USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Star Trek XIV?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  »» 
Autor Wiadomość
KAEM
Użytkownik
#151 - Wysłana: 6 Kwi 2018 21:23:15 - Edytowany przez: KAEM
Q__:
W sumie równie dobrze mogą rozbudować rolę którejś z postaci, które sami wprowadzili (Keensera, 0718),

IMO prawie na pewno skorzystają z postaci już istniejących we wcześniejszych filmach (TOS i filmy z załogą TOS)

Q__:
pokazać starszą/alternatywną wersję któregoś z bohaterów DSC (skoro sięgnęli po babcię Parisa, to czemu nie do trwającej serii?)

Taaaaak to byłoby świetne!!!
Q__
Moderator
#152 - Wysłana: 6 Kwi 2018 22:53:22
KAEM

KAEM:
IMO prawie na pewno skorzystają z postaci już istniejących we wcześniejszych filmach (TOS i filmy z załogą TOS)

IMHO - także. Przy czym przez TOSowe filmy rozumiem też ST XI-XIII.

KAEM:
Taaaaak to byłoby świetne!!!

Nie wiem czy aż świetne, ale jawiłoby się naturalnym ruchem w obecnych realiach.
KAEM
Użytkownik
#153 - Wysłana: 7 Kwi 2018 03:10:45
Q__:
Nie wiem czy aż świetne, ale jawiłoby się naturalnym ruchem w obecnych realiach.

Pomysł ma potencjał Zwłaszcza że ta hipotetyczna postać mogłaby (w zasadzie nawet powinna) być trochę inna niż w oryginale ;)
Q__
Moderator
#154 - Wysłana: 7 Kwi 2018 03:17:21
KAEM

KAEM:
Pomysł ma potencjał Zwłaszcza że ta hipotetyczna postać mogłaby (w zasadzie nawet powinna) być trochę inna niż w oryginale ;)

Kogo byś chciał zobaczyć? Ja - Saru.
KAEM
Użytkownik
#155 - Wysłana: 7 Kwi 2018 10:44:30
Q__:
Kogo byś chciał zobaczyć? Ja - Saru.

Oczywiscie Lorca! Chociaż po pierwsze to mało prawdopodobne, po drugie to oczywiście nie jest postać która mogłaby pojawić się w miejsce Chekova, jeśli już to musiałaby to być jaka o wiele bardziej znacząca rola, po trzecie nie wiadomo co odnośnie tej postaci planują scenarzyści DSC.

Jeśli natomiast mówimy o tym kto z załogi Discovery mógłby się pojawić jako uzupełnienie załogi Entka to zapewne musiałby by być jakaś postać 2 planowa (dlatego też m. in. Saru także odpada).
Q__
Moderator
#156 - Wysłana: 7 Kwi 2018 14:26:26
KAEM

Właściwie to mogliby pojawić się i Lorca i Saru, jako dwu admirałów wizytujących statek, albo kuszących do czegoś Kirka (jak robili to i babcia Paris, i Marcus, i nawet Pike), albo coś takiego....

(Swoją drogą: ciekawe czy w DSC pojawi się Lorca-prime, skoro pojawiła się mirror Georgiou?)
KAEM
Użytkownik
#157 - Wysłana: 7 Kwi 2018 14:42:27
Q__:
Właściwie to mogliby pojawić się i Lorca i Saru, jako dwu admirałów wizytujących statek, albo kuszących do czegoś Kirka (jak robili to i babcia Paris, i Marcus, i nawet Pike), albo coś takiego....

Hmmm a może mLorca w tej linii czasowej nie zginał, nie wrócił do MU i nadal działa jako Kapitan/Admirał GF ;)
A może wrócił do MU, przeżył i będzie próbował odegrać się po 10 latach na GF będąc dla XIV tym kim dla XI i XII byli Nero i Khan ))
Opcji jest wiele

Q__:
(Swoją drogą: ciekawe czy w DSC pojawi się Lorca-prime, skoro pojawiła się mirror Georgiou?)

Lorka tylko jako mirror! Mam nadzieje że nie zepsują tej postaci pokazując "federacyjnego" Lorke. No chyba że po rocznym pobycie w MU nie będzie już tak taki federacyjny ;)

Cóż, zobaczymy
Q__
Moderator
#158 - Wysłana: 7 Kwi 2018 17:41:37
KAEM

KAEM:
Hmmm a może mLorca w tej linii czasowej nie zginał, nie wrócił do MU i nadal działa jako Kapitan/Admirał GF ;)
A może wrócił do MU, przeżył i będzie próbował odegrać się po 10 latach na GF będąc dla XIV tym kim dla XI i XII byli Nero i Khan ))
Opcji jest wiele

To Ty nie tylko chcesz go zobaczyć, ale chciałbyś, żeby za main villaina robił?

KAEM:
Lorka tylko jako mirror! Mam nadzieje że nie zepsują tej postaci pokazując "federacyjnego" Lorke. No chyba że po rocznym pobycie w MU nie będzie już tak taki federacyjny ;)

A ja właśnie chętnie zobaczyłbym wersję federacyjną, bo to przecież (patrząc na swoistą powtarzalność biografii w różnych wszechświatach) również musiała być wybitna jednostka.
KAEM
Użytkownik
#159 - Wysłana: 7 Kwi 2018 22:51:23
Q__:
To Ty nie tylko chcesz go zobaczyć, ale chciałbyś, żeby za main villaina robił?

Napisałem tylko że to jedna z wielu możliwych opcji wrzucenia postaci z DSC do XIV.
Na pytanie jaka wersja (ewentualnej) kontynuacji tej postaci mnie odpowiadałaby najbardziej napiszę: mLorka jakimś przypadkiem jednak przeżył, wraca do naszego świata, dogaduje się dzięki Admirałce z GF, która postanawia wykorzystać jego charakter i umiejętności mianując go szefem S31 ;)
Q__
Moderator
#160 - Wysłana: 7 Kwi 2018 23:24:26 - Edytowany przez: Q__
KAEM

KAEM:
mLorka jakimś przypadkiem jednak przeżył, wraca do naszego świata, dogaduje się dzięki Admirałce z GF, która postanawia wykorzystać jego charakter i umiejętności mianując go szefem S31 ;)

Czy na pewno bierzesz poprawkę, że Kelvin Timeline i linia czasu DSC (czy uznać ją za nadpisaną wizualnie PT czy za coś innego) nie są jednak tożsame?
KAEM
Użytkownik
#161 - Wysłana: 8 Kwi 2018 01:03:12
Q__:
Czy na pewno bierzesz poprawkę, że Kelvin Timeline i linia czasu DSC (czy uznać ją za nadpisaną wizualnie PT czy za coś innego) nie są jednak tożsame?

Pisząc o "kontynuacji postaci" miałem na myśli 2-gi sezon DSC. O XIV pisałem post wcześniej.
Q__
Moderator
#162 - Wysłana: 8 Kwi 2018 01:07:18
KAEM

KAEM:
Pisząc o "kontynuacji postaci" miałem na myśli 2-gi sezon DSC.

Ok. No to się odniosę.

KAEM:
dogaduje się dzięki Admirałce z GF, która postanawia wykorzystać jego charakter i umiejętności mianując go szefem S31 ;)

Nie masz aby wrażenia, że dać mu S31 do zabawy oznaczałoby: dać mu pełnię władzy nad Federacją?
KAEM
Użytkownik
#163 - Wysłana: 8 Kwi 2018 02:45:15 - Edytowany przez: KAEM
Q__:
Nie masz aby wrażenia, że dać mu S31 do zabawy oznaczałoby: dać mu pełnię władzy nad Federacją?

Z jego zdolnościami i charakterem byłoby to nawet możliwe.
Popatrz na to z innej strony - jaki to byłby potencjał jeśli chodzi o fabułę serialu
Mógłby powstać serial (cały czas mówimy od dalszych sezonach DSC) który wzniósłby Treka o kilka poziomów wyżej

A wracając do 14-tki - nie miałbym nic przeciwko aby w końcu jakiś pełnometrażowy Trek związany był z MU
Dreamweb
Użytkownik
#164 - Wysłana: 8 Kwi 2018 09:09:00
KAEM:
A wracając do 14-tki - nie miałbym nic przeciwko aby w końcu jakiś pełnometrażowy Trek związany był z MU

Tylko wtedy to nie byłby ten sam mirror, tylko mirror do Kelvin Timeline. Czyli w tamtym wszechświecie lustrzanym też powinno się wydarzyć coś, co dokonało podziału linii czasowej w tym samym momencie, co przybycie Nero w "naszym".
USS Bij
Użytkownik
#165 - Wysłana: 8 Kwi 2018 12:51:19
Q__:
Heh, to by jaja były, gdyby się okazało, że nakręci nam jednak dość konserwatywnego, a przy tym solidnie zrobionego, Treka...

I nie musi reżyserować, byleby stanowił kluczowy element paczki, na którą studio wyłoży kasę.

Tak w ogóle to chyba pora Paramount zlecić odkurzenie dużego czerwonego telefonu z napisem "Nick Meyer" zewnętrznej firmie sprzątającej
Q__
Moderator
#166 - Wysłana: 8 Kwi 2018 14:46:26
USS Bij

USS Bij:
Tak w ogóle to chyba pora Paramount zlecić odkurzenie dużego czerwonego telefonu z napisem "Nick Meyer" zewnętrznej firmie sprzątającej

Zważywszy na to, że Nick Meyer pracował i przy DSC (i niby miał wpływ na kształt tego serialu) - bałbym się tej opcji... ;]
USS Bij
Użytkownik
#167 - Wysłana: 9 Kwi 2018 21:34:05
Q__:
Zważywszy na to, że Nick Meyer pracował i przy DSC (i niby miał wpływ na kształt tego serialu) - bałbym się tej opcji... ;]

Nie myl telefonów - CBS ma swój...

...i sądząc po wypowiedziach samego Meyera chyba właśnie w taki sposób była realizowana współpraca z nim:

Meyer explains that though his initial role on Discovery was “just another writer in the room,” as the series evolved he became “the consultant.” And then, in an effort to downplay his impact or title, he says, “I would sort of put in my two cents every once and while.”

https://www.inverse.com/article/36665-star-trek-di scovery-wrath-of-khan-nicholas-meyer-canon-spoiler s

;)

Swoją drogą, były jakieś świeże ploteczki o tym jego domniemanym odrębnym projekcie? Czy może ukręcili już temu łeb po głupotach typu mini-seria o Khanie? Drugi sezon oficjalnie ciągną osieroceni showrunnerzy pierwszego, więc teoria jakoby drugi sezon DSC był miękkim relaunchem w formie serii tworzonej przez Meyera chyba też już nieaktualne?
Q__
Moderator
#168 - Wysłana: 10 Kwi 2018 00:38:25 - Edytowany przez: Q__
USS Bij

USS Bij:
Nie myl telefonów

Nie mylę. Po prostu uważam Meyera - choć nie odmawiam mu pewnych zasług dla ST (i SF w ogóle) - za twórcę przereklamowanego. Niezbyt mi się też podoba militarny kierunek, w którym zwykł Treka pchać.

USS Bij:
Swoją drogą, były jakieś świeże ploteczki o tym jego domniemanym odrębnym projekcie? Czy może ukręcili już temu łeb po głupotach typu mini-seria o Khanie?

Hmm... Przyznać muszę że nie śledzę ostatnio plotek na ten temat zbyt intensywnie, ostatnia okołomeyerowska rzecz, na jaką się napatoczyłem to był ten wywiad:
http://www.celebritybiograph.com/interviews/nichol as_meyer.html
USS Bij
Użytkownik
#169 - Wysłana: 10 Kwi 2018 19:16:21 - Edytowany przez: USS Bij
Q__:
Nie mylę. Po prostu uważam Meyera - choć nie odmawiam mu pewnych zasług dla ST (i SF w ogóle) - za twórcę przereklamowanego. Niezbyt mi się też podoba militarny kierunek, w którym zwykł Treka pchać.

Ja to widzę tak: jeśli zaakceptować podejście studio do formy i treści filmowego Treka Meyer sprawił się wyraźnie lepiej w realizacji jednego i drugiego od wszystkich innych postawionych przed tym zadaniem - razem wziętych ;)

Osobiście nie miałbym nic przeciwko takiemu podejściu - Meyer czy nie Meyer: ciachnąć budżet w pół, dać to komuś, kto potrafi opowiedzieć historię i ogólnie celować, z rozsądkiem, gdzie indziej. Warte spróbowania, ale Star Trek jako IP dla Paramount widziany jest pewnie jako konkurent disneyowskich blockbusterów. Szkoda.
Q__:
Hmm... Przyznać muszę że nie śledzę ostatnio plotek na ten temat zbyt intensywnie, ostatnia okołomeyerowska rzecz, na jaką się napatoczyłem to był ten wywiad:
http://www.celebritybiograph.com/interviews/nichol as_meyer.html

Nie da się tego oglądać.
Q__
Moderator
#170 - Wysłana: 10 Kwi 2018 19:18:44 - Edytowany przez: Q__
USS Bij

USS Bij:
Ja to widzę tak: jeśli zaakceptować podejście studio do formy i treści filmowego Treka Meyer sprawił się wyraźnie lepiej w realizacji jednego i drugiego od wszystkich innych postawionych przed tym zadaniem - razem wziętych ;)

Hmm... Nie zapomniałeś aby o tym, że istniał kiedyś niejaki Wise?
USS Bij
Użytkownik
#171 - Wysłana: 10 Kwi 2018 19:25:03
TMP to w ogóle realizował proto-podejście, szybko zmienone ;)

Lubię go, ale ten film jest... problematyczny, choćby w całkowitym zignorowaniu najbardziej fundamentalnego elementu oryginalnej serii Wise nie był dobrym wyborem.
Q__
Moderator
#172 - Wysłana: 10 Kwi 2018 19:40:47 - Edytowany przez: Q__
USS Bij

USS Bij:
TMP to w ogóle realizował proto-podejście, szybko zmienone ;)

Niemniej lepsze x razy od wszystkiego, co nakręcił Meyer.

USS Bij:
ten film jest... problematyczny, choćby w całkowitym zignorowaniu najbardziej fundamentalnego elementu oryginalnej serii

Rozwiń temat.

USS Bij:
Wise nie był dobrym wyborem.

Jestem odmiennego zdania.
USS Bij
Użytkownik
#173 - Wysłana: 11 Kwi 2018 19:29:44
Meyer doskonale realizuje hamburgerowe podejście do Star Trek - The Wrath of Khan np wychodzi z tego samego źródła co Into Darkness, ale w przeciwieństwie do Into Darkness opowiada dobrą historię, poprawnie identyfikuje kluczowy element stanowiący o popularności pierwszej serii, czyli interpersonalne relacje głównych bohaterów, które nie opierają się o karykaturę cech postrzeganych jako najbardziej rozpoznawalne przez ludzi, którzy o Treku pojęcia nie mają, i zwyczajnie jest dobrze napisany - wręcz iskrzy. Siłą tego filmu nie jest fakt, że jest wybitny, ale właśnie sposób, w jaki porusza się w ciasnych, budżetowo-konceptualnych ramach. Zmyślny to film, doskonała rozrywka ze szczyptą czegoś więcej, podobnie jak i IV oraz VI.

Albo inaczej: filmy Meyera to uosobienie wszystkiego, z czym Lem miał problem w Star Trek jako sf, tyle że w pozytywnym sensie

Element, które jest położony na całej linii w TMP to właśnie postaci: pierwszy filmowy Star Trek jest z jednej strony zainteresowany fan service, z drugiej klonowaniem formuły sf z okolic 70s - pal sześć, że na tym etapie już niemłodej ;) Nie ma tam miejsca na wyraziste postaci, nie jest to 'wagon train to the stars' i odnoszę wrażenie, że Wise'a kompletnie to nie interesowało. To jest bardzo 70s sf - do bólu. Wise był złym wyborem IMO głównie dlatego, że czuć w filmie, że nie jest to jego wizja. Ona jest ewidentna w tonie filmu oraz we wszystkim co nie do końca gra względem TOS, ale poziom TMP zdradza problematyczny proces jego powstawania - i multum nie do końca ze sobą współgrających wizji.

Wise byłby znakomitym wyborem gdyby dano mu wolną rękę - nie jestem pewien, że powstałby lepszy film, zwłaszcza w kontekście Star Trek, ale na pewno byłby to film bardziej interesujący - ew. interesujący z tych 'właściwych' przyczyn ;) Koniec końców pierwszy fillmowy Trek to film interesujący tylko i wyłącznie dla miłośników sf z epoki, oraz fanów dokonywania filmowych autopsji - zaliczam się do jednej i drugiej grupy, więc czuję sympatię

W sumie problem podobny do wynikającego z podejścia DC obecnie, czyli bierzemy kogoś z wizją, ale nie pozwalamy mu jej realizować, ew. wpierdzielamy mu się w paradę kiedy wizja nie podejdzie (czyli za każdym razem).
Q__
Moderator
#174 - Wysłana: 11 Kwi 2018 20:07:11 - Edytowany przez: Q__
USS Bij

USS Bij:
Meyer doskonale realizuje hamburgerowe podejście do Star Trek - The Wrath of Khan np wychodzi z tego samego źródła co Into Darkness

USS Bij:
Albo inaczej: filmy Meyera to uosobienie wszystkiego, z czym Lem miał problem w Star Trek jako sf, tyle że w pozytywnym sensie

No i właśnie z tym i ja mam problem. Bo wolę Treka ambitnego, niż hamburgerowego (nawet jeśli hamburgerowego w sposób udany).

(Choć, żeby była jasność, nie jest tak, że nie doceniam pewnych rzeczy zrobionych przez Meyera. Kto inny by nam taki pogrzeb Spocka fundnął...?)

USS Bij:
Element, które jest położony na całej linii w TMP to właśnie postaci

Zgoda nie ma tam słynnej chemii Big Trio (czy raczej: jest słabiej obecna niż zwykle), ale z drugiej strony było to - IMHO - nieuniknione. Zauważmy, że żaden z późniejszych Treków (od TNG do DSC) już nam takich triad nie fundował. Pod tym względem TMP jest, po prostu, pierwszym nowoczesnym Trekiem, w którym bohaterowie są w pierwszym rzędzie bohaterami po prostu, figurami moralitetu bywając tylko w pojedynczych odcinkach.

USS Bij:
To jest bardzo 70s sf - do bólu.

I - IMHO - bardzo dobrze, bo czas od roku '68 do wczesnych lat '80 to była w sumie jedyna epoka, kiedy SF potrafiła być serio, nie uciekając w blockbusterową przygodowość, umowności i popkulturową autoironię.
Dobrze, że mamy choć jednego Treka nakręconego w tym stylu, a nie tylko popcornówki i popcornówki.

USS Bij:
Koniec końców pierwszy fillmowy Trek to film interesujący tylko i wyłącznie dla miłośników sf z epoki, oraz fanów dokonywania filmowych autopsji - zaliczam się do jednej i drugiej grupy, więc czuję sympatię

Czy ja wiem? Poczytaj zachwyty na forum KMF-u. Poza tym wizualnie postarzał się b. mało.
mozg_kl2
Użytkownik
#175 - Wysłana: 15 Kwi 2018 18:55:35
Q__
Moderator
#176 - Wysłana: 15 Kwi 2018 19:01:12
mozg_kl2

mozg_kl2:
zachary-quinto- komentuje

Sam wie, że nic nie wie, ale się wypowiada. Taki los przepytywanej przez media gwiazdy...
MarcinK
Użytkownik
#177 - Wysłana: 15 Kwi 2018 19:02:07
Q__:
Poza tym wizualnie postarzał się b. mało.

Potwierdzam, Powrót na Ziemię przez te wszystkie lata postarzał się mniej niż Strażnicy Galaktyki
Q__
Moderator
#178 - Wysłana: 15 Kwi 2018 19:04:05
MarcinK

Ja o TMP mówiłem... ;]
MarcinK
Użytkownik
#179 - Wysłana: 15 Kwi 2018 19:09:09
Q__
Ale Powrót na Ziemię oglądałem dość niedawno więc mam świeższe wrażenia
Q__
Moderator
#180 - Wysłana: 15 Kwi 2018 22:40:07
MarcinK

Ale tym samym argumentujesz na rzecz Meyera, nie - Wise'a.
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Star Trek XIV?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!