USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek a reszta SF
 Strona:  1  2  3  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 10 Cze 2006 22:34:24
Nasz ukochany serial jest zjawiskiem bez precedensu w historii światowej SF, i nawet jego wady i "buraki" które czasem wywlekamy na tych stronach tego nie zmienią... Nie istniał jednak nigdy w próżni stąd też istnieją powieści, opowiadania i seriale, oraz zdaje się jeden film, których podobieństwa do Star Treka są bądz "konwergencją ewolucyjną", bądż, częściej, efektem działania inspirującego w którąś stronę...

Z pozycji, które pamiętam (lub wypatrzyłem na forum) są to niewątpliwie, z najstarszej klasyki:

1. "Misja międzyplanetarna" Van Vogta - pierwsza wybitna historia o gigantycznym statku badawczym,
2. "Obłok Magellana" - odkrywcza wyprawa kosmiczna i młody lekarz (dla mnie nieco bashiropodobny); historia powstała przed ST,
3. radziecka space opera "Dalekie szlaki", powstała równolegle do ST i dość zbliżona w pomysłach,
4. "Miasta w kosmosie" Blisha (facet jest autorem pierwszych książek ze świata ST), dla mnie co najmniej tom "Gdzie twój dom, Ziemianinie?" jest startrekowaty do szpiku kości;

Z utworów zaispirowanych ST wspomnę:

1. "Sea Quest", taki ST na podwodno, z delfinem zamiast Obcego,
2. powieść "Starplex" Roberta J. Sawyera,
3. "Babylon 5",
4. "Szerzej niż imperia i wolniej..." starekowate opowiadanie z cyklu haińskiego Ursuli LeGuin,
5. "Galaxy Quest" parodia ST i satyra na nas, fanów,
6. "Mydlanooperowa bańka", opowiadanie Seana Williamsa, kolejna parodia ale łagodniejsza...
7. "Bal maskowy u Agamemnona" opowiadanie Williamsa napisane ze współautorem, choć bohater jest jeden, klimat jak z ST,

Z rzeczy "jakoś" związanych z ST wspomnę jeszcze:

1. cykl "Pierścień" i opowiadania z cyklu "Man-kzin wars" Larrego Nivena (rasa kzinów = kzinti z TAS),
2. dwie trylogie o Wspomaganych (najepsze tomy :"Słoneczny nurek" i "Gwiezdny przypływ") Davida Brina, wielkiego admiratora ST;
3. utwory Alana Deana Fostera z cyklu "Wspólnota Humanx" (robił scenariusze do TMP1 i częścio odcinków TOS i TAS)
4. opowiadania z "Ja, robot" Asimova (jego koncepcja robotów wpłyneła b. soilnie na kreację postaci Daty)...
5. Do tego stronniczo dorzucę "Szpital Kosmiczny", bo lubię ten cykl, no i optymistyczne przesłanie o współpracy różnych gatunków w imię szczytnych ideałów...

Proponuję dyskusję o podobieństwach i różnicach, oraz... kolejne kandydatury do listy..
The_D
Użytkownik
#2 - Wysłana: 11 Cze 2006 11:00:32
Co prawda nie oglądałem tego serialu, ale słyszałem, że wiele pomysłów do Star treka zaczerpnięto z Dr Who. A z naśladowców nie można nie wspomnieć o Space 1999
Q__
Moderator
#3 - Wysłana: 11 Cze 2006 11:08:22
Słusznie, zapomniałem też o amerykańskiej konkurencji ST - serialu i filmie "Zagubieni w kosmosie" ("Lost in Space"...
theczarek
Użytkownik
#4 - Wysłana: 11 Cze 2006 14:10:01
3. utwory Alana Deana Fostera z cyklu "Wspólnota Humanx" (robił scenariusze do TMP1 i częścio odcinków TOS i TAS)

A jego "dziennik kapitański nr1" - scenariusze TAS przerobione na opowiadania pierwsza i przedostatnia książka ST wydana po polsku. Druga była nowelizacja INS (ukazała się z okładką przedstawiającą ujecie z Generations)

Jest taka powieść Lema - "Niezwyciężony" - nie wiem ile z ST maiła wspólnego ale ja ją czytałem to było moje pierwsze skojażenie. Dużo naukowych teorii o ewolucji maszyn (TMP1), i fabuła typu człowiek kontra nieznae jak w najlepszych klasycznych odcinakach ST
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 11 Cze 2006 14:48:59
theczarek

Jest taka powieść Lema - "Niezwyciężony"

Tak, "Niezwyciężony" jest bardzo trekowaty, napisałem kiedyś nawet: nadawałby się na świetny, rozbudowany, scenariusz do ST (po podmianie Horpaha i Rohana na Picarda i Rikera lub, gdyby rzecz umieścić pomiędzy początkiem, a końcem TMP1, na Kirka i Deckera - nawet lepiej by pasowało). (na forum LEM)

Przypomniała mi się jeszcze (z "żelaznej klasyki") "Zakazana planeta" - starutki film Freda Wilcoxa, uchodzący za pierwszy dobry film SF (nie licząc "Metropolis") i... bezpośrednią inspirację Roddneberry'ego. Z powodu szczególnej roli tego filmu daję link o nim i jego związkach ze ST.

http://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_Planet
pj26
Użytkownik
#6 - Wysłana: 17 Cze 2006 17:52:36
Jest taka powieść Lema - "Niezwyciężony"

Tak, "Niezwyciężony" jest bardzo trekowaty, napisałem kiedyś nawet: nadawałby się na świetny, rozbudowany, scenariusz do ST (po podmianie Horpaha i Rohana na Picarda i Rikera lub, gdyby rzecz umieścić pomiędzy początkiem, a końcem TMP1, na Kirka i Deckera - nawet lepiej by pasowało). (na forum LEM)

Tak "Niezwyciężony" to super opowiadanie. Dla mnie najlepszy tekst Lema, obok "Edenu" ekranizacja ? było by super ale raczej by nie podołali...
Q__
Moderator
#7 - Wysłana: 17 Cze 2006 21:02:46
pj26

Tak, "Eden" jest dla mnie "trekowaty", jest też najlepszym chyba przykładem Pierwszej Dyrektywy i wszystkiego co się z nią wiąże... (i też nadaje się na senariusz do ST)
Alek Roj
Użytkownik
#8 - Wysłana: 17 Cze 2006 23:32:01 - Edytowany przez: Alek Roj
Czuję się w obowiązku wspomnieć o powieści (skądinąd ewidentnie młodzieżowej) Jerzego Broszkiewicza "Ci z Dziesiątego Tysiąca", pochodzącej z wczesnych lat 60. A czuję się w obowiązku raz z racji mojego nicku, a poza tym - uważam, że jest to przykład zmarnowanej szansy na polską sagę kosmiczną. Gdyby autor zdecydował się kontynuować dzieje bohaterów tej powieści, mielibyśmy "polskiego Treka" (choć nie filmowego, a powieściowego) przed Amerykanami...
Bohaterowie lecą gigantycznym statkiem - jest to wyprawa wielopokoleniowa (najwyraźniej napędu nadświetlnego jeszcze nie wynaleziono). Cel - eksploracja kosmosu. Pojawienie się pewnej kosmicznej anomalii powoduje dla wysłanych w celu badawczym kosmolotów (takie większe "promy") zagrożenie, z którym trzeba się uporać w dwóch etapach: najpierw wymyślić "jak", a potem - być odważnym... Brzmi znajomo?
I jeszcze jedno: jeden z bohaterów jest (myślącym, a jakże!) androidem... Choć Datę przypomina chyba tylko w jednym dialogu:
- Tylko barbarzyńcy uczą pływać rzucając na głęboką wodę!
- Nie widzę tu żadnej wody...
Anonim
Anonimowy
#9 - Wysłana: 19 Cze 2006 02:17:13
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 19 Cze 2006 07:05:15 - Edytowany przez: Q__
Anonim

Pewne podobieństwa między ST, a SW w Twom linku widać, ale osobiście uwazam, że doszukiwanie się ich jest tu przeprowadzone nieco na siłę inadaje się racej do kącika humoru, no ale każdy ma prawo do swego zdania...

Mam też kilka zastrzeżeń:

Bez efektów specjalnych mielibyśmy pewnie tylko pięć minut materiału filmowego...

W odniesieniu do ST - totalna bzdura, w odniesieniu do SW zarzut i tak jest nieco krzywdzący...

Sympatyczne tryble

Tryblity, jeśłi już...

Główni bohaterowie od czasu do czasu giną i powracają jako aktorzy gościnni

Kiedy??

Napęd hiperprzestrzenny dowiezie cię na miejsce, pod warunkiem, że działa.

W ST nie ma takiego napędu...

Nikt nie nosi skafandrów kosmicznych.

Ktoś tu nie oglądał TMP, choć przyznaję, skafandry pokazywane są nieco zbyt rzadko...

Broń kosmiczna wygląda odlotowo.

Fazery, jak dla mnie, wyglądają b. "niewinnie"...

Na koniec wygrasz, jeśli wyłączysz swoje techniczne gadżety i użyjesz Przemocy, jeśli będzie konieczna.

W odniesieniu do SW chodziło jednak o Moc w odniesieniu do ST totalna bzdura... Bohaterowie "gimnastykują się" jak mogą by uniknąć przemocy, lecz jeśli już jej używają, to posługują się technicznymi gadżetami właśnie...
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 19 Cze 2006 07:22:47 - Edytowany przez: Q__
Czy po wskazaniu tych luk i (wiem, uczynionych w konwencji żartu) nadużyć w Twoim, Anonimie, linku podobieństw, jest aż tak wiele?

(Całkiem offtopic: oglądałem wczoraj o 22.00 pierwszy odcinek serialu "Królowie przeklęci" wg. znanego cyklu powieści historycznych. Nie ma to nic wspólnego z SF, a zwłaszcza z humanitarnym ST, ale wszystkim gorąco polecam. Wspołtwórcami serialu są m.in. sam Druon oraz Philippe Druillet - znany twórca francuskich komiksów SF. Oficjalna strona "Królów..." po francusku
http://les-rois-maudits.france2.fr/ )
The_D
Użytkownik
#12 - Wysłana: 19 Cze 2006 15:34:05
Główni bohaterowie od czasu do czasu giną i powracają jako aktorzy gościnni

Kiedy??

Choćby Tasha Yar, najpierw w roli własnej w Yestrerday's Enterprise Potem jako ... (nie będę spoilerował, a nóż jeszcze ktoś nie oglądał Redemption
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 19 Cze 2006 15:38:55
The_D

No dobra, moje przeoczenie...
Domko
Użytkownik
#14 - Wysłana: 19 Cze 2006 16:32:26
Bez efektów specjalnych mielibyśmy pewnie tylko pięć minut materiału filmowego...

To już kompletna bzdura (nie wspominając o pozostałych). Wystarczy oglądnąć parę odcinków TNG - gdyby wyciąć efekty specjalne, odcinek skrócony by został... o 5-10 minut.
Q__
Moderator
#15 - Wysłana: 19 Cze 2006 17:01:51
Widzę, że Anonim ożywił nam ale i nieco zepsuł dyskusję...

Osobiście między ST, a SW podobieństw widzę tylko dwa - latają tam przez Kosmos fajnymi statkami i istnieje coś takiego jak kosmiczne imperia... Zresztą SW jest przeciwieństwem ST pod mnóstwem względów... Zakończny dyskusję o tym i wróćmy do głównego tematu "ST a reszta SF".
Jurgen
Moderator
#16 - Wysłana: 19 Cze 2006 20:09:34
Nikt nie nosi skafandrów kosmicznych.

Ktoś tu nie oglądał TMP, choć przyznaję, skafandry pokazywane są nieco zbyt rzadko...

First Contact też chyba nie.
The_D
Użytkownik
#17 - Wysłana: 19 Cze 2006 22:45:20
No i w Voyagerze Tom miał taką romantyczną scenkę z B'ellaną.
Ogólnie te argumenty wyglądają jakby ktoś wizął sztandarowe tezy przeciwników SW i na siłę dociągał do tego ST.
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 19 Lut 2007 22:55:30
Jeszcze a'propos związków Isaaca Asimova z ST:

Asimov and Star Trek creator Gene Roddenberry developed a unique relationship during Star Trek's initial launch in the late 60's. Asimov wrote a critical essay on Star Trek's scientific accuracy for TV Guide magazine. Roddenberry retorted respectfully with a personal letter explaining the limitations of accuracy when writing a weekly series. Asimov corrected himself with a follow-up essay to TV Guide claiming despite its inaccuracies, that Star Trek was a fresh and intellectually challenging science fiction television show. The two remained friends since to where Asimov even served as an advisor on a number of Star Trek projects.
Q__
Moderator
#19 - Wysłana: 26 Lut 2007 23:04:32 - Edytowany przez: Q__
Kolejna ciekawostka: w powstałym równolegle do pierwszego sezonu TNG "Fiasku" Lema pojawia się coś na kształt prymitywniejszej wersji holodeku (tu zresztą Trek był pierwszy - prymitywny holodek, acz jeszcze bez tej nazwy, mamy w TAS). I za pomocą tej technologii bohater główny ogląda dziwne sceny w dżungli i mieście termitów (zapożyczone zresztą, na żywca z b. wczesnego opowiadania Lema). Ciekawe czy Lem mimo swej niechęci do ST zapożyczył z niego ten pomysł (wiemy wszak, że Treka zdarzało Mu się oglądać), czy też wyobraźnia dwóch Mistrzów SF podążała równoległymi torami.

ps. sceny w "holodeku" według Lema:
http://www.niniwa2.cba.pl/krysztalowa_kula_lem.htm
Anonim
Anonimowy
#20 - Wysłana: 10 Mar 2007 23:47:11
W Troskliwych Misiach też były nawiązania do Treka
Slovaak
Użytkownik
#21 - Wysłana: 10 Mar 2007 23:50:49
A pamietacie serial był taki chyba na polsat 2 "orbitalny posterunek" ?

Ma moze ktos jakies informacje o nim?
Q__
Moderator
#22 - Wysłana: 11 Mar 2007 00:35:08
Anonim

Owszem.

Slovaak

A pamietacie serial był taki chyba na polsat 2 "orbitalny posterunek" ?
Ma moze ktos jakies informacje o nim?

Ledwie co jak je na Forum dawałem, w topicu o "Ziemi 2"...
http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=5&topic=1619&page=1#4
Slovaak
Użytkownik
#23 - Wysłana: 11 Mar 2007 04:32:23
Dzieki, za chiny nic nie ma w necie pod haslem "orbitalny posterunek"

no prawie nic, znalazłem na jakims forum post zawierajacy te słowa w temacie o dawnych serialach.
Pah Wraith
Użytkownik
#24 - Wysłana: 11 Mar 2007 11:53:09

O, jakie na przykład? A sesesese
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 11 Mar 2007 15:30:38 - Edytowany przez: Q__
Slovaak

Dzieki, za chiny nic nie ma w necie pod haslem "orbitalny posterunek"

Bo jego polski tytuł brzmaił "Kosmiczny Posterunek"...

Pah Wraith

Były odcinki w których Misie latały "entkowatym" statkiem i nawet podobne mundurki nosiły... Ale to się nadaje do "Startrekowych aluzji", bo "Troskliwe Misie" to nie SF.
Q__
Moderator
#26 - Wysłana: 10 Sier 2007 17:38:14 - Edytowany przez: Q__
Ostatnio zdarzyło mi się dyskutować z Jo_anką o "Powrocie z gwiazd" Lema. Pamiętałem, że powieść podobała mi się raczej umiarkowanie (choć Lem jest moim ulubionym pisarzem), lecz postanowiłem ją sobie z lekka odświeżyć...
Natrafiłem tam na dialog głównego bohatera z ukochaną, w którym to dialogu mowa jest o lotach kosmicznych. Dziewczyna dowodzi Breggowi, że ich loty były przedwczesne, bo niebezpieczne i że z lotami w Kosmos poczekać należy, aż technologia rozwinie sie na tyle by można było latać w kosmos bezpiecznie i luksusowo...
Dialog ten połączył mi się w myślach z pacyfizmem społeczeństwa zbetryzowanych i ich kolorowymi strojami, i... i w tym momencie przed oczami duszy stanął mi Enterprise-D klasy Galaxy...
(Choć Picard przecie nie mdlał jednak na myśl o koniecznosci użycia przemocy.)

ps. z innej beczki: Roddenberry za swą ulubioną powieść SF, która jego zdaniem wywarła tez duży wpływ na kształt ST i przedstawionego w nim świata, uważał powieść "Space Cadet" Heinleina (która nawiasem mówiąc wywarła też wpływ na twórczość Clarke'a oraz na powstanie pierwszych opowieści o Pirxie). Przydałoby sie w końcu tego "Cadeta" u nas wydać...

http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Cadet
http://www.amazon.com/Space-Cadet-Robert-Heinlein/ dp/0345353110
http://www.fantasticfiction.co.uk/h/robert-heinlei n/space-cadet.htm
Slovaak
Użytkownik
#27 - Wysłana: 10 Sier 2007 23:16:28
http://pl.youtube.com/watch?v=UyjcwgLBYc0

Fajna sklejanka sporej ilości różnego SF.

Szczerze mówiąc większości nawet nie rozpoznaje
Q__
Moderator
#28 - Wysłana: 11 Sier 2007 00:26:37 - Edytowany przez: Q__
Szczerze mówiąc większości nawet nie rozpoznaje

Fajna składanka m.in: "Rocky Jones, Space Cadet", "Doctor Who" (kolejne wersje), "Lost in Space", TOS, "The Invaders" (świetny serial), UFO, "Logan's Run", "Buck Rogers", "Starlost", "V", stary BSG, "Blake's 7", "Starman", TNG, B5, "Sea Quest", "Earth 2", "Space Prencinct", "Sliders", VOY, "Earth - final conflict", SG-1, "FarScape", "Roswell", AND, "Cleopatra 2525", ENT, SGA, nBSG, 4400, "Threshold"...

Tylko "Heroes" zabrakło...
Slovaak
Użytkownik
#29 - Wysłana: 11 Sier 2007 00:34:51
Tylko "Heroes" zabrakło...

Mi ST:MP...

http://atlantisdsv.newcapequest.com/disclaim.htm

Tutaj jeszcze coś ciekawego znalazłem przypadkowo ale przyciągneło mnie ze wzgledu na czas w którym sie dzieje, wielu bohaterów urodziło się mniej wiecej w tym czasie co ja np.
http://atlantisdsv.newcapequest.com/library/ezard. htm
Q__
Moderator
#30 - Wysłana: 11 Sier 2007 00:44:44
Mi ST:MP...

No to akurat film, nie serial więc wybaczalne... (Ale owszem, szkoda...)
 Strona:  1  2  3  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek / Star Trek a reszta SF

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!