USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek International / Trek United

Autor Wiadomość
biter
Użytkownik
#1 - Wysłana: 15 Wrz 2009 22:34:14
Trek United.
Trek United (dalej zwane TU), jest projektem stawiającym sobie za cel zrzeszenie fanów Treka z całego świata. W bezpośrednim kontakcie jest on Multi tematycznym forum Dyskusyjnym. Trek United sam w sobie nie jest ruchem „masowym”, posiadając około 6000 tyś aktywnych użytkowników forum. Zasadniczym działaniem jakie podejmuje TU jest przygarnięcie społeczności ST z mniejszych krajów takich jak np. Macedonia lub Gracja, jak i krajów, w których Trek nie jest szeroko rozwinięty. TU prócz dawania możliwości stworzenia własnego Forum dla przedstawicieli tych krajów, pomaga również merytorycznie jak i organizacyjnie w organizacji konwentów i zjazdów fanów ST w różnych krajach.

TU nie będąc sam w sobie grupą liczną siłę swą opiera na współpracy z innymi organizacjami i społecznościami Fandomu ST. Sami organizatorzy TU są często czołowymi postaciami innych stowarzyszeń ST. Przykładową pomocą organizacyjną może być wkład w zorganizowanie Indyjskiego zlotu trekkerów, pomoc przy zlocie Fanów w Macedoni czy współorganizowanie zbiórki pieniędzy na 5 sezon ENT jak i działania przy współorganizowaniu ostatniego Dragocon.

TU jest ruchem non-profit i samo w sobie nie prowadzi zbiórek pieniędzy. Popiera natomiast różnego rodzaju akcje charytatywne. Przykładowo od kilku lat promuje i koordynuje zbiórkę pieniędzy dla stowarzyszenia wspierającego badania nad Autyzmem wśród dzieci.

Współpraca z poszczególnymi krajami odbywa się przez Regionalnych Koordynatorów, będących opiekunami Subfor poszczególnych krajów. Warunkiem otrzymania Subforum a co za tym idzie koordynatora działającego w strukturach TU jest posiadanie przez kraj minimum 12 aktywnych userów. Posiadanie Subforum nie jest oczywiście warunkiem aktywnej współpracy z TU, wystarczą zapał, dobra chęci i zmysł organizacyjny.

TU nie działa w kierunku przejęcia „kompetencji” od krajowych fanklubów ST, umożliwia raczej wymianę doświadczeń i opinii pomiędzy przedstawicielami różnych krajów oraz zacieśnienia współpracy pomiędzy nimi.
Na forum TU istnieje dział odnoszący się do Fan Produkcji, nie ingeruje jednak w nie służąc jedynie jako panel wymiany doświadczeń pomiędzy twórcami i ewentualnej wzajemnej współpracy.

Dlaczego proponuję uaktywnienie się na forum TU. Powodów jest kilka. Po pierwsze nic nas to nie „kosztuje”. Prawdopodobnie nie przyniesie „wymiernych” korzyści, warto jednak dowiedzieć się co na różne zagadnienia związane z ST – lecz nie tylko – mają mieszkańcy innych krajów. Sta Trek niósł w sobie zawsze ideę wzajemnej współpracy i porozumienia, spotkania na takim forum dają nam tego typu możliwość.

Jeśli mamy małe szanse wypromowania Treka w Polsce, wypromujmy Polskę na forum ST. Nie twierdzę, że mamy zrezygnować z promocji Treka w naszym kraju - sam bym sobie przeczył - zwyczajnie spróbujmy działać również w kierunku odwrotnym
Biter.
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#2 - Wysłana: 15 Wrz 2009 22:37:35 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Czyli taka mini fuzja polskich forów, ale na arenie międzynarodowej......nadaj to na trek.pl, nawet tych od Mordaha
Jamjumetley
Użytkownik
#3 - Wysłana: 15 Wrz 2009 23:33:05
Swego czasu komunikowałem o tym na http://forum.gwrota.com (jeszcze zanim zacząłem udzielać się na trek.pl i startrek.pl). Odzew był marny - jedna osoba oprócz mnie się zarejestrowała. Co ciekawe - też zwróciłem uwagę na Macedonię - mają dużo zapału ;)

biter
Czyli zamiast bardziej skupiać się na: "Ludzie! Jest Star Trek!", przejść na: "Trekkerzy! Jest Polska!"
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#4 - Wysłana: 15 Wrz 2009 23:40:46
Jamjumetley

wiem, bodajże 2007 rok, ale odzew marny. Może teraz się uda??
Q__
Moderator
#5 - Wysłana: 16 Wrz 2009 01:15:04
biter

Bardzo dobry pomysł. Jak wiesz sam Cię prosiłem o utworzenie tego tematu , bo idea, ktorą luźno przedstawiłeś mi się spodobała.

Cóż, teraz czekamy na odzew .
Abigail
Użytkownik
#6 - Wysłana: 16 Wrz 2009 13:39:26
Bardzo ciekawa koncepcja. Jak wrócę do domu, to się w to zagłębię
patryk089x
Użytkownik
#7 - Wysłana: 4 Mar 2011 19:02:29
Właśnie przed chwilą trafiłem na stronę TU.
I co najmniej przegięciem jest, że nawet Macedonia ma swoje pod-forum, a polscy trekkerzy, który nie ma za dużo, ale są bardzo aktywni nawet wielu tematów nie mają.

Może trzeba się jeszcze raz postarać o pod-forum ?
biter
Użytkownik
#8 - Wysłana: 5 Mar 2011 10:52:01
patryk089x:
I co najmniej przegięciem jest, że nawet Macedonia ma swoje pod-forum, a polscy trekkerzy, który nie ma za dużo, ale są bardzo aktywni nawet wielu tematów nie mają.

Może trzeba się jeszcze raz postarać o pod-forum ?

Jeśli chodzi o TU to zasada tworzenia podforów na tamtym portalu wygląda następująco: musi złączyć się kilka czynników 1.Pojawić się pewna określona grupa kilkudziesięciu Trekerów z naszego kraju 2.Muszą oni generować pewną minimalną liczbę postów 3.Musi to trwać aktywnie bodaj 3 msiesiące i dopiero po tym okresie możemy starać się o subforum.
Eviva
Użytkownik
#9 - Wysłana: 5 Mar 2011 11:00:06
biter

Czyli przegwizdane.
biter
Użytkownik
#10 - Wysłana: 5 Mar 2011 11:14:03
Eviva
Ay Ay me Capitan
patryk089x
Użytkownik
#11 - Wysłana: 5 Mar 2011 14:09:29
Eviva

Przegwizdane. Ale skoro Macedonia dała radę, to czemu my nie ?
Eviva
Użytkownik
#12 - Wysłana: 5 Mar 2011 17:03:28
patryk089x

Bo "my" mamy za mało aktywnych, przepraszam za wyrażenie, członków. Ot i wszystko.
patryk089x
Użytkownik
#13 - Wysłana: 5 Mar 2011 17:06:12
Eviva

Właściwie to ciekawe ile takich aktywnych jest.
Eviva
Użytkownik
#14 - Wysłana: 5 Mar 2011 17:15:58
patryk089x

W organizacji Treksfera jest obecnie zarejestrowane 21 osób. Aktywnych "forumowo" na wszystkich trzech forach zebrał.oby się niewiele więcej.
biter
Użytkownik
#15 - Wysłana: 5 Mar 2011 17:22:21
patryk089x:
Przegwizdane. Ale skoro Macedonia dała radę, to czemu my nie ?

bo polska ma kilka stron o Treku w tym dwie bardzo popularne, a macedonia nie ma własnej strony i Treku więc piszą na TU

patryk089x:
Właściwie to ciekawe ile takich aktywnych jest.

Wiesz co, kiedys liczyłem tak łopatologicznie to naliczyłem około 200 aktywnych userów łącznie Trek,pl i phoenixa ale to było rok temu no i ktoś mógł mieć po kilka nicków oczywiscie.
to było z rok temu
NumberOne
Użytkownik
#16 - Wysłana: 31 Mar 2011 02:19:25
Nie każdy zna dostatecznie jęz. angielski. Zresztą może dobrym pomysłem byłoby założenie jakiegoś wątku w tym dziale w celu podszkolenia się w ang.

USS Phoenix forum / Star Trek International / Trek United

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!