USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / The Paradise Syndrome

Autor Wiadomość
John Belushi
Użytkownik
#1 - Wysłana: 9 Kwi 2005 07:10:34
właśnie przeglądałem sobie spis odcinków TOS

według TT jest to odcinek III serii:
TOS 3x03 (059) - The Paradise Syndrome

a według startrek.pl to:

2x25 The Paradise Syndrome

to przesunięcie o 4 odcinki to pomyłka? czy są może różne sposoby liczenia odcinków?

PS. na startrek.com jest to 3x03.
zwróciłem uwagę że odcinki TOS-a nie są poukładane ani chronologicznie ani według numeru produkcji
Barusz
Użytkownik
#2 - Wysłana: 9 Kwi 2005 09:41:56
Mam nadzieję, że nie potraktujesz linka jako zbycia Cię: http://www.startrek.pl/modules.php?op=modload&name=NS-Comments&file=in dex&sid=447
Dreamweb
Użytkownik
#3 - Wysłana: 9 Kwi 2005 09:51:35
Na DVD odcinki są chyba umieszczone w kolejności emisji? W tym wypadku omawiany odcinek to 3x03.
John Belushi
Użytkownik
#4 - Wysłana: 9 Kwi 2005 13:45:08
Barusz... może temat był już poruszany
ale z pewnego powodu sprawa zaciekawiła mnie bardziej.
dlaczego??

bo może z tego wynikać że są różne sposoby licznia odcinków TOS-a

1 - według emisji telewizyjnej
2 - według wydawnictwa DVD
3 - według dat gwiezdnych odcinków
4 - według numerów produkcyjnych

co najmnniej 3 z nich różnią się od siebie
pytam dlaczego, bo nie wiem

PS. link podany nie działa (otwiera się pusta strona)
Barusz
Użytkownik
#5 - Wysłana: 9 Kwi 2005 14:07:34
Mi zadziałał gdy przed 10.00 otworzyłem go kontrolnie i teraz też. Cóż:
1) Wejdź na stronę główną,
2) Kliknij na Archiwum (bezpośrednio pod ostatnimi newsami),
3) Wpisz hasło TOS do wewnętrznej wyszukiwarki,
4) Sprawdź komentarze do 11. artukułu zarchiwizowanego pod tym hasłem ("Niewykorzystane ujęcia z "Where no one has gone before"").

Komentarze dotyczą właśnie kolejności odcinków w TOSie.
John Belushi
Użytkownik
#6 - Wysłana: 9 Kwi 2005 14:44:51
ok. zrobię to

mam jeszcze jedną prośbę nie odpisuj więcej na moje zapytania
to bez sensu

bo forum chyba służy do dyskusji a nie podawania linków

thx za fatygę
John Belushi
Użytkownik
#7 - Wysłana: 9 Kwi 2005 15:29:21 - Edytowany przez: John Belushi
we wspomnianym artykule nie ma nawet wzmianki o kolejności odcinków (nawiasem mówiąć czytałem go zanim zadałem pytanie na forum).

za to ciekawe wyjaśnienie znajduje się w komentarzach.
cytuję:

"" Problem jest duzo bardziej skomplikowany. "Where no man has gone before" byl pierwszym odcinkiem stworzonym po "The Cage", natomiast The man trap byl pierwszym wyemitowanym. Jeszcze w czasie krecenia TNG byly takie roznice. Kolejnosc krecenia i emisji zgadza sie dopiero w poznych sezonach TNG i wszystkich pozniejszych serialach. Problem jest tym powazniejszy, ze o ile w TNG kolejnosc odcinkow i podzial na sezony sa oczywiste, o tyle w TOSie nie. Mozna odcinki numewrowac w kolejnosci powstania, emisji albo daty gwiezdnej (sa to 3 rozne). Mozna serial dzielic na 3 sezony, tak jak sie to robi teraz, albo na 2 tak jak bylo to kiedys. Mozna odcinek "The Cage" liczyc jako 1x00, jako 1x01 albo nie liczyc go wogole. To daje 18 sposobow numeracji i zapewniam, ze wszystkie one sa uzywane. To bardzo komplikuje sprawe. W TOSie nie wystarczy podac 3 cyfr aby jednoznacznie okreslic odcinek. Najczescie do tych cyfr dodaje sie tytul. Przy pozostalych serialach tego problemu nie ma. ""

PS. choć w dalszym ciągu nie wyjaśnia to tej różnicy w umiejscowieniu wspomnianego przeze mnie w tytule odcinka w tych dwóch różnych miejscach...
Barusz
Użytkownik
#8 - Wysłana: 9 Kwi 2005 17:52:49
Barusz... może temat był już poruszany

A no był. Skoro czytałeś już kiedyś podany przeze mnie artykuł to zapewne powinnieneś przeczytać także komentarze i o tym wiedzieć.

mam jeszcze jedną prośbę nie odpisuj więcej na moje zapytania

Pojawia się niepokojący problem. A co będzie jak np. ktoś założy tu jakiś ciekawy temat, ty włączysz się do dyskusji i potem ja będę chciał zabrać głos. Różne takie przypadki graniczne mogą się zdarzać.

we wspomnianym artykule nie ma nawet wzmianki o kolejności odcinków (nawiasem mówiąć czytałem go zanim zadałem pytanie na forum).

Przecież link i "instrukcja" prowadziła właśnie do komentarzy (nie artukułu).

PS. choć w dalszym ciągu nie wyjaśnia to tej różnicy w umiejscowieniu wspomnianego przeze mnie w tytule odcinka w tych dwóch różnych miejscach...

IMHO wyjaśnia, tu zapewne po prostu mamy różne poglądy. W TOSie po prostu kwestia kolejności i oznaczeń odcinków jest nader niejasna. I tyle.
John Belushi
Użytkownik
#9 - Wysłana: 9 Kwi 2005 19:40:26 - Edytowany przez: John Belushi
A no był. Skoro czytałeś już kiedyś podany przeze mnie artykuł to zapewne powinnieneś przeczytać także komentarze i o tym wiedzieć.

więc wyobraź sobie że chociaż znam Solaris-A od powstania
i na forum też jestem od początku - to nie czytam wszystkich komentarzy, choć niektóre mogą być bardzo ciekawe.
ba... przeczytałem pewnie "tylko" 50% artykłów (wszystkie te które mnie zaciekawiły) i jakąś część bazy danych.
(istnieje też kwestia że ja czy ktokolwiek inny może zapomnieć
ale widać nie przyjmujesz tego do wiadomości).

ale do tego służy forum by pytać, odpowiadać itp.

Pojawia się niepokojący problem. A co będzie jak np. ktoś założy tu jakiś ciekawy temat, ty włączysz się do dyskusji i potem ja będę chciał zabrać głos. Różne takie przypadki graniczne mogą się zdarzać.

w tym co napisałem chodziło o moje zapytania, nie o głos w dyskusji...
bez sensu takie odpowiedzi (zamiast forum Kai powinien zrobić lepszą wyszukiwarkę )
jeśli dyskusja wyniknie w temacie możemy dyskutować.
choć jak znam życie... przedstawię swój punkt widzenia,
udzielę komentarza, ewentualnie podeprę się jakimiś argumentami i... zostawię temat swojemu losowi.
Ty - nie odpuścisz.

W TOSie po prostu kwestia kolejności i oznaczeń odcinków jest nader niejasna. I tyle.

trzeba było mi to wyjaśnić, zacytować komentarz itp.
był bym wdzięczny a forum wzbogacone o kolejny ciekawy temat... (który zresztą IMHO wcale jeszcze nie jest zamknięty).

PS. jak wiesz dlaczego akurat kolejność wymienionego w temacie odcinka na startrek.pl to 2x25 a nie 3x03 jak na startrek.com i na TT to napisz.
Barusz
Użytkownik
#10 - Wysłana: 9 Kwi 2005 20:04:39
John Belushi nie unoś się proszę. ST to nasze wspólne hobby, przepraszam, ale odnoszę wrażenie, że masz z niego mniej frajdy niż byś mógł, gdybyś trochę wyluzował. I przepraszam za mentorski ton, nie taki jest mój cel, nie potrafię tego lepiej sformułować.

Do rzeczy: podałem link po prostu dlatego, że w przeciwnym wypadku musiałbym po prostu przepisać to co było napisane wtedy w komentarzach, co wyglądałoby nienajlepiej (wyszłoby, że chcę sobie przypisać czyjeś przemyślenia i trekową wiedzę). Co miałem zrobić, przepisać to a potem podać link? Przecież to głupie. Oczywiście, że nie musiałeś kojarzyć tego artukułu, ale w takim razie nie powinnieneś teraz podkreślać, że go znasz. Po wszystkim piszesz jeszcze:
trzeba było mi to wyjaśnić, zacytować komentarz itp.
był bym wdzięczny a forum wzbogacone o kolejny ciekawy temat... (który zresztą IMHO wcale jeszcze nie jest zamknięty).

pewnie znów się obrazisz, ale moim zdaniem głupio to wygląda.

Co do twoich poprzednich uwag:
(mam jeszcze jedną prośbę nie odpisuj więcej na moje zapytania
to bez sensu
i
we wspomnianym artykule nie ma nawet wzmianki o kolejności odcinków
nie ukrywam, że odbieram je jako... no napisane z intencją obrażenia mnie, ale znowóż, nie jest to coś czym bym się przejmował... Mogę się z resztą mylić. Odpisz jeszcze czy mogę w przyszłości odpowiedać na zadawane tu przez ciebie pytania bo w tej chwili to dla mnie niejasne.
John Belushi
Użytkownik
#11 - Wysłana: 9 Kwi 2005 20:51:00
Barusz, w każdej sprawie postąpisz jak chcesz...
zauważ jednak że zamiast o ciekawej (dla mnie) sprawie
piszemy o... bzdurach.

skoro pytam na forum to dla tego że nie wiem
a nie dlatego że nie chce mi się szukać...
a zacytowanie kogokolwiek najwyżej go nobilituje a nie obraża.
co więcej... rozwija wątek na forum.

a podając mi link do komentarzy i wytykając mi że jakiegoś nie przeczytałem/nie pamiętam odnosisz się jak do kogoś kto jest albo leniwy albo... jakiś tam

urodziłem się co prawda gdzieś w połowie II sezonu TOS-a
(dokładnie zwróciłem na to uwagę dzisiaj z ciekawości)
ale wiem że na tym forum są osoby ze zdecydowanie większą ode mnie wiedzą o niektórych aspektach treka i wcale nie wstydzę się do tego przyznać zadając pytania o jakieś tam szczegóły...

ta część wątka jest z mojej strony zamknięta.
John Belushi
Użytkownik
#12 - Wysłana: 9 Kwi 2005 21:04:03 - Edytowany przez: John Belushi
wracając do TOS-a...

jest jeszcze jeden odcinek który mnie zaintrygował
"The Cage"

ze startrek.com wynika że jest to pilot
(ewentualnie pierwszy odcinek serialu).
nie ma jednak daty jego emisji.

z drugiej strony na DVD odcinek znalazł się dopiero na 7 płycie... 3 sezonu.
strona startrek.pl jako datę emisji w USA podaje: 24-12-1998
czy ktoś wie dlaczego to aż taki "pułkownik" i dlaczego tak długo czekano z jego emisją??

PS. wiem że się nie spodobał TV ale żeby aż tyle lat przeleżał na pólkach??
Barusz
Użytkownik
#13 - Wysłana: 9 Kwi 2005 21:33:19
Bo prawie cały (poza samą kiońcówką) został wpleciony w "The Menagerie" w formie retrospekcji (dlatego tamten epizod był pierwszym dwuodcinkowcem w dziejach ST, musiał zmieścić w sobie i "The Cage" i "treść właściwą", tj. to co dokręcono później), więc nie widziano potrzeby by osobno go wydawać. Zwyczajnie wszyscy już go widzieli (w formie wstawek). Niedawno poruszyliśmy ten temat na Forum, ale nie powiem gdzie

Ciekawostką jest fakt, że Wizja jeden pokazał obo odcinki razem (zblokowane, z wyciętym początkiem drugiego - "w poprzednim odcinku"), o 20.00, reklamując całość jako...pierwszy z serii filmów ST. Było to chyba w 2000 r..
Dreamweb
Użytkownik
#14 - Wysłana: 27 Kwi 2005 22:02:02
Zauważyłem jeszcze jedną niekonsekwencję w numeracji odcinków, tym razem w DS9. Według jednych źródeł odcinek 1x3 to "Past Prologue", a 1x4 to "A Man Alone", a np. na www.tvtome.com podano kolejność odwrotną. Pewnie znowu winę ponosi kolejność na DVD czy coś w tym stylu.

USS Phoenix forum / Star Trek / The Paradise Syndrome

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!