USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Uwagi/prośby do adminów II
 Strona:  ««  1  2  3  4  »» 
Autor Wiadomość
Eviva
Użytkownik
#31 - Wysłana: 12 Wrz 2011 17:25:00 - Edytowany przez: Eviva
Q__

I dlatego do ciebie pretensji nie mam - do Paha tez nie za fakt zwrócenia mi uwagi, a za formę. Czy Ty myślisz, że ja uważam się za papieża przemawiającego ex cathedra, żeby mieć się za nieomylną? Wiem przecież, że strzelam byki - i tak naprawdę akurat ten był wynikiem tego, ze bardzo chciałam go NIE strzelić. Żeby potem nikt nie mówił, ze napisałam coś, czego nie było. To się może zdarzyć każdemu.
Nikt nie jest doskonały, zwłaszcza ci, co są niedoskonali. - jak powiedział Sokole Oko Pierce. I co, może nie miał racji?
mozg_kl2
Użytkownik
#32 - Wysłana: 12 Wrz 2011 18:50:23
Spokojnie Q to tylko Eviva. Czasem musi przypomnieć o swojej trollerskiej naturze.
Eviva
Użytkownik
#33 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:12:55
mozg_kl2

CO TUTAJ JEST TROLLINGIEM?!!!
Pah Wraith
Użytkownik
#34 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:20:46 - Edytowany przez: Pah Wraith
Eviva:
Tak, nie mogłam rozgryźć tego wyrażenia i przetłumaczyłam najlepiej, jak mogłam.

A jak się zabrałaś do tego tłumaczenia? Bo wystarczy wrzucić hasło w Google by się dowiedzieć "o co cho".
http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q= wagon+train&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&chann el=suggest
Google gryzie?

Eviva:
Zrobiłam błąd? dobrze, można było dyskretnie zwrócić mi na to uwagę. Ale ktoś tu musiał publicznie wykazać, jaki to on mądry i cacany.

Gdybyś uważnie przeczytała co napisałem - zauważyłabyś, że nie był to atak ad personam. Stara reguła - uderz w stół, a nożyce się odezwą. Zwłaszcza, że nie zawsze osoba podpisana pod (a własciwie nad) artem to osoba tłumacząca. Akurat tą "lekkość" tłumaczenia łatwo rozpoznać, ale wierz mi, że powstrzymałem się przed tym co naprawdę przykrego mogłem napisać.

To co napisałem w ostatnim akapicie jest paradoksalnie - dokładnie tym samym co uskuteczniłaś sama - zwróceniem uwagi, że nie święci garnki lepią...

Pozdrawiam serdecznie.

A co do mojego adminiowania - dawno temu się już skończyło i z uwagi na kontrowersyjność moich wypowiedzi, postanowiłem wycofać się nie tylko z forum ale i redakcji serwisu. Będąc źródłem zamieszania (ot, proszę, znów włożyłem kij w mrowisko) nie chcę, żeby kładło się ono cieniem na witrynie.

PS Dziękuję za zmianę.
mozg_kl2
Użytkownik
#35 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:31:03
Eviva

Twoja obrazoburcza reakcja, jakby nie przemierzajac Pah Wrath, nie wiadomo co takiego straszne napisał. Popełniłaś bład, PW to zauwazył napisał. Nie napisał, nie wiadomo czego.
Eviva
Użytkownik
#36 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:33:08 - Edytowany przez: Eviva
mozg_kl2

A Ty się w to nie mieszaj, bo Ciebie ta sprawa nie dotyczy.
Zareagowałam, bo ta uwaga była czystą złośliwością. Ten, kto chce pomóc, pisze na priva, nie publicznie. Kto pisze publicznie w takiej sprawie, jest po prostu złośliwy i nieprzyjemny. Tak uważam. Co innego powiedzieć komuś
- Pomyliłeś się, popraw.
A co innego wrzeszczeć na całe gardło
- SŁUCHAJCIE, ON BYKA STRZELIŁ!
Pah Wraith
Użytkownik
#37 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:43:54 - Edytowany przez: Pah Wraith
Eviva:
Ten, kto chce pomóc, pisze na priva, nie publicznie. Kto pisze publicznie w takiej sprawie, jest po prostu złośliwy i nieprzyjemny.

LOL, napiszcie to w FAQ

A tak na serio - to po co jest ten topic, skoro mamy się zgłaszać na PM?

Ev - niestety - w momencie, kiedy decydujesz się na publikowanie swojej pracy musisz się przygotować na krytykę. Zarówno tę uzasadnioną jak i na czyste krytykanctwo. Mertoryczne i niemerytorycznie. Wiesz, dopiero po śmierci możesz się spodziewać jednogłośnie pozytywnej oceny Twojej pracy ;)

Edit:
No widzę, zę "edit" był :]
A propos Twojego "tak uważam" - no to ja uważam, że poprosiłem o poprawkę. Masz tam gdzieś coś o krzyczeniu o Twoim błędzie personalnie?

Dla mnie EOT - raz, że zaśmiecamy topic a dwa, że i tak do ładu nie dojdziemy. Pozdrawiam raz jeszcze.
Eviva
Użytkownik
#38 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:46:03
Pah Wraith:
Wiesz, dopiero po śmierci możesz się spodziewać jednogłośnie pozytywnej oceny Twojej pracy ;)

Wiem, i doczekać sie nie mogę, kiedy na serio wykituję
Mój duch zalęgnie się wtedy na Phoenixie i bieriegis! Nawet sobie nie wyobrażacie, jakie hece będzie rozrabiał.
mozg_kl2
Użytkownik
#39 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:50:12
Eviva:
A Ty się w to nie mieszaj, bo Ciebie ta sprawa nie dotyczy.

Dotyczy pośredni, bo jestem użytkownikiem tego forum i widze, jak bezpodstawnie naskakujesz na innego użytkownika.

Pah Wraith:
LOL, napiszcie to w FAQ

Nagroda złotej myśłi tygodnia gwarantowana. Moge, Ci Pah Wraith dać radę mojego taty. Z koniem się nie kopie. Tyle ode mnie.
Eviva
Użytkownik
#40 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:51:41
mozg_kl2:
Dotyczy pośredni, bo jestem użytkownikiem tego forum i widze, jak bezpodstawnie naskakujesz na innego użytkownika.

A Ty nie bądź taki poprawny, bo sam nie masz czystej kartoteki. Kłusownik przemieniony w gajowego, ja nie mogę!
mozg_kl2
Użytkownik
#41 - Wysłana: 12 Wrz 2011 19:59:48
Eviva:
A Ty nie bądź taki poprawny, bo sam nie masz czystej kartoteki

Prawda, ale kare za swoje błędy poniosłem i mam czystą kartę.

Eviva:
Kłusownik przemieniony w gajowego, ja nie mogę!

Najlepsze systemy antywłamanione robią byli złodzieje.
Kor
Użytkownik
#42 - Wysłana: 12 Wrz 2011 20:10:35 - Edytowany przez: Kor
Western w kosmosie?! To brzmi jeszcze gorzej.

Wagon train to nie jest żaden kryty wóz, lecz bardziej karawana, konwój, tabor itp. To zbiór takich wozów. Prędzej więc "karawaną(a) do gwiazd", czy "tabor(em) do gwiazd" a nie - na Boga - "western w kosmosie". To już lepiej, jeśli ma być dziki zachód w tym obecny "dyliżans(em) do gwiazd".
mozg_kl2
Użytkownik
#43 - Wysłana: 12 Wrz 2011 20:11:45
Kor:
Western w kosmosie?! To brzmi jeszcze gorzej.

brzmi nie brzmi ale tak jest. TOS powstał w oparciu o konwencje kosmicznego westernu. DS9 zreszta też.
Kor
Użytkownik
#44 - Wysłana: 12 Wrz 2011 20:12:33
mozg_kl2

Przeczytaj co napisałem!
Madame Picard
Moderator
#45 - Wysłana: 12 Wrz 2011 20:59:44
A nie lepiej po prostu zostawić tytuł oryginalny i nie próbować tłumaczyć go na siłę, ew. dać w nawiasie wyjaśnienie pojęcia train wagon, tak aby było wiadomo, że ma się to kojarzyć z Dzikim Zachodem. Moim zdaniem każda próba dosłownego przetłumaczenia tego tytułu wypadnie po polsku idiotycznie.
Kor
Użytkownik
#46 - Wysłana: 12 Wrz 2011 21:12:39 - Edytowany przez: Kor
Madame Picard

Lepiej, ale skoro już się tłumaczy, to "western w kosmosie" jako nazwa serialu brzmi jakby jej pomysłodawcy wykastrowano mózg Już "romans na bagnach" jest, może być , znacznie bardziej kreatywny

Gene mógł promować swój serial, jako coś w konwencji westernu dziejącego się w kosmosie. Niemniej serię nazwał w przybliżeniu: tabor/karawana do gwiazd (przy tym w US. ma to posmak osadnictwa; rzędów wozów jadących szukać w nowym świecie nowego domu [ziemi itp.]).

wagon train

a long line of wagons and horses, used by people travelling west in N America in the 19th century
Enterprise D
Użytkownik
#47 - Wysłana: 18 Wrz 2011 13:17:29
Mam pytanie, jak można dodać recenzję jakiegoś odcinka ?
Q__
Moderator
#48 - Wysłana: 18 Wrz 2011 13:43:13
Enterprise D

Piszesz, wysyłasz, zamieszczamy-lub-nie.
Enterprise D
Użytkownik
#49 - Wysłana: 18 Wrz 2011 16:35:20
Q__:
Piszesz, wysyłasz, zamieszczamy-lub-ni

No tak, tylko gdzie mam to pisać?
Q__
Moderator
#50 - Wysłana: 18 Wrz 2011 16:37:12
Enterprise D

Enterprise D:
No tak, tylko gdzie mam to pisać?

Np. w moim profilu (tzn. jak klikniesz na to "Moderator" pod nickiem) znajdziesz mój e-mail...
Enterprise D
Użytkownik
#51 - Wysłana: 18 Wrz 2011 16:44:52
Dzięki
mozg_kl2
Użytkownik
#52 - Wysłana: 26 Wrz 2011 14:04:48
Ze smutkiem zauważyłem, że news na stronie głównej jest newsem mojego autorstwa podpisanym przez Evive. Ktos z miłościwie nam panujących może mi to wyjaśnić?
Eviva
Użytkownik
#53 - Wysłana: 26 Wrz 2011 18:43:40
mozg_kl2

Ten news tłumaczyłam sama, nie Ty. Nie brałam go od Ciebie, nawet nie wiedziałam, że go gdzieś zamieściłeś. Gdybyś go wysłał mi na maila, nie doszło by do tego nieporozumienia. Spytaj Q - to on kazał mi go tłumaczyć.
Darnok
Użytkownik
#54 - Wysłana: 26 Wrz 2011 19:13:31
mozg_kl2
Kto jak kto, ale Evivę o plagiat posądzać?
mozg_kl2
Użytkownik
#55 - Wysłana: 26 Wrz 2011 19:43:30
Eviva:
Ten news tłumaczyłam sama, nie Ty

Ja go linkowałem.

Eviva:
Nie brałam go od Ciebie, nawet nie wiedziałam, że go gdzieś zamieściłeś

http://www.startrek.pl/forum/index.php?action=vthr ead&forum=2&topic=1680&page=2#msg233935

Eviva:
Spytaj Q - to on kazał mi go tłumaczyć.

Pewnie Q CI podesłał mojego newsa to przetłumaczenia.
Eviva
Użytkownik
#56 - Wysłana: 26 Wrz 2011 19:47:44
mozg_kl2:
Pewnie Q CI podesłał mojego newsa to przetłumaczenia.

Nie, tylko wspomniał, a ja go wzięłam z trekToday
Q__
Moderator
#57 - Wysłana: 26 Wrz 2011 21:28:51 - Edytowany przez: Q__
mozg_kl2

Potwierdzam wersję Evivy. "Kazałem" (w cudzysłowie, bo co przy społecznej robocie można komu kazać) zrobić w końcu newsa o tym wahadłowcu. Linka jej nie podsyłałem.

BTW. gdybyś sam przetłumaczył (albo - co byłoby jeszcze lepsze - napisał coś własnego na wiadomy temat), a my byśmy to zamieścili, to tak, wtedy miałbyś słuszne prawo figurowac jako autor. Tak mozemy tylko dodać post scriptum, które zaraz dodam.

EDIT: dodałem, brzmi ono:
ps. redakcja Phoenixa dziękuje Forumowiczowi o nicku mozg_kl2 za przypomnienie nam o tej ważnej rocznicy
mozg_kl2
Użytkownik
#58 - Wysłana: 26 Wrz 2011 21:43:10
Eviva:
a ja go wzięłam z trekToday

No skoro tak to ok. Ja stosów palił nie będe, bo i gra nie jest tego warta.

Q__:
BTW. gdybyś sam przetłumaczył

A no widzisz, jakos tak nie wpadłem na to. Małą sugestia zawsze mile widziana.

Q__:
Tak mozemy tylko dodać post scriptum, które zaraz dodam.

A dziękuje, choć jak mówię. Sytuacja jest w takim razie jasna. Nie odczuwam potrzeby wpychania się wszędzie gdzie to możliwe. Z mojej strony Peace i EOT.
The_D
Użytkownik
#59 - Wysłana: 26 Wrz 2011 23:43:59
mozg_kl2

Nie obraź się zanadto, ale imho nazwanie wklejonego linka z jednozdaniowym komentarzem "newsem mojego autorstwa" trąci trochę megalomanią ;)
mozg_kl2
Użytkownik
#60 - Wysłana: 27 Wrz 2011 07:47:23
The_D:
megalomanią ;)

No ba jak zdobyć cały świat,swiat świat. ;)
 Strona:  ««  1  2  3  4  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Uwagi/prośby do adminów II

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!