USS Phoenix
Logo
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?
 Strona:  ««  1  2  3  ...  25  26  27  28  29  30  31  »» 
Autor Wiadomość
The_D
Użytkownik
#871 - Wysłana: 4 Sier 2016 08:23:58
O jeszcze odnośnie bazy danych, bo zapomniałem. Polska edycja Memory Alpha działa od dawna, ale nigdy nie udało się zgromadzić dużej bazy edytorów. Ale tez jest grupa fanów, która preferuje język polski. Mam taki pomysł, dość niekonwencjonalny, że w pewnych sprawach serwis mógłby dublować polską edycję MA. W sensie dosłownej copy-pasty. Licencja wikii na to pozwala, wystarczy dać na boku informację o źródle i prawach, więc częściowo serwis można zasilić tekstami z MA, a tekst napisany na Phoeniksa może potem trafić i na MA.

Części bazodanowej o tyle mi szkoda, że to chyba jedyne miejsce w internecie, gdzie można znaleźć spis wszystkich odcinków po polsku.
Wookie
Użytkownik
#872 - Wysłana: 4 Sier 2016 09:26:13
Copy Paste jest niemile widziany przez silnik Google'a więc raczej bym to odradzał. A co do bazy z Phoenixa, to proponowałbym jednak podejście w drugą strone, to czego brakuje przenieść na memory alpha polskie. Pomijając nadal brak jakiegokolwiek sensu w dublowaniu Wiki przez tradycyjne serwisy.
KAEM
Użytkownik
#873 - Wysłana: 4 Sier 2016 10:46:29 - Edytowany przez: KAEM
Wookie:
Forum no cóż... mimo, że sam jestem jego zwolennikiem to też już jest relikt przeszłości i oczywiście nadal jest w użytku, to straciło mocno na znaczeniu jako platforma komunikacyjna.

Zależy jakich użytkowników masz na myśli. Jeśli piszesz o nastolatkach szukających pokemonów i chcących o swoich sukcesach w łapaniu pixeli pogadać z całym światem to fakt - social media będą platforma zdecydowanie lepsza niż tradycyjne forum

Jednak w przypadku jakiegoś konkretnego (dosyć wąskiego) hobby szczególnie gdy dotyczy ono troszkę bardziej dojrzałych wiekowo ludzi, chcących pogadać o tym jedynie wśród osób dzielących z nimi ich zainteresowania - najchętniej używaną platformą nadal jest forum. Po pierwsze - nie każdy chce aby o jego wszystkich przemyślenia i wypowiedziach (powiedzmy dotyczących Treka) informowanych było kilka setek znajomych (z których większość ma to po prostu gdzieś), po drugie - nadal masa ludzi po prostu nie używa SM.
Znów odwołam się do własnego przykładu. Obok serwisu z forum mamy 3 fanpage na FB (i kilkanaście eventów), były osoby, które jakiś czas temu koniecznie chciały właśnie tam przenieść całą aktywność... guzik im z tego wyszło. Owszem czasem ktoś coś zalajkuje, czasem umieści jakiś komentarz i... tyle. A na forum nadal pojawia się kilka setek postów miesięcznie.
SM są (naprawdę) świetne jako promocja (głównie eventów) oraz uzupełnienie serwisu ale na pewno nie jako główne miejsce na tego typu działalność.
Wookie
Użytkownik
#874 - Wysłana: 4 Sier 2016 11:02:58
Taki lekceważący stosunek już nie wróży sukcesu, zalecam jednak przestudiować rynek użytkowników zarówno internetu jak i pokemonów ;) Social Media używa na codzień miliardy ludzi na Ziemi, w Polsce już kilka lat temu przekroczył 10 mln, czyli ponad 1/4 populacji. Przypomnę o otwieraniu się na świat a nie zamykaniu się we własnym grajdole. Lekceważenie takiej siły jest zwyczajnie nierozważne, jeśli myśli się o poważnym, nowoczesnym portalu z pierwszej ligi.

Niestety nie tylko małolaty - taki jest po prostu trend, a fora nie zastępują fanpage'e tylko grupy i to się dzieje. Oczywiście, znajdą się osoby poza Social Media, coraz mniej i patrząc szeroko odsetek z roku na rok coraz bardziej pomijalny. A każdy kto już przejdzie na ciemną stronę SM woli jednak już pływać w tym ekosystemie, bo wszystko ma w jednym miejscu. Sam jestem w kilku grupach dot. seriali różnego typu i od dawna jestem pełnoletni ;) z resztą tak jak 90% lidzi w tych grupach. Żyje to zdecydowanie dynamiczniej niż fora - trudno tak już bywa. Świat idzie do przodu, lepiej się z tym jednak pogodzić.

Tak, faktycznie dużo też zależy od tematyce strony/portalu - jednak po pierwsze Start Trek to domena młodych i ciągle żywy twór, a nie coś co się wspomina w domu seniora przy partyjce w bingo. Po drugie, jak wspomniałem forum nadal się praktykuje, aczkolwiek coraz więcej nowoczesnych serwisów już nie posiada tej formy komunikacji.
The_D
Użytkownik
#875 - Wysłana: 4 Sier 2016 11:14:25
Facebook nie zastąpi forum jeżeli chodzi o dłuższe, głębsze dyskusje, z kolei łatwiej tam o komentarze do nowinek czy aktualności. No i miliony ludzi logują się tam codziennie, w tym ludzie, którzy nie zaglądają tu, albo zaglądają rzadko, a tam jest szansa, że post im wyskoczy w powiadomieniach, więc zajrzą. Można to rozumieć jako szerzej pojętą promocję.
The_D
Użytkownik
#876 - Wysłana: 4 Sier 2016 11:20:06
Jeszcze o copy pasta:
1. Do informacji na Memory Alpha nie dokopie się wielu nowych, jednak na startrek.pl wciąż łatwiej trafić.
2. o ile mam wielki szacunek do całego projektu i włożonej pracy ludzi, o tyle sama Wikia Inc. strasznie się komercjalizuje, co dla użytkownika oznacza coraz bardziej natrętne reklamy, w tym takie które przekonują mnie, że mam wirusa.
Optymalizacji pd google'a też bym nie demonizował, w końcu nie jesteśmy 501 firmą sprzedającą szampon, tylko jednym z kilku portali o Star Treku w Polsce.
Oczywiście nie ma sensu przeklejać wszystkich tysięcy haseł o każdej, ale fajnie byłoby gdyby z tej strony użytkownik mógł się dowiedzieć ile było filmów, seriali i odcinków.
Z przeklejaniem na MA będzie ten problem, że spora część bazy danych to informacje apokryficzne, manualowe, czy wreęcz twórczość fanów, więc na samo Memory Alpha nie pasują. Dla nich chyba zostaje tylko muzeum.
KAEM
Użytkownik
#877 - Wysłana: 4 Sier 2016 12:08:47 - Edytowany przez: KAEM
Tak, badania (głównie te przygotowywane przez firmy których core działalności jest właśnie promocja w SM) na pewno wykazują że dziś internet to FB a poza FB nie ma nic. Fascynujące....

Tyle, że życie (na szczęście) wygląda troszkę inaczej. Sam fakt, że ktoś nawet posiada konto na FB nie oznacza, że z niego aktywnie korzysta (choć w sprytnie przygotowanej ankiecie wyjdzie że wręcz bez FB żyć nie może). Z mojego najbliższego otoczenia znam naprawę niemało osób (w przeróżnym wieku) po prostu nie używających tego cudownego wynalazku. Niektórym trudno w to uwierzyć ale istnieje ogromna ilość ludzi, którym daleki jest fajsbukowy ekshibicjonizm, która ma w głębokim poważaniu informacje ile razy ktoś dziś wypił kawę a w zamian ceniąca sobie po prostu anonimowość (przynajmniej częściową).

Poza tym SM są niepewne. Niedawno istniało grono.net oparte właśnie na grupach, potem szczyty popularności święciła naszaklasa, teraz jest FB. Cholera wie co będzie za 2-3 lata a fora istnieją po naście lat. Dlatego przenoszenie głównej treści na SM jest po prostu ryzykowne

Nie neguje i nie lekceważę SM. Wspominam tylko o tym że SM warto potraktować jako kanał promocji a nie główne miejsce działalności.
Wookie
Użytkownik
#878 - Wysłana: 4 Sier 2016 12:36:59
KAEM:
Tak, badania (głównie te przygotowywane przez firmy których core działalności jest właśnie promocja w SM) na pewno wykazują że dziś internet to FB a poza FB nie ma nic. Fascynujące....

To zdanie zakrawa o lekkie znamiona ignorancji. Opieram się na faktach i doświadczeniu zawodowym , a Twoje zdanie zakrawa lekko o jakieś teorie spiskowe lub demagogię. Dodam tylko, że nigdzie w swoich wypowiedziach nie napisałem, tego dziwnego stwierdzenia, ze rzeczywostoć czy badania statystyczne potwierdzają tak absurdalną tezę. Z resztą gdyby takie były fakty, to nie rozważalibyśmy teraz jak może się zmienić Startrek.pl, tylko jak go po prostu przerzucić do FB. Zaznaczam tylko, że SM jest niezbędny obecnie i podkreślę, że to nie jest moja opinia tylko fakt. Radzę jednak odłożyć na bok swoją osobistą niechęć do SM i spojrzeć na to bardziej wolkańsko, bez emocji i od strony osoby, którą chciałoby się pozyskać, która wbrew kolejnym demagogicznym zabiegom nie jest zidiociałym małolatą, który robi selfie jak siedzi w WC tylko dlatego, że korzysta z FB.

KAEM:
Z mojego najbliższego otoczenia znam naprawę niemało osób (w przeróżnym wieku) po prostu nie używających tego cudownego wynalazku.

To jest błąd poznawczy lub niezrozumienie statystyki. Ankiety, wbrew teoriom spiskowym, przeprowadza się na reprezentatywnej populacji. Na szczęście przez internet bardzo łatwo osiągnąć dużą populację na której możemy uzyskać bardzo dobre jakościowo dane statystyczne (mały błąd statystyczny), które są pozbawione błędu typu 'znam dużo znajomych'. Twoje środowisko może być zwyczajnie nieprzystające do całego spektrum badanych ludzi, ale w po przeprowadzaniu badania wyjdzie, że mimo tylu ludzi wokół ciebie nie korzystających z czegoś, w rzeczywistości w całej badanej populacji jest całkiem inaczej. Z resztą znów... 10 mln to fakt - tyle jest userów, zakładając nawet jakiś odrzut... nawet pesymistyczny 50% nadal 5 mln to ogromna siła. Ciągle to co ósmy Polak.

KAEM:
Poza tym SM są niepewne. Niedawno istniało grono.net oparte właśnie na grupach, potem szczyty popularności święciła naszaklasa, teraz jest FB. Cholera wie co będzie za 2-3 lata a fora istnieją po naście lat. Dlatego przenoszenie głównej treści na SM jest po prostu ryzykowne

Są dużo bardziej pewne niż małe fora na anonimowym serwerku to raz, a po drugie nikt nie mówi o przenosinach bo jest to w zasadzie nie do zrobienia i pozbawione sensu. Chodzi o korzystanie z tego powszechnego środka komunikacji, dla wielu dużo wygodniejsze i zwyczajnie to woli i nie ma znaczenia co Ty, ja lub nasi znajomi o tym myślą, bo faktów i tak nie zmienimy.

KAEM:
Niektórym trudno w to uwierzyć ale istnieje ogromna ilość ludzi, którym daleki jest fajsbukowy ekshibicjonizm, która ma w głębokim poważaniu informacje ile razy ktoś dziś wypił kawę a w zamian ceniąca sobie po prostu anonimowość (przynajmniej częściową).

To jest lekceważenie. Widać, że albo próbujesz ośmieszyć FB albo go zwyczajnie nie rozumiesz. Obecnie w sieci nie ma anonimowości, a to co postrzegasz prawdopodobnie za anonimowość możesz spokojnie osiągać posiadając jednocześnie konto na wszelkich SM.
The_D
Użytkownik
#879 - Wysłana: 4 Sier 2016 12:36:59
KAEM:
a nie główne miejsce działalności.

Tego chyba nikt nie postulował.
Guauld
Użytkownik
#880 - Wysłana: 4 Sier 2016 12:47:21
Wookie
Może najlepiej odpowiedzieć na pytanie, które najbardziej ludzi bez aktywności w SM interesuje - czy ta integracja wymusi na nich założenie kont na FB jeśli będą chcieli korzystać z Phoenixa?
Wookie
Użytkownik
#881 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:03:26
Guauld:
Wookie
Może najlepiej odpowiedzieć na pytanie, które najbardziej ludzi bez aktywności w SM interesuje - czy ta integracja wymusi na nich założenie kont na FB jeśli będą chcieli korzystać z Phoenixa?

Oczywiście, że nie wymusi, SM to jest jedynie forma otwarcia się na większą liczbę użytkowników/czytelników portalu. Zakładając, że Phoenix miałby być portalem o Star Treku a nie tylko forum, to zarówno Forum jak i social media zostają kanałami informacyjnymi. Do tego SM maja jeszcze jedną bardzo ważną funkcję docierania do nowych potencjalnych użytkowników. Oczywiście wszystko to przy założeniu, że w zespole redakcyjnym będzie osoba odpowiedzialna za ten dział. Szczegóły oczywiście są do ustalenia w jakim zakresie i jakie informacje miałby być na fanpage'u i w jak dużym stopniu pobudzać ruch w grupie. Jednak ta druga kwestia przeważnie sama się reguluje, gdy masz już tych 30-50 członków grupy.

Obecnie w zasadzie są dwa główne sposoby znalezienia treści w internecie. Pierwsza, oczywista - wyszukiwarka Google'a bądź inna. Szukamy frazę. Do tego dochodzi podczepiony gdzieś link... gdzieś na w social mediach lub na forach lub w artykułach innych portali. W taki sposób user może dowiedzieć się o istnieniu jakiegoś serwisu. FB na przykład jest tutaj o tyle wdzięczny, że ktoś da like'a, znajomy zobaczy, zainteresuje się i tak to już potem idzie.

Druga sprawa to podtrzymanie czytelnika/użytkownika, czyli atrakcyjność treści i sposób informowania o tym, że nowe treści się pojawiły. Tutaj zostaje po prostu strona główna agregująca najnowsze wpisy - to jest oczywiste, a do tego wchodzi znowu social Media, gdzie informacja na fan page'u o nowym wpisie już miłośnik startrek.pl korzystając regularnie z FB wie, że coś nowego pojawiło się na jego ulubionym serwisie. Są jeszcze kanały RSS, ale jest to raczej nisza i realnie mało kto z nich korzysta, nad czym osobiście ubolewam.

Generalnie temat rzeka, ale najważniejsze jest to, że SM na wielu płaszczyznach może pomóc dotrzeć do nowych użytkowników jak i informować już stałych czytelników, jak i może być dodatkową platformą do wymiany poglądów, komentarzy itp. Z założenia ma on pomagać a nie szkodzić i nikogo też nie zmusza do posiadania w nich kont. Odwrotnie, ma zwerbować i pomagać tym, którzy już z SM i tak korzystają.
Guauld
Użytkownik
#882 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:11:52 - Edytowany przez: Guauld
Wookie
No, myślę, że to rozwiąże konflikt, bo wcześniej było rozważanie między propagowaniem strony na FB a przeniesieniem tam działalności forum i do teraz nie było do końca jasne za którym optujesz, stąd pewnie to lekkie wzburzenie ze strony KAEMa . Jeśli do korzystania ze strony i forum FB nie będzie potrzebny, to nie widzę powodu, żeby tego nie wprowadzić.
Elaan
Użytkownik
#883 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:17:42
Wookie:
zaklinasz rzeczywistość tym jak to wielkie znaczenie ma obecnie Phoenix - nie ma żadnego

Trudno zgodzić się z takim stwierdzeniem.

Wookie:
Chcecie zostawić encyklopedie, Wasza wola nadal to jest z punktu widzenia celu (obecnego czy przyszłego) bez sensu

Wookie:
Wartość dodana do strony żadna, bo i tak nikt tam nie zajrzy, a zasoby są przepalane.

W dodatku - bez obrazy - ale czytając Twoje wypowiedzi mam nieodparte wrażenie, że podajesz swoje zdanie nieco ex cathedra, tonem prawd objawionych zacofanym prostaczkom.

Wookie:
podejście do nowych trendów w budowania portali - reakcja na naekranie.pl.

I znów - bez obrazy, ale wizualnie ta strona to tabloidowy koszmarek.
Podobnie jak np. strona historia.focus.pl.
W zalewie efektownych obrazków gubi się treść i trudno znaleźć interesujący nas temat.
Czy tak miałby wyglądać "unowocześniony" Phoenix?
Niczym te romulańskie stateczki ozdobione dziecięcą kalkomanią?

a

I czy na pewno to jest forum najpotrzebniejsze?

Wookie:
a forum i jego specyfika no cóż... tego nawet nie skomentuje.

A szkoda, bo tego typu niedomówienia nie wyglądają zbyt ładnie, sugerując przy tym krytykę obecnych Użytkowników na poziomie osobistym.
Wookie
Użytkownik
#884 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:20:24
Ja w zasadzie nie optuję za niczym Chciałem tylko trochę może oczywistości, może nowości Wam wyłożyć jak może wyglądać reanimacja startrek.pl do czegoś więcej niż forum.

Ponieważ jednak zawsze wychodzę z założenia, że jak się za coś brać, to porządnie, to chciałem uświadomić jak teraz podchodzi się do robienia dużych portali czy większych blogów tak, żeby jednak łapały nowych użytkowników, były na czasie i co równie ważne utrzymały czytelników.
Wookie
Użytkownik
#885 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:36:17
Elaan:
Wookie:
zaklinasz rzeczywistość tym jak to wielkie znaczenie ma obecnie Phoenix - nie ma żadnego

Trudno zgodzić się z takim stwierdzeniem.

Wookie:
Chcecie zostawić encyklopedie, Wasza wola nadal to jest z punktu widzenia celu (obecnego czy przyszłego) bez sensu

Wookie:
Wartość dodana do strony żadna, bo i tak nikt tam nie zajrzy, a zasoby są przepalane.

W dodatku - bez obrazy - ale czytając Twoje wypowiedzi mam nieodparte wrażenie, że podajesz swoje zdanie nieco ex cathedra, tonem prawd objawionych zacofanym prostaczkom.

Nie miałem zamiaru nikogo obrażać i radzę nie brać tego wszystkiego tak osobiście. Problem w tym, że przewertowałem kilka ostatnich stron tej dyskusji i wyraźnie widać, że brakuje Wam wiedzy eksperckiej w tej dziedzinie. Ze względów myślę oczywistych - czas, rozległość tematu itp. nie chciałem tutaj robić przyspieszonego kursu webdeveloperki. Może to zabrzmieć jako prawdy objawione, ale są w pełni weryfikowalne, zainteresowanych zachęcam do skonfrontowania tego, co napisałem z ekspertami z sieci. Chciałem tylko otworzyć trochę oczy i zmienić lekko perspektywę z nadzieją, że będzie Wam to pomocne. Jak wykorzystacie tą wiedzę to już tylko i wyłącznie Wasza sprawa. Jesli chcecie brać to jako atak osobisty i moje promowanie się jako boga internetu, ok, jaktam chcecie.

Elaan:
Wookie:
podejście do nowych trendów w budowania portali - reakcja na naekranie.pl.

I znów - bez obrazy, ale wizualnie ta strona to tabloidowy koszmarek.
Podobnie jak np. strona historia.focus.pl.
W zalewie efektownych obrazków gubi się treść i trudno znaleźć interesujący nas temat.
Czy tak miałby wyglądać "unowocześniony" Phoenix?
Niczym te romulańskie stateczki ozdobione dziecięcą kalkomanią?

a

Na to pytanie musicie sobie sami odpowiedzieć, co z resztą podkreślałem: jeśli chcecie zmieniać coś tylko dla siebie, to macie pełną dowolność w wyborze formy i treści. Natomiast jeśli chcecie pójść dalej i zrobić coś więcej niż forum, to większy sukces odniesiecie jednak korzystając z obecnie panujących trendów. Wówczas radzę jednak trochę pójść z nimi na kompromis, a nie z nich rezygnować, bo akurat komuś się nie podoba.

Elaan:
Wookie:
a forum i jego specyfika no cóż... tego nawet nie skomentuje.

A szkoda, bo tego typu niedomówienia nie wyglądają zbyt ładnie, sugerując przy tym krytykę obecnych Użytkowników na poziomie osobistym.

To nie miejsce na te dyskusje, a takie oftopowanie do jakiego teraz prowadzisz to chociażby jedna z tych specyficznych cech tego forum. Do tego znów niepotrzebne osobiste odbieranie tego, co napisałem. CO już kilkakrotnie podkreśliłem, na chwilę obecną społeczność jaką tworzycie jest bardzo specyficzna, mi nie odpowiadała, więc zaglądam tu bardzo rzadko. Z resztą znamienitsi ode mnie dyskutowali na ten temat tutaj na milion sposobów, także zakładam, że albo wiadomo o co chodzi, albo wystarczy przejrzeć chociaż kilka flejmów jakie tutaj miały miejsce.
ortkaj
Użytkownik
#886 - Wysłana: 4 Sier 2016 13:38:53 - Edytowany przez: ortkaj
Ja to się nie znam na tym co mówicie panocki i paniusie ( z szaconkiem i rączki całuję) , ale widzimisię, że ktosik się może znudził tym że utrzymuje dobry adres dla kilkunastu userów i chce to bardziej rozbudować, żeby klientów nowych przyciągnąć do Treka i na stronę ( a nowe Treki co by nie mówić i psioczyć dają taką szansę) i być może i na tronie (przepraszam stronie) nieco zarobić. Tak żeby za domenę i obsługę ( bo w wypadku rozbudowy nikt za darmo w takim zakresie nie będzie robił) starczyło. Tak to mnie się widzi, powtarzam.
Howgh.
KAEM
Użytkownik
#887 - Wysłana: 4 Sier 2016 14:21:23
Guauld:
No, myślę, że to rozwiąże konflikt, bo wcześniej było rozważanie między propagowaniem strony na FB a przeniesieniem tam działalności forum i do teraz nie było do końca jasne za którym optujesz, stąd pewnie to lekkie wzburzenie ze strony KAEMa . Jeśli do korzystania ze strony i forum FB nie będzie potrzebny, to nie widzę powodu, żeby tego nie wprowadzić.

Dokładnie
Kilkukrotnie zaznaczałem, że moim skromnym zdaniem SM są naprawdę świetną formą promocji i na pewno warto z niej skorzystać jednak główną działalność bezpieczniej pozostawić na forum a nie jak fejsbukowych "grupach" które dziś są a za rok może ich nie być.

Wookie:
10 mln to fakt - tyle jest userów

No i o czym to ma niby świadczyć? Wiesz ile z tych 10 mln kont jest używana...10%? Ile osób zarejestrowało się tam tylko po to aby odfajkować FB? Znam masę takich osób

Wookie:
Są dużo bardziej pewne niż małe fora na anonimowym serwerku to raz

Te małe fora na anonimowych serwerkach istnieją po kilkanaście lat a grono.net dawno padło, naszaklasa też ledwo zipie...
Poza tym nazywanie anonimowymi serwerkami hostingów obsługiwanych przez firmy typu home.pl czy podobne jest delikatnie mówiąc niepoważne.

Wookie:
Obecnie w sieci nie ma anonimowości, a to co postrzegasz prawdopodobnie za anonimowość możesz spokojnie osiągać posiadając jednocześnie konto na wszelkich SM

Nie "obecnie" jak napisałeś, nigdy jej nie było ;). Nie czytasz uważnie. Napisałem "częściowa anonimowość". Naprawdę uważasz że stopień anonimowości na forum jest taki sam jak na FB. Naprawdę??? ;)

Cała ta dyskusja zaczęła się od momentu gdy napisałeś, że tego typu fora to relikt i aby być nowoczesnym trzeba skierować się w stronę SM. Jeśli jednak nie miałeś na myśli przenoszenia głównej działalności na FB (na "grupy") to z mojej trony chyba temat wyczerpany.
Elaan
Użytkownik
#888 - Wysłana: 4 Sier 2016 14:26:50 - Edytowany przez: Elaan
Wookie:
To nie miejsce na te dyskusje, a takie oftopowanie do jakiego teraz prowadzisz to chociażby jedna z tych specyficznych cech tego forum.

Mylisz się, nie prowadzę do żadnego offtopu.
Jeśli jednak do technicznej oceny funkcjonowania forum dołączasz negatywną [acz niedoprecyzowaną] ocenę jego specyfiki - a na tę składa się, chcesz czy nie, także ocena postaw i wypowiedzi Użytkowników - to musisz liczyć się z reakcją.
Natomiast wykorzystanie formułki typu "wiadomo o co chodzi" to IMO gładki, choć tani wybieg.

Abyś zaś nie sądził, że flejm jakowyś przeciw Tobie ciągnąć zamyślam, postaram się powstrzymać od dalszych wypowiedzi w tym temacie.
krzychu
Użytkownik
#889 - Wysłana: 4 Sier 2016 14:45:22 - Edytowany przez: krzychu
mozna probowac stawiac forum php na serwerze jakims / jeszcze tego nie robilem /

ale sa problemy z hackerami ktorzy niszcza takie fora oni kontroluja takie dzialalnosci i moga niszczyc

a to ze ktos chce zarobic to normalne

ja nie mam pomyslu co dalej z phoenix

stoczyl wiele walk z borg
Wookie
Użytkownik
#890 - Wysłana: 4 Sier 2016 15:02:40 - Edytowany przez: Wookie
KAEM
Coż pozostaniemy w odmiennym zdaniu

Elaan:
Mylisz się, nie prowadzę do żadnego offtopu.
Jeśli jednak do technicznej oceny funkcjonowania forum dołączasz negatywną [acz niedoprecyzowaną] ocenę jego specyfiki - a na tę składa się, chcesz czy nie, także ocena postaw i wypowiedzi Użytkowników - to musisz liczyć się z reakcją.
Natomiast wykorzystanie formułki typu "wiadomo o co chodzi" to IMO gładki, choć tani wybieg.

Abyś zaś nie sądził, że flejm jakowyś przeciw Tobie ciągnąć zamyślam, postaram się powstrzymać od dalszych wypowiedzi w tym temacie.

Tak mylę się, także przepraszam

Tak naprawdę trolluje, żeby wszystkich tutaj obrazić i zniszczyć to forum, oczywiście dla kasy :-P

Już zapomniałem jak tu jest... specyficznie

Live Long And Prosper
Peterski
Użytkownik
#891 - Wysłana: 4 Sier 2016 15:19:25
Elaan:

Chyba nie do konca sie rozumiemy. Startrek.pl to nie tylko forum. To znaczy obecnie to jedyna aktywna czesc, ale nie takie bylo poczatkowe zalozenie - no i revamp mialby na celu powrót do zrodel. Nie moze byc tak, ze wszelkie zmiany beda hamowane/ograniczane pod katem niezmiennosci forum.

KAEM:
Te małe fora na anonimowych serwerkach istnieją po kilkanaście lat a grono.net dawno padło, naszaklasa też ledwo zipie

Ehem... Nie widze zwiazku? Nikt przeciez nie mowi, ze startrek.pl ma byc serwisem spolecznosciowym, to bylby poroniony pomysl. Ale integracja z serwisami spolecznosciowymi jest jak najbardziej wskazana, gdyz takie sa obecnie realia popularnych stron.

ortkaj:
widzimisię, że ktosik się może znudził tym że utrzymuje dobry adres dla kilkunastu userów i chce to bardziej rozbudować, żeby klientów nowych przyciągnąć do Treka i na stronę ( a nowe Treki co by nie mówić i psioczyć dają taką szansę) i być może i na tronie (przepraszam stronie) nieco zarobić

To pierwsze - jak najbardziej chcialbym przyciagnac nowych ludzi, to drugie - niestety nie. Jestem realista i mozliwosci jakiegokolwiek zarabiania na stronie wydaja sie malo prawdopodobne, wiec nie jest to motywacja do zmian. Chociaz nie zarzekam sie, ze nigdy - jesli w przyszlosci pojawilyby sie jakies opcje nienachalnego zarabiania zeby oplacic hosting czy domene, to bylbym idiota, gdybym tego nie rozwazyl. Ale na chwile obecna nie ma takiego tematu.

The_D:
1. Do informacji na Memory Alpha nie dokopie się wielu nowych, jednak na startrek.pl wciąż łatwiej trafić

To raz. Dwa, ze materialy zebrane na startrek.pl to efekt wieloletniej nieraz pracy wielu osób, w tym jeszcze z czasów POGF. Nie wyobrazam sobie, zeby mozna bylo to tak po prostu wyrzucic

Elaan:
Podobnie jak np. strona historia.focus.pl. W zalewie efektownych obrazków gubi się treść i trudno znaleźć interesujący nas temat

No, to akurat kiepski przyklad, bo faktycznie wyglada slabo - I wcale nie nowoczesnie.

Naekranie.pl jest lepsza inspiracja - przy czym nie chodzilo mi o to, ze ma byc az taka obfitosc graficzna. Mialem bardziej na mysli podzial tematyczny itp. Aczkolwiek umowmy sie - nikt juz nie siedzi na dial-upach, wiecej obrazków nie zaszkodzi - ale to znow detal do ustalenia, najpierw trzeba ustalic wazniejsze rzeczy, potem pomyslec nad szczególami.
KAEM
Użytkownik
#892 - Wysłana: 4 Sier 2016 16:08:41
Peterski:
KAEM: Te małe fora na anonimowych serwerkach istnieją po kilkanaście lat a grono.net dawno padło, naszaklasa też ledwo zipie

Ehem... Nie widze zwiazku? Nikt przeciez nie mowi, ze startrek.pl ma byc serwisem spolecznosciowym, to bylby poroniony pomysl. Ale integracja z serwisami spolecznosciowymi jest jak najbardziej wskazana, gdyz takie sa obecnie realia popularnych stron.

KAEM:
Guauld:No, myślę, że to rozwiąże konflikt, bo wcześniej było rozważanie między propagowaniem strony na FB a przeniesieniem tam działalności forum i do teraz nie było do końca jasne za którym optujesz, stąd pewnie to lekkie wzburzenie ze strony KAEMa . Jeśli do korzystania ze strony i forum FB nie będzie potrzebny, to nie widzę powodu, żeby tego nie wprowadzić.

Dokładnie
Kilkukrotnie zaznaczałem, że moim skromnym zdaniem SM są naprawdę świetną formą promocji i na pewno warto z niej skorzystać jednak główną działalność bezpieczniej pozostawić na forum a nie jak fejsbukowych "grupach" które dziś są a za rok może ich nie być.

@Peterski, summa summarum napisaliśmy chyba to samo. Akapit który zacytowałeś był komentarzem do wypowiedzi Wookiego, w której napisał, że fora to relikt i (jeśli dobrze zrozumiałem) aby iść z duchem nowoczesności należy przenieść się na fejsbukowe "grupy" co akurat uważam za niezbyt dobre rozwiązanie.
The_D
Użytkownik
#893 - Wysłana: 4 Sier 2016 17:02:25
Akurat fora to relikt, i choć nie znikną z dnia na dzień to raczej ich popularność będzie sukcesywnie spadać.
Trzeba też liczyć, że z pośród osób które trafią na stronę z FB niewiele zdecyduje się zarejestrować. Ale jakąś opcją jest komentowanie newsów i artykułów na FB, a ogólne dyskusje na forum. Akurat komentarze pod artykułami tutaj zawsze były trochę ułomne, więc i szkoda nie będzie.

Nota bene, przypomniała mi się dyskusja z poźnego POGF-u na temat połączenia list dyskusyjnych z forum internetowym (większość generalnie uznała, że fora są bez sensu)
Evelin Siv
Użytkownik
#894 - Wysłana: 4 Sier 2016 17:29:16
Guauld:
Generalnie temat rzeka, ale najważniejsze jest to, że SM na wielu płaszczyznach może pomóc dotrzeć do nowych użytkowników jak i informować już stałych czytelników, jak i może być dodatkową platformą do wymiany poglądów, komentarzy itp.

Ja myślę, że to dobry pomysł, by zrobić coś na FB. Jak piszesz to może pomóc dotrzeć do nowych. Jeden polubi i przekaże dalej, drugi zobaczy i mu się spodoba, może zajrzy na Phoenixa. Jako dodatkowy środek reanimacji serwisu...czemu nie. Twitter też jest popularny.

The_D:
Polska edycja Memory Alpha działa od dawna, ale nigdy nie udało się zgromadzić dużej bazy edytorów.

A czy nie dałoby się jakoś połączyć wysiłki z MA? Nie wiem na jakiej zasadzie działa ta strona, ale super by było, jakby polska edycja się rozrosła. Można by ją traktować jako główną bazę danych o Treku w Polsce, a startrek.pl mógłby pomóc w rozpowszechnieniu, ewentualnie zawierając cześć najważniejszych informacji np o filmach, odcinkach, recenzje. Czy polska MA to tłumaczenie angielskiej edycji czy wolna ręka?

A taki pomysł, nie wiem czy dobry: gdybamy tu nad zmianami, a może zrobić ankiety w kluczowych sprawach, kto na jaką zmianę się godzi, jest neutralny lub przeciwny. W zależności jaki byłby wynik poszczególnych ankiet to można by się zastanowić czy da się zrealizować, jak i kto mógłby to zrobić. Lub odwrotnie - najpierw ustalić co da się zrobić i przygotować ankiety. Wtedy całe działające forum się wypowie.
Elaan
Użytkownik
#895 - Wysłana: 4 Sier 2016 18:25:33 - Edytowany przez: Elaan
Evelin Siv:
najpierw ustalić co da się zrobić i przygotować ankiety. Wtedy całe działające forum się wypowie.

Evelin Siv:
zrobić ankiety w kluczowych sprawach, kto na jaką zmianę się godzi, jest neutralny lub przeciwny.

Myślę, że to dobry pomysł i krok we właściwym kierunku.
Ta dyskusja zaczęła się od kwestii jak uczynić Phoenixa przyjaźniejszego Użytkownikom i aktualizacji bazy danych, a w tej chwili niebezpiecznie często przewija się w niej chęć uczynienia z forum dodatku do fejzbukowego fanpejdża [okropny ten pidgin ], choć oczywiste jest, że powinno być odwrotnie.
Może i jestem zabetonowaną konserwatystką, ale nikt mnie nie przekona, że FB to zbawcza Arkadia polskiego fandomu trekowego, a Phoenix jako przeżytek zasługuje tylko na coup de grâce torpedą fotonową.

Peterski:
No, to akurat kiepski przyklad, bo faktycznie wyglada slabo - I wcale nie nowoczesnie.

Bo to był przykład na ZŁĄ stronę główną...
Evelin Siv
Użytkownik
#896 - Wysłana: 4 Sier 2016 18:44:58 - Edytowany przez: Evelin Siv
Elaan:
Myślę, że to dobry pomysł i krok we właściwym kierunku.

Cieszę się, że się zgadzasz W końcu to my tworzymy stronę i my chcemy ja ulepszyć.

Elaan:
w tej chwili niebezpiecznie często przewija się w niej chęć uczynienia z forum dodatku do fejzbukowego fanpejdża

Elaan:
Może i jestem zabetonowaną konserwatystką

Tak jak mówisz, odwrotnie powinno być. FB dodatkiem do Phoenixa. Też jestem trochę konserwatystką w tej sprawie. Idźmy do przody, nie rezygnując ze starego. Tak jak we wszystkim - równowaga. Zrównoważyć, by starzy forumowicze (czy czujemy się staro? ) nie odeszli, a nowi przybyli i wzbogacili stronę.
Strona główna, ktoś powiedział, powinna być wizytówką, więc wymaga upgradu. Newsy jak dla mnie przyciągają (mnie na pewno, nawet jak się nie wypowiadałam to wpadałam zobaczyć co słychać z newsów), tylko mogłoby więcej osób tym się zajmować i smaczki wynajdować.
Elaan
Użytkownik
#897 - Wysłana: 4 Sier 2016 19:06:13
Evelin Siv:
Idźmy do przody, nie rezygnując ze starego. Tak jak we wszystkim - równowaga.

Właśnie tak.
I myślę, że nie jesteśmy w tej sprawie odosobnione.

Evelin Siv:
czy czujemy się staro?

To zależy, czy mnie akurat barometr w kościach łupie...

Evelin Siv:
Strona główna, ktoś powiedział, powinna być wizytówką, więc wymaga upgradu.

Z tym, że stronie głównej przydałaby się modyfikacja zgadzamy się chyba wszyscy.
Rzecz w tym, by nie wyszło to w stylu abramsowego mostka z ST XI, gdzie było tyle błysków, blasków i odblasków, że trudno było dostrzec co się właściwie tam dzieje.
krzychu
Użytkownik
#898 - Wysłana: 4 Sier 2016 19:38:53
Elaan

nowe fora wywoluja u mnie podobne objawy jak u Ciebie

>brak pomyslow na rozmowe
Evelin Siv
Użytkownik
#899 - Wysłana: 5 Sier 2016 17:44:41 - Edytowany przez: Evelin Siv
Elaan:
I myślę, że nie jesteśmy w tej sprawie odosobnione.

Ale jak na razie nikt więcej nie dał temu posłuchu...

Elaan:
Rzecz w tym, by nie wyszło to w stylu abramsowego mostka z ST XI, gdzie było tyle błysków, blasków i odblasków, że trudno było dostrzec co się właściwie tam dzieje.

Jasne, strona główna musi być przejrzysta; zachęcać, ale nie przytłaczać.
Abramowski mostek... fajnie, że zaawansowany i odpowiada standardom dzisiejszej technologii filmowej, ale za jasno. Po tym co znamy, razi po oczach nawet nie nawiązuje do kolorowego mostka Enterprisa z TOS...
Memory Alpha angielska wersja jest pod względem głównej strony ciekawa, podoba mi się. Odnośniki do głównych artykułów czyli główne menu, opcja szukania, ostatnie newsy i jeszcze polecany artykuł. Można by też jak startrek.com jakieś ankiety tygodniowe robić dla polskich fanów
Peterski
Użytkownik
#900 - Wysłana: 5 Sier 2016 19:29:38
Evelin Siv:
jakieś ankiety tygodniowe robić dla polskich fanów

Po co komu ankiety? Ostatnia na głównej jest sprzed niemal półtora roku. Zagłosowało 86 osób Lepiej skupić się na rzeczach faktycznie przydatnych, nie na pierdołach, z których nic nie wynika.

Co do wyglądu głównej, to nie poswiecilem jeszcze zbyt wiele czasu na przemyslenia, ale jak juz wspomnialem wczesniej - widzi mi sie cos bez zadnej dziwnej stylizacji czy LCARSów. Po pierwsze - dla prostoty, po drugie - z braku umiejetnosci graficznych, po trzecie wreszcie - LCARS jest juz niemodny ;)
 Strona:  ««  1  2  3  ...  25  26  27  28  29  30  31  »» 
USS Phoenix forum / USS Phoenix / Co dalej z USS Phoenix?

Wygenerowane przez miniBB®

© Copyright 2001-2009 by USS Phoenix Team.   Dołącz sidebar Mozilli.   Konfiguruj wygląd.
Część materiałów na tej stronie pochodzi z oryginalnego serwisu USS Solaris za wiedzą i zgodą autorów.
Star Trek, Star Trek The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager oraz Enterprise to zastrzeżone znaki towarowe Paramount Pictures.

Pobierz Firefoksa!