USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?
 Strona:  ««  1  2  3  ...  25  26  27  28  29  30  31 
Autor Wiadomość
FederacyjneMSZ
Użytkownik
#901 - Wysłana: 5 Sier 2016 23:19:04 - Edytowany przez: FederacyjneMSZ
Peterski:
LCARS jest juz niemodny ;)

e tam, na androida ąłdnie śmiga. I na moim kompie już też

https://www.youtube.com/watch?v=QUo82Scgr0M

operacja głosowe wymiatają
pirogronian
Użytkownik
#902 - Wysłana: 5 Sier 2016 23:43:14 - Edytowany przez: pirogronian
Wy tu gadu gadu i bez składu , a ja tymczasem przypominam sobie, jaki to ból, po i łzy ta wymarzona praca webmastera...

USS Phoenix 2.0

Na dziś tyle. To tylko mockup strony głównej, ale już w kodzie, nie w programie graficznym. Jakbym miał jakiś łatwy hosting, to bym postawił i moglibyście klikać. I by odsyłało do prawdziwego Phoenixa

W innych uwag: proponuję wywalić z działu "Ster Trek w Polsce" wyszczególnienia na statki, rasy i inne badziewia. Wszystko razem, i UAKTUALNIONE. Natomiast bazę danych spiąłbym z pl Memory Alpha. Jeszcze tylko myślę, jak.

Edit:

Skłamałem. Jeszcze przed snem wrzucam jeden:

Uss Phoenix 2.0

Optuję, aby uszeregować bloki na głównej wg popularności/świeżości. Czyli newsy "z głównej" i nowości z forum na górze.
MarcinK
Użytkownik
#903 - Wysłana: 6 Sier 2016 07:40:00
pirogronian:
Skłamałem. Jeszcze przed snem wrzucam jeden:

Optuję, aby uszeregować bloki na głównej wg popularności/świeżości. Czyli newsy "z głównej" i nowości z forum na górze.

Ta kolorystyka... Jakby ktoś umarł
pirogronian
Użytkownik
#904 - Wysłana: 6 Sier 2016 07:59:48 - Edytowany przez: pirogronian
MarcinK:
Ta kolorystyka... Jakby ktoś umarł

Kolory akurat wziąłem z Phoeniksa. Ole on, jak to on, zawsze się odradza z popiołów

Poważnie: wrzuciłem, żeby można było się do czegoś konkretnego odnieść. Chcecie innych kolorów, napiszcie, jakie, bo mnie jest obojętne. A w ogóle, jeżeli dane mi będzie napisać część serwerową, to dodałbym opcję samodzielnego ustawienia kolorów dla każdego usera

Edit:

No ok. Po raz kolejny skłamałem. Kolory dobierałem na oko, żeby przypominało. Teraz je spróbkowałem w Gimpie i dodałem tło, żeby się coś błyszczało

USS Phoenix 2.0

I jak babcię kocham, jeszcze raz ktoś zacznie marudzić, zamiast pomóc, rzucę tę robotę...
MarcinK
Użytkownik
#905 - Wysłana: 6 Sier 2016 08:56:00
pirogronian
Teraz jest dobrze
Elaan
Użytkownik
#906 - Wysłana: 6 Sier 2016 09:20:06
pirogronian:
jeszcze raz ktoś zacznie marudzić,

No to może ja.

Kolorystyka jest w porządku.
Te okienka u góry prowadzące do poszczególnych działów - wyraźne, proste, estetyczne.
Tło niech się trochę błyszczy, ale nie przesadnie.
Za to zagęszczenie tych galaktyk i gwiazd jest za duże.
Lepiej, by im nieco luźniej było.
pirogronian
Użytkownik
#907 - Wysłana: 6 Sier 2016 09:30:52 - Edytowany przez: pirogronian
Elaan:
Kolorystyka jest w porządku.

W końcu zżynka ze starego Phoeniksa

Elaan:
Te okienka u góry prowadzące do poszczególnych działów - wyraźne, proste, estetyczne.

Elaan:
Za to zagęszczenie tych galaktyk i gwiazd jest za duże.
Lepiej, by im nieco luźniej było.

Spokojnie, też planuję w pełni konfigurowalne tło, ale proszę, zmieniłem:

USS Phoenix 2.0
Elaan
Użytkownik
#908 - Wysłana: 6 Sier 2016 10:19:42 - Edytowany przez: Elaan
pirogronian:
planuję w pełni konfigurowalne tło, ale proszę, zmieniłem:

Jak dla mnie - strzał w dziesiątkę.
Dziękuję za to i przede wszystkim za podjęcie działania w kierunku planowanych zmian.
Nareszcie jest coś konkretnego, do czego można się po prostu odnieść, wyrazić swoje zdanie.
Cieszę się też, że planujesz dobór kolorystyki i tła według gustu Userów - dzięki temu każdy będzie miał własny kawałek nieba.

Mam jeszcze uwagę, co do Bazy Danych - te kolorowe okienka wejściowe z odsyłaczami do sekcji są, IMO bardzo ładne i funkcjonalne, więc warto tak to zostawić.

a

Natomiast sam układ tekstu w poszczególnych sekcjach - zwłaszcza tam gdzie jest go sporo [np. Konstytucja Floty] eaczej wymaga trochę poprawek porządkowych i estetycznych, by przyjemniej się go czytało.
Guauld
Użytkownik
#909 - Wysłana: 6 Sier 2016 13:19:24 - Edytowany przez: Guauld
pirogronian
Nie chcę narzekać , ale te górne przyciski wyobrażałem sobie bardziej w takim stylu
p
czy coś podobnego, bo takie ramki wokół przycisków czy okienek już dawno wyszły z mody zdaje się.

Druga rzecz, to wielkość obrazku tła, powinien być przynajmniej 1920x1200 i najlepiej i repetytywny (bym uznał to z automatu za wersję roboczą, ale masz podobny problem na swoim blogu (tam tło nie jest zablokowane przy scrollowaniu), wiec wytykam ).

Mniej znacząca pierdoła, to "Polski serwis fanów Star Trek" przeniósłbym pod USS Phoenix, ale z drugiej strony nie mam prawie żadnego zmysłu estetycznego, więc do tego ostatniego bym nie przykuwał większej uwagi.
Maveral
Użytkownik
#910 - Wysłana: 6 Sier 2016 13:42:25
pirogronian

Całkiem spoko, tylko zmień ten "border-radius" na mniejszy, bo teraz "wygląda za bardzo" ;) Daj wartość między 5px, a 10px i powinno być dobrze
mozg_kl2
Użytkownik
#911 - Wysłana: 6 Sier 2016 14:16:33
nie miałem czasu śledzić całej tej dyskusji ale czy coś ciekawego z niej wynikło? Jedno złe co wychwyciłem to nawiązanie do nowej wersji hataka czyli naekranie.pl. mam nadzieję, że nie idziemy tą drogą.
Peterski
Użytkownik
#912 - Wysłana: 6 Sier 2016 21:35:29
mozg: naekranie jest zbyt kolorowy jak dla mnie, lekki oczopląs. Natomiast rozkład sekcji i artykułów mi się podoba.
pirogronian
Użytkownik
#913 - Wysłana: 6 Sier 2016 21:43:47
Guauld:
te górne przyciski wyobrażałem sobie bardziej w takim stylu

Być może zrobię coś pomiędzy, a może one też będą konfigurowalne

Maveral:
zmień ten "border-radius" na mniejszy, bo teraz "wygląda za bardzo" ;) Daj wartość między 5px, a 10px i powinno być dobrze

Dziękuję, zmniejszyłem. BTW nie używam w swoim kodzie jako jednostek pikseli, bo uważam, że strona jest dla człowieka a nie dla komputera, na którym się ją otwiera. Dlatego konsekwentnie używam jednostek metrycznych. Mam nadzieję, że to nie grozi żadną katastrofą...

Elaan:
Jak dla mnie - strzał w dziesiątkę.

Elaan:
Dziękuję za to i przede wszystkim za podjęcie działania w kierunku planowanych zmian.
Nareszcie jest coś konkretnego, do czego można się po prostu odnieść, wyrazić swoje zdanie.

Indeed, mnie też już mierziło to gadanie ciągłe. Ciekawe, że główni dyskutanci jeszcze się nie wypowiedzieli...

Elaan:
Cieszę się też, że planujesz dobór kolorystyki i tła według gustu Userów - dzięki temu każdy będzie miał własny kawałek nieba.

Jak dojdzie w ogóle do implementacji... Apropos. Makieta ewentualnej nowej wersji Phoeniksa jest dostępna tutaj: http://testowyphoenix.cba.pl/. W sumie nic nowego nie ma, ale można sobie poklikać. Nie planuję robić jednak pełnej implementacji, dopóki nie dogadają się ze sobą właściciele i admini. Każdy hosting ma własne brewerie i nie zamierzam nadrabiać sobie roboty

Elaan:
Mam jeszcze uwagę, co do Bazy Danych - te kolorowe okienka wejściowe z odsyłaczami do sekcji są, IMO bardzo ładne i funkcjonalne, więc warto tak to zostawić.

Indeed, mnie też się podoba. Jest to też dobry układ imho na małe ekrany.

Elaan:
Natomiast sam układ tekstu w poszczególnych sekcjach - zwłaszcza tam gdzie jest go sporo [np. Konstytucja Floty] eaczej wymaga trochę poprawek porządkowych i estetycznych, by przyjemniej się go czytało.

Postaram się wpłynąć na adminów
Peterski
Użytkownik
#914 - Wysłana: 6 Sier 2016 21:51:24
pirogronian:
Indeed, mnie też już mierziło to gadanie ciągłe. Ciekawe, że główni dyskutanci jeszcze się nie wypowiedzieli..

Doceniam starania, ale wydaje mi się, że warto popracować nad upgradem bardziej kompleksowym. Takie coś będzie minimalistycznym łataniem. Mam nadzieję, że zechcesz dolaczyc do ewentualnego zespolu ;)
pirogronian
Użytkownik
#915 - Wysłana: 6 Sier 2016 21:57:59 - Edytowany przez: pirogronian
Peterski:
wydaje mi się, że warto popracować nad upgradem bardziej kompleksowym. (...) Mam nadzieję, że zechcesz dolaczyc do ewentualnego zespolu ;)

Kiedyś zarabiałem tzw "cięciem grafiki", czyli robieniem htmlowych makiet stron, pod późniejszą implementację. Ponieważ nie wiem, c mi przyniesie jutro, a z jakiegoś powodu się zapaliłem, więc nie mogąc się doczekać specyfikacji wewnętrznej Phoeniksa, zacząłem implementować to, o czym już wiem. Jeżeli potem wypadnę z zespołu, to pozostaną chociaż moje mockupy. Staram się stosować do proponowanych w kursach sieciowych standardów. Może to podniesie rozpoznawalność przez wyszukiwarki i poprawi oglądalność na różnych dziwnych urządzeniach, bo np kod strony głównej jest dość archaiczny...

Cieszę się, oczywiście, że chcecie mnie w zespole, ale gdyby się pojawił na horyzoncie fachowiec z prawdziwego zdarzenia, nie rezygnujcie z niego. Ja jestem przede wszystkim entuzjastą...
Maveral
Użytkownik
#916 - Wysłana: 6 Sier 2016 22:19:37
pirogronian

Jeśli już bawisz się od razu w HTML + CSS, to proponuję trzymać się HTML5, który jest już standardem. Pierwszy z brzegu przykład, to menu nawigacyjne powinno być między tagami "nav", a nie, tak jak "drzewiej bywało", między znacznikami "div" (a niektórzy to robili nawet całe layout'y na tabelach ;) ).
pirogronian
Użytkownik
#917 - Wysłana: 6 Sier 2016 22:29:00 - Edytowany przez: pirogronian
Maveral:
Jeśli już bawisz się od razu w HTML + CSS, to proponuję trzymać się HTML5, który jest już standardem. Pierwszy z brzegu przykład, to menu nawigacyjne powinno być między tagami "nav", a nie, tak jak "drzewiej bywało", między znacznikami "div" (a niektórzy to robili nawet całe layout'y na tabelach ;) ).

Layouty na tabelach i u mnie budzą już uśmiech. Ale jak zerknąłem w html w wersji 5, toż to całkiem nowy język, którego się trzeba nauczyć. W sumie tym bardziej mckupy by się przydały, niezależnie od tego, jak wyjdzie z kodem na serwerze.

Przepisałem główną stronę z tagami semantycznymi html5 (chyba). Aktualnie męczę podstronę wyszukiwarki artykułów.
MarcinK
Użytkownik
#918 - Wysłana: 5 Wrz 2016 20:22:04
Czyli pozostaje bez zmian?
mozg_kl2
Użytkownik
#919 - Wysłana: 5 Wrz 2016 20:44:20
MarcinK

a jesteś zdziwiony?
MarcinK
Użytkownik
#920 - Wysłana: 5 Wrz 2016 20:52:55
mozg_kl2
Nie bardziej niż to że wciąż nie zostaliśmy adminami.
mozg_kl2
Użytkownik
#921 - Wysłana: 5 Wrz 2016 21:01:22
MarcinK:
Nie bardziej niż to że wciąż nie zostaliśmy adminami.

Widać Partia jeszcze nie potrzebuje nas na tym odcinku.
MarcinK
Użytkownik
#922 - Wysłana: 6 Wrz 2016 13:55:58 - Edytowany przez: MarcinK
W sumie co byście powiedzieli na uaktywnienie scifi monitor i umieszczania w nim odnośników do nie trekowych newsów?
To info o Batman i Robin wisi tam odkąd pamiętam.

O rewolucji każdy może sobie gadać, ale robić przy tym co jest to nima komu.
Guauld
Użytkownik
#923 - Wysłana: 6 Wrz 2016 14:53:22
MarcinK:
W sumie co byście powiedzieli na uaktywnienie scifi monitor i umieszczania w nim odnośników do nie trekowych newsów?

Nie miałbym nic przeciwko, ale przydałoby się to jakoś uwidocznić, bo nie wiem kto na to zwraca uwagę. Żeby przez kilka dni po dodaniu najnowszy może news był jakoś wyszczególniony czy coś w tym stylu.
Q__
Moderator
#924 - Wysłana: 6 Wrz 2016 15:45:57
MarcinK
mozg_kl2

mozg_kl2:
Widać Partia jeszcze nie potrzebuje nas na tym odcinku.

Cóż, Towarzysze, stawiałem ten temat na posiedzeniu KC. Zrobiłem, co mogłem, teraz wszystko w rękach konia... znaczy... Sekretarzy Kai'a i Peterskiego...
MarcinK
Użytkownik
#925 - Wysłana: 6 Wrz 2016 16:40:58
Guauld
Wywalić Ostatnie Zmiany w serwisie i znacząco zmniejszyć logo phoneixa.
 Strona:  ««  1  2  3  ...  25  26  27  28  29  30  31 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!