek movie. Main site nie jest głównie moim celem, miło tam byc ale samo wrzucanie newsów to przyjemnośc.

Po pierwsze - nie "ściągnęliśmy". Zauważ, że w newsie dodaliśmy również coś od siebie. TrekMovie.com nie wspomniał np. o porównaniu, które przeprowadził Schneider. Poza tym - nie jest to tłumaczenie słowo w słowo.

Po drugie - nie wiem jak wyobrażasz sobie wynajdywanie informacji na temat Star Trek (czy jakikolwiek inny z sci-fi związany) na własną rękę przez polski portal o tematyce fantastycznej. Na czymś musimy się opierać. Nie mamy wtyki ani w CBS, ani w Paramount.

Twoje zarzuty są niedorzeczne.
mozg_kl2
Użytkownik
#25 - Wysłana: 15 Maj 2011 16:23:44
Jamjumetley:
Twoje zarzuty są niedorzeczne.

Że hee?
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 14 Paź 2012 17:06:54 - Edytowany przez: Q__
Jeszcze a'propos remasteringu ST:
http://www.movies.com/movie-news/star-trek-restora tions-vs-star-wars/9024
(Mowa tam i o TOS.)
tuvok
Użytkownik
#27 - Wysłana: 15 Paź 2012 00:37:35
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 9 Lip 2014 08:59:10 - Edytowany przez: Q__
Dla prawdziwych maniaków detali - jak lata remasterowany Ent-D:
http://www.ex-astris-scientia.org/observations/ent erprise-flybys.htm
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 22 Sier 2015 16:22:41
TNG remastered leci właśnie na Netfixie:
http://www.treknews.net/2015/08/21/star-trek-tng-h d-streaming-netflix/
http://trekcore.com/blog/2015/08/remastered-star-t rek-tng-episodes-hit-netflix-usa/

Sprawa istotna z dwu powodów. Drugi jest taki, że jego oglądalność może wpływać na plany kręcenia nowego Treka i/lub wskrzeszania - w netfixowej formie - ENTka...
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 3 Gru 2016 20:14:06
Detaliczne porównanie oryginalnej i remasterowanej wersji TNG, wspólny projekt EAS i TrekCore:
http://www.ex-astris-scientia.org/observations.htm
(Niedawno dociągnięte do "Relics".)
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Remastered TNG

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!