USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Chronologia Treka
 Strona:  ««  1  2  3  4  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#61 - Wysłana: 31 Lip 2006 18:42:10
Pah Wraith

De gustibus non disputandum. (bez "est")

Gdyby sie do tego powiedzenia dostosować za przeproszeniem zdechlibyśmy z nudów! Bo nie ma to jak porozmawiac sobieo krzywych nóżkach agentki Scully badź o końskiej twarzy Siedem...

NEM to głupkowata strzelanka, w której poświęcono dbałość o szczegóły i logikę na rzecz ciągnięcuia akcji na siłęWtapie: pokaż mi prosze co też byo tam takiego nie logicznego- poza głupota Reman oczywiscie! Poza tym ile było tych walk, pościgów i strzelanin przez cały film? Miłośnicy przygód facetów w przepoconych podkoszulkach zdechli by na seansie NEM z nudów!

to, czy mogę się identyfikować z Shinzonem czy nie, oglądając film nie świadczy o tym, czy jest to dobry ST - nie widzę związku

Moja wypowiedź odnosi sie do pewnej chrakterystycznej cechy filmów akcji, o kótrej już pisałem a mianowicie do czarno białychpostacii i prostackich wrecz dialogów przez nie prowadzonych. Obecnosc tego wszytkiego stwierdziłes w NEM?

co do tematyki klonowania, to jest ona na tyle nieświeża w literaturze i kinematografii SF

To ,ze jest nie swieza nie oznacza, ze w tym przypadku temat ten nie doczekal sie nalezytego potraktowania. Jesli chodzi o mnie, NEM było najlepszym filmem jaki na ten temat traktuje jaki dane mi było zobaczyć. Wiele spodziewałem sie po ,,Godsend" z Robertem deNiro ale tamten film- w przeciwienstwie do NEM- rozczarowuje na całej linii.

ludzi się na razie nie klonuje

Na razie- tak jak za czasów publikacji ,,20 000 mili podmorskiej żegulgi" nie pływało się jeszcze łodziami podwodnymi...
Q__
Moderator
#62 - Wysłana: 31 Lip 2006 18:49:56
Picard

Gdyby sie do tego powiedzenia dostosować za przeproszeniem zdechlibyśmy z nudów!

Masz trochę racji...

Bo nie ma to jak porozmawiac sobieo krzywych nóżkach agentki Scully badź o końskiej twarzy Siedem...

Ta nasza dyskusja niezbyt mi się podobała...

Na razie- tak jak za czasów publikacji ,,20 000 mili podmorskiej żegulgi" nie pływało się jeszcze łodziami podwodnymi...

Duża część SF polega na "wyprzedzaniu" tego co ma nastąpić i zastanawianiu się nad efektami...
Jurgen
Moderator
#63 - Wysłana: 31 Lip 2006 20:18:18
Raptor 16, sorry, nie zrozumiałeś mnie...

1. To miał być żart (zaraz wyjaśnię), buźka była.

2. nie twierdzę, że nie masz racji (nie jest tak, że się z Tobą nie zgadzam), bo to, co Tobie lub mi się podoba nie jest kwestią podlegającą logiczne ocenie (jak powiedziałby Spock), odpada więc "zgadzanie się", możemy wymieniać opinie.

3. Kwestia Twojego wieku nie ma żadnego wpływu na to, czy miałbyś lub nie miał ewentualnie (patrz punk wyżej) racji, więc nic nie straciłeś ujawniając go.

4. Teraz wyjaśnienie: osoby młodsze częściej zwracają uwagę na atrakcyjność garficzną widowiska - stąd nie dziwię się, że "nie trawisz" TOSa czy wcześniejszych filmów. Zresztą, o TMP powiedzieć można wiele, ale nie to, że jest tam wartka akcja. Ponadto, jeżeli dobrze pamiętam zaczynałeś od TMP, więc nic dziwnego, że reszta jest dla Ciebie nieco siermiężna. Do tego dochodzi fakt "militaryzacji" treka - młodzi ludzie też wzracają na to uwagę (jak mozna na tym forum zauważyć). I na koniec, wcześniejsze filmy (pomijając kwestię atrakcyjności wizualnej) mogą być nieco trudniejsze w odbiorze (dochodzi także różnica czasów, które Ty znasz i tych, w których owe filmy były kręcone). Bo z pewnością wszystko do czasów DS9/Insurection było ambitniejsze od Voya i Nemesis. A na to trzeba trochę czasu i "zasmakowania w treku". Czego Ci życzę.
Q__
Moderator
#64 - Wysłana: 31 Lip 2006 21:48:58
Jurgen

bo to, co Tobie lub mi się podoba nie jest kwestią podlegającą logiczne ocenie (jak powiedziałby Spock), odpada więc "zgadzanie się", możemy wymieniać opinie.

Słuszna opinia...

Teraz wyjaśnienie: osoby młodsze częściej zwracają uwagę na atrakcyjność garficzną widowiska

Kolejna słuszna opinia...

A na to trzeba trochę czasu i "zasmakowania w treku". Czego Ci życzę

Też Mu tego życzę...
Jurgen
Moderator
#65 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:23:12
Też Mu tego życzę...

Jeszcze jedna słuszna opinia?
Q__
Moderator
#66 - Wysłana: 31 Lip 2006 22:38:43
Jurgen

Jeszcze jedna słuszna opinia

Skoro tak twierdzisz.
Picard
Użytkownik
#67 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:10:25
Q__

Ta nasza dyskusja niezbyt mi się podobała...

Nie wiem czemu? Jak dorosły człowiek moze się obrazić na uwage na temat jakies aktorki- nawet jesli bardzo ją lubi? Chyba wyrośliśmy juz z bezgranicznego zachwytu nad osobami, których wcale nie znamy? Osobiście uważam,ze dyskusji o gustach nie podejmuja jedynie ludzie nie majacy, badź nie potrafiacy bronic wlasnego zdania- a fora sa wlasnie od tego by na ich lamach wymieniac sie opiniami. Bez obrazanai wspoldyskutanta ma sie rozumiec...

Duża część SF polega na "wyprzedzaniu" tego co ma nastąpić i zastanawianiu się nad efektami...

Stad też nie rozumie stanowiska Pah Wraith'a. Tak się składa,ze cybernetyczne wszczepy i nanotechnologia- nie mówiąc już o napędzie warp majajeszcze mniejszy wpływ na moje życie nizklonowanie a i w SF stosowane były po wielokrość. Nie pojmuje wiec co Pah miał n myśli...
Raptor 16
Użytkownik
#68 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:15:15
Ponadto, jeżeli dobrze pamiętam zaczynałeś od TMP

Zaczynałem od TNG
Q__
Moderator
#69 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:34:51
Picard

Jak dorosły człowiek moze się obrazić na uwage na temat jakies aktorki- nawet jesli bardzo ją lubi?

Po prostu nie lubię obraźliwo-taksujących ocen kogokolwiek... Czy w ST prowadzono dyskusje "o dupach" (za przeproszeniem)?

Tak się składa,ze cybernetyczne wszczepy i nanotechnologia- nie mówiąc już o napędzie warp majajeszcze mniejszy wpływ na moje życie nizklonowanie a i w SF stosowane były po wielokrość. Nie pojmuje wiec co Pah miał n myśli...

Ja też...

Raptor 16

Zaczynałem od TNG

To jak ja. Rozumiem, że TMP nie znasz...
Picard
Użytkownik
#70 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:38:58
Q__

Po prostu nie lubię obraźliwo-taksujących ocen kogokolwiek... Czy w ST prowadzono dyskusje "o dupach" (za przeproszeniem)?

Jesteś wyraźnie przewrażliwoiny! czy oceniałem ją jako osobę? Wyraziłem tylko moja opinie na temat jej wygladu oraz na temat ogólnego image postacii Scully,za który ona w pełni nie odpowiada. Nie pisz mi tylko, ze rozmowa o kobiecej urodzie- szczegolnie jesli rzecz tyczysie aktorek- kogokolwiek obraza, czy tez jest szowinistyczna i glupia...

Ja też...

Czyli nei jestem jedyny! Moze Pah odezwje sie i nam to wytumaczy?
Q__
Moderator
#71 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:43:29
Picard

Jesteś wyraźnie przewrażliwoiny!

Ideały Treka to spowodowały...

Moze Pah odezwje sie i nam to wytumaczy?

Troszkę się Go czepiasz.
Pah Wraith
Użytkownik
#72 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:45:47 - Edytowany przez: Pah Wraith
dla wspolczesniego widza TMP bedzie za bardzo ograniczony ówczesną techniką

Taaa... "współczesny widzu"...

zresztą, uwierz mi na słowo, gust czasem zmienia się z wiekiem

Dla pewnych kategorii wiekowych zazwyczaj tak jest (na szczęście...)

Picard
pokaż mi prosze

do usług

co też byo tam takiego nie logicznego

1) sami zauważyliście - Remanie budujący od zera uberokręt kwadrantu,
2) Remanie robiący to w tajemnicy
3) Remanie robiący to w tajemnicy przed Romulanami (!)
3) Remanie robiący to na Remusie (kawałku wrząco-lodowatej kosmicznej skały)
4) 12 letni (czy ile to tam miał lat) chłopiec który przetrwał w kopalni dwulitu, gdzie słabo prosperowali Remanie (higiena, tortury, zdrowie...),
5) Picard łamiący 1D żeby pojeździć Argo,
6) E-E strzelający kwantówkami z jachtu kapitańskiego,
7) Shinzon dysponujący najpotężniejszym okrętem kwadrantu z kilkakrotnie mocniejszym okrętem nie rozwala E-E
8) hiper-mega-full weapon, która do wycelowania potrzebuje 7 minut,
9) maskowanie, które działa, ale w momencie, kiedy Scim wychodzi z warp, syystem ten zawodzi,
10) Data który nie bierze promu by przedostać się na Scim tylko wybiera sobie polatać,
11) Picard, który nie zabiera ze sobą np. ładunku wybuchowego albo czegoś w tym stylu (może być np. fazer na overloadzie) do abordażu na Scim,
12) Picard, który nie zabiera ze sobą przenośnego transportera Daty,
13) przenośny transporter Daty,
14) Shinzon, który nie zauważa ostrza wyszarpniętego ze ściany przez Picarda,
15) scena jak wycieńczony Shinzon przesuwa się na ostrzu (to zresztą jakiś remake z tego co pamiętam),
16) kilkanaście wozów na Kolarusie, z których ostrzał Argo pozostaje przez dobrych kilka minut nieefektywny, aż do chwili ucieczki,
17) prom i pojazd ARGO,
18) załomy i tzw. węgły w korytarzach zarówno na Scim jak i E-E,
19) wielka sztolnia-przepaść...
20) ... na pokładzie 29...
21) ...przepaść która do niczego konkretnego nie służy...
22) ...ale zawieszona jest nad nią kładka...
23) ...która nie wytrzymuje uderzenia 200 kg (dwóch przypakowanych mężczyzn)...
24) flota romulańska (a raczej jej brak)
25) zamach na Senat przeprowadzony w ten a nie inny sposób...

To zaledwie 25, wymieniać dalej???

Poza tym ile było tych walk, pościgów i strzelanin przez cały film?

walk (rozumiem że hand to hand): 2
pościgów: 3
strzelanin: 2
Mało czy dużo...?

Miłośnicy przygód facetów w przepoconych podkoszulkach zdechli by na seansie NEM z nudów!

Podobnie jak np. na koncercie muzyki klasycznej... i wiesz co? Nic mnie to nie obchodzi...

Obecnosc tego wszytkiego stwierdziłes w NEM?

Tak.

Jesli chodzi o mnie, NEM było najlepszym filmem jaki na ten temat traktuje jaki dane mi było zobaczyć.

I co nowego mówi Ci to "dzieło"?

tak jak za czasów publikacji ,,20 000 mili podmorskiej żegulgi" nie pływało się jeszcze łodziami podwodnymi...

Aha...
http://www.wynalazki.mt.com.pl/wyn/lodzpod.html

Nie pojmuje wiec co Pah miał n myśli...

To, że od ST oczekuję debaty nie nad nanopierdołami tylko poruszania istotnych tematów z zakresu socjologii, psychologii, komentarza do obecnych wydarzeń opakowanych w interesującą i niebanalną formę. Technobełkot można sobie niemal całkiem podarować. Np. w TOS było go (zazwyczaj) bardzo mało... Podobnie w TNG (choć tu już akurat częściej). Na szczęście DS9 właśnie podarowało sobie technobełkot wykorzystując jednocześnie postaci. VOY to już zupełnie inna historia... :] No, ale "współczesnemu widzowi" to się bardziej podoba...

PS "Czy w ST prowadzono dyskusje "o dupach" (za przeproszeniem)? "
O, wydaje mi się że O'Brien i Bashir to i owo podyskutowali w temacie. Tom i Harry tyż. Nic co ludzkie...
Picard
Użytkownik
#73 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:47:24
Q__

Ideały Treka to spowodowały...

Ah, te kruciótkie spodniczki załogantek na statku Kirk'a i Wolkanki, kotre mialy ,,czym oddychac"na NX 01...

Troszkę się Go czepiasz

Po prostu czepia sie calkiem udanego filmu wiec chcial bym zrozumiec czemu?
Pah Wraith
Użytkownik
#74 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:52:09

Patrz powyżej.
BTW byłbym przeszczęśliwy, gdybyś używał bardziej przystających do sensu słów. "Czepiać się" znaczy nie tylko narzekać na coś, ale czynić to niesprawiedliwie, bezpodstawnie.
Q__
Moderator
#75 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:57:38
Pah Wraith

No, no lista mażdżących zarzutów przeciwko NEM. Pierwszych kilak - tych z Remanami można jeszcze jakpoś wytłumaczyć - w trudnych warunkach dokonuje sie czasem nieprawdopodobnych czynów...

5) Picard łamiący 1D żeby pojeździć Argo,
6) E-E strzelający kwantówkami z jachtu kapitańskiego,

Te zarzuty są już b. poważne...

Podobnie jak np. na koncercie muzyki klasycznej... i wiesz co? Nic mnie to nie obchodzi...

Zgadzam się - ST jest rozrywką, ale rozrywką dla wymagającej ppublicznosci i panowie z Paramountu nie powinni tego psuć...

Picard

Udanego TYLKO w kategorii rozrywki, a od Treka oczekujemy więcej...

Ah, te kruciótkie spodniczki załogantek na statku Kirk'a i Wolkanki, kotre mialy ,,czym oddychac"na NX 01...

No dobra, "duch Kirka" też jest cześcią ideałów Treka.
Q__
Moderator
#76 - Wysłana: 31 Lip 2006 23:58:40
Pah Wraith

Znów robi się nam dyskusja o gustach (piszę jeden post, a tu kolejny do odpowiedzenia).
Jurgen
Moderator
#77 - Wysłana: 1 Sier 2006 08:09:17
Ponadto, jeżeli dobrze pamiętam zaczynałeś od TMP

Zaczynałem od TNG

Oczywiście, literówka. Zresztą tylko w takiej wersji ma to sens.
Q__
Moderator
#78 - Wysłana: 1 Sier 2006 08:12:34 - Edytowany przez: Q__
Jurgen

Oczywiście, literówka. Zresztą tylko w takiej wersji ma to sens.

To prawda litrerówka może b. zniekszytałcić sens wypowiedzi, co kiedyś udowadniał Sapkowski na tekście Biblii.
Raptor 16
Użytkownik
#79 - Wysłana: 1 Sier 2006 11:25:48
To jak ja. Rozumiem, że TMP nie znasz...

nie, ale po tym jak go tak zachwalacie, musze sie z nim zapoznac i zobaczyc czy rzeczywiscie jest taki wspanialy
Raptor 16
Użytkownik
#80 - Wysłana: 1 Sier 2006 11:29:46 - Edytowany przez: Raptor 16

No i co jest w tym urządzeniu złego?

Taaa... "współczesny widzu"...

taaaaa średniowieczny widzu

"współczesnemu widzowi" to się bardziej podoba...

Jeśli to do mnie, to mowiłem że mi sie podoba wszystko z treka opócz TOSa+ filmy z zaloga TOSa, a nie tylko Voy, pozatym już się przyznałem do błędu, więc po co te aluzje?
szwagier
Użytkownik
#81 - Wysłana: 1 Sier 2006 12:07:54
Jeśli to do mnie, to mowiłem że mi sie podoba wszystko z treka opócz TOSa+ filmy z zaloga TOSa, a nie tylko Voy, pozatym już się przyznałem do błędu, więc po co te aluzje?

Ależ to najlepsza załoga i "wesoły okręt". Nic nie zastąpi dialogów Gnatka ze Spock'iem i Kirka, który chyba w każdej części siedzi na mostku na kacu Załoga TOS był jak dla mnie bardziej swojska, ze wspaniałym poczuciem humoru, którego brakuje w późniejszych filmach.

Po za ST II i V to filmy miały całkiem niezłe efekty specjalne, nawet TMP, który dla mnie jest wspaniały, ma trekowy, głęboli klimat i moja ulubiona scena prezentacji Entka z każdej strony. Bardzo lubię ST VI za akcję godną najlepszego kryminału, kilku smaczków typu zmienna istota, Worf, Tuvok i Excelsior razem z Entkiem w natarciu.
Q__
Moderator
#82 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:12:26
Raptor 16

po tym jak go tak zachwalacie, musze sie z nim zapoznac i zobaczyc czy rzeczywiscie jest taki wspanialy

Oto postawa jaką lubię....

szwagier

Ależ to najlepsza załoga i "wesoły okręt".

Ja jednak wolę ekipę Picarda...

Kirka, który chyba w każdej części siedzi na mostku na kacu

Miewałem podobne wrażenie...

TMP, który dla mnie jest wspaniały, ma trekowy, głęboli klimat i moja ulubiona scena prezentacji Entka z każdej strony.

Dokładnie.
Raptor 16
Użytkownik
#83 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:44:15 - Edytowany przez: Raptor 16
Tuvok

to nie byl Tuvok, lecz ten sam aktor, sorry
ten Worf to tez nie "ten" Worf, lecz jego niekanoniczny dziadek
Raptor 16
Użytkownik
#84 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:45:21
Ależ to najlepsza załoga i "wesoły okręt".

w TNG tez jest mnostwo smiesznych sytuacji. np z Datą
szwagier
Użytkownik
#85 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:47:12
Co do ekipy Picarda to warto zwrócić (co do swojskości) uwagę na panią doktor Puławską z Krakowa co rosołki gotowała
Raptor 16
Użytkownik
#86 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:48:26
Co do ekipy Picarda to warto zwrócić (co do swojskości) uwagę na panią doktor Puławską z Krakowa co rosołki gotowała

to byla Polka?
szwagier
Użytkownik
#87 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:52:39
to nie byl Tuvok, lecz ten sam aktor, sorry
To był Tuvok w latach swojej młodości służył na NCC-2000
Domko
Użytkownik
#88 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:52:43

No i co jest w tym urządzeniu złego?

A niby jak transporter ma sam siebie transportować? To już wykracza poza logiczne rozumowanie...
szwagier
Użytkownik
#89 - Wysłana: 1 Sier 2006 13:54:26
Raptor 16
Nieoficjalnie tak. Podaje się że była z Krakowa.
Q__
Moderator
#90 - Wysłana: 1 Sier 2006 14:01:37
na panią doktor Puławską z Krakowa co rosołki gotowała

Nie lubiłem tej postaci...

Domko

A niby jak transporter ma sam siebie transportować?

Pięękny buraczek...

O Tuvoku:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Tuvok

O "swojskiej" pani doktor:
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Katherine_Pula ski
a tu dane niekanoniczne (ale Krakowa nie widzę):
http://startrek.wikia.com/wiki/Katherine_Pulaski
 Strona:  ««  1  2  3  4  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Chronologia Treka

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!