USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Kelvin Timeline
 Strona:  1  2  »» 
Autor Wiadomość
Q__
Moderator
#1 - Wysłana: 24 Cze 2016 00:10:54
Nieoficjalna nazwa Abramsverse przechodzi do lamusa. Jak już sygnalizował jeden news nt. STO, nowa linia czasu doczekała się - po, bagatelka, siedmiu latach - oficjalnego miana Kelvin Timeline:
http://www.treknews.net/2016/06/23/the-abramsverse -is-no-more/

Co Wy na to?
pirogronian
Użytkownik
#2 - Wysłana: 24 Cze 2016 07:33:06
Q__:
Co Wy na to?

Moja odpowiedź była i będzie pewnie długo taka sama

https://www.youtube.com/watch?v=axTdv68wIvk
reyden
Użytkownik
#3 - Wysłana: 24 Cze 2016 08:30:11
Dobre

Tylko czemu Kirk wygląda jak młody terminator-gubernator ?
Q__
Moderator
#4 - Wysłana: 24 Cze 2016 10:40:24 - Edytowany przez: Q__
pirogronian

pirogronian:

Ale wiesz, że nagłe nazwanie tej linii czasu i wprowadzenie jej w STO zdaje się (w połączeniu z oficjalnym zdementowaniem plotki o The Lost Era jako czasowej lokalizacji nowej serii, oraz abramsowatą stylistyką napisów z teasera ST 2017*), jednak sugerować, że będziemy mieć do wyboru tylko ją, albo powtórkowe oglądanie klasyki? Że wyTFUrnie na nią stawiają...

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=3252&page=45#msg303809

reyden

reyden:
Tylko czemu Kirk wygląda jak młody terminator-gubernator ?

Może jednak temporalna inkursja jakiej dokonało Red Empire* zostawiła jakieś ślady?

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=121&page=24#msg303736
The_D
Użytkownik
#5 - Wysłana: 24 Cze 2016 11:46:48
Q__:
Ale wiesz, że nagłe nazwanie tej linii czasu i wprowadzenie jej w STO zdaje się (w połączeniu z oficjalnym zdementowaniem plotki o The Lost Era jako czasowej lokalizacji nowej serii, oraz abramsowatą stylistyką napisów z teasera ST 2017*), jednak sugerować, że będziemy mieć do wyboru tylko ją, albo powtórkowe oglądanie klasyki? Że wyTFUrnie na nią stawiają...

Można też interpretować inaczej. Bo do teraz mieliśmy starą linię i nową (abramsową) więc skoro czują potrzebę nazywania to może nowy serial będzie jeszcze w innej (którą jakoś trzeba odróżnić)
Q__
Moderator
#6 - Wysłana: 24 Cze 2016 11:50:38 - Edytowany przez: Q__
The_D

The_D:
więc skoro czują potrzebę nazywania to może nowy serial będzie jeszcze w innej (którą jakoś trzeba odróżnić)

Oby. Taki świeży start mógłby być obiecujący... Choć fakt, że usilnie lansowana (i chyba faktycznie niezła jako gra ST) Bridge Crew trafiła do Kelvin Timeline (choć w teorii mogli poczekać z jej premierą jeszcze chwilę, by pomagała promować ew. nową linię czasu) jest kolejną przesłanką sugerującą co innego... To samo nagła gwałtowna solidarność CBSu z Paramountem (w okolicznościach o jakich mówisz CBS miałby wręcz interes w cichym podkopywaniu Beyond i marginalizowaniu pokazanej w nim rzeczywistości*).

* na co zresztą Peters, mam wrażenie, b. liczył (acz z nieco innych pobudek - spodziewał się po CBS-ie trzymania się Prime Timeline)...

(Inna rzecz, że nowa linia czasu czy - odpowiednio odległa od czasów neoKirka - przyszłość Kelvin Timeline to praktycznie bez różnicy - całkiem nowa rzeczywistość do zagospodarowania...)
pirogronian
Użytkownik
#7 - Wysłana: 24 Cze 2016 21:23:56
Q__:

Jak tylko zobaczyłem ST 2009, od razu brałem pod uwagę, że to może już być docelowa linia czasu. Ale już nie pasjonuję się tak Trekiem na tyle, żeby mi to miało spędzać sen z powiek. Jest masa seriali, fanprodukcji, wszystko to leży i nawet nie mam kiedy oglądać, ani, prawdę mówiąc, nie czuję już sił ani motywacji. Tyle, co sobie poczytam o tym i owym. W zasadzie to wracam pomału do czytania (lub słuchania audiobuków), bo to mnie mniej męczy. Treka też bym przyswajać mógł jeżeli już, to raczej w takiej formie. Ew coś krótkiego, wg zaleceń wytwórni Ale na pierwszym miejscu odsłuchuję sobie Biblię. Wbrew pozorom, z niej też niejedno forum można by zrobić, a tematy filozoficzne często pokrewne.
Q__
Moderator
#8 - Wysłana: 24 Cze 2016 21:54:53 - Edytowany przez: Q__
pirogronian

pirogronian:
Jak tylko zobaczyłem ST 2009, od razu brałem pod uwagę, że to może już być docelowa linia czasu. Ale już nie pasjonuję się tak Trekiem na tyle, żeby mi to miało spędzać sen z powiek.

Prawdę mówiąc dla mnie też ma umiarkowane znaczenie - Prime Timeline, Kelvin Timeline czy całkiem nowa linia czasu. Nie w tym rzecz. Bardziej mi przeszkadza to co się z Kelvin Timeline kojarzy - blockbusterowe tempo, brak przekonującej - nawet jak na (niewysokie w tym zakresie) standardy ST - Obcości, brak sensownego kanonu technologicznego (może Lin faktycznie trochę to zmieni w Beyond), w związku z powyższym brak Manuali, brak literackich aluzji, brak filozoficznej głębi...
pirogronian
Użytkownik
#9 - Wysłana: 24 Cze 2016 22:07:11
Q__:
mi przeszkadza to co się z Kelvin Timeline kojarzy - blockbusterowe tempo, brak przekonującej - nawet jak na (niewysokie w tym zakresie) standardy ST - Obcości, brak sensownego kanonu technologicznego (może Lin faktycznie trochę to zmieni w Beyond), w związku z powyższym brak Manuali, brak literackich aluzji, brak filozoficznej głębi...

W zasadzie to poza postaciami i nazwami ras i głównych planet - całkiem nowa fraczyzna...
Q__
Moderator
#10 - Wysłana: 24 Cze 2016 23:10:33 - Edytowany przez: Q__
pirogronian

pirogronian:
W zasadzie to poza postaciami i nazwami ras i głównych planet - całkiem nowa fraczyzna...

Raczej cień franczyzy... Styles without substance (jak ten z Excelsiora). Bohaterowie (zazwyczaj bez charakterów) i miejscami b. ładne mundury/dekoracje to trochę za mało na Treka. Nawet jeśli kawałek sztampowego przesłania społ. jest. Dobrze, że choć ostatnio, jak nie o kawałek technologii, to o sensowniejsze fizycznie kosmiczne widoczki zadbali...*

* http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=11&topic=3520&page=21#msg303820
Q__
Moderator
#11 - Wysłana: 26 Cze 2016 11:42:57
mozg_kl2
Użytkownik
#12 - Wysłana: 26 Cze 2016 12:57:03
Q__:
ficjalnego miana Kelvin Timeline:

Q__:
Co Wy na to?

Nie no widać że długo myśleli nad tą nazwą. Szacunek.

pirogronian:

https://www.youtube.com/watch?v=axTdv68wIvk

po nowych kryteriach mój stosunek do nowej lini czasowej i nowego treka jest taki

https://www.youtube.com/watch?v=2h9zNR2NA4U

Zresztą czy ta linia nie miałą już nazwy jako Alternate reality
http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Alternate_reali ty
Q__
Moderator
#13 - Wysłana: 26 Cze 2016 13:18:12 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
Nie no widać że długo myśleli nad tą nazwą. Szacunek.

W końcu korporacja, musieli dokładnie przekalkulować czy nie popełnią błędu .

mozg_kl2:
po nowych kryteriach mój stosunek do nowej lini czasowej i nowego treka jest taki

Cóż, chłopcom i dziewczynkom z CBS/P pomyliło się naturalne, zdrowe, odświeżanie, z forsowaniem na chama, swojej - odległej, zresztą, od ideału - wizji, po trupach tego, co jeszcze zostało z ST wartościowego... i w efekcie wszystkich nas ustawili, tam gdzie stal Picard .

Szkoda tylko Menosky'ego i Fullera...

mozg_kl2:
Zresztą czy ta linia nie miałą już nazwy jako Alternate reality

Miała, ale "Parallels" pokazuje, że takich alternate realities sporo, musieli nadać jakąś odróżniającą nazwę tej konkretnej. Mniemam zresztą, że nazwa Kelvin Timeline, może - in universe - zostać nadana wiadomej rzeczywistości przez przybyszów z Prime Timeline.

A propos odmiennych rzeczywistości:
http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Parallel_univer se
Q__
Moderator
#14 - Wysłana: 7 Wrz 2016 01:35:11
Hmmm... Radykalny głos za wymazaniem Kelvin Timeline...
http://www.idigitaltimes.com/star-trek-discovery-t imeline-why-new-prime-universe-series-and-abramsve rse-cannot-553348

Kto by pomyślał, że takie słowa padną po tylu latach...
MarcinK
Użytkownik
#15 - Wysłana: 7 Wrz 2016 08:48:41 - Edytowany przez: MarcinK
Q__
Wiesz tworzenie Kelvin Timeline jako reebotu Treka było głupotą samą w sobie. Zamiast całkowicie zignorować stare uniwersum i zrobić reebot bez punktów wspólnych zaczęli bawić się w jakieś podróże w czasie, tym samym obarczając się spuścizną starego uniwersum.
Zrobienie całkiem nowego równoległego uniwersum dało by większe pole do popisu twórcom, którzy w zależności od chęci mogli by umieszczać produkcje w PrimeTreku lub AbramsTreku

Jakoś inne marki da się odświeżać bez takich dziwactw

Q__
Moderator
#16 - Wysłana: 7 Wrz 2016 09:11:04
MarcinK

Zdaje mi się, że to był kolejny efekt słynnej paramountowskiej logiki. Zauważyli w wytwórni, że fani przywiązani są do Prime Timeline (która, prawdę mówiąc, ukształtowała się ostatecznie i zastygła w kanon gdzieś w czasach Bermana z TNG "Relics", DS9 "Trials and Tribble-ations", VOY "Flashback" i odcinkami czwartego sezonu ENT - od wielbionych "In a Mirror, Darkly" i "The Forge" po znienawidzone "These Are the Voyages..."), więc uznali, że nawet reBootując muszą się jakoś do tej Prime Timeline odnieść. Zwł. że mieli - czekający jeszcze od czasów Bennetta - zarys pomysłu na film o młodym Kirku i postanowili go wykorzystać, bo zawsze to prościej i pewniej niż pisać bohaterów od nowa*.

* Wniosek stąd, zresztą, że ostro reBootować należało raczej w produkcji telewizyjnej, niż kinowej... Seriale przyzwyczaiły nas do nowwych załóg i zmian estetyki...
Elaan
Użytkownik
#17 - Wysłana: 8 Wrz 2016 14:13:25
Q__:
Radykalny głos za wymazaniem Kelvin Timeline...

Wrzuciłam to w tłumacza i próbowałam przeczytać.
Pewnie się nie znam, ale dla mnie w całym artykule kluczowe jest jedno słowo, które najlepiej go podsumowuje: "bullshit".
Autor założył sobie, że skoro teoria światów równoległych nie jest stuprocentowo potwierdzona, to nie może stanowić podstawy nowej linii czasu w Star Treku - i broni tej tezy jak potrafi, tyle że IMVHO nieprzekonująco.

Star Trek bowiem, w moim przekonaniu - choć zawsze bazował na osiągnięciach współczesnej mu nauki - zawsze patrzył dalej, zakładając, iż dzisiejsze teorie i marzenia mogą stać się jutrzejszą rzeczywistością.
Dlaczego bowiem mielibyśmy odrzucać teorię wieloświatów w czasach, gdy astronomowie stają zdumieni wobec zagadki istnienia galaktyki Dragonfly 44 - pierwszej znanej galaktyki składającej się w 99% z ciemnej materii?

Tak więc nawet jako fance Star Trek Prime Line trudno mi dopatrzyć się czegoś zdrożnego w istnieniu Kelvin Timeline [nazwa ta zresztą, moim skromnym zdanie, brzmi o wiele lepiej niż Abramsverse].
Q__
Moderator
#18 - Wysłana: 8 Wrz 2016 14:29:56 - Edytowany przez: Q__
Elaan

Elaan:
Autor założył sobie, że skoro teoria światów równoległych nie jest stuprocentowo potwierdzona, to nie może stanowić podstawy nowej linii czasu w Star Treku - i broni tej tezy jak potrafi, tyle że IMVHO nieprzekonująco.

Nie do końca... Autor założył sobie, że skoro w Treku zmiana przeszłości oznaczała dotąd nadpisywanie historii (vide - m.in. - ST IV, "Yesterday's Enterprise", "All Good Things...", "Past Tense", "The Visitor", "Before and After", "Future's End", "Timeless", "Endgame", FC, "Twilight") to tym razem nadejście Nero musi oznaczać zagładę Prime Timeline, a nadejście Discovery - tejże linii czasu przywrócenie (a znów Kelvin Timeline wymazanie). Przyznam jednak, że i ja znajduję takie stanowisko zbyt sekciarskim...*

* Zwł., że mamy też Mirror Universe, mamy światy z "Parallels"...

Elaan:
"bullshit"

Może zapatrzył się na McCoya w Beyond? Tylko tam było "horse...".
MarcinK
Użytkownik
#19 - Wysłana: 8 Wrz 2016 16:19:27
Q__:
* Zwł., że mamy też Mirror Universe, mamy światy z "Parallels"...

Tyle że one nie zdają się mieć wspólnych punktów w których oddzieliły się do Prime timeline*.

*Swoją drogą trzeba wymyślić lepszą nazwę, bo czuję się jakbym pisał o Transformerach.
Q__
Moderator
#20 - Wysłana: 8 Wrz 2016 20:07:14
MarcinK

MarcinK:
Tyle że one nie zdają się mieć wspólnych punktów w których oddzieliły się do Prime timeline

Really? Mirror Universe zdaje się zawierać alternatywną wersją wydarzeń z Prime Timeline (vide czołówka mirrorowych odcinków ENT, że o FAR "For Want of a Nail" nie wspomnę, bo to niby "tylko" fanon), gdzie częścią wspólną historii obu tych światów jest nie tylko zaistnienie identycznych gatunków, ale i identycznych osób. Światy z "Parallels" również zawierały te same osoby, często na tych samych stanowiskach, różniąc się od Prime Timeline detalami (kształt combadge'a np.; czasem detalami istotnymi - jak ta wersja historii, w której wojna z Borg potoczyła się tak tragicznie - pamiętasz zrozpaczonego Rikera, który mignął w końcówce tegoż odcinka?).
Guauld
Użytkownik
#21 - Wysłana: 9 Wrz 2016 00:59:56
Q__:
gdzie częścią wspólną historii obu tych światów jest nie tylko zaistnienie identycznych gatunków, ale i identycznych osób.

Tu chyba o "rozwidlenie" chodzi na różnych etapach istnienia, bo można bardzo naciągnąć (tak bardzo, że to już nie jest śmieszne) Mirror Universe czy te wszystkie rzeczywistości z Parallels jako niezależne wszechświaty, które co najwyżej mają wspólny moment Wielkiego Wybuchu, tylko po to, by uzasadnić nadpisywanie. Może dałoby się jakoś na siłę wymyślić, że to, czy rzeczywistość zostanie nadpisana czy nie zależy od metody podróży w czasie, tylko po to, by kanonu ratować. Ja bym to po prostu zignorował i trzymał się wersji ciekawszej lub bliższej obecnemu stanowi wiedzy (czyli współcześnie drugi wariant alternatywy można pominąć), tak jak w fabularnych filmach historycznych w przypadku niepewności wydarzeń wybiera się wersję najbardziej atrakcyjną dla widza.

Tak na marginesie, tutaj takie ekstremum, że w tak dalekich od siebie wszechświatach, może za sprawą warunków początkowych, powstały tak podobne zdarzenia, a w Długiej Ziemi to ludzi ani widu ani słychu w żadną stronę poza Ziemią 1.
MarcinK
Użytkownik
#22 - Wysłana: 9 Wrz 2016 11:35:36
Q__
Chodzi mi oto że nie bardzo wiadomo kiedy Mirror miał się oddzielić od Prime, jakie wydarzenie to zapoczątkowało?
Q__
Moderator
#23 - Wysłana: 9 Wrz 2016 12:00:33 - Edytowany przez: Q__
Guauld

Guauld:
Tu chyba o "rozwidlenie" chodzi na różnych etapach istnienia, bo można bardzo naciągnąć (tak bardzo, że to już nie jest śmieszne) Mirror Universe czy te wszystkie rzeczywistości z Parallels jako niezależne wszechświaty, które co najwyżej mają wspólny moment Wielkiego Wybuchu,

Owszem, teoretycznie można bronić takiej tezy, ale w praktyce jest to drugorzędna kwestia techniczna. (No i pojawia się pytanie czemu Wielki Wybuch miałby być momentem tak uprzywilejowanym, by oddzielone wtedy Wszechświaty istniały na innych zasadach...)

Guauld:
Ja bym to po prostu zignorował i trzymał się wersji ciekawszej lub bliższej obecnemu stanowi wiedzy

Ja też. Dlatego piszę o "sekciarstwie".

MarcinK

MarcinK:
Chodzi mi oto że nie bardzo wiadomo kiedy Mirror miał się oddzielić od Prime, jakie wydarzenie to zapoczątkowało?

Zgoda. Przy czym w wypadku Kelvin Timeline... też tego do końca nie wiemy. Istnieje wszak całkiem liczna i prominentna grupa fanów twierdząca (na podstawie - ich zdaniem - zbyt wielkich ròżnic pomiędzy rzeczywistością Prime, a kelvinową), że statek Nero namieszał nie we wspólnej przeszłości tych linii czasu, powodując tym samym jej rozszczepienie, a w jakiejś od początku odmiennej rzeczywistości...

(Ku mojemu zaskoczeniu jest to np. wykładnia preferowana na EAS.)
MarcinK
Użytkownik
#24 - Wysłana: 9 Wrz 2016 12:39:21
Q__
Idąc tą teorią nie można mówić o Kelvin Timeline lecz o Kelvin Universe
Q__
Moderator
#25 - Wysłana: 9 Wrz 2016 12:47:16 - Edytowany przez: Q__
MarcinK

W sumie - używane w kontekście o jakim mowa - pojęcia "Timeline" i "Universe" nigdy nie były w Treku zbyt precyzyjnie rozgraniczone...

By było jeszcze trudniej... W słynnym TAS "Yesteryear" mamy tradycyjne dla Treka nadpisywanie, ale w nowelizacji tegoż odcinka napisanej przez Fostera (nowelizacji akceptowanej przez Roddenberry'ego do tego stopnia, że jej autor zaproszony został do pisania scenariusza do TMP) czytamy:

"To dziwne, ale niewiele wiedziano na temat wczesnych cywilizacji na samej Planecie Czasu. Nie wiedziano również, jak jej mieszkańcy zdołali połączyć nieskończoną liczbę linii czasu i zakotwiczyć je w jednym punkcie swego świata. Ani też dlaczego."

"Star Trek Log One"

Co by sugerowało, że te nieskończone warianty historii jednak jakoś współistnieją...
mozg_kl2
Użytkownik
#26 - Wysłana: 7 Paź 2016 23:06:41
romulański warbird

https://pwimages-a.akamaihd.net/arc/fe/d7/fed7f42b4e09b59f7d95b48b5fb0e86e1467699876.jpg

i jego klingoński odpowiednik

https://pwimages-a.akamaihd.net/arc/36/88/36884077d02a12b8a6ad094278e266dd1467699783.jpg

grafiki ze STO
Q__
Moderator
#27 - Wysłana: 7 Paź 2016 23:13:15
mozg_kl2

mozg_kl2:
grafiki ze STO

Zanim doczytałem, zdążyłem pomyśleć, że chętnie bym je zobaczył w DSC...
mozg_kl2
Użytkownik
#28 - Wysłana: 8 Paź 2016 12:41:28
Q__:
Zanim doczytałem, zdążyłem pomyśleć, że chętnie bym je zobaczył w DSC...

Nie ma tak dobrze.
Q__
Moderator
#29 - Wysłana: 8 Paź 2016 12:43:59
mozg_kl2

mozg_kl2:
Nie ma tak dobrze.

W sumie to jest nawet lepiej, bo będzie można sobie tym w STO polatać, a nie tylko patrzeć
reyden
Użytkownik
#30 - Wysłana: 8 Paź 2016 12:56:59
Czy tylko mi ten romulański Warbird przypomina Death Glidery z uniwersum SG ?

Pierwsze skojarzenie jakie mi naszło po zobaczeniu tego okrętu to właśnie DG .

Okręt KSO to już inna para kaloszy , w ogóle nie wygląda jak by był to okręt ST .
 Strona:  1  2  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Kelvin Timeline

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!