USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Star Trek XIV?
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  »» 
Autor Wiadomość
Picard
Użytkownik
#31 - Wysłana: 11 Paź 2016 20:57:03 - Edytowany przez: Picard
Q__:
Oby i era blockbusterów. (Tzn. niech tam sobie MCU trwa, i nawet ze dwa takie projekty się jeszcze się rozwiną - DC i Valiant powiedzmy, ale niech znajdzie się miejsce i dal innego kina. Duużo miejsca.)

A ja tam się zgadzam ze Spielbergiem - uważam, że filmy super-duder-bohaterskie pomrą, tak jak westerny.

Q__:
W wypadku Hellboy'a w dużej mierze bazował na genialnych pomysłach autora oryginału - Migloli. Jego własna kreatywność w większym stopniu uruchomiła się w wypadku dwójki... Tu praktycznie tworzył od zera...

Ja nawet nie tyle mówię o pomysłach tego pana, co o warstwie wizualnej jego filmów, która jest dość niesamowita.

Q__:
Ja może nie aż bardzo, ale - owszem - też uważałem, że byłby dobrym wyborem w tym wypadku. Może nawet b. dobrym.

Z pewnością lepszy niż Jackson, który zrobił przydługiego gniota.

Q__:
Myślisz pewnie głównie o produkcjach typu Thor (ze światami wziętymi z różnych mitologii) i Doctor Strange (te wszystkie dziwne wymiary)?

Nie, nie pisałem o MCU. Pisałem o tej niepokojącej dziwności światów przedstawianych przez del Toro - można było by się spierać co do tego czy nie jest to aby jedyny niezaprzeczalny atut jego filmów, bo poza Labiryntem fauna , facet realizował raczej same horrory klasy B, ale przynajmniej del Toro ma jakiś talent. W przeciwieństwie do takiego np. Abramsa, który jest albo kiczowato efekciarski, patrz $tar trek 2009, albo nudnawo odtwórczy; Super 8 czy Star Wars: Force awakens. J.J to taki Spielberg dla ubogich.
Q__
Moderator
#32 - Wysłana: 11 Paź 2016 21:27:55 - Edytowany przez: Q__
Picard

Zacznijmy od Whedona i Buffy, bo przeoczyłem:
Picard:
Po prawdzie to, pod względem popularności to jedyna rzecz jaka mu wyszła - bo wszystkie inne seriale jego autorstwa były anulowane na długo przed planowanym finałem.

Patrząc akurat pod tym względem, to i Avengers można wliczyć, acz - patrząc pod innymi względami - osiągał tu raptem poziom Bay'a w gorszej dyspozycji...

Picard:
A ja tam się zgadzam ze Spielbergiem - uważam, że filmy super-duder-bohaterskie pomrą, tak jak westerny.

Docelowo i ja im tego życzę, ale uważam, że w międzyczasie fajnie by było zobaczyć ekranowe wersje paru znanych komiksowych historii

Picard:
Ja nawet nie tyle mówię o pomysłach tego pana, co o warstwie wizualnej jego filmów, która jest dość niesamowita.

Tak, ale przyznasz, że ta warstwa wizualna bierze się z pomysłowości właśnie...

Picard:
Z pewnością lepszy niż Jackson, który zrobił przydługiego gniota.

Jackson - jak twierdziłem już na etapie "LOTR" - był genialnym ekranizatorem tolkienowskiego świata, ale to wyczerpuje listę jego zasług w tym zakresie. Z prowadzeniem fabuły szło mu rozmaicie, a co dodał od siebie - często żenowało...

Picard:
Nie, nie pisałem o MCU. Pisałem o tej niepokojącej dziwności światów przedstawianych przez del Toro

A mnie chodzi o to, czy do paru zakątków MCU jego styl przypadkiem by nie pasował...

Picard:
J.J to taki Spielberg dla ubogich.

Zgoda w dużym stopniu, ale nie do końca zgodzę się, że jest:
Picard:
albo kiczowato efekciarski, patrz $tar trek 2009, albo nudnawo odtwórczy; Super 8 czy Star w Wars: Force awakens.

Tj., że potrafi być tylko taki. W SW EP VII wzniósł się jednak na poziom wizualnej odtwórczości (sprawę fabuły chwilowo zostawiam na boku), który jednak należy nazwać odtwórczością genialną. A i sporo elementów jego Treków, gdyby zeskrobać z nich lens flares, i niepotrzebne nadmiary akcji, oraz puścić w wolniejszym, pozwalającym nacieszyć oczy, tempie okaże się całkiem wysmakowanym wizualnie, cennym dodatkiem do dawnego Treka. Nie zapominajmy, że sukces "Prelude to Axanar" polegał w dużej mierze na umiejętnym inkorporowaniu tych abramsowskich propozycji do klasyczniejszego Treka...
Picard
Użytkownik
#33 - Wysłana: 11 Paź 2016 22:05:57 - Edytowany przez: Picard
Q__:
W SW EP VII wzniósł się jednak na poziom wizualnej odtwórczości (sprawę fabuły chwilowo zostawiam na boku), który jednak należy nazwać odtwórczością genialną

W jakim względzie? Nie zrozum mnie źle - ja doceniam to, że J.J umiejętnie połączył tradycje practical effects, które stosunkowo rzadko się teraz widuje, ze współczesnym CGI. Doceniam też to, że J.J w końcu odkrył co to statyw do kamery, jak także to, że przestał świecić widzą po oczach soczewkami. Ale poza tym co było tak wizualnie imponującego w jego filmie? Jedyny obrazek jaki właściwie zapadł mi w pamięć, to Gwiezdny Niszczyciel zagrzebany w piasku... Co innego było tak wizualnie imponującego i godnego uwagi?

Q__:
Patrząc akurat pod tym względem, to i Avengers można wliczyć, acz - patrząc pod innymi względami - osiągał tu raptem poziom Bay'a w gorszej dyspozycji...

Ja raczej miałem na myśli jego autorskie seriale. I tu właściwie zachodzę w głowę czemu akurat Buffy jego autorstwa się sprzedała, a inne, znacznie lepsze seriale, które wykoncypował, poniosły klęskę?

Q__:
Tak, ale przyznasz, że ta warstwa wizualna bierze się z pomysłowości właśnie...

Albo też z dzikiej, nieokiełznanej wyobraźni autora.

Q__:
Docelowo i ja im tego życzę, ale uważam, że w międzyczasie fajnie by było zobaczyć ekranowe wersje paru znanych komiksowych histori

O ile będą to dobre historie, to czemu nie? Ten cały MCU staje się zresztą ostatnio odrobinę bardziej ambitny, wydając się w komentarz polityczny.

Q__:
Jackson - jak twierdziłem już na etapie "LOTR" - był genialnym ekranizatorem tolkienowskiego świata, ale to wyczerpuje listę jego zasług w tym zakresie.

Oj, nie przesadzaj - audiowizualnie te filmy były piękne. A, że Jackson ich nie skopał należy chyba przypisać faktowi, że pan reżyser w miarę wiernie trzymał się treści powieści, nie dodając zbytnio nic od siebie.

Q__:
A mnie chodzi o to, czy do paru zakątków MCU jego styl przypadkiem by nie pasował...

Dla mnie strona audio-wizualna to jest akurat jeden niezaprzeczalnych atutów filmów o Thorze - tutaj akurat nic bym nie zmieniał:
http://static.srcdn.com/wp-content/uploads/Thor-Movie-Bifrost-Rainbow-Bridge.png
Q__
Moderator
#34 - Wysłana: 12 Paź 2016 01:19:03 - Edytowany przez: Q__
Picard

Picard:
Ale poza tym co było tak wizualnie imponującego w jego filmie?

Perfekcyjne odtworzenie wizualnego stylu klasycznej trylogii SW. Lepsze nawet niż re-kreacja TOSu w NV/P2 czy STC...

Picard:
I tu właściwie zachodzę w głowę czemu akurat Buffy jego autorstwa się sprzedała, a inne, znacznie lepsze seriale, które wykoncypował, poniosły klęskę?

Bo sporo ludzi jednak popcorn lubi? Poza tym jedni dostali girl power, inni panienkę do oglądania:

I wampiry były wtedy modne...

Picard:
Albo też z dzikiej, nieokiełznanej wyobraźni autora.

A to trochę nie synonimy (w tym kontekście)?

Picard:
O ile będą to dobre historie, to czemu nie?

No właśnie.

Picard:
Ten cały MCU staje się zresztą ostatnio odrobinę bardziej ambitny, wydając się w komentarz polityczny.

I to doceniam braciom R. (Acz nie tylko polityką da się Marvela uambitniać - i tu mi się przypominają fabuły Millera czy Windsor-Smitha...)

Picard:
audiowizualnie te filmy były piękne.

To właśnie mam na myśli pisząc:
Q__:
był genialnym ekranizatorem tolkienowskiego świata

On ten świat ożywił, urealnił, na ekranie... Co mu b. doceniam (wbrew pozorom).

Picard:
A, że Jackson ich nie skopał należy chyba przypisać faktowi, że pan reżyser w miarę wiernie trzymał się treści powieści, nie dodając zbytnio nic od siebie.

Jednak to, co dodał przyprawiało o ból zębów - surfujący Legolas, finalne zrobienie tragikomicznego idioty z Denethora...

Picard:
Dla mnie strona audio-wizualna to jest akurat jeden niezaprzeczalnych atutów filmów o Thorze - tutaj akurat nic bym nie zmieniał

Nie chodzi o zmieniane Asgradu. Chodzi o to, że mityczne miejsca odwiedzane przez Thora to nie tylko on... Zdarzyło się, bowiem, synowi Odyna zajrzeć do wielu dziwnych lokacji, znanych z wielu mitologii... (Są zaś mityczne światy, do ekranowego wykreowania których del Toro b. by mi pasował...)

ps. Ciekawi mnie też jakie masz refleksje nt. potencjalnego kształtu ST XIV i szans na jego powstanie?
Gieferg
Użytkownik
#35 - Wysłana: 14 Lis 2016 17:34:50
Q__:

#18 - Wysłana: 7 Paź 2016 20:03:05 - Edytowany przez: Q__
Odpowiedz Cytuj
mozg_kl2
MarcinK

MarcinK:
Budżet: $185 million
Zysk: $337.7 million

Nie jest to komplet danych o Beyond, bo dochodzi monstrualny i (epicko zmarnowany) budżet na marketing (poprzednie dwa filmy nie wlokły takiego ogona), by pozostać przy ingliszu jest to
$120 million
Co oznacza, że na film poszło:
$305 million
A to - jak już pisałem - oznacza zysk - kwotowo i procentowo - tragicznie niższy niż w wypadku NEM.

(Gdyby nie te marketingowe wydatki* zyski Beyond byłyby wciąż niewysokie, ale dające więcej nadziei na ciąg dalszy**.)

* Jak widać to, że film o mało nie przyniósł straty nie jest tym razem ani winą jego samego, ani jego twórców, a korporacyjnego marnotrawstwa i braku pomyślunku...

O mało nie przyniósł strat? W T F ?

A bierzesz w ogóle pod uwagę to, że około połowy zarobionej kasy zachowują dla siebie kina? (przez co zazwyczaj dopiero zarobienie 200% budżetu uważa się za próg od którego film w ogóle zaczyna coś zarabiać)
Q__
Moderator
#36 - Wysłana: 14 Lis 2016 22:52:56
Gieferg

Gieferg:
A bierzesz w ogóle pod uwagę to, że około połowy zarobionej kasy zachowują dla siebie kina?

Już biorę. Picard wspomniał o w/w podziale gotówki jako pierwszy. Cóż, w jakimś sensie tym lepiej - Beyond (i jego twórców) trochę szkoda, ale wytwórniom nauczka się przyda.
Gieferg
Użytkownik
#37 - Wysłana: 15 Lis 2016 06:57:20
Ja się tam z tej porażki nie cieszę. Wczoraj kupiłem sobie film na Blu i postawiłem obok dwóch poprzednich. Szkoda by było, żeby miało ich więcej nie być, bo bardzo lubię tę obsadę (szczególnie Spock i Bones dają radę, no i Chekov... też dawał).
Q__
Moderator
#38 - Wysłana: 15 Lis 2016 10:43:02 - Edytowany przez: Q__
Gieferg

Gieferg:
Szkoda by było, żeby miało ich więcej nie być

Póki co jest szansa, że jednak będą, mimo wszystko. Cancelacji "czternastki" nie ogłaszają, Jung w ostatnim wywiadzie - cytowałem, linkowałem - mówił, że plany stworzenia Star Trek Cinematic Universe wciąż żywe (nawet dałem to na main site parę dni temu, z dwiema innymi wiadomościami, bo uznałem, że czas bojkotów się już skończył, trzeba wspierać wszystkich którzy robią/chcą robić Treka). Znaczy: zobaczymy jak to będzie...
mozg_kl2
Użytkownik
#39 - Wysłana: 9 Gru 2016 22:33:15
Q__
Moderator
#40 - Wysłana: 9 Gru 2016 23:03:27 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
star-trek-4-release-date-latest-news

Streszczę dwie podstawowe informacje. Premiera ma być podobno w lipcu (wie ktoś co na ten lipiec 2019 planują poza tym?). I scenariusz Orciego-z-kolegami najwidoczniej znów wyleciał, Pegg ma pisać nowy (trochę szkoda, ciekaw jestem co ten R.O. wymodził, i czy było to więcej warte, niż jego poprzednie scenariusze).
A co do Pegga to interakcje między postaciami niech tworzy, dobrze mu wyszło, ale dodałbym mu kogoś, by robił stronę naukowo-technobełkotliwą scenariuszy, bo Abronath i wysysanie życia bolały, chyba nawet bardziej niż podobne cuda...ctwa z GEN, INS i NEM.

EDIT:
Sprawdziłem. W lipcu 2019 ma mieć premierę "Indiana Jones 5":
http://www.movieinsider.com/movies/july/2019
mozg_kl2
Użytkownik
#41 - Wysłana: 13 Gru 2016 20:36:11
Q__
Moderator
#42 - Wysłana: 31 Gru 2016 12:10:32
Dość silny argument na rzecz tego, że "czternastka" może jednak powstać. Po prostu Paramount nie ma wielu lepszych/bardziej dochodowych marek:

If you take a good look at Paramount statistics at Box Office site, you will see that the Studio has only 3 franchise money-maker: Transformers , Mission Impossible and Star Trek.
2016 – Top Gross – Star Trek Beyond and Arrival
2013 – Top Gross – Star Trek and World War Z
2009 – Top Gross -Star Trek and Transformers
Star Trek is always the first or second top Money-maker movie by Paramount. The Studio Will try another movie because there is no other option to invest.

http://trekmovie.com/2016/12/30/shuttle-pod-28-fif tieth-anniversary-roundup/#comment-5331998
Q__
Moderator
#43 - Wysłana: 5 Sty 2017 16:37:58 - Edytowany przez: Q__
Ciekawy zarys tego jak rozwija się sytuacja w Kelvin Timeline, w komiksach "Boldly Go":
http://www.startrek.com/article/catching-up-with-i dws-boldly-go-comic-book-adventures

Wrzucam TU ze względu na znamienne - zważywszy na to, że jest to tekst z oficjalnej strony o ST zdanie:

"Right now, only Q could tell us if there will ever be a fourth movie set in the Kelvin Timeline."

Znaczy: w Paramouncie co najmniej sami jeszcze nie zdecydowali czy będą robić czternastego Treka (przynajmniej w najbliższym czasie, i będącego sequelem filmów Abramsa), i zaczynają nas oswajać z opcją, że może jednak nie.

Zaskoczeni? Ja niezbyt...
Dreamweb
Użytkownik
#44 - Wysłana: 6 Sty 2017 14:43:14
Q__:
"Right now, only Q could tell us if there will ever be a fourth movie set in the Kelvin Timeline."

A może to subtelna wskazówka, że ktoś z Q pojawi się w nowym filmie? Może nawet ten Q? Owszem, John De Lancie trochę się już postarzał, ale mimo wszystko widziałbym go w tej roli - to byłoby fajne pokazanie, że jednak żyjemy w różnych odnogach tego samego wszechświata, nawet jakoś nawiązać do Discovery, ponoć "prajm-tajmlajnowego" . A nawet gdyby to był inny Q, to byłby niezły pomysł pokazać go i w filmie (nawet epizodycznie), i w serialu - przez to zacieśniając więzi między tymi światami.
Tak, wiem że w głównej linii czasu Q pokazał się Federacji dopiero w czasach TNG, ale zawsze można zrobić jakiś "nieoficjalny" jego występ w Discovery, w końcu ktoś taki jak on może udawać kogo zechce.
Q__
Moderator
#45 - Wysłana: 6 Sty 2017 15:09:29
Dreamweb

Dreamweb:
A może to subtelna wskazówka, że ktoś z Q pojawi się w nowym filmie? Może nawet ten Q?

Gdyby tak, to byłoby to b. ostre pójście w ślady (a może po prostu zastosowanie) scenariusza Orciego, McKay'a i Payne'a (jeśli pogłoski o nim są prawdą) i jednocześnie naśladowanie tego, co było już w podserii "The Q Gambit" komiksów IDW (choć, skoro "dwunastka" rżnęła z TWoK, to czemu "czternastka" nie ma z komiksów?).
Q__
Moderator
#46 - Wysłana: 10 Sty 2017 07:19:28 - Edytowany przez: Q__
Q__
Moderator
#47 - Wysłana: 25 Sty 2017 21:36:24
Kolejne Trekowe medium zauważyło wywiad z Saldaną linkowany w poprzednim poście (i jej słowa, że chciałaby grać Uhurę dekadami):
http://www.treknews.net/2017/01/25/zoe-saldana-say s-she-wants-to-play-uhura-for-decades/
Q__
Moderator
#48 - Wysłana: 29 Sty 2017 18:15:07 - Edytowany przez: Q__
Ekipa TrekYards medytuje nad tym czy "czternastka" (a raczej czwarta część reBootu) powinna powstać:
http://www.youtube.com/watch?v=owlk8vGcxIc
Q__
Moderator
#49 - Wysłana: 3 Mar 2017 10:42:10
Q__
Moderator
#50 - Wysłana: 11 Mar 2017 17:26:38
O kłopotach Paramountu, nie bez związku z perspektywami zaistnienia ST XIV:
http://trekmovie.com/2017/03/10/viacom-ceo-outline s-future-of-paramount-tentpole-releases-includes-s tar-trek/
mozg_kl2
Użytkownik
#51 - Wysłana: 1 Kwi 2017 12:29:21
Podobno trwaja rozmowy pomiedzy przedstawicielami Disneya a Paramounty aby ten pierwszy przejal prawa do Star Treka.
Picard
Użytkownik
#52 - Wysłana: 1 Kwi 2017 13:54:15 - Edytowany przez: Picard
mozg_kl2:
Podobno trwaja rozmowy pomiedzy przedstawicielami Disneya a Paramounty aby ten pierwszy przejal prawa do Star Treka.

Nieźle, ale to zeszłoroczny dowcip publikowany na łamach deviantart
Żart w prawdzie nie nasz ale można go wrzucić na główna stronę serwisu - może ktoś si,e nabierze?
http://orig06.deviantart.net/3626/f/2013/030/a/b/star_wars_meets_star_trek___kirk_and_leia_by_rhymesyndicate-d5ta8nw.jpg
Q__
Moderator
#53 - Wysłana: 1 Kwi 2017 15:36:51
mozg_kl2
Picard

Ja się na chwilę nabrałem . Sprawdzałem nawet czy na Trekowtch stronach jakichś plotek o tym nie ma.
mozg_kl2
Użytkownik
#54 - Wysłana: 1 Kwi 2017 16:52:21
Picard:
Nieźle, ale to zeszłoroczny dowcip publikowany na łamach deviantart

Pacz Pan nie wiedziałem. Leżałem sobie na słońcu and jeziorem i tak mi przyszło do głowy.

Picard:
można go wrzucić na główna stronę serwisu

Q?
Q__
Moderator
#55 - Wysłana: 1 Kwi 2017 17:00:06 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

mozg_kl2:
Q?

Chętnie, ale niezbyt jest jak to wcisnąć - wczoraj ogłosili że w Discovery pojawi się Mudd (i - tradycyjnie - podali nazwisko aktora), dziś z rana pojawił się w Sieci drugi odcinek Renegades, jutro ma być ósmy epizod Star Trek Continues...

No, chyba, że dać to pod wieczór...
mozg_kl2
Użytkownik
#56 - Wysłana: 1 Kwi 2017 20:31:35
Q__:
wczoraj ogłosili że w Discovery pojawi się Mudd (i - tradycyjnie - podali nazwisko aktora), dziś z rana pojawił się w Sieci drugi odcinek Renegades, jutro ma być ósmy epizod Star Trek Continues...

https://www.youtube.com/watch?v=K2LKwCnbBAc
Q__
Moderator
#57 - Wysłana: 1 Kwi 2017 23:48:23 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

A dzieje, dzieje w końcu (i to akurat nie jest Prima Aprilis).

mozg_kl2
Picard

Panowie, co powiecie?
http://www.startrek.pl/article.php?sid=1726

EDIT:
Teraz znowu serio - Pine sam chciałby wiedzieć czy "czternastka" powstanie, czy nie:
http://trekmovie.com/2017/04/02/chris-pine-wants-t o-know-whats-going-on-with-next-star-trek-movie/
http://www.mtv.com/video-clips/5n4lc7/mtvnews-seri es-chris-pine-and-patty-jenkins-cinemacon-2017
Q__
Moderator
#58 - Wysłana: 22 Kwi 2017 08:18:34 - Edytowany przez: Q__
Q__
Moderator
#59 - Wysłana: 13 Lip 2017 08:04:08
Q__
Moderator
#60 - Wysłana: 19 Lip 2017 16:24:38 - Edytowany przez: Q__
Rozważania o tym czy Kelvin Timeline będzie cancelowana:
http://www.youtube.com/watch?v=KsQeYOyqt2k
 Strona:  ««  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  »» 
USS Phoenix forum / Star Trek XI / Star Trek XIV?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!